9 рецептів солянки з ковбасою

До складу будь-якого рецепту солянки з ковбасою входять кілька сортів ковбаси і м’яса. Чим більше їх різноманітність, тим насиченішим вийде смак, але важливих складових будь-якого супу є – наваристий м’ясний бульйон. Не варто намагатися приготувати страву на воді або овочевому бульйоні, оскільки «бідний» смак готової солянки не вдасться виправити ні спеціями, ні сметаною.

Бульйон переважно готувати заздалегідь, опустивши шматок м’яса на кістці в холодну воду і проваріть його до повної готовності. Варене м’ясо, зняте з кісточки можна використовувати як додатковий інгредієнт у приготуванні солянки, а можна обмежитися лише ковбасними виробами, використовуючи м’ясо на власний розсуд.

Жодна солянка не обходиться без використання солоних огірочків. У цьому випадку досвідчені господині не радять застосовувати мариновані огірки. Готова страва має апетитно пахнуть часничком і смородиновим листочком.

Класичний рецепт гострої солянки з ковбасою

  • У каструлю проціджують 2 літри готового насиченого яловичого бульйону і доводиться до закипання.
  • 700 гр різноманітних, але обов’язково свіжих ковбасних виробів, нарізати тонкою соломкою і обсмажується з 300 гр відвареного м’яса, знятого з кістки, нарізаного соломкою.
  • Велика цибулина очищається і нарізається маленьким кубиком.
  • 200 гр бочкових огірків ріжеться соломкою і страхуються з цибулею на 50 гр вершкового масла протягом 5 хвилин.
  • Потім додаємо 2 ст. ложки томатної пасти і чверть склянки бульйону, залишається нудитися під кришкою ще чверть години.
  • Половина склянки розсолу виливається в окрему каструльку, доводиться до кипіння і кип’ятити 5 хвилин, не забуваючи при цьому знімати утворилася на поверхні пінку.
  • У бульйон викладаються ковбасні вироби з м’ясом, огірочки і прокип’ячений огірковий розсіл.
  • Суп вариться 5 хвилин, після чого в каструлю додається 10 порізаних кружечками маслини, доводиться до закипання і знімається з вогню.

Солянка, приготована за класичним рецептом з ковбасою, розливається по порційних тарілках, в кожну з яких кладеться тонкий скибочку лимона і посипається зеленню. Окремо в соуснику подається сметана.

З додаванням яловичини

  • 300 гр яловичого філе відварюється в трьох літрах води. М’ясо дістається, бульйон проціджують.
  • Остигле філе нарізати тонкою соломкою.
  • Цибулина нарізати кубиком і обсмажується з натертою морквою. Наприкінці до овочів додається пара ст. ложок томатної пасти і готується ще 5 хвилин.
  • 3 солоних огірка розрізаються соломкою, гасяться у ½ склянки огіркового розсолу до м’якості.
  • Бульйон доводять до кипіння, потім у нього викладається м’ясо та овочева зажарка.
  • 3 картоплини нарізаються невеликим брусочком, додаються в бульйон і варяться до розм’якшення.
  • 200 гр варено-копченої ковбаси, 200 гр копченого м’яса і 6 сосисок нарізати тонкою соломкою і викладаються в каструлю, коли картопля дійде до готовності.
  • Потім в суп додаються тушковані в розсолі огірки, суміш перців, лист лавра і дрібна сіль (за необхідності). Вариться ще 5-10 хвилин.
  • За хвилину до відключення вогню, всипати маслини.
Дивіться також:  Грибний бульйон – 5 рецептів приготування

Перед подаванням у тарілку кладуть по скибочці лимона, трохи зелені і сметана.

З ковбасою і шинкою

  • Куряча грудка відварюється до готовності в 3 л води і нарізається соломкою.
  • У проціджений і доведений до кипіння бульйон викладаються 3-4 бульби картоплі, порізаного брусочком.
  • Три солоних огірка нарізати соломкою, страхуються і додаються до майже приготовленому картоплі.
  • 200 гр шинки, 200 гр сервелату і 150 гр докторської ковбаси (замінюється молочними сосисками) нарізати тонкою соломкою.
  • Цибулина нарізати кубиком і обсмажується до золотистої скоринки. Потім в сковороду суміш викладається м’ясних виробів, половина склянки бульйону і пара ст. ложок томатної пасти. Вогонь згасає, інгредієнти залишаються нудитися під кришкою протягом 10 хвилин.
  • Вміст сковороди перекладається в каструлю до картоплі, додаються спеції, суміш перців і при необхідності солянка досаливается. Вариться ще 10 хвилин і знімається з вогню.

Подається суп з тонкою лимонної часточкою і маслинами.

Ароматна солянка з копченостями

  • У трилітрової каструлі зварити бульйон з 600 гр шматком яловичини на кістці. Першу рідина важливо злити, після чого м’ясо залити чистою водою, довести до закипання, покласти цибулину і варити півтори години, періодично видаляючи пінку.
  • За півгодини до закінчення варіння в бульйон кинути лист лавра і кілька горошин перцю.
  • Приготоване м’ясо дістається, рідину проціджують.
  • Велика цибулина нарізати дрібним кубиком і обсмажується 5 хвилин. У обжарку додається 4 солоних огірки, порізані кубиком і обсмажується не більше 5 хвилин. Потім в сковороду кладеться 3 ст. ложки томатної пасти і трохи бульйону, закривається кришкою і залишається тушкуватися протягом 10 хвилин.
  • 200 гр мисливських ковбасок, 200 гр копчених сардельок, 100 гр салямі і 250 гр копченої курячої грудки нарізати кубиками і злегка обсмажують на сухій сковороді.
  • Проціджений бульйон доводиться до закипання, потім в нього закладаються обсмажені копченості, знята з кісточки яловичина і порізана кубиками. Все вариться 7 хвилин, після чого додаються каперси – 3 ст. ложки, а також пасеровані овочі.
  • ½ Склянки огіркового розсолу окремо кип’ятять 5 хвилин, і вливається в солянку.
  • Через сім хвилин в суп кладеться лист лавра, суміш перців, зелень і сіль. Доводиться до кипіння, додається 100 гр маслин і скибочки лимона, після чого вогонь вимикається. До подачі на стіл, суп солянка повинна настоятися під кришкою близько 20 хвилин.
Дивіться також:  Юшка з сьомги – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Смачний суп з ковбасою і грибами

Щоб приготувати солянку з ковбасою і грибами, потрібно багато часу, але результат повністю виправдає витрачені 2 години.

  • 300 гр яловичого філе рубається соломкою і обсмажується до рум’яної скоринки.
  • Дві цибулини нарізати маленьким кубиком, і страхуються до розм’якшення з двома натертими морквинами.
  • Пара великих картоплин, нарізані невеликими скибочками, додається в обсмажені овочі разом з 300 гр консервованими печерицями. Інгредієнти перемішуються і тушкують під кришкою до готовності картоплі. Після цього додається 50 гр томатної пасти і все нудиться ще 3-5 хвилин.
  • 150 гр копченої ковбаси, 3 молочних сосиски і 150 гр варено-копченої свинини нарізати соломкою і обсмажується на сухій сковороді.
  • У каструлю наливається два літра м’ясного бульйону, доводять до кипіння, після чого викладаються тушковані і обсмажені інгредієнти, 3 солоних огірки, нарізані тонкою соломкою, ½ склянки прокип’яченої огіркового розсолу і 50 гр маслин. Солянка проварюється ще 10 хвилин, знімається з вогню і настоюється близько години.
  • Суп прикрашають скибочкою лимона, зеленню і сметаною.

Покроковий рецепт солянки з м’ясом

  • З 400 гр м’яса вариться 3 літри ароматного бульйону.
  • Цибулина нарізається тонкими півкільцями, моркву натирається. Овочі обсмажуються на 50 гр соняшникової олії до прозорості цибулі.
  • 300 гр солоних огірків нарізати соломкою.
  • Пів кілограма різних ковбас і варене посічене м’ясо соломкою.
  • У киплячий бульйон викладається зажарка і вариться 20 хвилин.
  • Після закінчення часу додаються солоні огірочки та м’ясні вироби. Всі приправляється улюбленими спеціями і солиться (при необхідності), варять ще 15-20 хвилин. Після відключення газу, солянка настоюється півгодини.
  • Подається ситний супчик з часточкою лимона.

З додаванням картоплі

  • У каструлю наливається 2,5 літра рідини і доводиться до кипіння, після чого у неї опускається 4 картоплини.
  • Ріпчаста цибулина, обсмажується до золотистого кольору на 50 гр соняшникової олії.
  • До цибулі додаються 3 солоних огірка, і тушкуються чверть години на маленькому вогні.
  • 300 гр вареної ковбаси, злегка обсмажується, потім до неї додається 200 гр копченої ковбаси, і смажиться ще 5 хвилин.
  • До обсмажених ковбасним виробам додається 70 гр томатної пасти, і нудиться 2 хвилини.
  • Всі компоненти нарізаються кубиками.
  • У каструлю з готовим картоплею викладається вміст обох ємностей. Солянка перчится, солиться і вариться близько 10 хвилин.
  • Готове блюдо подається з маслинами, часточкою лимона і гілочкою зелені.
Дивіться також:  Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Приготування в мультиварці

  • Окремо з 200 гр м’яса вариться 1,5 літра ароматного бульйону.
  • Пара цибулин нарізати кубиком і пассируется на рослинному маслі в чаші, виставивши прилад на режим «Випічка».
  • 200 г копченої ковбаси, 2 молочних сосиски, 150 гр вареної ковбаси і відварне м’ясо нарізати соломкою, викласти до цибулі, продовжуючи смажитися ще 5 хвилин.
  • Потім помістити в чашу 4 солоних огірка, порізаного тонкою соломкою і 50 гр томатної пасти, все перемішується і пассируется ще 3 хвилини.
  • Програма приладу змінюється на режим «Суп». До ароматної пассировке вливається 1,5 літра гарячого бульйону. Солянка вариться чверть години при закритій кришці.
  • Після цього в суп додаються каперси, маслини, спеції. Закрити кришку, продовжуючи варіння ще 20 хвилин.
  • Для подачі до обіду окремо нарізаються половинки лимона.

З ковбасою і капустою покроково


  • 400 гр сосисок або сардельок і 150 гр мисливських ковбасок нарізаються кубиками і злегка обсмажують без використання масла.
  • Ріпчаста цибулина, нарізана кубиками, пассируется разом з ковбасами 10 хвилин.
  • Потім додається пара ст. ложок томатної пасти і води (так, щоб вона доходила до поверхні ковбас). Інгредієнти перемішуються, закривають кришкою і тушкують ще 10 хвилин.
  • По 80 гр посічених оливок і маслин, відправляються на сковороду з ковбасою і томатом на 5 хвилин.
  • У каструлі доводиться до закипання 3 літри рідини, потім в неї відпускається 400 гр дрібно порізаної квашеної капусти і вариться протягом півгодини.
  • В цей час півкілограма свіжої капусти шинкуется не довжиною, але досить тонкою соломкою, викласти в каструлю до розм’якшеною квашеній капусті і вариться до готовності.
  • У каструлю з готовою капустою викладається ароматна заправка, додається кілька тонких скибочок лимона, солянка доводиться до кипіння, вариться ще хвилину і знімається з вогню.

Готову солянку подають до столу зі сметаною і рубаною зеленню.