Загрузка...

8 смачних рецептів тушкованої капусти, які можна приготувати вдома

Якщо хочеться годувати сім’ю смачно, ситно і корисно, тушкована капуста з фаршем – ідеальний варіант. До того ж часу і сил на приготування піде зовсім мало, а продукти, які потрібні, — доступні і недорогі. Цілком можливо, страва так сподобається домашнім, що вони захочуть бачити його на столі на сніданок, обід або вечерю кожен день.

Класичний спосіб: швидко і апетитно

Можна не соромитися і використовувати фарш з будь-якого м’яса, що є в холодильнику: яловичини, птиці, кролятини або свинини. У будь-якому випадку вийде здорово. А якщо традиційний рецепт доповнити ароматними спеціями, він здивує новими тонкими відтінками смаку і запаху.

Ось чим доведеться запастися, щоб на обід пригостити родину тушкованою капустою з фаршем:

  • 0,8 кг білокачанної капусти;
  • однією морквиною;
  • ріпчатої цибулиною;
  • паприкою;
  • чорним меленим перцем і сіллю (по чуточке);
  • соняшниковою олією.

Щоб все вийшло, діємо за таким покрокового плану:

  • Морквину вимиваємо, відскрібаємо ножем або спеціальною теркою шкірку, гострим ножем робимо схожою на соломку.
  • Цибулину, звільнену від лушпиння, ріжемо полуколечками.
  • Ставимо на піч сковороду (краще глибоку), ллємо в неї рослинне масло, яке йдуть морква і цибуля. Смажимо десь три хвилини.
  • В цей час робимо з капусти дрібну соломку.
  • Три хвилини минули, значить, відправляємо до овочів в сковорідку фарш з м’яса. Помішуємо і чекаємо приблизно п’ять хвилин, поки не посвітлішає.
  • Настала черга приправ і солі. Додаємо все це в нашу сковороду і перемішуємо.
  • Нарешті, висипаємо підготовлену капусту.
  • Ще раз перемішуємо продукти (добре, якщо є дерев’яна лопаточка).
  • Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо хвилин десять.
  • Можна знімати з плити і ставити страву на стіл.

    Ще один, ускладнений варіант класики припускає, що також будуть використані сушений перець чилі, вода, кмин, оцет і томатна паста.

    На замітку! Капуста повинна бути твердих зимових сортів: рання швидко перетвориться в кисіль, а їжа втратить вигляд і смак.

    Додамо до фаршу рис

     

    Так вийде набагато ситніше, і в обід навіть вийде обійтися без рідкого супу чи борщу.

    Для цього рецепта на кухні повинні знайтися:

    • невелика, до кілограма вагою, головка белокочанки;
    • одна цибулина і одна морква;
    • 0,5 склянки рису круглозернистого;
    • 400 — 500 г курячого фаршу;
    • сіль і мелений чорний перець;
    • літр води;
    • оливкова олія.

    Приготуємо ніжне дієтичне страву.

  • Подрібнюємо овочі: шаткуємо капусту, тремо на тертці моркву, цибулину дрібненько кришимо ножем.
  • Запалюємо плитку, виставляємо на пальник глибоку сковорідку, наливаємо олію.
  • Додаємо цибулю, помішуємо і чекаємо, коли він стане прозоро-золотистим.
  • Наступний крок – беремо фарш, підсолюємо, приправляємо, закриваємо їм цибулю і смажимо, поки не буде готовий.
  • Після фаршу на черзі моркву. Перемішуємо її з іншими компонентами і продовжуємо смажити ще хвилин сім – десять.
  • Поки йде час, в окрему каструльку (якщо є друга сковорода, то в неї) кладемо капусту. Заливаємо водою з «головою». Зверху висипаємо рис, останній шар — вже готовий фарш.
  • Накриваємо ємність кришкою, робимо вогонь трохи слабкіше середнього і залишаємо тушкуватися на годину.
  • Спробуйте також:  Ліниві голубці - 9 рецептів

    Час вийшло, аромат магнітом тягне до плити. Знімаємо готовий обід — тушковану на сковороді капусту з фаршем, перемішуємо компоненти і розкладаємо по тарілках.

    Коли хочеться, щоб рис був легким і повітряним, а не липкою кашею, попередньо його краще не варити, а пропарити.

    Порятунок для зайнятих господинь

     

    Якщо не виходить або не хочеться проводити багато годин на кухні, або ось-ось у двері подзвонять друзі, а пригостити їх нічим, можна викликати «швидку допомогу» — використовувати рецепт тушкованої капусти з сосисками.

    Щоб його побудувати, знадобиться максимум 40 хвилин і мінімум продуктів, які завжди є в запасі:

    • капустіна середньої величини;
    • одна морква;
    • чотири не дуже значні картоплини;
    • три часникових зубки;
    • 1,5-2 столові ложки томатної пасти;
    • 2-3 копчені сосиски;
    • петрушка;
    • соняшникова олія.

    Засікаємо час і починаємо творити.

  • Моркву чистимо і натираємо теркою. «Раздеваем» цибулину, добре подрібнюємо. Сосиски ріжемо кружальцями.
  • Все це недовго (приблизно 5-6 хвилин) обсмажуємо на сковороді (в ній вже є масло).
  • Туди ж відправляємо нашатковану капусту, щільно закрити посуд кришкою і залишаємо хвилин 15 — 20 нудитися на маленькому вогні.
  • Тим часом чистимо картопляні бульби, розрізаємо їх у формі маленьких кубиків, висипаємо до капусти з сосисками, солимо. Знову закриваємо на наступні 20 хвилин.
  • Знімаємо з вогню, даємо нашій капусті й інших овочах трохи настоятися, приправляємо часником і зеленню.
  • Варіант для гурманів – з кабачком

     

    Як приготувати тушковану капусту з фаршем і кабачком? Нітрохи не складніше, ніж будь-який інший вид цієї страви. Воно виходить легким, гарним і моментально втамовує голод.

    Зберемо такі нехитрі компоненти:

    • 0,5 кг капусти білоголової;
    • кабачок (не великий, але і не маленький);
    • цибульну головку;
    • сіль (за бажанням);
    • мелений чорний або червоний перець (по щіпці);
    • будь-яке рослинне масло;
    • по одному плоду помідора і морквини.

    Що робимо далі?

  • Покришену соломкою капусту висипаємо в сковорідку з олією. Ставимо на сильний вогонь. Смажимо близько п’яти — семи хвилин і весь час заважаємо.
  • На іншу пальник поміщаємо другу сковороду, в неї – масло, яке є на кухні (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, кунжутне) і заповнюємо посуд подрібненою цибулею, а також фаршем. Теж підсмажуємо, перемішуючи.
  • З помідора акуратно знімаємо шкірку, м’якоть ріжемо у формі цеглин.
  • Зрізаємо шкірку з кабачка, видаляємо насіння (якщо є), потім перетворюємо його в кубики.
  • Беремо тертку (тільки не дрібну), переробляємо на ній моркву.
  • Всю нарізку з овочів відправляємо в каструлю, туди ж йдуть капуста фарш, обсмажений з цибулею.
  • Наливаємо в ємність півтори–дві склянки води, щільно закриваємо кришкою. Приглушуєм вогонь і тушкуємо до 40 хвилин.
  • Даємо ще 15 — 20 хвилин, щоб овочі настоялися.
  • Спробуйте також:  Котлети з печінки яловичої - 9 рецептів

    Тепер можна пробувати.

    Мультиварка в допомогу

    Цей прилад зберігає в продуктах всі корисні речовини. А ще дуже полегшує процес приготування будь-якої їжі. По-перше, не потрібно боятися, що страва пригорить або «втече». По-друге, все, що потрібно зробити – завантажити інгредієнти в чашу, виставити покладений режим, вибрати термін готування і дочекатися сигналу про завершення процесу. Приготуємо з допомогою мультиварки тушковану капусту з додаванням фаршу і грибів.

    Для цього знадобляться:

    • капустіна вагою в кілограм;
    • півкіло фаршу (може бути з будь-якого м’яса);
    • 300-350 г печериць;
    • середній часниковий зубець;
    • не дуже велика луковичка;
    • морква (одна);
    • склянка томатного соку:
    • 5 кульок духмяного перцю;
    • трошки солі;
    • оливкова олія;
    • пряні трави – по парі гілочок петрушки, кропу і базиліку.

    Починаємо готувати.

  • Звільняємо від шкірки і лушпиння цибулю і моркву. Ріжемо маленькими кубиками.
  • У чашу нашої мультиварки наливаємо олію. Натискаємо на кнопку «Випічка». Прогріваємо.
  • Висипаємо на 15 хвилин в ємність овочеву нарізку.
  • Поки вона підсмажується, капусту перетворюємо в тонку соломку. Промиті гриби ріжемо акуратними пластинками. Викладаємо до фаршу. Перемішуємо лопаткою.
  • Слідом в мультиварку відправляємо дрібненько порізаний часник і запашний перець.
  • Виливаємо томатний сік, вибираємо режим «Гасіння» і задаємо час: два – два з половиною години.
  • Після звукового повідомлення про готовність вимикаємо прилад і залишаємо страву в ньому: воно має настоятися.
  • Капуста тушкована квашена і

    Гасити можна не тільки свіжий овоч, але і квашений. Виходить вельми оригінальна страва з приємною кислинкою, а капуста стає особливо ніжною.

    Що може знадобитися:

    • 150 – 200 грамів квашеної капусти;
    • картоплини – 6 штук;
    • дрібку меленого чорного перцю;
    • куркума – чайна ложечка;
    • велика цибуля;
    • склянку води (200 г);
    • 4-5 стіл. ложок соняшникової (або будь-якого іншого рослинного) масла.

    Йдемо крок за кроком.

  • Цибулю чистимо і дрібно ріжемо.
  • Капусту віджимаємо від розсолу.
  • Недовго обсмажуємо їх на сковороді з маслом.
  • Коли овочі трохи розм’якнуть, додаємо дрібні кубики з картоплі. Смажимо, помішуючи, ще хвилин 10 — 15.
  • Вводимо прянощі – куркуму і перець.
  • Заливаємо гарячою водою. Закриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо від 10 до 20 хвилин.
  • Спробуйте також:  Голець Камчатський – як краще приготувати, 7 рецептів

    У цьому рецепті можна обійтися без солі: нею з іншими продуктами «поділиться» квашена капуста.

    Готуємо в духовці

    Капусту з успіхом можна гасити (або запікати?) і в духовці. Ось, наприклад, один із способів приготування.

    Треба буде взяти:

    • 1,5 — 2 кілограми капусти;
    • чотири великі моркви;
    • дві лаврушки;
    • за 15 — 20 грамів часникового порошку (або подрібненого свіжого часнику) і м’ясної приправи;
    • 5 — 7 грамів солі;
    • по 100 грамів (півсклянки) томатної пасти і жирних вершків;
    • 500 – 550 мл томатного соусу;
    • 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
    • яловичину – приблизно кілограм;
    • оливкова олія.

    Діємо по інструкції.

  • Маринуємо м’ясо будь-яким способом (тоді воно набуде м’якість і ніжність).
  • Поки яловичина вбирає маринад, крупно натираємо моркву. Шаткуємо капусту, але не дрібно.
  • На дно посуду для гасіння наливаємо трохи олії, кладемо шар капусти, накриваємо його пластом тертої моркви.
  • Продовжуємо укладати почергово шари, поки горщик не буде заповнений на 3/4.
  • По містку глибоку сковороду з гарячим маслом (воно повинно булькати) висипаємо порізане і обвалянное в приправах м’ясо. Не перестаємо заважати. Коли «схопиться» корочка, зменшуємо жар і протягом 5 – 10 хвилин доводимо до кондиції.
  • Влаштовуємо заглиблення в овочевому «листковому пирозі» — там поміститься м’ясо.
  • З’єднуємо томатні пасту і соус, вершки. Цією сумішшю заливаємо блюдо, накриваємо.
  • Ставимо в духовку, нагріту до 1800. Десь через годинку знижуємо температуру до 1500, а ще через три дістаємо вже готову страву і обережно перемішуємо вміст горщика.
  • Куховарим для дітей

    Малечі капуста особливо корисна своїм складом – великою кількістю клітковини і вітаміну С. Щоб дитина їла її із задоволенням, можна стушкувати овоч за спеціальним «дитячому» рецептом.

    Знадобляться наступні інгредієнти:

    • невелика капустинка;
    • цибулина (невелика);
    • до півкілограма м’ясного фаршу (курячий або з кролячого м’яса – ідеально);
    • одна морквина;
    • сіль (за смаком);
    • зелень.

    Далі дотримуємося певного порядку.

  • Шаткуємо капусту. Якщо для маленької дитини – дрібніші, для малюків постарше – побільше.
  • Кладемо її в каструлю, де вже кипить підсолена вода (10 хвилин буде достатньо).
  • Моркву крупно трьом. Цибулю дрібно кришимо ножем.
  • Пасеруємо овочі на сковороді з рослинним маслом (краще брати рафінована), додаємо сюди ж фарш.
  • Коли буде майже готове, кладемо проварену капусту.
  • Добре все змішуємо, накриваємо щільно кришкою. Вогонь зменшуємо.
  • Через хвилин 7 – 10 пічку можна вимкнути.
  • Загрузка...