Бефстроганов з печінки – 6 рецептів

Бефстроганов з печінки – блюдо, яке підкорить своїм ніжним гармонійним смаком. Головне, використовувати свіжу печінку і правильно його обробити. Для страви підійде будь-який вид печінки.

Традиційний рецепт бефстроганова з яловичої печінки зі сметаною

Це не складний, але дуже смачний спосіб приготувати яловичу печінку. Блюдо відмінно підійде для будь-якого прийому їжі.

Набір продуктів:

  • яловича печінка — 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • сметана – 200 г;
  • водичка – 2/3 ст.;
  • борошно біле – 1 ст. л.;
  • перець, сіль – за смаком.

Субпродукт ретельно споліскують, видаляємо протоки і пліву. Ріжемо брусочками і обсмажуємо на соняшниковій олії.

З цибулини знімаємо піну, шаткуємо її півкільцями і, додавши його до печінки, перемішуємо, смажимо ще три-чотири хвилини.

У холодній воді розводимо борошно, виливаємо рідина в сотейник і прогріваємо пару хвилин до загустіння. Вливаємо сметану, перемішуємо, доводимо до кипіння.

Вміст сковороди заливаємо отриманим соусом, перемішуємо, тушкуємо під кришкою кілька хвилин.

Солимо бефстроганов тільки в кінці, інакше печінка вийде жорсткою.

Готову страву подаємо з картопляним пюре.

Бефстроганов з телячої печінки в томаті

 

Томати вигідно відтіняють характерний печінковий смак: він стає більш виразним і м’яким.

Набір продуктів:

  • зрілі помідори – 2 шт.;
  • печінка (теляча) — 0,7-0,8 кг;
  • томатна паста – 50 р;
  • пісне масло – 2-3 ст. л.;
  • цибуля-ріпка – 2 головки;
  • сіль, перець – за смаком.

Рецепт приготування по кроках:

Томати споліскуємо, звільняємо від шкірки, ріжемо кубиками.

Лук очищаємо, шаткуємо тоненькими півкільцями, смажимо. До подрумяненному цибулі додаємо помідори, перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин. Овочеву суміш за смаком приправляємо сіллю з чорним перцем.

Тим часом помиту обсушену телячу печінку нарізаємо поздовжніми смужками. Смажимо субпродукти на сильному вогні п’ять хвилин до красивого рум’янцю.

Дивіться також:  Паста з креветками у вершковому соусі – 7 рецептів

Обсмажену печінку з’єднуємо з овочами, кладемо помідорну пасту і перемішуємо.

Щоб паста не збивалась грудочками, її попередньо можна розвести водою.

Бефстроганов знімаємо з плити, коли він почне густіти.

Рецепт приготування з курячої печінки

Бефстроганов з курячої печінки виходить дуже ніжним і дуже поживним. Його доповнює заливка з томатною пастою і сметанкою, яка робить смак по-справжньому незабутнім.

Набір продуктів:

  • цибуля-ріпка – 1 шт.;
  • печінка курки – 1 кг;
  • пюре з томатів – 40 г;
  • сметана – 60 г;
  • пісне масло – 3-4 ст. л.;
  • пшеничне борошно – 1 ст. л.;
  • трохи кухонної солі.

Почнемо з соусу. Чистимо цибулину, шаткуємо її невеликими кубиками, перекладаємо на гарячу сковороду з олією. Посипаємо цибулю ложкою борошна, розмішуємо і добиваємося легкого рум’янцю. Потім кладемо до вмісту пюре з томатів зі сметаною, все старанно перемішуємо, пару хвилинок прогріваємо і відставляємо в сторону.

Всю печінку споліскуємо, просушуємо серветкою, при необхідності нарізаємо великі потрухи брусочками. Розігріваємо на сковороді масло, швидко обсмажуємо печінку до рум’яного стану, періодично перемішуючи все лопаткою.

Готову печінку заливаємо соусом, доводимо до моменту кипіння, відставляємо в сторону.

На гарнір підійде паста, гречка, рисова каша, картопля в будь-якому вигляді.

Як приготувати бефстроганов з свинячої печінки?

Це ще одна варіація приготування бефстроганов з печінки, де перед обсмаженням субпродукти обвалюються в борошні. Підлива виходить апетитною, ситна і смачна. Томат можна прибрати і згасити печінку тільки в одній сметані.

Набір продуктів:

  • ріпчаста цибуля (великий) – 1 шт.;
  • сметана (15%) – 150 мл;
  • свиняча печінка – 300 г;
  • звичайна мука – 1,5 ст. л.;
  • томатний соус – 2 ст. л.;
  • чорний перець (крупного помелу) – 2-3 щіпки;
  • трохи солі.
Дивіться також:  Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Велику цибулину звільняємо від лушпиння, споліскуємо, ріжемо тоненькими півкільцями. Перекладаємо на сковорідку, обсмажуємо до легкої золотинки.

Підготовлену печінку нарізаємо смужками по 5 див. Перед обсмаженням обвалюємо субпродукти в суміші борошна і чорного перцю грубого помелу.

Смужки печінки закладаємо в сковороду з зазолотившимися цибульними кільцями, обсмажуємо пару хвилинок. Потім вогонь зменшуємо, тушкуємо інгредієнти ще дві-три хвилини майже до готовності.

Окремо змішуємо томатне пюре зі сметаною, за бажанням додаємо спеції. Отриманою масою заливаємо вміст сковороди, інтенсивно все перемішуємо, не даючи соусу кипіти. Готовий бефстроганов відставляємо в сторону і даємо трохи настоятися.

Готуємо в мультиварці

 

«Диво-каструлька» швидко приготує бефстроганов з яловичої печінки зі сметаною і помідорами.

Набір продуктів:

  • яловича печінка– 800 г;
  • томат – 1 шт.;
  • нежирна сметанка – 3 ст. л.;
  • водичка – 2 ст.;
  • цибуля-ріпка – 2 шт.;
  • біла пшеничне борошно – 2 ст. л.;
  • лаврове листя — 1-2 шт.;
  • свіжа зелень — 0,5 пучка;
  • трохи солі і перцю.

Субпродукти споліскуємо, зачищаємо її від пліви і жив, нарізаємо довгою товстою соломкою. Очищену цибулину шаткуємо дрібним кубиком.

В чаші смажимо печінку з цибулею, підлив трохи олії і встановивши програму «Випічка» на чверть години.

Потім підсипаємо борошно, розмішуємо, готуємо ще п’ять хвилин в тому ж режимі. Додаємо дрібно порізаний помідор, тушкуємо все ще три-чотири хвилини.

На даному етапі підливаємо кип’ячену охолоджену воду, кладемо сметану, приправляємо спеціями і готуємо годину в режимі «Гасіння».

За 5 хвилин до фінального сигналу відкриваємо апарат, додаємо лаврушки і мелконарезанного зелень.

Бефстроганов з індичої печінки з грибами

Унікальне ніжне блюдо, яке поєднується з абсолютно будь-яким гарніром.

Інгредієнти:

  • цибуля-порей – 0,5 кг;
  • печінка індича — 0,7 кг;
  • сметана (10-15%) – 200 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • печериці – 0,3 кг;
  • паста томатна – 1 ч. л.;
  • перець, сіль – за смаком.
Дивіться також:  Як приготувати індичку – 15 смачних рецептів

Індюшачу печінка споліскуємо, обсушуємо, ріжемо тонкою соломочкой. При сильному нагріванні обсмажуємо продукт до рум’янцю і поки прибираємо в бік.

Гриби миємо, чистимо, дуже дрібно нарізаємо, щоб шматочки не відчувалися «на зубок». Викладаємо на сковороду з маслом і смажимо, поки весь сік випарується. Потім додаємо порізану кільцями цибулю, все перемішуємо, смажимо до м’якості останнього інгредієнта.

Далі додаємо томатну пасту зі сметаною, все розмішуємо, тушкуємо ще чверть години.

Зубок часнику очищаємо, дрібненько рубаємо ножем і додаємо в страву за 5 хвилин до готовності.

Ось такі прості рецепти можуть поповнити кулінарну скарбничку будь-якої господині. Слід зазначити, що бефстроганов з печінки подають тільки в гарячому вигляді, т. к. остигле страва втрачає більшу частину свого тонкого і ніжного смаку. Приємного всім апетиту!