Бігус – класичний рецепт приготування з свіжої капусти

Бігус (він же бігос) — це страва з капусти і м’яса, яке прийшло до нас з Польщі. Особливість страви в тому, що можна використовувати капусту, або квашену або сиру, або, і квашену і сиру разом. Крім класичного рецепту бігуса існує безліч варіацій його приготування.

Класичний рецепт приготування бігуса

Класичний рецепт бігуса – це база, з якої згодом можна експериментувати.

Інгредієнти:

  • м’ясні ребра – до 1кг;
  • капуста – 300г;
  • кисла капуста – 300г;
  • морква – 1шт;
  • цибуля звичайний – 1шт;
  • кмин – 1,5 ч. л.;
  • лавровий лист – 2шт;
  • сіль;
  • перець чорний.

Як приготувати бігус?

  • Кладемо м’ясо на підігріту сковороду. Необхідно домогтися золотистої скоринки, додати воду (1 склянка) і закрити кришкою. Нехай гаситься близько 40-60 хвилин.
  • Моркву тремо на тертці, цибулю ріжемо на чверті кілець.
  • Додаємо цибулю, моркву до протушенным м’ясних ребрышкам і нехай протушкується ще 10 хвилин.
  • Після шаткуємо свіжий качан капусти.
  • Приєднуємо нашатковану капусту до підготовлюваної туше, і всипаємо половину приготованого кмину і лаврушку.
  • Зверху кладемо шар кислої капусти, висипаємо залишилися спеції, додаємо склянку води і прикриваємо кришкою. Тушкувати 30 хв.
  • У процесі останнього гасіння бігус можна помішувати.
  • Після приготування спробувати і вирішити підсолювати, чи вистачить того, що дала кисла капуста.
  • Подавати страву гарячою, як з гарніром, так і без.

    Бігус зі свіжої капусти з картоплею

    Даний рецепт бігуса підійде вегетаріанцям, тому що можна приготувати без м’яса. Відмінно підійде і тим, хто хоче урізноманітнити раціон у період посту.

    Отже, що потрібно для готування бігуса з картоплею?

    • картопля – 4шт;
    • капуста кисла – 200г;
    • головка цибулі – 2шт;
    • черемша – 4шт;
    • морква – 1 шт;
    • горох стручками – 1шт;
    • кріп – 1 гілочка;
    • лавровий листок – 1шт;
    • олія для смаження.
    Дивіться також:  Пиріг з куркою – 15 рецептів приготування

    Покрокове приготування:

  • Спочатку очистимо усі необхідні овочі від шкірки.
  • Моркву натираємо крупно, цибулю ріжемо кубами або чвертю кілець.
  • На гарячу сковорідку з прогрітим олією викладаємо цибулю і моркву. Смажимо до рум’яної скоринки.
  • Картоплю нарізаємо великими брусками.
  • Квашену капусту віджати і відправити на сковорідку до жарящимся овочів. Невелика порада: вибирайте капусту посоленее, і вам не доведеться досолювати блюдо в кінці.
  • Перемішуємо і готуємо до тих пір, поки капуста не засмажитися до темно-золотистого відтінку.
  • Кріп і черемшу подрібнюємо.
  • Кладемо в сковороду нарізний картопля, лист лаврушки, заливаємо водою і змішуємо. На цьому етапі можна додати чайну ложку томату.
  • Все добре перемішати і протушкувати 20 хвилин до повної готовності картоплі. В кінці додаємо раніше порізану зелень.
  • Подавати зі сметаною або салатом в теплому вигляді.
  • Рецепт бігуса зі свининою

     

    Рецепт бігуса з м’ясом слід віднести в розряд класики. Тушу використовують баранячу, курячу, яловичу. Але бігус з тушею з свині є найбільш поширеним серед інших.

    Отже, список необхідних продуктів:

    • свиняча туша 400г;
    • капуста біла 500г;
    • капуста сквашенная 400г;
    • цибуля 1 шт;
    • морква 1 шт;
    • чорносливу близько 150 м;
    • спеції на смак (лавровий лист, перець, сіль, коріандр).

    Покрокова інструкція виготовлення:

  • М’ясо вимити, просушити і порізати підходящими для вас шматочками.
  • Викладаємо на розігріту сковорідку і смажимо без використання олії до золотистої скоринки (вистачить того жиру, який виділить свинина при смаженні). На інтенсивному вогні тримаємо 3 хвилини, а потім на середньому ще 15 хвилин.
  • Цибулю почистити і порізати півкільцями або шматками, і додати до туші з золотою скоринкою. Потримати до стану м’якості цибулі.
  • Морква вимиваємо, очищаємо, натираємо і йдіть в сковорідку до суміші з лука і м’ясця.
  • Туди ж додаємо лавровий лист, спеції і смажимо до 5 хвилин.
  • Після викладаємо в сковороду зі свининою та овочами кислу капусту, закриваємо кришкою і протушкуйте 15 хвилин.
  • В цей час нашинкуем звичайну капусту. Нарізка використовується брусочками або шматочками, як вам зручно.
  • Відправляємо свіжу капусту в сковорідку, закриваємо і готуємо близько години, постійно помішуючи.
  • Тим часом залити чорнослив окропом і дати розмокнути.
  • Через годину додаємо чорнослив готову страву, протушиваем ще 15-20 хвилин і вимикаємо.
  • Дивіться також:  Пастуший пиріг – 7 рецептів приготування

    Все готово!

    Класичний рецепт з сосисками



     

    Цей рецепт легкий у приготуванні і не дорогий, порівняно з рецептами бігуса з додаванням свіжого м’яса.

    Інгредієнти:

    • капуста звичайна– 0,5 кг;
    • морква – 1шт;
    • цибуля – 1шт;
    • копчені сосиски– 0,2 кг;
    • олія для смаження;
    • сіль, перець.

    Як готувати?

  • Капусту ріжемо, підсолюємо, віджимаємо від соку.
  • Цибулю, моркву очищаємо і кришимо. Морква з допомогою терки, а цибулю – ножа.
  • Цибулю з морквою смажимо на сковорідці з гарячим маслом до золотої скоринки.
  • Додаємо капусту, розмішуємо і залишаємо під накритою кришкою близько 15 хвилин.
  • Сосиски додавати в блюдо, як попередньо обсмаженими, так і сирими. Головне очистити від шкірки і порізати їх бажаними шматочками.
  • Приєднуємо до овочів в сковорідці.
  • Все розмішати і протушкувати під кришкою ще 10 хвилин.
  • Головне, щоб бігус був з соком, тому стежте, щоб страва не пригорає.

    Рецепт приготування з куркою

    Підходить для тих, хто не любить м’ясо з великою кількістю жиру, або стежить за калорійністю страв.

    Продукти:

    • капуста свіжа – 1 кг;
    • філе – 0,5 кг;
    • цибуля – 2 шт.;
    • морква – 1шт.;
    • сіль, перець на смак;
    • м’ясо для смаження.

    Процес приготування:

  • Капусту ріжемо і йдіть на пару хвилин в окріп. Після відкидаємо на друшляк.
  • Кладемо капусту на прогріту з олією сковорідку і додаємо натерту моркву.
  • Цибулю почистити, нарізати і пасерувати на окремій сковорідці з олією.
  • Філе помити, порізати і додати на сковорідку, де пассируется цибулю.
  • Смажити до побіління м’яса, додати спеції. Зменшити вогонь, закрити кришкою і протушкувати ще 5 хвилин.
  • Після змішуємо вміст двох сковорідок, кладемо зелень і під закритою кришкою готуємо 7 хвилин.
  • Пробуємо на смак, якщо всього достатньо, то вимикаємо.
  • Дивіться також:  М’ясо по французьки в мультиварці – 5 рецептів

    Приємного апетиту!