Ажурні млинці – 7 рецептів тонких, на кефірі або молоці

Звичайні млинці можна перетворити на витвір мистецтва кількома хитрощами.

Тонкі прозорі ажурні млинці можна їсти як на сніданок, так і подавати до святкового столу.

Тонкі ажурні млинці на молоці

Це найпростіший рецепт. Саме з нього треба починати молодим господиням, щоб приготувати приголомшливе мереживне страва.

Вам знадобиться:

  • Три яйця;
  • Молоко — 0,7 л;
  • Борошно пшеничне — 0,24 кг;
  • Масло вершкове — 30 гр.;
  • Цукор — 60 гр.;
  • Сіль — 5 гр.

Як приготувати тонкі ажурні млинці на молоці:

  • В першу миску розбийте яйця, до них насипте цукор і сіль. Інгредієнти збийте з допомогою віночка до появи білої піни.
  • До яєчної маси влийте 0,4 л молока.
  • Додайте всю муку і ретельно замішайте. Консистенція повинна вийти густий.
  • Влийте в суміш розтоплене масло і решту молока. Все змішайте.
  • Тісто не повинно бути занадто рідким. При необхідності досипте ще борошна.
  • Нагрійте сковороду, зачерпніть тісто ополоником і вилийте на сковороду тонким шаром.
  • Кожен отриманий млинець змащувати шматочком вершкового або топленого масла.

Рецепт приготування на кефірі з молоком

З кефіром тісто вийде дуже м’яким і ніжним. Найголовніше розбавити його окропом, тоді тонкий шар тіста не буде рватися в процесі приготування.

Необхідний склад компонентів:

  • Борошно першого сорту — 0,25 кг;
  • Кефір — 0,5 л;
  • Два курячих яйця
  • Окріп — 0,2 л;
  • Сода — 3 гр.;
  • Цукор – 0,1 кг;
  • Масло рослинне — 40 мл;
  • Сіль і ванілін — за смаком.

Спосіб приготування:

  • У посуд потрібно розбити два яйця, додати цукор. Його кількість варіюється в залежності від того, якими будуть млинці — солодкі чи з м’ясом. Цукор в даному рецепті розрахований на солодке блюдо. Насипаємо сіль і все разом добре збиваємо.
  • До отриманої пишної маси ллємо кефір.
  • Борошно варто спочатку провести через сито, щоб прибрати грудочки. Потім насипаємо до основної маси разом з ваніліном.
  • Замішуємо густе тісто.
  • В іншу миску налити окріп і додати соду, перемішати.
  • Дану рідину виливаємо тісто і розмішуємо. Вийде однорідна маса з бульбашками.
  • Доливаємо рослинне масло і чекаємо 5 хвилин.
  • За цей час нагріваємо сковороду і смажимо на ній прекрасні ажурні млинці на кефірі.
  • Перевертати на іншу сторону продукт потрібно, коли бульбашки на тесті полопаються, а на їх місці з’являться дірочки.

Готуємо без додавання яєць

Коли потрібно терміново приготувати млинці, але на кухні немає яєць, допоможуть пару секретів. Страва вийде таким же ніжним і жовтеньким, як і з додаванням яєць.

Список продуктів:

  • Борошно вищого сорту — 0,3 кг;
  • Молоко — 1 л;
  • Сіль — 3 гр.;
  • Цукор — 75 гр.;
  • Сода — 3 гр.;
  • Рослинна олія — 30 мл;
  • Вершкове масло — 65 гр.

Покрокова інструкція:

  • В одній тарі з’єднати цукор, сіль, соду, борошно і половину всієї кількості молока. Вся маса виходить дуже густою. Прослідкуйте, щоб суміш була однорідною за своїм складом.
  • Нагріти і розтопити в мікрохвильовій печі вершкове масло і вилити в тісто разом з рослинним, знову перемішати.
  • 0,5 літра молока прокип’ятити, і поступово додавати до основної маси.
  • У підготовлену сковороду вилити приблизно половину ополоника тіста і розподілити по посуді. Млинець повинен бути дуже тонким.
  • Через хвилину перевернути його на інший бік.
  • Готову страву можна не обмазувати маслом.

Дріжджові ажурні млинці

Млинці на дріжджах виходять одночасно тонкими і пишними, ніжними та смачними.

Необхідні компоненти:

  • Молоко — 0,3 л;
  • Дріжджі сухі — 10 гр.;
  • Борошно — 0,5 кг;
  • Два яйця;
  • Цукор — 50 гр.;
  • Сіль — 6 гр.;
  • Масло рослинне — 32 мл

Спосіб приготування:

  • Для початку необхідно прокип’ятити молоко на повільному вогні.
  • Після цього в одну миску насипати дріжджі, трохи цукру і залити 50 мл молока. Посуд поставити в сторонку в тепле місце.
  • В цей час приймемось за тісто. Борошно потрібно позбавити від грудочок, просіяти через сито. До неї додати цукор, сіль, рослинне масло, розбити яйця, і вилити основну масу молока. Перелити суміш дріжджів, замісити тісто. Воно повинно вийти однорідною, без грудочок і інших домішок.
  • Залишити тісто під кришкою. Через 20 хвилин, коли підніметься продукт, його треба перемішати. Цю процедуру повторити чотири рази.
  • Коли тісто буде повністю готове, рекомендується нагріти сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і посмажити красиві різнокольорові млинці.

Загрузка...

На заварному тісті з молока

Саме заварне тісто найкраще забезпечує тонкі млинці з дірочками.

Список продуктів:

  • Борошно — 0,32 кг;
  • Молоко — 0,25 л;
  • Окріп води — 0,2 л;
  • Два курячих яйця;
  • Рослинне масло — 30 гр.;
  • Цукор — 50 гр.;
  • Розпушувач тіста — 5 гр.

Як приготувати:

  • Налити в посуд чисту воду і довести до кипіння.
  • За цей час можна з’єднати разом в іншій мисці молоко, цукровий пісок і розбити яйця.
  • Обробити борошно з допомогою сита і засипати в молоко. Все обережно перемішати.
  • Додайте розпушувач і залийте все це склянкою гарячої води. Виходить заварне тісто.
  • Не забудьте розігріти сковороду з рослинним маслом перед готуванням.
  • Млинці будуть перевертатися легко.
  • Готову страву можна подавати зі згущеним молоком або варенням.

Ажурні млинці на кефірі і молоці

Кефір разом з молоком забезпечать вам поживний і корисний сніданок. Але він не буде занадто жирним, так як млинці виходять майже невагомими.

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно першого сорту — 0,24 кг;
  • Молоко — 0,2 л;
  • Кефір – 0,25 л;
  • Масло рослинне — 20 мл;
  • Цукор — 17 гр.;
  • Два свіжих курячих яйця;
  • Сода — 6 гр ;
  • Сіль — 3 гр.

Варіант приготування:

  • Кефір у процесі готування повинен бути теплим, так що нагріваємо його, але не дозволяйте йому досягти високих температур.
  • У миску з підігрітим кефіром насипаємо цукровий пісок, сіль, соду і розбиваємо яйця. Всі інгредієнти змішуємо.
  • Очищену борошно порціями додаємо в головну суміш.
  • Молоко бажано довести до температури 90 градусів і перелити в загальну посуд.
  • Вливаємо олію і замішуємо тісто. У ньому повинні бути маленькі бульбашки.
  • На гарячу сковорідку капаємо масло і починаємо смажити. Кожна сторона млинців повинна обсмажуватися не більше 1 хвилини.
  • Ажурні млинці на кефірі і молоці можна скласти стопкою, а можна згорнути конвертиком.

На кислому молоці

Якщо у вас з’явилася підозра, що молоко в холодильнику починає киснути, не варто відразу ж його виливати. Використовуйте як основу тонких і ніжних млинчиків.

Компоненти рецепту:

  • Кисле молоко — 0,6 л;
  • Вода – 0,2 л;
  • Борошно — 0,25 кг;
  • Два яйця;
  • Сода — 4 гр.;
  • Сіль — 2 гр.;
  • Олія соняшникова 50 мл;
  • Цукор — 0,1 кг.

Як приготувати:

  • Ще рідке молоко змішуємо з водою і просіяним борошном. З цієї маси робимо тісто.
  • До нього ллємо олію, насипаємо соду, цукор, сіль.
  • Однорідне тісто не чіпаємо протягом 15 хвилин. За цей час борошно скрепится з усіма інгредієнтами.
  • У вже гарячу сковороду налийте олію будь-якого сорту і виливайте першу порцію тіста. Воно повинно лягти тонким шаром. Через хвилину пузирі полопаються, і на їх місці утворюються маленькі дірочки. Тоді можна перевертати млинець на іншу сторону.

Експериментуйте з рецептами, додаючи до них нові інгредієнтами. Вищим рівнем кулінарії вважаються млинці з особливими візерунками, які зробила сама господиня.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...