9 рецептів пончиків в домашніх умовах

Теплі від фритюру пампушки з карамельної хрусткою скоринкою і ніжною серединою, вкриті солодкої глянцевою глазур’ю або просто припорошені цукровою пудрою, з начинкою або без – це пампушки у всьому своєму різноманітті. Ця солодка випічка улюблена багатьма з дитинства, готується вона не складно і досить швидко, тому вибравши вподобаний рецепт пончиків в домашніх умовах можна приготувати смачний сюрприз до сніданку для улюблених ласунів.

Як приготувати класичні пончики?

Навіть не всі досвідчені господині знають, що існує кілька способів термічної обробки тіста при випічці улюблених багатьма пончиків, тому слід зупинитися трохи на кожному з можливих варіантів.

На сковороді

У такий спосіб, але тільки не на сковороді, а в казані з киплячим жиром раніше готувалися близькі родичі цієї випічки – баурсаки. І зараз більшість господинь воліє пекти пончики саме на сковороді. Для цього їм потрібно сковорода з товстим дном і високими бортами, жир для смаження.

Як фритюру для пончиків можна використовувати рослинне масло без запаху, топлене вершкове масло високої якості, свиняче сало або гусячий жир. У двох останніх варіантах до фритюру слід додати 20-30 мл горілки, щоб випічка не ввібрала тваринний запах.

Товсте дно сковороди забезпечить рівномірний нагрів масла і випікання тіста. Жиру для смаження в ємності повинно бути стільки, щоб готовий виріб було повністю вкрите золотавою скоринкою зі всіх сторін. Зазвичай достатньо налити 1-1,5 см шар.

В мультиварці

Рівномірний нагрів масла здатна забезпечити не тільки дісталася в спадок від бабусі чавунна сковорода, але і сучасна кухонна помічниця – мультиварка. Таким чином, цей гаджет стає придатним для випікання пампушків.

Масло в мультикастрюлю наливають, керуючись тими ж правилами, що і при смаженні на сковороді. Опція, яка підходить для цієї випічки – «Жарити». Важливо стежити, щоб перед закладкою першої порції масло встигло досить нагрітися.

У духовці

Хоч пончики їх духовки не такі калорійні, але більшість господинь віддають перевагу першим двом способам випічки, не знаючи, що і в духовій шафі можна приготувати ці апетитні кільця. Для цього сформовані вироби відправляють дбати при 180-200 градусах. Випічка триває не довго, 7-10 хвилин, щоб не пересушити пончики.

Для додання автентичного вигляду гарячі пампушки вмочують у розтоплене вершкове масло і обвалюють у цукровій пудрі. У духовці можна готувати пончики з будь-якого тесту, але смачніше всього виходить випічка на дріжджах.

Рецепт приготування на кефірі

Оскільки тісто для пампушок на кефірі готується дуже швидко, то поласувати першою порцією гарячих повітряних колечок в цукровій пудрі цілком реально вже через 15-20 хвилин.

Продукти, які будуть потрібні:

  • 250 мл кефіру будь-якої жирності;
  • 1 добірне куряче яйце;
  • 100 г цукрового піску (або за смаком);
  • 5 г соди;
  • 3 г солі;
  • 45 мл неароматного масла;
  • 400-450 г борошна в/с.
Дивіться також:  Пиріг з капустою і яйцем – 7 смачних рецептів випічки

Поетапність смаження пончиків:

  • З’єднання компонентів тіста відбувається в три етапи, і на кожному з них потрібно ретельне перемішування суміші. Спочатку в глибоку миску (або каструлю) кладуть сіль, цукор, вбивають яйце і вливають кефір.
  • Коли маса стане однорідною, настає черга соди й олії. В кінці відправляється борошно. Після вимішування вийде гладкий, м’який колобок, отлипающий від рук.
  • Розділити тісто на частини, кожну розкачати корж в один сантиметр завтовшки. Вирізати кільця заготовок пончиків. Зробити це можна, як спеціальними вирубками, так і підручними інструментами, наприклад, склянкою або чаркою відповідного розміру.
  • У сковороду з товстим дном влити олію, щоб його рівень був приблизно 1 см і поставити на вогонь. Коли масло стане досить гарячим обсмажити в ньому пончики з обох сторін. Подавати, присипавши цукровою пудрою.
  • На згущеному молоці

    Смачні пишні пончики готуються з мінімуму інгредієнтів на згущеному молоці, взявши:

    • 400 р згущеного молока;
    • 4 курячі яйця;
    • 5 г соди;
    • 400 г борошна.

    Спосіб приготування:

  • Яйця змішати зі згущеним молоком, борошно просіяти разом з содою. Потім з’єднати сухі і рідкі компоненти. Повинна вийти густа маса, як густа сметана.
  • Двома чайними ложками, змоченими в олії, набирати тісто, як для галушок, і викладати в киплячу олію. Після обжарювання готові пончики присипати зверху цукровою пудрою.
  • Сирні пончики

    Для пончиків на тесті з сиру потрібно підготувати:

    • 250 г сиру;
    • 3 столові яйця;
    • 100 г цукрового піску;
    • 250 р борошна в/с;
    • 4 г солі;
    • 5 г соди.

    Хід роботи:

  • Сир перетерти через сито, змішати з іншими інгредієнтами до однорідної консистенції.
  • Припудривши руки борошном з отриманого тіста сформувати кульки. Їх діаметр повинен бути дорівнює волоському горіху.
  • Обсмажити сирні пончики-кульки в киплячому рослинному маслі. Прикрасити випічку цукровою пудрою, зробленої з суміші ванільного і звичайного цукру.
  • Шоколадне ласощі

    Любителям шоколаду дуже сподобаються пончики за наступним рецептом:

    • 300 мл натурального йогурту без наповнювачів;
    • 60 г вершкового масла;
    • 2 яйця 1 жовток;
    • 180 г цукрового піску;
    • 50 г какао-порошку;
    • 4 г кориці;
    • 7 г розпушувача;
    • 3 г солі;
    • 560 г пшеничного борошна.

    Послідовність дій:

  • Всі сухі інгредієнти, крім цукру, змішати в окремій мисці. Яйця і жовток збити в пишну масу разом з цукром. В отриманий гоголь-моголь по черзі влити йогурт і розтоплене вершкове масло.
  • Слідом всипати суміш із сухих інгредієнтів. Добре вимішане тісто обернути плівкою і відправити на один-два години в холодильник.
  • Від охолодженого тіста відрізати невеликі шматки. Кожен розкачати до одного сантиметра в товщину і вирізати колечка-пончики. Обсмажити їх в гарячому рослинному маслі з обох сторін.
  • Готові вироби викладати на пергамент або паперовий рушник, а через 1-2 хвилини їх можна вмочити в глазур з цукрової пудри і води (молока або лимонного соку) в пропорції 8:1.
  • Дивіться також:  Йоркширський пудинг – 4 рецепту приготування

    По-американськи

    Пончики можуть мати різну форму (кульку або плоска коржик), але американські донатси робляться завжди з отвором посередині. Знамениту дірочку в 1847 році кришкою від перцю вирізав моряк Хансон Грегорі, щоб тісто і в центрі добре пропеклося.

    Для м’яких і довго не черствеющих донатси знадобиться:

    • 250 мл молока;
    • 30 г пресованих дріжджів;
    • 60 г цукру;
    • 5 г солі;
    • 2 жовтка;
    • 40 г вершкового масла;
    • 10 г ванільного цукру;
    • 500 г борошна.

    Як приготувати пончики по-американськи:

  • Готуємо опару, але трохи незвичним способом. Потрібно поєднати відразу молоко, цукор, сіль, жовтки, дріжджі і половину рецептурного кількості борошна. Цю суміш, накриту вологим рушником, залишити в теплі до збільшення в об’ємі в два рази.
  • Після цього обім’яти масу, влити в неї розтоплене вершкове масло, всипати ванільний цукор і борошно. Добре вимісити і знову дати підійти в два рази.
  • З дозрілого тіста сформувати пончики, врізавши кружечки товщиною 1-1,5 см з отвором в центрі. Дати підійти 15-20 хвилин в теплі. А далі все як завжди – жарити в рослинному маслі.
  • Дріжджові пончики

    Скільки б не було різних рецептів тесту для пончиків (на згущеному молоці, сирі, кефірі та інше), найбільш популярною і улюбленою залишиться випічка на дріжджах.

    Для якої потрібні:

    • 500 мл молока;
    • 100 мл питної води;
    • 11 г сухих дріжджів;
    • 50 г цукру;
    • 125 г вершкового масла;
    • 2 яйця;
    • 5 г солі;
    • 800 г пшеничного борошна.

    Алгоритм випічки:

  • В одній посудині змішати воду і молоко. Суміш трохи підігріти і розчинити в ній цукор і дріжджі. Залишити на 15-20 хвилин, щоб дріжджі ожили і почали працювати.
  • Після активації дріжджів ввести в тісто всі інші складники і замісити м’яке тісто, яке залишити в теплі на 1-2 години дозрівати.
  • Із підійшов тіста сформувати кружальця завтовшки 1 см, накрити їх бавовняним рушником і залишити для вистоювання на 40 хвилин.
  • Потім обсмажити пончики в бурящем рослинному маслі. Готові пончики можна наповнити з допомогою кондитерського шприца згущеним молоком, густим джемом або кремом.
  • Самий простий і швидкий рецепт

    Навіть коли гості на порозі, а в холодильнику не густо, і в цьому випадку можна дуже швидко приготувати смачні пончики.

    Для них потрібно взяти:

    • 2 яйця;
    • 60 мл сметани;
    • 60 г цукру;
    • 5 г гашеного соди;
    • борошно.

    Приготування:

  • Змішати всі інгредієнти, а потім додати борошно в кількості, яка буде достатньою, щоб довести тісто до консистенції густої домашньої сметани.
  • Зачерпуючи тісто столовою ложкою, викладати його в киплячий фритюр. Смажити, помішуючи для рівномірного золочення скоринки. У результаті вийдуть пончики ідеально круглої форми.
  • Дивіться також:  Королевська ватрушка — 6 рецептів з сиром

    З тіста на молоці

    Ті, кому не вдалося подружитися з дріжджовим тістом, можуть приготувати смачні пампушки з швидкого тесту на молоці.

    Пропорції інгредієнтів будуть наступними:

    • 150 мл молока;
    • 150 г цукру;
    • 2 яйця;
    • 30 г вершкового або рослинного масла;
    • 15 г розпушувача для тіста;
    • 5 г кориці за бажанням;
    • 500 г борошна.

    Етапи випічки:

  • Всі інгредієнти, за винятком борошна і розпушувача, скласти в миску для замішування тіста і перемішати, активно працюючи віночком або включивши на пару хвилин міксер.
  • Після цього ввести два продукту і замісити трохи липнущее до рук тісто. Сформувати з нього пончики (колечка з дірочками або просто кружечки) і обсмажити у фритюрі.
  • Варіанти начинок для пончиків і глазурі

    Хоч ця випічка хороша і сама по собі, але додатковий декор, робить її не тільки красивіше, але і смачніше, значно привабливіше в очах ласунів.

    Найпростіший варіант подачі обсипати ще гарячі вироби цукровою пудрою. Чому гарячі? Так пудра трохи підтане і буде краще триматися. Для додання аромату можна змішати пудру з ваніллю або корицею, кому що більше подобається.

    Пампушки у вигляді круглих кульок або пишних кружечків можна наповнити різними начинками, перетворивши їх в берлинеры (пончики з начинкою). В якості начинки можна використовувати готові продукти: шоколадно-горіхову пасту, варену або звичайну згущене молоко, різноманітні вигляді джемів або повидла. А можна самостійно приготувати наповнення, скориставшись улюбленим рецептом заварного крему, лимонного курда, сирного чи іншого крему.

    Наповнюють вже готові вироби з допомогою кондитерського шприца, або зробивши надріз з боку і заповнивши отвір начинкою ложкою.

    Глазур для пончиків є, можливо, самим популярним прикрасою, яке перетворює випічку в даний святкове блюдо. Існує два популярних способу її приготування.

    У першому випадку просто змішується цукрова пудра з рідиною. Це може бути звичайна питна вода, молоко лимонний або інший сік. Так, взявши буряковий або вишневий сік можна приготувати красиву рожеву глазур. Для отримання блискучого і глянсового покриття, покривати пончики треба гарячими.

    Для другого способу використовується шоколад. Його потрібно розтопити і розвести до потрібної консистенції вершками, молоком або сметаною. В залежності від того, який шоколад увійшов до складу глазурі (чорний, молочний або білий) можна отримати покриття різного кольору.

    Покриті глазур’ю пончики можна додатково прикрасити різнобарвною кондитерської посипкою, насінням кунжуту або кокосовою стружкою.

    Пончики – це випічка, яку потрібно їсти свіжою, оскільки з часом вона втрачає свої смакові якості. Зберігати їх не більше декількох днів.