Бефстроганов з яловичини – 7 рецептів

Бефстроганов в перекладі з французької мови – яловичина по-строгановськи. Це блюдо російського походження має французьке назва, здобуло велику популярність у багатьох народів. Як і у більшості знаменитих страв, ніхто не знає точну історію появи бефстроганова. Відомо тільки, що поява пов’язана з графом Строгоновым. Цього початкового рецепта не збереглося, тому під цією назвою можна знайти різні варіанти приготування. Подібність всіх рецептів бефстроганов – це яловичина, нарізана тонкими шматочками в сметанному соусі.

Бефстроганов з яловичини — класичний рецепт зі сметаною

За часів Радянського Союзу — це страву готували в усіх ресторанах, столових і вдома. Кожен кухар додавав нові інгредієнти, щоб отримати новий, неперевершений смак м’яса. Але найсмачнішим залишається класичний рецепт бефстроганова з яловичини, приготований зі сметаною.

Щоб м’ясо вийшло соковитим і смачним обирайте свіжу яловичу вирізку без жив.

Інгредієнти:

  • Вирізка яловича – 900 гр.;
  • Ріпчаста цибуля – 3 шт.;
  • Борошно – 45 гр.;
  • Олія соняшникова – 60 мл;
  • Сметана – 350 гр.;
  • Петрушка – 30 гр.;
  • Кріп – 30 гр.;
  • Сіль – 1 ч. ложка;
  • Чорний перець мелений – 1 ч. ложка.

Приготування:

  • Включити холодну воду. Яловичину промити. Просушити, можна скористатися паперовим рушником;
  • М’ясо нарізати на смужки, які не повинні бути дуже тонкими. В процесі прибираючи можливі прожилки і сухожилля;
  • Спеціальним молоточком відбити з двох сторін, щоб м’ясо стало завтовшки не більше одного сантиметра;
  • З лука зняти лушпиння. Нарізати на тонкі кільця. Щоб цибуля не щипав очі, постійно змочуйте ніж у воді;
  • Масло налити в сковороду. Перекласти цибулю. Смажити до тих пір, поки овоч не стане напівпрозорим;
  • Додати до цибулі яловичину. Смажити на самому потужному режимі сім хвилин. У процесі приготування необхідно постійно перемішувати;
  • Посолити. Посипати перцем. Перемішати;
  • Після того, як на м’ясі з’явилася рум’яна кірочка, додати борошно. Гарненько перемішати, щоб не було грудочок. Готувати три хвилини;
  • Додати до м’ясної суміші сметану. Перемішати і довести до кипіння. Після цього готувати три хвилини. Маса повинна загуснути;
  • Готову страву перекласти на тарілки. Зверху прикрасити петрушкою і кропом. Смачно подавати з гарніром з овочевого салату або картоплі.
  • Рецепт зі сметаною і помідорами

     

    По цьому рецепту виходить соковите блюдо з цибулею і сметанно-томатним соусом. Бефстроганов легко готується і дуже добре ділиться на порції.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 50 гр.;
    • Масло вершкове – 50 гр.;
    • Сметана – 400 гр.;
    • Цибуля – 3 шт.;
    • Вода;
    • Паста томатна – 2 ст. ложки;
    • Сіль;
    • Помідори – 2 шт.;
    • Перець чорний;
    • Олія соняшникова – 4 ст. ложки;
    • Мука – 4 ст. ложки.

    Приготування:

  • Краще всього використовувати яловичу вирізку. Тоді м’ясо вийде м’яким і соковитим. М’ясо нарізати пластинами, товщина яких не перевищує одного сантиметра. Відбити з кожної сторони;
  • Отримані пластини нарізати соломкою;
  • З цибулин видалити лушпиння. Нарізати кільцями;
  • Сковороду розігріти. Налити соняшникову олію і додати вершкове масло. Насипати цибулю;
  • Смажити дві хвилини, постійно помішуючи. Готувати на середньому вогні;
  • Цибуля рівномірно розподілити по сковороді. Зверху помістити яловичину. Перемішувати не треба. Включити Конфорку на мінімум. Протушкувати 10 хвилин;
  • Насипати борошно на м’ясо. Перемішати;
  • Додати перець. Перемішати;
  • Помідори помити. Зняти шкірку. Щоб легше знімалася, обшпарити помідори окропом;
  • Нарізати на дрібні шматки;
  • Додати в м’ясну суміш;
  • Заправити томатною пастою. Перемішати;
  • Перелити сметану. В залежності від вашої сковороди може знадобитися більше або менше. Сметана повинна повністю покривати м’ясо;
  • Щоб соус був не дуже густим, додати трохи води;
  • Вогонь переключити на мінімум. Постійно перемішуючи готувати 10 хвилин;
  • Подавати з гарніром з картоплі смаженої або вареної.
  • Дивіться також:  Фарширована риба – 7 смачних рецептів

    Ніжний бефстроганов з яловичини з огірком

    Цей рецепт нагадує татарська страва Азу. З цими інгредієнтами бефстроганов популярний в литовській кухні. М’ясо виходить ніжним, ароматним і соковитим.

    Інгредієнти:

    • Цибуля – 100 гр.;
    • Яловича вирізка – 600 гр.;
    • Сіль;
    • Солоний огірок – 150 гр.;
    • Гірчиця – 3 ч. ложки;
    • Сметана – 400 мл;
    • Кріп – 20 гр.;
    • Паста томатна – 2 ч. ложки;
    • Перець чорний;
    • Борошно – 2 ст. ложки.

    Приготування:

  • Очищаємо цибулини, видаляючи піну. Нарізаємо півкільцями;
  • Нагріваємо Сковороду. Вливаємо олію рослинну, прогріваємо. Перекладаємо підготовлений цибулю;
  • Протягом п’яти хвилин обсмажуємо;
  • Огірки солоні нарізаємо по довжині овоча тонкою соломкою. Щоб блюдо вийшло смачним, не варто замінювати солоні огірки на мариновані;
  • Перекладаємо підготовлені огірки до цибулі і смажимо сім хвилин, регулярно заважаючи;
  • Важливий момент приготування страви – це правильно підготувати яловичину. М’ясо нарізають поперек волокна дуже тонкими шматочками. Якщо ви використовуєте товстий кусень яловичини, то спочатку треба відбити спеціальним молоточком і тільки після цього нарізати;
  • Висипати борошно на м’ясо і обваляти шматки в борошні;
  • В іншу сковороду наливаємо олію соняшникову олію і смажимо яловичину на сильному вогні п’ять хвилин. М’ясо повинно посіріти, але пригорілим бути не повинно, для цього постійно перемішуємо;
  • Додаємо до яловичини смажена цибуля з огірками;
  • Наливаємо томатну пасту і додаємо гірчицю;
  • Посолити і поперчити. Перемішати;
  • Заливаємо сметаною. Її можна замінити вершками будь-якої жирності;
  • Ретельно перемішуємо;
  • Конфорку включаємо на мінімальний режим;
  • Тушкуємо м’ясо, поки блюдо не стане готовим, а соус густим. На цей процес потрібно близько півгодини;
  • Подавати із зеленню, помідорами та картоплею.
  • Готуємо в мультиварці

     

    В мультиварці бефстроганов готується швидко і просто. Для підготовки продуктів знадобиться 15 хвилин і приблизно годину на приготування. Неправильно підібране м’ясо зіпсує блюдо, тому вибирайте тільки вирізку. Щоб яловичина була м’якою і легко відбивалася, видаляйте всі прожилки. Цей рецепт яловичини сподобається навіть тим, хто не любить м’ясо. Бефстроганов виходить ніжним і тане в роті.

    Дивіться також:  Кускус – 8 рецептів приготування кус-куса

    Інгредієнти:

    • Лавровий Лист – 2 шт.;
    • Перець чорний мелений;
    • Цибуля – 2 шт.;
    • Сметана – 150 гр.;
    • Сіль;
    • Помідори – 2 шт.;
    • Масло вершкове – 40 гр.;
    • Яловичина – 400 гр.;
    • Оливкова олія – 2 ст. ложки.

    Приготування:

  • М’ясо промити. Висушити за допомогою паперового рушника;
  • Обрізати плівку і прожилки;
  • Нарізати на пластини близько одного сантиметра і відбити кухонним молотком;
  • Кожен шматок нарізати тонкими пластинами;
  • Цибулю очистити. Нарізати на кільця. Вони не повинні бути дуже тонкими;
  • У чашу налити олію оливкова. Включити режим «випічка»;
  • Коли масло розігріється додати вершкове масло. Воно допомагає м’яса стати запашним та м’яким;
  • Перекласти кільця цибулі. Необхідно розподілити цибулю одним шаром по всій чаші. Закрити кришку і тушкувати до появи золотистого кольору. На це потрібно близько двох хвилин;
  • Борошно насипати в тарілку і обваляти кожен шматочок яловичини. Можна прискорити процес. Для цього в пакет пересипати норму борошна, додати м’ясо. Кілька разів струснути пакет. М’ясо повністю буде в борошні;
  • Перекласти яловичину в мультиварку одним шаром. Кришку не закривати. Готувати приблизно 20 хвилин. Якщо перевертаєте, то дуже акуратно. Коли з чаші випарується майже вся рідина, додайте сіль і перець;
  • З помідорів видалити шкірку. Якщо обшпарити кип’ятком овочі, шкірка легко зніметься;
  • Натерти на тертці самого дрібного розміру, можна збити блендером;
  • Помістити до м’яса. Посипати сіллю;
  • Частинами додавати сметану, перемішувати;
  • Включити режим «гасіння» на 10 хвилин;
  • Додати лавровий лист. Перемішати;
  • Тушкувати хвилин п’ять. Перед тим як подавати, не забудьте його видалити.
  • Яловичий бефстроганов з майонезом

    Господині постійно експериментують з продуктами. Замінивши сметану майонезом виходить не менш смачне, ароматне і соковите блюдо, яке вам не раз ще захочеться приготувати.

    Інгредієнти:

    • Сіль;
    • Вирізка яловича – 1000 гр.;
    • Приправа до м’ясних страв;
    • Чорний перець;
    • Майонез – 400 мл;
    • Цибуля – 120 гр.;
    • Борошно – 2 ст. ложки;
    • Олія соняшникова.

    Приготування:

  • Промити м’ясо під водою;
  • Гострим ножем видалити жили і плівки;
  • Смужками або кубиками нарізати яловичину;
  • Перекласти В каструлю яловичину і залити водою так, щоб м’ясо повністю сховалося в рідині;
  • Включити Конфорку на середній режим і варити поки не закипить;
  • Закрити ємність кришкою. Варити близько двох годин. Щоб смак страви не був зіпсований, в процесі приготування необхідно постійно знімати утворюється пінку;
  • Готовність м’яса перевіряти ножем. Якщо м’якоть легко проколюється, значить готово. Якщо ні, то варто поварити ще деякий час;
  • Коли яловичина приготується вилити в друшляк і промити водою м’ясо. Не виймаючи поставити на тарілку і дати час всієї рідини стекти з м’яса;
  • Зняти лушпиння з цибулі. Промити під водою. Нарізати кубиками або півкільцями. Перекласти в тарілку і залишити на деякий час;
  • Масло налити в сковороду нагріти. Насипати цибулю. Смажити поки овоч не забарвиться в золотистий колір;
  • Додати борошно. Перемішати. Перемішуючи смажити п’ять хвилин. Вогонь повинен бути включений на мінімум;
  • Варене м’ясо перекласти до цибулі. Конфорку переключити на мінімальний режим. Смажити м’ясо до появи рум’яного кольору. Посипати приправою, сіллю і перцем;
  • Налити майонез. Перемішати. Закрити кришкою. Тушкувати страву приблизно 15 хвилин.
  • Дивіться також:  Медальйони з індички – 7 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді

    Класичний рецепт приготування з грибами

     

    Страву за рецептом бефстроганов з яловичини зі сметаною з грибами виходить дуже ніжним, ароматним і смачним. М’ясо просочується і тане в роті. Гриби і смажену цибулю доповнюють смакову гаму всьому блюду.

    Інгредієнти:

    • Яловича вирізка – 1,1 кг;
    • Печериці – 200 гр.;
    • Сметана – 400 мл;
    • Лавровий лист – 7 шт.;
    • Цибуля – 1 шт.;
    • Борошно – 2 ст. ложки;
    • Мелений чорний перець;
    • Сіль;
    • Оливкова олія.

    Приготування:

  • Якщо цибулина велика, то використовуємо одну, якщо дрібна, то дві. Зняти лушпиння. Нарізати тонкими кільцями по товщині. Розрізати навпіл;
  • Сковороду розігріти. Налити олію оливкова. Перекласти цибулю. Смажити, поки цибуля не покриється рум’яною скоринкою;
  • Гриби промити. Нарізати шматочками;
  • Перекласти до цибулі. Смажити до тих пір, поки волога, що виділилася з грибів не випарується;
  • М’ясо промити. Взяти паперовий рушник і промокнути, щоб яловичина стала сухою;
  • Видалити жили і плівку з м’яса;
  • Нарізати тонкими смужками;
  • Включити вогонь на максимум. До цибулі з грибами додати шматочки яловичини. Смажити, постійно перемішуючи, поки не з’явиться рум’яна кірочка на поверхні м’яса;
  • Коли м’ясо зажарилось, насипати борошно. Перемішати;
  • Додати сметану і лавровий лист. Перемішати;
  • Насипати сіль і перець. Включити Конфорку на мінімум. Гасити закривши кришкою поки яловичина не стане м’якою. На це потрібно приблизно 25 хвилин.
  • Готуємо в духовці

    Бефстроганов – улюблене блюдо багатьох чоловіків, ситне і смачне. За цим рецептом трохи нагадує жульєн.

    Інгредієнти:

    • Сіль;
    • Олія оливкова;
    • Цибуля – 4 шт.;
    • Лавровий лист – 2 шт.;
    • Сир – 200 гр.;
    • Яловичина, бажано вирізка – 1,2 кг;
    • Вершки – 500 мл;
    • Перець мелений.

    Приготування:

  • Яловичину очистити від плівки і жилок. Промити. Обсушити. Нарізати смужками проти волокон;
  • Відбити кухонним молотком, щоб яловичина стала напівпрозорою;
  • Нарізати на дрібні шматки;
  • Сковороду нагріти. Додати масло;
  • Помістити яловичину і смажити сім хвилин;
  • Цибулю очистити. Нарізати дрібними кільцями;
  • Смажити 15 хвилин;
  • Налити вершки. Посолити, поперчити. Додати лаврушку. Закрити сковорідку кришкою;
  • Тушкувати 10 хвилин;
  • Сир натерти;
  • Перекласти бефстроганов в горщики або жароміцну форму;
  • Посипати сиром;
  • Помістити в духовку приблизно на годину.