Амарантове борошно: користь і шкода, як приймати? Рецепти приготування з амарантового борошна

Останнім часом асортимент борошняної продукції значно розширився. Особливий інтерес проявляється до амарантового борошна, яка не містить глютен.

Що це таке

Виробляють борошно з давньої злакової культури з рослини під назвою амарант. Зерна легко засвоюються і цінуються за значний вміст білка. До складу входить безліч вітамінів і корисних елементів.

Склад і калорійність амарантового борошна

Амарантовая значно перевершує інші сорти борошна за вмістом амінокислот, антиоксидантів і мінеральних речовин.

В складі міститься:

  • кальцій;
  • білок – 16 %, у тому числі незамінні амінокислоти більше 30%;
  • фосфор;
  • жир – 15 %, з якого поліненасичені жирні кислоти омега-6 становлять половину;
  • магній;
  • вітаміни;
  • залізо;
  • калій;
  • мідь.

В 100 г продукту міститься 298 ккал.

Амарантовая борошно: користь і шкода

Користь амарантового борошна оцінили вегетаріанці, але й люди, які дотримуються здорове харчування починають звертати увагу на цей продукт. Давно доведено, що зерна амаранту надають сприятливу дію на організм.

  • Амінокислоти, що входять в склад продукту, дозволяють тримати в нормі рівень холестерину, в той же час знижуючи «шкідливий холестерин в крові.
  • Допоможе вивести з організму накопичені шлаки і токсини.
  • Можна вживати людям, які страждають непереносимістю глютену, так як борошно не містить клейковину і не викликає алергію.
  • Допомагає краще засвоюватися кальцію, який надходить в організм з їжею. Тому рекомендується при остеопорозі.
  • Багата вуглеводами. Допомагає нормалізувати рівень цукру в крові.
  • Регулярне використання борошна допоможе утримати під контролем вагу.
  • При вживанні посилюється перистальтика кишечника через рослинних харчових волокон. Поліпшується процес травлення.
  • Завдяки вмісту клітковини допомагає позбутися від запорів.
  • Допомагає нормалізувати менструальний цикл.

Корисно вживати людям, у яких ослаблений імунітет, вагітним і годуючим.

Перед вживанням необхідно піддавати продукт термічній обробці. В сирому вигляді вона перешкоджає поглинанню поживних речовин.

Дивіться також:  Курка у фользі в духовці – 7 рецептів приготування

Через вміст у складі щавлевої кислоти протипоказана до вживання особам з нирковими захворюваннями.

Як приймати для здоров’я

Продукт часто вживають у вигляді чаю. Для цього сухі перемелене листя до стану борошна (1,5 гуртки) залити окропом (5 літрів). Потім настояти протягом дня.

Приготоване зілля приймають по гуртку до їжі (за півгодини). Пити три рази на день. Якщо даєте зілля дітям, то зменшуйте дозу в два рази.

Рецепти приготування з амарантового борошна

Якщо хочете приготувати корисну домашню випічку, то спробуйте запропоновані рецепти.

Млинці з амарантового борошна

Інгредієнти:

  • борошно амарантовая – 210 г;
  • розпушувач – 1 ч. ложка;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • яйця – 2 шт.;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль – щіпка;
  • молоко – 510 мл

Приготування:

  • Віночком збити в легку піну яйця. Підсолодити. Додати сіль. Перемішати. Залити молоком. Розмішати.
  • Насипати борошно. Збити і додати розпушувач. Влити олію і перемішати.
  • Розжарити сковороду. Зачерпнути ополоником приготовану масу. Влити в посуд. Засмажити.

Домашнє печиво

Порадуйте себе корисною випічкою приготувавши печиво з амарантового борошна. Десерт нагадує за смаком пісочне печиво.

Інгредієнти:

  • розпушувач – 0,5 ч. ложки;
  • вершкове масло – 45 г;
  • цукор – 80 г;
  • амарантовая борошно – 110 г;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • кукурудзяний крохмаль – 65 г;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • У борошно насипати крохмаль. Перемішати і просіяти. Додати розпушувач.
  • Порубати масло. Отримані дрібні шматочки закинути в суху суміш. Розтерти. Повинна вийти крихта.
  • В цукор влити яйце і ванільний цукор насипати. Збити. Перелити в крихту. Розмішати і замісити. В результаті вийде м’яке на дотик тісто. Вкрити пакетом і залишити на столі на чверть години.
  • Взяти качалку і розкачати тісто. Товщина повинна вийти не більше сантиметра. Вирізати заготовки.
  • Розмістити на листі. Запікати чверть години. Режим духовий печі 180 градусів.
Дивіться також:  Начинка для мантів – 11 рецептів, як зробити соковиту і смачну начинку

Макарони з борошна амаранту

Будь-який бажаючий може приготувати макарони з амарантового борошна у себе на кухні.

Інгредієнти:

  • борошно амарантовая – 2 гуртки;
  • яйце – 2 шт.;
  • вода.

Приготування:

  • Яйця влити в борошно. Змішати. Взяти велику ложку і по одній додавати в борошняну масу. Замішувати. Має вийти тісто міцне, але не липке.
  • Розкачати. Повинна вийти дуже тонка коржик. Згорнути в рулет і нарізати тонкими скибочками.
  • Отримані заготовки розмотати. Висушити.

Як приготувати хліб

Хліб з амарантового борошна готують обов’язково з додаванням пшеничного.

Інгредієнти:

  • вода – 360 мл кімнатної температури;
  • амарантовая борошно – 210 г;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • оливкова олія – 25 мл;
  • дріжджі – 15 г;
  • пшеничне борошно – 410 г;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • Цукор насипати дріжджі. Влити половину від зазначеної кількості води. Насипати третину пшеничного борошна. Розмішати. Відставити на чверть години.
  • Насипати залишилася пшеничне борошно і амарантовую. Вимісити тісто вливаючи воду, що залишилася. Влити олію і підсолити. Замісити. Вийде текуча маса. Відставити на пару годин. Маса зросте в два рази.
  • Розрізати масу на дві частини. Скачати у вигляді батонів. Перемістити на деко. Залишити підходити на дві години.
  • Помістити в розігріту духову піч і запікати півгодини. Режим 195 градусів.

Напій з борошном амаранту

На основі рослини можна готувати не тільки випічку, але і різні корисні напої. Вони допоможуть вгамувати спрагу і зміцнити здоров’я. Яблучний сік багатий залізом, цукри, пектин. Якщо доповнити його вітамінами і корисними речовинами, що містяться в амарантове борошно, то вийде напій, який допоможе очистити, наситити і омолодити організм.

Інгредієнти:

  • яблуко – 1450 м;
  • амарантовая борошно – 4 ст. ложки на 2 чашки соку.
Дивіться також:  Печена картопля в духовці – 10 рецептів приготування

Приготування:

  • Для приготування знадобиться соковижималка. Вичавити сік з яблук.
  • В необхідній кількості насипати борошно. Розмішати.

Амарантові кекси

Порадуйте сім’ю не тільки смачними і ароматними кексами, але й дуже корисними.

Інгредієнти:

  • тростинний цукор – 1 ч. ложка в тісто;
  • амарантовая борошно – 75 г;
  • фініки – 110 г;
  • органічна сода – 1 ч. ложка;
  • родзинки – 55 г;
  • тростинний цукор – 1 ч. ложка для посипання;
  • вершкове масло – 190 г;
  • гімалайська сіль – щіпка;
  • житнє борошно – 75 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • ванільна есенція – 1 ч. ложка;
  • пшеничне борошно – 75 р.

Приготування:

  • Подрібнити фініки в блендері. Повинна вийти маса схожа на мус.
  • Масло знадобиться кімнатної температури. Влити яйця. Підсолодити. Посипати сіллю. Додати есенцію і соду. Збити. Змішати з фініками.
  • Насипати борошно. Спочатку амарантовую, потім пшеничне. Житній додавати стільки, скільки візьме тісто. Повинна вийти густа, але не крута маса.
  • Додати родзинки. Замісити. Викласти в підготовлені формочки і присипати цукром.
  • Духова піч необхідна розігріта (160 градусів). Помістити заготовки.
  • Запікати чверть години, потім збільшити режим до 175 градусів і тушкувати півгодини.