9 рецептів лобіо з червоної квасолі по-грузинськи

Лобіо – смачне грузинська страва з квасолі. Варіантів його приготування є дуже багато, так як в кожному районі Грузії його роблять по-різному. Базовий рецепт лобіо з червоної квасолі по-грузинськи досить простий і не вимагає особливих знань в області кулінарії. Досить слідувати вказівкам, даними в рецепті.

Лобіо з червоної квасолі — класичний грузинський рецепт

Найголовніше – знайти потрібну квасоля. Вона повинна бути червоною і мати м’яку, ніжну оболонку. Якщо вона стара, її необхідно замочити мінімум на 4-5 год. або краще на всю ніч, щоб вона була більш смачною і швидше зварилася. Свіжу квасолю можна варити відразу, без попереднього замочування.

Отже, на 600 г квасолі знадобляться такі інгредієнти:

  • цибуля середнього розміру – 4 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія;
  • бальзамічний оцет;
  • лавр – 3-4 листочка;
  • кінза – 1 пучок.

Окремо потрібно сказати про приправах. Базовий список спецій складається з коріандру, чаберу, уцхо-сунелі і звичних для нас гострого червоного і чорного перцю.

Як правило, в оригінальних рецептах подаються трохи завищене їх кількість, тому людям, які не звикли їсти гостре, потрібно додавати спеції обережно. Східні приправи можна купити на ринку у торговців прянощами на вагу.

Приготування:

  • Залити квасолю водою. Додати лавр, сіль і варити до м’якості. Це займе кілька годин.
  • За чверть години до закінчення готування зняти бобові з вогню. Зайвий відвар злити, а квасолю розчавити товкачиком. Якщо маса виходить сухуватою, значить, в неї слід додати трохи відвару. Поставити на вогонь для томління.
  • Цибулю нарізати маленькими кубиками і пасерувати.
  • Подрібнити зелень і розділити на 2 частини.
  • Стовкти спеції в ступці разом з однією частиною подрібненої кінзи.
  • Додати приправи з цибулею та оцтом в загальну ємність і перемішати. Готувати на маленькому вогні 6-7 хв.

Подавати, прикрасивши зверху подрібненою зеленню кінзи. За традицією, це блюдо подають у спеціальних глиняних горщиках.

Дивіться також:  Як посолити сьомгу – 8 рецептів смачного засолювання червоної риби в домашніх умовах

Готуємо з консервованої квасолі

Якщо в будинку є пара банок консервованої квасолі, значить, голодним ніхто не залишиться. З цього простого продукту можна швидко приготувати чудову закуску. Цей спосіб хороший тим, що дозволяє заощадити чимало часу, який потрібен для варіння бобових.

На півлітрову банку консервації знадобляться такі продукти:

  • велика цибулина;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • часник – за смаком;
  • винний оцет і рослинне масло.

З приправ підготувати коріандр, суху і свіжу кінзу, хмелі-сунелі.

Приготування:

  • Викласти вміст банки в каструлю. Додати томатну пасту.
  • Подрібнити часник і залити оцтом. Нашаткувати зелень.
  • Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити.
  • Перемішати всі інгредієнти, заправити. Тушкувати на маленькому вогні не більше 10 хв.

Таку квасолю можна їсти як в гарячому, так і в холодному вигляді. У холодному вигляді його їдять як закуску, в гарячому – як основне блюдо.

Лобіо з червоної квасолі в мультиварці

В мультиварці всі страви готуються легко і просто, з мінімальною участю кухаря.

На 2 ст. червоної квасолі потрібно взяти:

  • цибуля – 2 шт.;
  • помідор – 2 шт.;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль.

Із зелені краще взяти кинзу і петрушку, для гостроти і пікантності – трохи раскрошенного перцю чилі.

Приготування лобіо в мультиварці:

  • Замочити квасолю прямо в пристрої. Залити новою водою та включити режим «Гасіння» на 1,5-2 ч. в залежності від розміру. Солити не потрібно.
  • Подрібнити цибулю, часник і помідори.
  • У сковороді згасити цибулю з ½ кількості часнику. Коли обсмажиться, додати помідори.
  • Перекласти суміш овочів в мультиварку за годину до закінчення готування. Тушкувати до кінця.
  • Додати свіжу зелень, перець і решту часнику.

За консистенцією це блюдо схоже на густий суп, тому краще подавати його в глибоких тарілках.

З м’ясом у горщиках в духовці

Блюдо виходить на подив ситним, смачним і ароматним. На 1 склянку квасолі потрібно взяти по 1 цибулині, морквині і болгарського перцю.

Дивіться також:  Лагман – 8 рецептів приготування вдома: з яловичини, свинини, баранини, курки

З решти інгредієнтів:

  • м’ясо – 300 г;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • часник – 2 зубчики;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • цукор – ½ ст. л.;
  • сіль і спеції – за смаком.

Зелень кінзи – обов’язковий пункт. Саме вона надає готовому страві чудовий аромат.

Приготування:

  • Попередньо замочену квасолю розкласти по горщикам. Так як бобові мають властивість збільшуватися під час варіння, достатньо наповнити формочки до половини. Залити водою, прикрити кришками і поставити в духовку на 40 хв.
  • Подрібнити овочі і обсмажити на сковороді. Додати борошно і розведене з водою томатну пасту. Додати сіль, цукор, спеції і тушкувати не більше 7 хв.
  • М’ясо нарізати шматочками і обсмажити.
  • Викласти м’ясо в горщики і соус. Поставити назад на 40 хв.

Страва буде повністю готове, коли квасоля стане м’якою. Залишилося подрібнити зелень і часник і присипати цією сумішшю готову страву.

Лобіо з червоної квасолі на зиму

Якщо є час, можна зробити смачні заготовки на зиму.

На 3 ст. квасолі знадобиться:

  • за 1 кг моркви, перцю;
  • помідори – 2 кг;
  • соняшникова олія – 1 ст.;
  • цукор – 10 ст. л.;
  • сіль – 2,5 ст. л.;
  • оцет – 75 мл

Приготування:

  • Відварити квасолю.
  • Моркву подрібнити на крупній тертці, помідори пропустити через м’ясорубку, перець нарізати соломкою.
  • В овочеву суміш додати готову квасолю, цукор з сіллю і масло.
  • Довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні 30 хв. В кінці влити оцет.

Розкласти гарячу масу по банках і закатати.

З томатною пастою

Якщо у вас в холодильнику стоїть банка консервованих бобових і томатів, значить, вам терміново потрібно приготувати лобіо з червоної квасолі по-грузинськи з томатною пастою.

На 1 банку квасолі і томатної пасти потрібно взяти:

  • велику цибулину;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль, спеції і зелень – за своїм розсудом.

Приготування:

  • Обсмажити подрібнену цибулю. Додати перець, нарізаний соломкою і часник, пропущений через прес.
  • Влити томатну пасту і додати квасолю.
  • Приправити за смаком і тушкувати 5-10 хв.
Дивіться також:  Гречка з м’ясом в мультиварці – 6 рецептів

В кінці додати подрібнену зелень.

Червоне лобіо по-аджарськи

Рецепт розрахований на 6 порцій.

Необхідні продукти:

  • квасоля – 400 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • перець і сіль – за смаком;
  • зелень – пучок.

Для фаршу потрібно 2 цибулини середнього розміру, 2 жмені волоських горіхів, часник і зелень.

Приготування:

  • Відварити квасолю. Посолити тільки в кінці готування і почекати, поки охолоне. Відвар зливати не потрібно.
  • Перемолоти цибулю, горіхи, часник і зелень.
  • З’єднати всі інгредієнти і перемішати.

Рецепт простий і не вимагає витрат часу.

За грузинським рецептом з куркою

Головні інгредієнти цієї страви – 1 ст. квасолі і 2 курячих філе. З овочів потрібно цибулю, моркву, перець і пару зубчиків часнику.

Інші продукти:

  • аджика – 3 ст. л.;
  • кінза – ½ пучка;
  • сіль і перець – за смаком.

Лобіо з червоної квасолі з куркою виходить дуже ситним.

Приготування:

  • Відварити бобові до готовності.
  • Нарізати філе шматочками і обсмажити. Додати попередньо подрібнені овочі. Готувати 7 хв.
  • Додати квасолю і аджику. Приправити товченим часником і подрібненою зеленню. Сіль і перець – за смаком.

Тушкувати все на маленькому вогні не більше 10 хв.

Лобіо з червоної квасолі з волоським горіхом

У цьому рецепті на 1 склянку квасолі потрібно взяти 1/3 склянки горіхів.

З решти інгредієнтів будуть потрібні:

  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • винний оцет – 2 ст. л.;
  • спеції кінза.

Приготування:

  • Відварити бобові. Рідину не виливати, а залишити в окремій мисці.
  • Потовкти горіхи.
  • Розтерти часник зі спеціями, влити оцет, додати горіхи і ½ кількості відвару. Перемішати до однорідності.
  • Цибулю подрібнити і обсмажити. Додати горіхову пасту, трохи пізніше квасоля і залишок відвару. Приправити за смаком.

Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Випробувавши кілька рецептів, можна вибрати той, який сподобається вам більше всього.