9 рецептів салату з вареного буряка

Салат з вареного буряка не тільки корисний, але і смачний, а також дуже доступний. Оселедець під шубою, вінегрет, «Віолетта», вишуканий, ситний «Генерал» — всі ці салати готувати просто, а результат вас неодмінно порадує. Розповімо кращі рецепти бурякових салатів.

Салат з вареного буряка зі сметаною або майонезом

Буряковий салат з часником легко приготувати на вечерю: досить відварити буряк напередодні і натерти на тертці. Заправка для салату теж знайдеться у кожної господині – можна вибрати сметану, майонез або змішати ці два соуси разом: смак вийде ніжніше, так і калорійність значно знизиться.

Печена і варений буряк ідеально поєднується з сиром фета: спробуйте їх скомбінувати, впевнені, що ви станете його шанувальником.

Для салату нам знадобляться:

  • два великих плода буряків;
  • 2 зубчики часнику (якщо ви любите гостреньке);
  • сіль;
  • перець за смаком;
  • сметана і майонез – 100 р.

Буряк відварюємо до м’якості і охолодити. Очищаємо коренеплід від верхньої «шкурки», натираємо на крупній тертці. Видавлюємо два зубчики часнику через часникодавку (можна натерти на дрібній тертці) присаливаем і перчимо. Заправляємо сметаною, змішаної в рівних пропорціях з майонезом. Прикрашаємо гілочками петрушки або кропу. Подаємо як закуску до вечері: салат ідеально гармонує з печеною курочкою, свинячими котлетками і пюре, гречкою і гуляшем. Салат буде смачнішим, якщо заздалегідь його охолодити.

З додаванням часнику

Салат з вареної червоного буряка придбає інший смак, якщо не терти коренеплід, а нарізати дрібним кубиком, завбільшки з 2 мм не більше: смак вийде іншим, але не менш цікавим. У салат часник не видавлюється, а рубається на крихітні шматочки ножем – овочі та часник змішуються і набувають чудовий смак.

Заправити можна традиційним майонезом, але спробуйте замінити нежирним натуральним йогуртом – смак вас приємно здивує. Кількість часнику можна варіювати на свій розсуд. Ми пропонуємо таку пропорцію: на дві великі буряка три зубчики часнику – страва виходить в міру гострим, і не треба буде боятися яскравого часникового аромату.

Дивіться також:  Салат лисяча шубка – 5 рецептів з оселедцем і грибами

Салат з вареного буряка і моркви

Всі прихильники здорового харчування напевно оцінять салат з вареного буряка і моркви. Буряк нам знадобиться варена, а ось морква свіжа. Готувати салат дуже просто: відваримо велику буряк і дамо їй охолонути. Велику моркву натремо на крупній тертці, також зробимо з охолодженої буряком.

Салат перемішуємо, додаємо свіжу петрушку, нарізані на дрібні шматочки, видавимо пару зубчиків часнику. Заправку для салату виберемо нежирну: сметану з жирністю 10%, мацоні або натуральний йогурт. Можна прикрасити салат тертим твердим сиром – він додасть пікантності. Особливо смачним страва вийде, якщо дати йому настоятися протягом години) і добре охолодити перед подачею. Приємного апетиту!

З буряком і квасолею

Буряково-квасолева закуска – нескладний ситний дієтичний салат припаде до смаку всім, хто рахує калорії. У квасолі міститься рослинний білок, овоч корисний, володіє високою енергетичною цінністю.

Для салатів краще купувати солодкі сорти буряка, інші будуть водянистими, а страви вийдуть прісними.

Готуємо, дотримуючись наступних кроків: чистимо відварну буряк, нарізаємо дрібним кубиком. Квасоля (можна зварити самостійно або придбати банку консервованої), відкидаємо на друшляк, звільняючи від зайвої рідини. Робимо заправку: змішуємо чайну ложку гірчиці з рослинним маслом, лимонним соком (за смаком), десертною ложкою цукру (краще тростинного), і сіллю. Подрібнюємо пучок зеленого цибулі й кропу, додаємо до овочів. Приправляємо все заправкою, і охолоджуємо. Наш салат готовий! Легкий, але ситний, нескладний і приємний буряковий салат – ідеальне доповнення до риби або м’яса, і прекрасним як самостійний гарнір.

Класичний вінегрет

Вінегрет цілком може вважатися візитною карткою російської кухні. Особливо любимо, він в зимовий час року, коли так хочеться ситних, в міру гострих страв. А якщо подати вінегрет із слабосоленими рибками «Івасі», то страва вийде по-справжньому казковим!

У вінегрет можна покласти квасолю: смак вийде дуже цікавим; але горошок в цьому випадку додавати не потрібно.

Готуємо вінегрет, дотримуючись таких кроків:

  • Відварюємо три морквини (не великі), велику буряк і чотири картоплини.
  • Охолоджуємо овочі.
  • Очищаємо і дрібно ріжемо на кубики.
  • Бочкові солоні огірки кришимо кубиками.
  • Додаємо квашену капусту.
  • Присипаємо зеленим горошком.
  • Ріжемо ріпчасту цибулю (або зелений, хто що більше любить).
  • Перемішуємо вінегрет, приправляємо запашним соняшниковою олією.
Дивіться також:  Капуста по-гурійськи – 7 рецептів приготування

Вінегрет дуже смачний зі свіжим кропом, можна додати туди трохи 9% оцту і гірчиці – вийде цікава «гостренькі» версія вінегрету. Салат дуже смачний зі свіжим чорним хлібом і малосоленой оселедцем, а ще це ідеальний гарнір до будь-якого рибної страви.

Оселедець під шубою

Салат з вареної червоного буряка і оселедця любимо тисячами росіян: представити новорічний стіл без оселедця під шубою просто неможливо. Але принадність салату в тому, що інгредієнти доступні, коштують недорого, а значить, не потрібно чекати свят і легко час від часу балувати себе цієї ніжної пряної закускою.

Буряково-овочевий шубою можна накривати не тільки оселедець; дуже цікава версія з копченою скумбрією (можна брати будь копчення).

Як готувати оселедець під шубою?

  • Оселедець обробляємо, знімаємо шкірку, ретельно виймаємо навіть самі дрібні кісточки.
  • Ріжемо оселедець на дрібні кубики.
  • На велике плоске блюдо трьом три бульби вареної картоплі.
  • Викладаємо на картоплю оселедець.
  • Посипаємо дрібно нарізаною цибулею-репкой.
  • Трьом варену моркву.
  • Посипаємо тертими яйцями.
  • Трьом варений буряк.

Можна повторити шари. Кожен шар обов’язково змащувати майонезом, причому, викладати його тонкою сіточкою. Так шари вийдуть пухнастими і повітряними, а оселедець під шубою ще смачніше. Господині, які воліють намазувати майонез ложкою, роблять помилку: шари виходять щільними, а інгредієнти не діляться смаками один з одним. Втім, ви вільні чинити так, як звикли. Головне – не подавати салат відразу, а дати йому настоятися кілька годин при холоді.

Салат «Віолетта»

Красива назва, за легендою, походить від жінки, яка просто обожнювала додавати в бурякові салати, мариновані огірочки, а її блюдо незмінно користувалася популярністю у гостей. Поєднання і справді виходить пікантним, а смак – зовсім не побитим.

Для приготування салату «Віолетта» чинимо так:

  • Ріжемо на кубики варений буряк.
  • Додаємо мариновані огірочки, порізані на невеликі кубики.
  • Додаємо зелений горошок.
  • Кладемо шматочки сиру фета або плавленого сиру.
  • Видавлюємо зубчик часнику.
  • Заправляємо майонезом або сметаною.
  • Присаливаем і перчимо за смаком.
Дивіться також:  Салат ” Гранатовий браслет з куркою – 8 покрокових рецептів

«Віолетта» готова! Подаємо, як закуску на сімейне торжество і їмо з білим багетом.

Рецепт з буряком з чорносливом

Варений буряк поєднується з чорносливом чудово – два компонента ніби створені один для одного. Ще смачніше салат виходить з волоськими горіхами, а от додавати чи ні часник – вирішувати вам. Інгредієнт тут не обов’язковий.

Приготувати салат під силу навіть дітям:

  • Варену буряк тремо на крупній тертці.
  • Чорнослив замочуємо і ріжемо на тонкі смужки.
  • Додаємо сухофрукти до буряка.
  • Заправляємо майонезом, змішаним зі сметаною.
  • Присаливаем.
  • Посипаємо дрібно нарізаними горіхами.

Святковий, легкий салатик з чорносливом готовий! Особливо смачно його їсти з качиною грудкою, запеченої в духовці і домашньою ковбаскою.

Салат «Генерал»

Листкові салати – хіти будь-якого святкового столу. Буряковий, який отримав назву «Мій генерал» (або просто «Генерал») вважається «чоловічим» в силу ситності і наявності м’яса і сиру. Представники чоловічої статі його дуже люблять.

Готуємо, дотримуючись таких кроків:

  • Варене м’ясо (300 г) дрібно ріжемо на кубики і викладаємо на плоске блюдо.
  • Поливаємо сіточкою майонезу.
  • Видавлюємо зубчик часнику.
  • Зверху натираємо будь-який твердий сир (100 г).
  • Знову поливаємо сіточкою майонезу.
  • Трьом 2 варених яйця, повторюємо шар з майонезом.
  • Зверху натираємо 2 середніх морквини, відварених і охолоджених.
  • Останній шар – варена буряк і сіточка майонезу.

«Генералові», як і оселедця під шубою, потрібно як слід просочитися. В ідеалі протягом ночі. Смак салату ніжний, солодкувато-пряний, і, як показує практика, з’їдається першим. Можна готувати версії порційні, викладаючи шари спеціальні кулінарні кільця.

Як бачите, існує безліч способів приготування салатів з варених буряків – рецепти на будь-який смак і уподобання. Не забувайте балувати близьких цим смачним і корисним коренеплодом, відкриваючи для себе нові гастрономічні враження.