Для приготування смачного хліба, не треба купувати спеціальну техніку, його легко приготувати в духовці. Можна придбати спеціальну форму для випічки або сформувати круглу хлібину. Читайте статтю і вибирайте найбільш вподобаний рецепт хліба в духовці в домашніх умовах.
Житній хліб в духовці в домашніх умовах
Для приготування житнього хліба змішують борошно двох видів: пшеничне і житнє. Перша допомагає тесту стати м’яким і податливим. Для більш швидкого приготування використовують дріжджі.
Інгредієнти:
вода – 400 мл тепла;
цукор – 1 ст. ложка;
сіль – ложечка;
борошно – 300 г житнього;
олія соняшникова – 2 ст. ложки;
борошно – 300 г пшенична;
дріжджі – 10 г сухих.
Приготування:
В піалу налити теплу воду.
Насипати сіль.
Засипати дріжджі.
Додати цукор. Перемішати.
Витримати чверть години. У цей період відбудеться бродіння. На поверхні утворюється шапка.
Залити олія соняшникова. Розмішати.
Просіяти через сито два види борошна.
Тепер необхідно з’єднати опару з сухою сумішшю.
Замісити. Тісто вийде крутим. Вкрити пакетом. Відставити на пару годин.
Маса збільшить обсяг у кілька разів.
Замісити. Викласти у форму. Вкрити пакетом. Відставити на годину.
Встановити в духовку. (180 гр.)
Запікати приблизно 40 хвилин.
У хлібопекарській справі важливо дотримуватися температурного режиму при підготовці тесту і його випічці.
Простий рецепт на кефірі без дріжджів
Спекти хліб можна з мінімальною кількістю продуктів. Без використання дріжджів виходить корисним і смачним.
Інгредієнти:
борошно – 300 г пшеничне + ще трохи для замішування;
кефір – 300 мл;
сіль – 1 ч. ложечка;
сода – пол ч. ложки;
цукор – 1 ч. ложечка.
Приготування:
Підготувати ємність.
Налити ложку кефіру в соду, тим самим її погасивши.
Відправити в борошно.
Влити кефір.
Замісити тісто, за необхідності підсипаючи борошно.
До рук маса не повинна прилипати, але й не переборщіть з додаванням борошна.
Тепер треба тісту відпочити. Для цього укрийте пакетом і залиште на годину.
Скрутити круглий хлібець.
Взяти ножик. Надрізати зверху.
Обсипати борошном.
Сховати в духовку.
Режим 220 гр.
50 хв.
Потім переключити на 200 гр.
Готувати півгодини.
Проткнути шпажкою. Якщо вона суха, значить готово.
Пшеничний заварний хліб в духовці
Від інших варіантів приготування цей хлібець відрізняється тим, що борошно необхідно заварити окропом. Ця заварка зробить його легким, пористим. Маса добре піднімається. М’якуш виходить пухким, а кірка – рум’яної і тонкою. Домашній хліб в духовці самий легкий і вдалий варіант, обов’язково вийде смачним.
Взяти ложку. Перетерти масу. Відставити до охолодження.
Дріжджі розкришити в піалу.
Засипати цукор (ст. ложку). Підсолити. Перетерти.
Залити теплу воду.
Всипати борошно (50 г).
Перемішати. Для кращого ефекту використовуйте віночком.
Залишити на чверть години. Інгредієнти запрацюють. Опара збільшиться.
Борошно відправити в сито (200 г). Висипати в ємність.
Залити опару. Розмішати.
Викласти заварку з борошна.
Перемішати. Додати масло.
Відправити масу на стіл. Висипаючи залишок борошна замісити тісто. Слідкуйте за консистенцією, весь обсяг може не знадобитися. Повинна вийти гладка, м’яка, пружиниста структура.
Скачати в кулю.
Взяти ємність. Промазати маслом. Помістити кулю. Вкрити плівкою.
Прибрати в тепло. Уникати потоку повітря. Залишити на годину.
За допомогою качалки розкотити.
Скрутити рулетом, щільно. Сильно не притискати, заготівлю залишити пишною.
Духова шафа підготувати заздалегідь виставити режим 180 р.
Краще використовувати спеціальну прямокутну форму, призначену для хліба. Промазати маслом.
Перемістити заготовку. Вкрити. Відставити.
Через півгодини вона виросте і можна відправляти в духовку.
Через 30 хвилин з’явиться золота скоринка, дістати.
Як спекти на заквасці?
Щоб вдало вийшов хлібець, всі продукти необхідно зважити.
Інгредієнти:
борошно – 45 г, слід зупинити вибір на цільнозерновий;
сіль – 11 г;
борошно – 340 р пшенична;
вода – 325 р тепла;
закваска – 210 р.
Приготування:
Підготувати високу посуд. Засипати зазначену борошно.
Помістити закваску.
Влити воду. Замісити.
Перекласти на стіл. Не додаючи борошно вимішати.
Засипати сіль, коли маса стане гладкою.
Вимісити кілька хвилин.
Скрутити. Вийде куля. Відправити назад в посуд. Вкрити пакетом.
Через півтори години помісити і знову вкрити на годину.
Скрутити куля. Помістити на деко. Залишити на 17 годин. Температура не повинна перевищувати 20 гр.
Якщо не вистачило часу піднятися, залишити ще.
Взяти ніж, надрізати тісто.
Духовку прогріти до 250 гр.
Поставити деко.
Готувати п’ять хвилин.
Зменшити до 220 гр.
Запікати півгодини.
З сиром в духовці
Дуже ароматний, хрусткий хлібець.
Інгредієнти:
батон хліба – 1 шт. з висівками;
масло – 75 г вершкового;
петрушка – 3 гілки;
сир – 100 г чеддера;
часник – 1 зубок.
Приготування:
Промити петрушку. Висушити. Нарубати.
Очищений зубок порубати.
Розм’якшене Масло використовувати. Перемішати з часничком і зеленню.
Зробити в батоні надрізи в півтора сантиметра. Повністю розрізати не можна.
У підігріте молоко всипати сіль. Додати цукор. Влити яйце.
Перемішати.
Засипати дріжджі. Перемішати.
Помістити борошно. Замісити.
Вкрити плівкою. Прибрати на батарею. Витримати. Знадобиться близько двох годин.
Обім’яти.
Перемістити у форму, яку промазали маслом.
Виставити 180 градусів духовці.
Готувати до золотистого кольору.
Коли приготується хліб, охолоджувати слід поступово, наприклад, прикривши рушником. Не можна поміщати в холод, від цього м’якуш стане липким. Розрізати тільки після повного остигання.
Прискорений спосіб в духовці
Жодна магазинна буханець не зможе замінити домашню випічку. У зв’язку з зайнятістю, багато господинь бояться пробувати готувати хліб вдома. Але можна витративши мінімум часу, приготувати м’яку повітряну випічку.
Інгредієнти:
борошно – 320 г пшенична;
вода – 210 мл тепла;
цукор – 1 ч. ложка;
сіль морська – пол ч. ложки;
олія – 30 мл оливкової;
дріжджі – 1 ч. ложка сухі.
Приготування:
Всі сипучі продукти засипати в піалу.
Перемішати.
Залити водою і маслом.
Вимісити. Якщо знадобиться, підсипте борошно.
Вийде еластична заготовка, яка не буде прилипати до поверхні.
Вкрити плівкою.
Відставити.
Коли обсяг змінився в три рази, обім’яти. Відбудеться це через півгодини.
Скрутити у формі батона. Надрізати.
Помістити на деко на півгодини.
Збризнути водою.
Перемістити в духовку.
Режим 200 гр.
Через півгодини поверхню виробу покриється золотою скоринкою. Сміливо діставайте.