Бефстроганов з свинини – 7 рецептів приготування

У класичному вигляді бефстроганов являє собою тушковану яловичину з ніжною підливою. Але можна готувати цю страву і з іншими видами м’яса. Наприклад, особливо ситним, смачним і ароматним виходить бефстроганов з свинини.

Бефстроганов з свинини — класичний рецепт

Краще всього використовувати для приготування бефстроганов товстостінну посуд. Саме в ній м’ясо буде прожариваться рівномірно, в підсумку вийде м’яким і не пригорить. Крім свинини (600 р.), для класичного рецепту бефстроганов також потрібно взяти і інші продукти: 300 г. нежирної сметани, 40 г пшеничного борошна, 3 цибулини, будь-які приправи для м’яса, сіль.

  • Свинина спочатку нарізають на великі шматки і добре відбивається і тільки після цього подрібнюється тонкими брусочками. Без такої попередньої підготовки м’ясо може вийти занадто жорстким.
  • На рослинному або вершковому маслі обсмажують великі півкільця цибулі. У цій же посуді до апетитної скоринки готується свинина.
  • Приблизно через 7-10 хвилин в ємкість засипають борошно. Вона повинна покрити всі інгредієнти, тому потрібно ретельно їх перемішувати.
  • До м’яса з цибулею виливається сметана і невелика кількість води. Залишилося додати сіль, приправи і тушкувати страву на повільному вогні 25 хвилин.
  • Готовий класичний бефстроганов посипається великою кількістю подрібненої свіжої зелені. Можна додати до нього і тонкі слайсы часнику.

    Рецепт з підливою на вершках з грибами

     

    Удосконалити популярна м’ясна страва допоможуть вершки і гриби. Але краще всього брати не лісові, а печериці (5-7 шт.). Також буде потрібно: 250 г м’якоті свинини, 220 мл жирних вершків (не менше 20%, але краще – 33%), 170 мл м’ясного бульйону, 1 цибулина, сіль, спеції.

  • М’ясо нарізати поперек волокон товстою соломкою (приблизно 4 на 1,5 см), а потім обсмажується на маслі або жирі протягом 10 хвилин.
  • У сковороду до свинини додається подрібнений будь-яким зручним способом цибулю. Коли його скибочки стануть м’якими і майже прозорими, в масу відправляються тонкі слайсы грибів. Разом інгредієнти обсмажуються при постійному помішуванні.
  • До м’яса з цибулею і печерицями вливається бульйон. Тушкувати продукти слід до тих пір, поки рідина не випарується приблизно наполовину.
  • Зазначені вище інгредієнти заправляють вершками, приправами і сіллю. Разом вони готуються ще 10-12 хвилин.
  • Дивіться також:  Пампушки до борщу – 7 простих і смачних рецептів

    Одержаний вершково-грибний бефстроганов відмінно поєднується з картопляним пюре і будь-якими макаронними виробами. Ніжна підлива замінить соус і інші аналогічні добавки до гарніру.

    Ніжний бефстроганов з свинини з вершковим соусом і помідорами

    На приготування такого варіанту бефстроганов буде потрібно трохи більше часу. Зате вийшло блюдо стане достойним гостем навіть для святкового столу. Помідори додають йому яскравості і роблять зовнішній вигляд м’яса з підливою ще більш апетитним.

    Потрібно взяти: 600 р. м’ясної м’якоті, 2 білих цибулини, 150 мл нежирних вершків, 60 р. томатної пасти (без солі і яких-небудь добавок), 2 великих помідора, 70 р. вершкового масла, 50 мл будь-якого рослинного масла, суміш перців, будь-які спеції, сіль.

  • Важлива попередня підготовка м’яса. Свинина ретельно промивається холодною водою, просушується паперовим рушником і зачищається від зайвого жиру і прожилок. Залишилося нарізати її тонкими довгими скибочками і злегка відбити спеціальним молотком.
  • Суміш двох видів масел добре нагрівається, після чого в неї опускаються шматочки м’яса. Вони повинні покрити тонкою скоринкою, але при цьому зберегти свою соковитість.
  • Цибулю тонко шинкуется і відправляється до свинини. Помідори натираються на крупну тертку (велика частина шкірки при цьому повинна залишитися в руках у кулінара) і також додаються до м’яса. Інгредієнти солятся, перчатся і готуються ще 10 хвилин на повільному вогні.
  • Коли цибуля стане золотистою, можна висипати в сковороду борошно. Вона повинна покрити всі складові.
  • Залишилося лише влити в ємність вершки і томатну пасту, ретельно перемішати масу і готувати її на самому мінімальному вогні під кришкою ще 15-20 хвилин. Знімати сковороду з плити можна, коли м’ясо стане м’яким і ніжним.
  • Готову страву можна подавати з гречкою, вареної стручкової квасолею і брокколі. В цілому до нього добре підходять будь-які гарніри.

    Рецепт приготування в мультиварці

    Якщо в будинку є мультиварка, то її також можна використовувати для приготування бефстроганов.

    Дивіться також:  Буженина в духовці – 8 покрокових рецептів

    Модель пристрою не має значення. Для бефстроганова в мультиварці потрібно взяти: 600 р. м’ясної вирізки, 90 р. нежирної сметани, 1 білу цибулину, 60 г борошна, 1 ст. л. томатної пасти без добавок, сіль, спеції.

  • М’ясо обмивається водою, просушується, нарізають невеликими скибочками і готується в режимі «Смаження» при постійному помішуванні до появи апетитною скоринки.
  • До свинини додається подрібнену цибулю, сіль, приправи, і разом інгредієнти готуються ще пару хвилин.
  • До м’яса відправляється сметана, томатна паста, борошно і невелика кількість води. Маса ретельно розмішати, щоб не було грудочок.
  • Страва готується в режимі «Гасіння» під закритою кришкою 30 хвилин.
  • Якщо в результаті м’ясо виявилося жорстким, можна залишити його в режимі мультиварки «Підігрів» ще на 20-25 хвилин, щоб свинина добре просочилася приготованим соусом.

    З солоними огірками по-литовськи

    Головна особливість литовського варіанти приготування бефстроганов полягає в наявності дрібно нарізаних бочкових солених огірків (1-2 шт.) і гірчиці (1 ст. л.). Вони надають страві особливу пікантність. Крім зазначених інгредієнтів, знадобиться також взяти: 600 р. м’яса, 1 цибулину, 300 г. вершків (мінімальної жирності), 50 г пшеничного борошна, 1 ст. л. томатного соусу або негострого кетчупу, сіль, приправи. Далі докладно розказано, як приготувати бефстроганов з свинини по-литовськи.

  • Нарізану тонкими півкільцями цибулю обсмажується на олії до м’якості. Після цього до нього додаються подрібнені соломкою солоні огірки.
  • Смужки свинини рясно присипаються борошном і швидко обсмажують в окремій сковороді. Достатньо 3-5 хвилин.
  • До м’яса відправляється цибулю з огірками, гірчиця, томатна паста, холодні вершки, сіль, спеції. Всі інгредієнти ретельно перемішуються і залишаються гаситися на повільному вогні. Коли м’ясо стане м’яким, а соус загусне – страва повністю готове.
  • Деякі господині в бефстроганов по-литовськи відразу додають мініатюрні шматочки картоплі. У результаті виходить блюдо, яке не вимагає гарніру.

    З підливою на молоці

    Якщо під рукою у кулінара не виявилося вершків або сметани, то приготувати бефстроганов цілком вдасться і з молоком (250мл.). Крім того, потрібно взяти: по 500 р. свинячий м’якоті і білої цибулі, 2 моркви, 1 ст. л. пшеничного борошна, міль, спеції.

    Дивіться також:  М’ясо по французьки в мультиварці – 5 рецептів
  • Нарізана соломкою свинина гарненько обсмажується на сковороді, поки з неї не випарується вся рідина.
  • До м’яса додається натерта на крупній тертці моркву і подрібнений будь-яким зручним способом цибулю. Разом інгредієнти готуються на повільному вогні до м’якості овочів.
  • В холодне молоко всипається борошно, а після збивання рідина переливається в сковороду з м’ясом.
  • Залишилося додати сіль, спеції і тушкувати частування до м’якості свинини.
  • Готова підлива повинна вийти досить густий. Якщо її консистенція довго не змінюється, можна додати у сковороду ще трохи борошна.

    Бефстроганов з свинини з грибами

    В якості основи заливки для такої страви можна використовувати і жирні вершки і сметану (200 р.). Гриби (250 р.) також підійдуть різні – як лісові, свіжі або сушені, так і печериці. Крім зазначених компонентів, потрібно також взяти: 600 р. м’яса, 1 цибулину, 2 ст. л. борошна, сіль, спеції.

  • М’ясо і цибулю нарізати невеликими шматочками, а потім разом їх потрібно смажити до м’якості овочів.
  • Якщо гриби сушені, то вони спочатку замочуються. Свіжий продукт відразу нарізається слайсами або будь-яким іншим зручним способом.
  • До м’яса з цибулею закладаються гриби, після чого в сковороду відправляється сіль і вибрані спеції.
  • Залишилося всипати до продуктів борошно, гарненько все перемішати і обсмажити протягом 3-5 хвилин.
  • В самому кінці до м’яса з овочами і грибами вливаються вершки (або додається сметана).
  • Бефстроганов буде гаситися ще близько півгодини під закритою кришкою на самому повільному вогні.
  • Ступінь готовності частування завжди визначається по свинині. Якщо вона занадто жорстка, можна продовжити рекомендований час томління.

    Незалежно від того, який рецепт бефстроганов з свинини зі сметаною або іншими добавками обраний, з цією стравою завжди відмінно поєднується мелена паприка, гранульований часник і орегано.

    Але можна експериментувати і з іншими спеціями.