Бастурма з яловичини в домашніх умовах

Бастурма це вишуканий делікатес, який можна виготовити вдома. Бастурма прийшла до нас з Османської імперії. Спочатку її готували з яловичини, а з часом почали експериментувати зі свининою і курятиною.

Класичний рецепт

Якщо сказати просто, то бастурма – це в’ялене м’ясо зі спеціями. Почнемо знайомство з цим блюдом з приготування його за класичним рецептом.

Що нам знадобиться?

  • Яловиче м’ясо 2 кг;
  • Чаман (спеціальна суміш спецій для бастурми, яка продається в магазині) ½ склянки;
  • Сіль точної кількості немає;
  • Солодка паприка мелена – 3 ложки великі;
  • Мелений перець чилі – 2 або 3 ложки великі;
  • Кмин не в зернах – 3 ст. л.;
  • Коріандр змелений – 3 ст. л.

Як готувати?

  • Тушку м’ясо розділити на кілька рівних частин. З 2 кг вийде 4 шматка.
  • Шматочки викласти в чашу і повністю засипати сіллю. На це кількість піде 1,5-2 упаковки солі. Залишити м’ясо в такому стані на 5 днів у холодильнику. Важливо: кожен день м’ясо потрібно перевертати.
  • Через 5 днів яловичину відмиваємо від солі і залишаємо у воді на 2-3 години, переменяя воду кожні 30 хвилин.
  • Ретельно висушити рушником і загорнути в нього на годину. Після обернути новою тканиною. У такому вигляді покласти м’ясо під прес ще на 3-4 дні (у вигляді преса можна пристосувати відро з водою, каструлю).
  • Після дістати м’ясо, зробити в ньому дірку, протягнути туди шпажку. До країв шпажки приробити дріт і повісити высушиваться на 5 днів. Накрити марлею в гігієнічних цілях.
  • За день до закінчення терміну готуємо спеції. Чаман розводимо водою близько 1,5 склянки. Перемішуємо і додаємо залишилися спеції. Суміш накриваємо і ставимо в холодильник.
  • Повністю обмазати м’ясо сумішшю спецій. Для зручності намочіть руки у воді. Після вішаємо м’ясо ще на тиждень.
  • Отже, за 3 тижні ви отримуєте відмінний домашній делікатес.
  • Дивіться також:  Сир моцарела: як приготувати в домашніх умовах. 6 рецептів страв з сиром моцарелла

    Бастурма в духовці в домашніх умовах

    Дане блюдо в духовці має зовсім інший аромат, ніж просто сушене.

    Що нам знадобиться?

    • М’ясо – 1 кг;
    • Сіль;
    • Гірчиця готова;
    • Пергамент;
    • Улюблені спеції.

    Покроковий рецепт:

  • Приготувати розсіл: на 1 літр води покласти 3 великі ложки солі.
  • М’ясо помити і викласти в каструлю. Зверху залити розсолом і дати настоятися 3 години.
  • М’ясо дістати з розсолу і добре просушити рушниками.
  • Приготуємо суміш спецій. Можна використовувати гірчицю, перець, часник, хмелі-сунелі, суміш перців. Все це змішати і натерти сумішшю м’ясо.
  • В пергамент покласти нашпигованное м’ясо і дуже збито загорнути. Далі загорнути ще й у фольгу.
  • Духовку попередньо розігріти на максимальну температуру. Вже в гарячу духовку покласти наше добре загорнуте м’ясо. Залишити на 10 хвилин, а потім духовку вимкнути.
  • ВАЖЛИВО: духовку не відкривати, м’ясо повинно залишитися мінімум на 5 годин. Ідеально буде приготувати з вечора, а вранці дістати.
  • По закінченню потрібного часу ви можете насолоджуватися цим делікатесом.
  • В мультиварці

    Приготування страви в мультиварці дуже зручно тим, що м’ясо не потребує тривалого висушування. Швидко і смачно.

    Отже, що нам знадобиться?

    • Яловиче м’ясо близько 700 грам;
    • 4 столові ложки солі;
    • Цукру до 5 столових ложок;
    • Часник 3 зубчики;
    • Улюблені спеції.

    Приготування:

  • М’ясо кладемо під прес до тих пір, поки воно не перетвориться візуально в ковбаску.
  • Натираємо сіллю і цукром ретельно з усіх боків. Прямо втираємо крихти в м’ясо. Кладемо в холодильник дня на 3.
  • Окремо в ємності змішуємо улюблені спеції. Деяким дуже подобається додавати в бастурму пажитник. Розбавляємо водою до стану кашки.
  • Щедро обвалюємо м’ясо в спеціях, добре втираємо їх.
  • Якщо готувати потрібно терміново, то можна не давати страви сохнути, а відразу відправити в мультиварку.
  • В пакет для запікання кладемо м’ясо і часник.
  • Ставимо режим «гасіння» і готуємо 2 години.
  • Дістаємо і даємо повністю охолонути!
  • Дивіться також:  Риба путасу – 7 рецептів приготування

    Бастурма з додаванням часнику

     

    Цікаво, що часник не всі господині люблять додавати в бастурму. Деякі скаржаться, що поки вона висушується, варто різкий запах часнику. Однак якщо ви любите цей запах і присмак у бастурме, обов’язково додайте до суміші спецій. У цьому випадку готуємо бастурму, як у класичному рецепті, але в кінці, коли розводимо спеції водою, вмішуємо туди ж часник. Хитрість: замість звичайного свіжого часнику можна використовувати сушений або гранульований. Часник в такому вигляді не залишить їдкого запаху на ваших руках.

    Незвичайне блюдо в маринаді з коньяку

    Коньяк додасть обговорюваного страви оригінальний присмак і, найголовніше, ви отримаєте шикарний колір вирізки. Отже, приступимо.

    Візьмемо:

    • Яловича вирізка близько півтора кіло;
    • Солі;
    • Улюблені приправи;
    • Пажитник (чаман);
    • Коньяк для розведення спецій (скільки візьме).

    Як готувати?

  • Вирізку гарненько промиваємо і висушуємо паперовим рушником.
  • Робимо на м’ясі надрізи, а потім щедро натираємо сіллю. Нехай потрапить і в надрізи.
  • Кладемо в холодильник на 2 доби.
  • Після цього дістаємо, замотуємо в марлю і кладемо під прес. У такому положенні м’ясо простоїть ще дві доби. По закінченню цього строку дістати і підвищити сушитися на тиждень.
  • По закінченню цих днів готуємо спеції для басурмы. Всі улюблені приправи заливаємо коньяком і розмішуємо до стану кашки.
  • Обмазуємо щедро і кладемо в холод на тиждень
  • Після отряхиваем від спецій і підвішуємо сушитися ще на тиждень.
  • Рецепт приготування з мускатним горіхом

    Мускатний горіх додасть пряного смаку. Цей рецепт розрахований на приготування в сушарці. Якщо її немає, використовуйте розпечену вимкнену духовку.

    Інгредієнти:

    • М’ясо до 800 м;
    • Солі близько півкіло;
    • 6 горошин перцю;
    • 2 листочків лаврушки;
    • Кмин – 0,5 ч. л.;
    • Мускатний горіх мелений – 0,5 ч. л.;
    • Улюблені спеції.
    Дивіться також:  Білорибиця що це за риба, і як її готувати – 6 рецептів приготування царської риби

    Як готувати?

  • Добре промиваємо і витираємо на сухо.
  • У глибоку ємність висипаємо всю сіль, а зверху кладемо яловичину. Туди ж додати горошок і лаврушку, і добре обваляти.
  • Поставити в холодильник годин на 12. Можна просто на ніч.
  • З ранку дістати і промити.
  • Обтерти улюбленими спеціями з обов’язковим додаванням мускатного горіха.
  • Отримане м’ясо відправляємо в сушарку на 8 годин. Воно повинне готуватися при температурі 40 С.
  • Бастурма з яловичини по-вірменськи

    Продукти:

    • М’ясна вирізка – 1 кг;
    • Склянка солі;
    • Пажитник 70 гр;
    • Вода стакан;
    • Перець гострий – на смак;
    • Часник близько 8 зубочки;
    • Мелений перець (мелений).

    Приготування:

  • Шматок м’ясо ретельно помити і просушити, а потім наколоти виделкою.
  • У контейнері посипте сіллю з усіх боків і поставте в холодильник на два дні.
  • Після під відкритим краном вимийте сіль протягом 15 хвилин.
  • Обсушити, накрити тканиною і поставити під прес. Так воно мусить простояти два дні.
  • Просуньте через тушку нитку і залиште сушити дня на 4.
  • За два дні до закінчення висушування, почніть готувати суміш для обтирання.
  • У теплій воді розчиніть всі суміші до утворення густої кашки. Суміш повинна постояти в холодильнику добу.
  • Після додайте перець і часник, перемішайте і натріть цим м’ясо.
  • Відправити в холодильник на 10 днів.
  • Після дістаньте і обсушіть протягом 4 днів на ниточці.
  • Наріжте тоненько і подайте до столу.