Баклажани з м’ясом: 7 рецептів простих і апетитних

Баклажани з м’ясом — цікаве і досить незвичайне поєднання, яке припаде до смаку найвимогливішим їдцям. Варіантів їх приготування існує настільки багато, що можна балувати сім’ю і дивувати гостей практично нескінченно.

Тим більше, що фахівці рекомендують включати баклажани в меню як можна частіше. Адже цей овоч володіє унікальною здатністю виводити з організму шкідливий холестерин і солі важких металів.

Крім того, вчені стверджують, що саме активні компоненти баклажанів допомагають запобігти появі в організмі пухлинних процесів і навіть зупинити зростання ракових клітин. У поєднанні ж з м’ясом та іншими овочами з баклажанів виходять ситні і неймовірно апетитні страви.

Баклажани з м’ясом, рецепт

Відео рецепт і покроковий опис процесу розкажуть, як приготувати оригінальну закуску з баклажанів з м’ясним фаршем. Блюдо здивує гостей і порадує близьких.

  • 1 великий, але молодий (без насіння) баклажан;
  • 150-200 г свинячого фаршу;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. кунжутної олії;
  • сіль;
  • зелень;
  • олія для смаження.

Для рідкого кляру:

  • 1 яйце;
  • 4 ст. л. з гіркою борошна;
  • ½ Ст. холодної води;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Дуже тонко наріжте баклажани, уклавши його між двома дощечками і через раз, не дорізуючи до самого кінця. При цьому повинні вийти кишеньки, складаються з двох кружечків.
  • Злегка присолите їх і дайте час, щоб пішла гіркота.
  • У свинячий фарш додайте подрібнену зелень, олія кунжутна і соєвий соус. Перемішайте і при необхідності досоліть за смаком.
  • Кишеньки з баклажанів промийте у воді від солі і кожен підсушіть серветкою.
  • Рівномірно розподіліть начинку по всьому заготівлях, розрівнявши фарш тонким шаром.
  • Збийте виделкою яйце до однорідності, додати воду, сіль і перець на смак. А потім частинами введіть борошно, щоб вийшло достатньо рідкий кляр.
  • Вмочуйте баклажани з фаршем в кляр і обсмажте до появи золотистого кольору в розпеченому маслі з обох сторін.
  • При бажанні додайте обсмажені баклажани з м’ясом в сковороду і варіть на малому вогні 10 хвилин. У першому випадку вироби будуть хрусткими, у другому більш м’якими.

Баклажани з м’ясом в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Літо – найкраща пора для кулінарних експериментів з овочами. А якщо під рукою є мультиварка, то можна приготувати баклажани з м’ясом по наступному фото–рецептом.

  • 4 баклажана;
  • 300 г свинини;
  • 1 велика морква;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 ст. л. томату;
  • за смаком спеції і сіль.
Дивіться також:  Макарони з яйцем – 7 рецептів приготування на сковороді

Приготування:

  • М’ясо перекрутіть на м’ясорубці або дрібно порубаєте гострим ножем.
  • Очищені моркву і цибулю подрібніть подібним же чином.
  • З’єднайте овочі і м’ясний фарш, за смаком посоливши його і приправте спеціями.
  • Миті баклажани наріжте смужками товщиною приблизно 5 мм
  • Розкладіть їх на деко в один шар і приберіть в гарячу духовку буквально на кілька секунд, щоб вони трохи прихватились. Завдяки цьому п стануть більш м’якими і пластичними.
  • На середину кожної трохи прохолола заготовки покладіть трохи фаршу.
  • Скрутіть в імпровізований рулетик і зафіксуйте його зубочисткою.
  • Підготовлені напівфабрикати складіть у каструлю. Задайте режим «гасіння». Томатну пасту трохи розведіть водою, щоб вийшов соус. Додайте в нього спеції, відповідні до овочів і м’яса і залийте рулетики.

Баклажани з м’ясом можна подавати в холодному і гарячому вигляді, з будь-яким гарніром або як закуску.

Баклажани з м’ясом в духовці

Завдяки своїй довгастої форми баклажани відмінно підходять для запікання з начинкою в духовці. До речі, для фаршу можна використовувати не тільки м’ясо, але і будь-які овочі по сезону або гриби.

  • 2 баклажана:
  • 500 г фаршу;
  • 1 ріпчаста скіпа;
  • 1 великий помідор;
  • 3 зубчики часнику;
  • 200 г твердого сиру;
  • 1 ч. л. сушеного базиліка;
  • мелений чорний перець;
  • сіль.

Приготування:

  • Кожен баклажан розрізати уздовж на дві половинки і ложкою видалити частину м’якоті, щоб вийшов човник. Щедро присипте сіллю і залиште.
  • Баклажанову м’якоть дрібно нарубаєте, а також подрібніть часник, цибулю і помідор, попередньо знявши з нього шкірку.
  • Добре прогрійте на сковороді олію і протягом 3-5 хвилин обсмажте подрібнену цибулю і часник.
  • Потім викладіть фарш, ретельно перемішайте і смажте ще 5-7 хвилин.
  • Додайте в сковороду помідори, сіль, перець, сушений базилік. Протушкувати масу під кришкою на малому вогні протягом 10 хвилин.
  • Добре простывшую начинку викладіть в вимиті від солі човники з баклажанів.
  • Зверху рясно посипте тертим сиром і запікайте в духовій шафі близько 30 хвилин, підтримуючи середню температуру 180°С.

Баклажани з кабачками і м’ясом

М’ясо, приготоване з кабачками і баклажанами, виходить особливо ніжним і соковитим. До того ж на приготування страви піде мінімум часу.

  • 500 г не особливо жирної свинини;
  • 1 середній баклажан;
  • такий же за розміром кабачок;
  • цибулина;
  • морква велика;
  • великий помідор;
  • на смак сіль і перець.

Приготування:

  • М’ясо наріжте середніми кубиками і смажте близько 15 хвилин на сковороді, не забувши влити трохи олії.
  • В цей час наріжте придатними за розміром кубиками кабачки і баклажани. Останні присипте сіллю, що позбавить їх від легкої гіркоти.
  • Відправте до м’яса спочатку баклажани, які попередньо промийте в проточній воді від солі, а ще через 10 хвилин кабачки.
  • Після того як на овочах з’явиться легка золотавість, збірне рагу посоліть і приправити на смак, накрийте кришкою і протомите на повільному газу приблизно 15 хвилин.
  • Додайте нарізаний такими ж часточками помідор, часник, пропущений через прес, підлийте трохи води (100-150 мл) і тушкуйте ще 10-15 хвилин.
Дивіться також:  Соус карбонара – 4 рецепта в домашніх умовах

Баклажани з м’ясом по–китайськи

Хочете вразити гостей і домочадців оригінальним блюдом або просто любите страви з китайської кухні? Тоді наступний рецепт докладно розповість, як зробити баклажани з м’ясом по–китайськи.

  • 3 баклажана;
  • 2 середні моркви;
  • 500 г нежирної свинини;
  • 2 болгарських перцю;
  • 6 середніх часникових зубки;
  • 2 свіжих яєчних білка;
  • 8 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 50 г крохмалю;
  • 1 ст. л. 9% оцту.

Приготування:

  • Наріжте свинину брусочками. Додайте яєчні білки і половину порції соєвого соусу. Перемішайте і дайте м’ясу промаринуватися хвилин 15-20.
  • Моркву і болгарський перець без насіннєвої коробочки наріжте тонкою соломкою.
  • З баклажанів дуже тонко зніміть шкірку і наріжте брусочками. Збризніть соєвим соусом і присипте крохмалем, а потім перемішайте, щоб він рівномірно розподілився.
  • З часникових зубков видалити лушпиння і розріжте навпіл, протягом хвилинки обсмажте в рослинному маслі і видаліть.
  • На сковороду киньте моркву і перець, швидко (не більше 5 хвилин) обсмажте на максимальному вогні при помішуванні. Перекладіть овочі на тарілку.
  • Кожен шматочок м’яса обваляйте в крохмалі і відправте в масло, що залишилося після смаження овочів. На обсмажування свинини піде ще близько 8-10 хвилин, після чого складете її на тарілку з овочами.
  • Приступайте до обсмажуванню баклажанів, причому зробити це потрібно так, щоб вони стали м’якими, але не розвалилися. Тому не заважайте їх занадто часто. Через 3-4 хвилини з початку обсмажування, накрийте сковороду кришкою і варіть рум’яні баклажани ще 3-4 хвилинки.
  • Для соусу розведіть в 200 мл холодної очищеної води ложку томату, додайте 2 ст. л. крохмалю, що залишився соєвий соус, цукор і оцет.
  • Вилийте отриманий томатний соус в товстостінну посудину і трохи підігрійте. Перекладіть в нього всі смажені овочі і м’ясо, акуратно перемішайте і через 1-2 хвилини зніміть з вогню.
  • Страва вже можна їсти, але якщо воно постоїть зовсім небагато, то буде ще смачніше.
Дивіться також:  Як смачно приготувати пасту – 10 рецептів пасти в домашніх умовах

Баклажани з м’ясом і картоплею

Одне єдине блюдо може стати ситним і корисним вечерею для всієї родини, якщо приготовлено воно з баклажанів, м’яса і картоплі.

  • 350 г м’яса;
  • 4 середніх баклажана;
  • 4 великих картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 1 середня морквина;
  • 2-3 невеликих помідора;
  • 2 болгарські перчины;
  • зелень;
  • спеції на смак.

Приготування:

  • М’ясо наріжте брусочками і обсмажте на розпеченій олії у великому казані або іншої підходящої посудині.
  • Додайте нарізану соломкою моркву і півкільця цибулі. Як тільки овочі стануть золотистими, влийте трохи води і протушкувати під кришкою 10-15 хвилин.
  • Залишилися овочі наріжте однаковими по товщині кружечками, баклажани присипте сіллю, а через 10 хвилин промийте.
  • На тушковане м’ясо прямо в казан викладіть шар картоплі, помідорів, перцю та баклажанів. Влийте теплу воду, щоб рідина трохи покрила верхній шар, і варіть після закипання на малому вогні до повної готовності.
  • За хвилинку до кінця додайте подрібнений часник і дрібно січену зелень, добре перемішайте.

Баклажани з овочами і м’ясом

Сезон овочів потрібно використовувати по максимуму, щоб отримати максимальну кількість вітамінів з літніх овочів. І допоможе в цьому наступне блюдо.

  • 0.7–1 кг будь-якого м’яса;
  • 5-6 картоплин;
  • 3-4 невеликих баклажана;
  • 3 солодких перчины;
  • 3-4 головки цибулі;
  • 5-6 невеликих помідорів;
  • на смак сіль, перець та інші спеції;
  • 2 великих часникових зубки;
  • 300-400 мл води або бульйону.

Приготування:

  • Баклажани наріжте крупною соломкою, присипте сіллю і залиште на 20 хвилин.
  • М’ясо поріжте на порційні шматки середнього розміру. Обсмажте до отримання скоринки в розігрітому маслі, додайте трохи води і варіть близько 10-15 хвилин. Потім перекладіть в каструлю з товстим дном.
  • Всі овочі наріжте приблизно однаковими скибочками.
  • Обсмажте протягом 10 хвилин баклажани, додайте перець і через 3-5 хвилин перекладіть все до м’яса.
  • У сковороду додайте трохи масла і спасеруйте цибулю з морквою. Через 5 хвилин додайте скибочки помідорів, на смак будь-які спеції і сіль. Влийте воду і дайте соусу проваритися під кришкою близько 15 хвилин на малому газу.
  • Перелийте його до м’яса і баклажанів, якщо потрібно, додайте ще трохи води, щоб маса була покрита майже. З моменту закипання протушкувати все разом ще 15-20 хвилин. в кінці додайте подрібнений часник.