Азу по-татарськи з солоними огірками — 8 рецептів

Азу по-татарськи з солоними огірками — одна з тих страв, які обов’язково важливо навчитися готувати вдома. Воно ароматне, пікантне і дуже ситна. Розповімо, як приготувати азу, щоб картопля не розвалився, і страва не перетворилося на кашу. А заодно опишемо деякі вдалі його варіації.

Азу по-татарськи з солоними огірками і яловичиною

Азу довгий час вважалося національною стравою татар. Але сьогодні воно настільки популярне, що його подають в їдальнях, кафе і навіть у ресторанах. За простоту приготування і безліч варіантів його полюбили і прості домогосподарки. Хоча не всі можуть похвалитися ідеальним виконанням — досить порушити технологію, щоб страва раскисло, перетворилося на кашу і набуло неапетитний вигляд. Так що сьогодні ми будемо вчитися готувати правильне рагу, запозичивши секрети у татарських майстринь.

Що нам знадобиться для 4 порцій:

  • 500 г філе яловичини;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • велика голівка цибулі;
  • 7 картоплин середньої величини;
  • солоні огірки – 3 шт.;
  • дві третини склянки бульйону або води;
  • рослинна олія для обсмажування – 50 мл;
  • зелень для прикраси;
  • сіль, перець за смаком;
  • за бажанням, лавровий листочок і 2 зубчики часнику.

Готувати будемо так:

  • Починаємо з того, що яловичину ріжемо соломкою або кубиками. Обсмажуємо м’ясо на сильному вогні до рум’яної скориночки і перекладаємо в окремий посуд.
  • Потім обсмажуємо до м’якості цибулю, нарізану півкільцями.
  • Огірки чистимо від шкірки (так блюдо вийде ніжніше) і теж притушиваем в окремому сотейнику.
  • М’ясо і цибулю змішуємо, заливаємо бульйоном, додаємо томатну пасту і тушкуємо на повільному вогні. Важливо, щоб м’ясо стало тане – регулюйте ступінь готовності на свій смак. Чому все тушкується окремо? «Фішка» страви в тому, що інгредієнти повинні залишатися цілісними. У кожного з них свій час приготування і змішати все разом на початковому етапі, значить, зробити блюдо водянистим, кашеобразным.
  • Поки м’ясо гаситься і нудяться огірки, чистимо картоплю. Ріжемо його соломкою і обсмажуємо на сильному вогні до скоринки. Доводити до готовності не обов’язково — коли з’єднаємо всі частини страви, картопля дійде до потрібної кондиції.
  • І ось, коли огірки розм’якли, м’ясо практично потушилось, а бульйон википів, прийшов час поєднати в одному сотейнику або сковороді з високими бортиками всі наші інгредієнти. Перемішуємо, прогріваємо кілька хвилин – дамо всім складовим «одружитися». Ось і все, наше азу по-татарськи готово! У загальній складності на приготування йде близько години. Все буде залежати від швидкості приготування м’ясних шматочків.

Подаємо в глиняних або керамічних тарілках, щедро прикрасивши зеленню. Їмо з чорним хлібом і салатом зі свіжих овочів.

Зі свининою

У Татарстані свинину не шанують, хоча з нею страву теж виходить дуже смачним і ніжним. Для приготування радимо взяти ніжну шийну частину тушки — вона протушкується швидко і додасть особливий смак азу.

Для страви підготуємо: 400 г шийки (або більше, якщо ви переконаний м’ясоїд), 5 великих картоплин, 3 солоних огірки, помідори або томатну пасту – 2 ст. л., цибулину, сіль, перець і трохи рослинного масла.

Дивіться також:  Як приготувати буженину – 10 рецептів в домашніх умовах

Свинину можна довго не гасити в окремій каструлі, оскільки м’ясо ніжне і готується в рази швидше яловичини.

Готуємо по кроках:

  • Свинину ріжемо кубиками, обсмажуємо з цибулею майже до готовності. Стежимо, щоб рідина з м’яса практично випарувалася.
  • Додаємо до м’яса огірки, очищені від шкірки (це зручно робити звичайною овочечисткою).
  • Приправляємо томатною пастою і тушкуємо ще 10 хвилин.
  • Обсмажуємо на сильному вогні картоплю, порізану скибочками.
  • З’єднуємо картоплю, м’ясо і огірки. Тушкуємо ще кілька хвилин до готовності картоплі.
  • За бажанням, додаємо лавровий лист. Тільки не забудьте покласти його буквально на пару хвилин, а потім вийняти – інакше азу буде гірчити. Смак прянощі повинен лише ледь вловлювати.

Подаємо в красивих керамічних тарілки для супу або салатів. Посипаємо зеленню, а зверху кладемо ложечку сметани – це дуже смачно!

З солоними огірками і картоплею

Але як бути вегетаріанцям, які не їдять м’яса? Пропонуємо спробувати азу з солоними огірками з картоплею без м’ясної складової страви. Всього то й потрібно: 4 картоплини, 2 солоних огірки, цибулю і 2 ст. л. томатної пасти. І так, не забудьте про зелень! Вона прикрашає і робить страву пряним.

Як готуємо:

  • Картоплю ріжемо великими кубиками і обсмажимо на рослинному маслі.
  • Цибулю і огірки протушкуйте до м’якості в невеликій кількості води.
  • Коли бульйон випарується, додамо сюди картоплю і залишимо страву на плиті до повної готовності останнього.
  • За бажанням, приправимо азу часником і лаврушкой.

Подаємо вегетаріанський варіант азу, присипавши його щедро зеленню, на великому красивому блюді. Приємним доповненням стане шматочок хліба з будь-якими зернами, мариновані опеньки або будь-який овочевий салат.

Готуємо з баранини

Свіжий баранець разом з соковитістю огірка і ситністю картоплі утворюють чудовий гастрономічний союз. Це надзвичайно смачно, якщо додати трохи коріандру, який поєднується з бараниною просто ідеально. Замість рослинного масла можна використовувати курдючний жир — він, звичайно, підвищить калорійність азу, але і смак вийде надзвичайно насиченим.

Господині ведуть суперечки, які огірки краще використовувати. В ідеалі, звичайно, справжні, бочкові, але для спрощення рецепта можна брати і мариновані корнішони, і огірки домашнього соління.

Підготуємо компоненти:

  • 600 г баранини;
  • 7 великих бульб картоплі;
  • 3 великих стиглих томатів;
  • 3 бочкових огірка;
  • цибулина велика;
  • щіпка зіри (коріандру);
  • свіжа кінза або петрушка;
  • рослинна олія або курдючний жир – 70 г;
  • сіль, перець за смаком.

Готуємо так:

  • Баранину обсмажуємо на сильному вогні до напівготовності.
  • Цибулю злегка протушкуйте на окремій сковорідці і з’єднаємо з м’ясом.
  • Картоплю ріжемо великими кубиками і обсмажуємо так, щоб всередині він залишався хрустким.
  • Огірки тушкуємо до м’якості в сотейнику (не забуваємо очистити їх від шкірки!).
  • Помідори очищаємо і тремо на крупній тертці (або пюрируем в блендері). Заливаємо густим томатним соусом м’ясо і знову тушкуємо все разом.
  • Залишилося з’єднати картоплю, м’ясо і огірки, додати зіру і всі разом трохи протомитися. Не забувайте, що азу має бути без бульйону, так що даємо рідини випаруватися.
Дивіться також:  Як варити ячну кашу на воді

Готове рагу виходить соковитим, м’яким, дуже ароматним. Шматочки баранини просто тануть у роті, розсипаючись на волокна, а пікантність огірків згладжує обволікає структура картоплі. Посипайте блюдо кінзою, не шкодуючи пряної зелені. Ви побачите, що смак стане ще багатшим.

Татарське азу з яловичини і солоних огірків

Телятину дуже часто використовують замість яловичини. М’ясо ніжніше, готується швидше, а ще вона має прекрасні дієтичні властивості, що в кілька разів підвищує поживну цінність азу.

Для приготування буде достатньо 500 г філе телятини і 4 – 5 бульб картоплі. Візьміть також томатний сік (він ніжніше пасти), мариновані огірки і вершкове масло – тут воно дуже доречно. В якості приправи використовуємо цибулю, зелень, перець і невеликий лавровий лист.

М’ясо для азу вийде ще смачніше, якщо обсмажувати його на топленому вершковому маслі.

Робимо просто:

  • Телятину обсмажуємо з цибулею на сковорідці з товстим дном, домагаючись рум’яної скоринки.
  • Огірки тушкуємо з томатним соком.
  • Картоплю чистимо, ріжемо кубиками, обсмажуємо на сковорідці.
  • З’єднуємо м’ясо, овочі, спеції і огірки і знову готуємо до м’якості картоплі.

Проходить 40 хвилин і дивовижно ніжний, що тане азу готово. Не забудьте посипати його зеленню (краще петрушкою) і запропонувати гостям соус зі сметани, зелені і часнику. Їмо зі свіжим хлібом і ароматним чаєм з чебрецем або липою.

Як смачно приготувати з куркою?

«Бюджетна» курка теж годиться для приготування азу. Навіть нудне і суховатое куряче філе набуває особливу соковитість, просочившись соками кисленького огірка і стиглих томатів. Страва готується всього за 30 хвилин, а задоволення доставляє море. Варіант підходить для дачі, де томати легко зірвати прямо з куща, і де наспіла молода картопля. Її можна додавати навіть цілком, якщо бульби ще невеликі.

Загальний набір компонентів виглядає так:

  • куряче філе;
  • 600 г молодої картоплі;
  • мариновані корнішони або солоні огірки – 2 шт.;
  • 2 – 3 стиглих великих томата;
  • цибулина;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець;
  • зелень за смаком.

Замість курки можна взяти філе індички – по щільності і смаком вона схожа на яловичину, але за дієтичним властивостям їй просто немає рівних.

  • Курятину ріжемо соломкою або кубиками і швидко обсмажуємо на сковорідці.
  • Молоду картоплю чистимо від шкірки і злегка відварюємо.
  • Цибулю і огірки тушкуємо в сотейнику.
  • Томати чистимо від шкірки і додаємо отримане з них пюре до курки.
  • А тепер з’єднуємо наш набір і тушкуємо до готовності картоплі.

Приправляємо азу сіллю і спеціями, додаємо зелень. Подаємо на великому глибокому блюді і в якості доповнення ставимо на стіл пучки зелені, сметану і чорний бородинський хліб.

З солоними огірками і рисом

Азу з рисом і огірками – цікава різновид популярного бефстроганов. Воно дуже подобається всім любителям оригінальних прочитань традиційних страв і істинним гурманам. Для приготування нам знадобиться якісний довгозерний рис (він виступить гарніром), але ви можете замінити його на буре або дикий – вибирайте самі.

Дивіться також:  Картопля з сиром – 8 дуже смачних рецептів

Крім рису підготуємо:

  • 700 г телятини;
  • 1 цибулину;
  • 3 маринованих огірка;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л томатної пасти;
  • половину склянки бульйону;
  • сіль, суміш перців, лавровий лист, зелень;
  • рослинна олія для обсмажування.

Приступаємо:

  • М’ясо наріжемо вздовж волокон тонкою соломкою.
  • Огірки очистимо від шкірки і наріжемо, повторюючи форму м’ясних шматочків.
  • Цибулю подрібнити тонкими півкільцями.
  • У сотейнику підсмажимо до коричневого кольору телятину з борошном, а окремо зарумяним в олії цибулю.
  • Додамо його до м’яса, всиплемо огірки, томатну пасту і наллємо бульйон. Доведемо все до кипіння і убавим вогонь до мінімуму. Тушкуємо до м’якості телятини.

Поки м’ясо готується, зваримо рис. Вибирайте рецепт приготування на свій розсуд, а ми пропонуємо залити його водою на 2 пальці і зварити із сіллю на повільному вогні — так він вийде розсипчастим.

Залишається красиво сервірувати азу з рисом. Для цього викладемо рис гіркою, а зверху помістимо щедру порцію м’яса. Не забудьте прикрасити страву зеленню!

В мультиварці

Варіант на швидку руку легко приготувати в мультиварці. Щоб не мудрувати, не обсмажувати все окремо, пропонуємо змішати всі компоненти в мультичаше. Звичайно, блюдо вийде злегка розвареним, але і такий варіант має право на існування (і, тим більше, поїдання). Якщо бажаєте блюдо щільної консистенції, не додавайте воду — досить огіркового соку, картопляного і м’ясного, які виділяються при готуванні.

Кількість огірків варіюйте на свій розсуд. Чим їх більше, тим яскравіше відчувається характерна кислинка.

Нам будуть потрібні: 600 г філе будь-якого м’яса, 5 бульб картоплі, 1 ст. л. томатної пасти, 2 солоних огірка, цибулина і рослинне масло для обсмажування.

Готувати дуже просто:

  • На дно мультичаши наливаємо трохи олії і обсмажуємо шматочки м’яса.
  • Додаємо цибулю, огірки, ложку томатної пасти.
  • Закладаємо кубики картоплі.
  • Приправляємо спеціями, підсолюємо.
  • Включаємо режим «Гасіння» або «Випічка». Час виставляємо в залежності від обраного виду м’яса.
  • Чекаємо сигналу про закінчення процесу.

Готове рагу може вийти як густий суп — щось середнє між першим і другим блюдом. Тут все просто: регулюйте кількість рідини. Любите напіврідкі страви — додайте половину склянки бульйону. Азу подаємо з зеленню, їмо зі свіжим хлібом.

Азу по-татарськи дивно невибагливо. Воно не претендує на право називатися стравою високої кухні, але з’їдається завжди «на ура». Його можна доповнювати грибами, приправляти невеликими шматочками чорносливу для додання приємного копченого присмаку. Ефектно гасити рагу в горщиках і подавати на стіл порційно. В такому виконанні рекомендуємо готувати страву на будь-який святковий стіл – гості оцінять.

Відкриємо ще одну таємницю – якщо приготувати азу напередодні, на інший день воно стане ще смачніше. Це страва з розряду таких, яким можна і потрібно дати настоятися. Готуйте, експериментуйте і будьте ситі!