Загрузка...

Бастурма з курячої грудки в домашніх умовах

Це закуска, яка зможе замінити шинку, з нею можна робити бутерброди та святкові нарізки. У класичному рецепті йдеться про яловичої вирізки, але вона маринується дуже довго – не менше 3 тижнів. Тому, ми пропонуємо вам більш легкий, швидкий і менш витратний варіант приготування вдома — бастурма з курячої грудки.

Як приготувати бастурму з курячої грудки? Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 2 штуки (беріть грудки, як можна більше);
  • Чебрець (мелений) – 1 упаковка (близько 50 грамів);
  • Червоний і чорний мелений перець – по 1 упаковці;
  • Хмелі-сунелі – половина упаковки, а якщо любите гостре, то знадобиться ціла упаковка;
  • Паприка – 1 упаковка;
  • Сіль (велика, але не морська) – за смаком.

Приготування:

  • Філе промити і відрізати шкуру, жир і плівки.
  • Розріжте кожне філе на 2 частини (тепер у нас 4 шматочки).
  • Просушіть всі 4 шматка з допомогою паперового рушника.
  • На обробну дошку натрусите солі, червоного і чорного перцю. Червоний перець висипайте повністю, а чорного перцю — трохи залиште.
  • Тепер візьміть кожну грудку і обваляйте в прянощах, які є на дошці, зі всіх сторін. Кожне філе повинно бути повністю покрито спеціями.
  • Кожен шматок необхідно щільно загорнути в харчову плівку і заховати в холодильник на 1 день.
  • Дістаємо все м’ясо і ретельно промиваємо під краном, щоб змити всі доповнення.
  • Знову висипаємо приправи на дошку або на плоску миску. Для маринування потрібно використовувати чебрець, хмелі-сунелі, чорний перець і паприку. Приправи потрібно змішати, або ж насипайте їх на поверхню рівномірно. Ви можете додати до цього переліку свої спеції, або прибрати зайве. Головне, щоб смак страви вам сподобався.
  • Кожне філе потрібно покласти на дошку і прокатати один раз. Цей перший шар потрібно дуже добре втерти в м’ясо. Тому, проминайте м’ясо та «масажуйте» всі його частини, це сильно позначиться на смаку.
  • Тепер знову занурте грудки у спеції. Наліт доповнень повинен бути близько 2 міліметрів, потрібно щоб він був рівномірним і покривав всю площу м’яса.
  • Тепер приготуйте марлю і почніть обертати нею м’ясо. Мотайте нею по всій довжині, щоб не було просвітів. Має бути кілька шарів марлі, щоб м’яса взагалі не було видно. Якщо марлі немає – замініть її бинтом. Затягуйте марлю як можна тугіше, щоб м’ясо було сильно стисло і в процесі просушування спеції не відпали, а філе було щільним.
  • Сушити м’ясо можна в холодильнику або на балконі. А можна взагалі, 2 шматочка підсушити на балконі, а 2 інших – в холодильнику. Тоді ви будете знати, яке м’ясо готується простіше і оцініть його смак, щоб надалі користуватися вже перевіреним способом. Розглянемо ці 2 варіанти: 1) Холодильник. Візьміть глибокий судочок або каструльку. Кожен шматочок м’яса проткніть шпажкою (можна ще взяти палички для суші, вони більш товсті і точно не поламаються під вагою м’яса). Покладіть м’ясо зверху на каструлю, воно повинно спиратися на дерев’яні шпажки і бути на вазі. Залиште м’ясо в холодильнику на 5 діб. 2) Балкон. Затягніть м’ясо мотузкою (як сервелат) і підвісьте його на балконі або в іншому добре провітрюваному приміщенні. У звичайній кімнаті його вішати не можна, інакше є ризик отруєння. Розвісьте філе в тіні. Настоюватися м’ясо має близько 5 днів.
  • По закінченню вказаного часу – дістаньте м’ясо, звільніть його від марлі і його можна їсти. Прийнято, що бастурма з курки нарізати тоненькими шматочками, але ви можете різати, як вам завгодно. Приємного апетиту.
  • Спробуйте також:  Плов в мультиварці з куркою - 7 рецептів, як приготувати

    Куряча бастурма в коньяку



    Інгредієнти:

    • Коньяк – 0,06 л;
    • Куряче філе – 1 штука;
    • Цукор – 1 щіпка;
    • Солодка паприка – 1 чайна ложка;
    • Адигейська сіль – 1 щіпка;
    • Чорний перець (в горошинах) – 1 чайна ложка;
    • 2 види меленого перцю (червоний і чорний) – по пів чайної ложки кожного;
    • Червоний перець – 1 щіпка;
    • Приправа для курки – 1 чайна ложка;
    • Сумах – 1 щіпка.

    Приготування:

  • У невелику мисочку налити коньяк. Киньте до коньяку всі спеції. Все дуже ретельно перемішайте, повинна вийти кашоподібна маса.
  • Філе необхідно дбайливо промити і просушити (допоможуть у цьому паперові рушники).
  • Гарненько натріть грудку нашими спеціями. Можна скористатися пензликом для гриля, або ж ложкою викладайте всі спеції і розмазуйте по всьому м’яса.
  • Перекладіть філе в каструлю, зверху поставте тарілку, а на неї – тягар. Це може бути банку з водою або ж інші продукти з холодильника. Під гнітом наша курочка повинна провести 2 дні.
  • Через 2 дні, філе потрібно дістати з холодильника (помітно вже що м’ясо змінило колір, тепер воно червонувате) і ретельно промити, щоб змити всі спеції. Промокніть м’ясо паперовим рушником і покладіть його на тарілку або на обробну дошку.
  • Якщо ви любите гостре м’ясо, то до нього необхідно ще додати спецій. У невеликій мисочці змішайте сіль, паприку і чорний перець. За бажанням, ви можете замінити ці компоненти, на інші спеції, або ж обійтися тільки сіллю.
  • Тепер приготованими спеціями необхідно натерти всю нашу грудку.
  • Візьміть велику марлю і поверніть її навпіл. У центр покладіть наше м’ясо і загорніть в марлю, щоб не було просвітів.
  • По всій довжині нашої грудки промийте мотузку або товсту нитку. Зверху залиште великий шматок мотузки, щоб м’ясо можна було підвісити.
  • Вивісите замотане куряче філе на балкон або просто на вулицю (м’ясо обов’язково повинно сушитися на протязі). Бажано, щоб на нашу грудку, не потрапляли прямі сонячні промені.
  • У тіні м’ясо повинно висіти близько 4-6 днів.
  • Через 4-6 діб філе можна знімати і пригощати ним своїх близьких. Це буде відмінна закуска до вина або пива.
  • Спробуйте також:  Куряча грудка в сметанному соусі - 6 рецептів на сковороді, з грибами, в духовці або мультиварці

    Бастурма в духовці в домашніх умовах

    Якщо у вас немає зайвого часу, то чекати кілька днів, поки м’ясо підсохне самостійно – не варіант. Вас виручить рецепт бастурми з курячої грудки в духовці.

    Інгредієнти:

    • Куряче філе (не менше 0,7 кг) – 1 штука;
    • Чорний перець – 5-6 горошин;
    • Гвоздика (сушена) – 3 бутона;
    • Суміш мелених перців – 1 щіпка;
    • Кип’ячена вода – 1 л;
    • Цукор – 2 ч. ложки;
    • Соняшникова олія – 1 ст. ложка;
    • Прованські трави – 2 ст. ложки;
    • Червоний мелений перець – 1 щіпка;
    • Лавровий лист – 2-3 штуки;
    • Сіль – 2 ст. ложки.

    Приготування:

  • Промийте м’ясо і обріжте шкіру і зайвий жир. Якщо ви купили грудку, то акуратно виріжте кістку, щоб м’ясо не порвалося. Для зручності, можете філе розділити на 2 частини.
  • У великій мисці (у неї повинно потім влізти наше філе) закип’ятіть літр води, дочекайтеся її повного остигання.
  • У миску з холодною водою, додайте сіль і цукор (по столовій ложці кожного). Почекайте, поки вони не розчиняться.
  • Додайте до води лаврове листя, гвоздику і горошинки перцю. Всі розмішайте.
  • У підготовлену воду покладіть м’ясо так, щоб вода повністю покривала. Тільки так філе зможе правильно промаринуватися.
  • Закрийте каструлю кришкою і відправте її в холодильник. Простояти вона там повинна не менше 12 годин.
  • Через відведений час м’ясо потрібно вийняти з холодильника.
  • Увімкніть духовку на максимальну потужність. Поки ми здійснюємо з м’ясом інші маніпуляції, вона повинна добре нагрітися.
  • Застеліть деко фольгою і викладіть на нього наше м’ясо, з нього повинна стекти рідина (нічого страшного, якщо ця рідина залишиться на деку, вона під час теплової обробки швидко випарується).
  • У невелику ємність ссыпайте залишилися спеції. Додайте до них трохи олії, все змішайте.
  • Візьміть силіконову пензлик і з її допомогою нанесіть спеції на курку. М’ясо повинно ними покритися рівномірно.
  • В дуже розігріту духовку відправте форму з м’ясом (вона має бути розпеченій до межі). Тепер її відкривати не можна.
  • Засічіть рівно 15 хвилин. Має пройти саме цей час.
  • Через 15 хвилин вимкніть духовку, але м’ясо ще діставати не можна. Ні в якому разі не відкривайте духовку.
  • Нехай м’ясо настоюється в духовці не менше двох годин. Тільки тепер можна відкрити дверцята духовки.
  • Наша бастурма готова. Тепер можна кликати свою сім’ю випробувати цей делікатес. Найчастіше його використовують для бутербродів.
  • Спробуйте також:  Курячі ніжки в духовці - 9 рецептів приготування

    Ось ми й розглянули кілька рецептів цього смачного страви. Бастурма може використовуватися як для щоденного поїдання, так і для святкового столу. Але найголовніше, що цю смакоту ви робите самостійно і точно знаєте, що в ній шкідливих елементів. Готуйте з любов’ю!

    Загрузка...