Бігус – класичний рецепт приготування з свіжої капусти

Бігус (він же бігос) — це страва з капусти і м’яса, яке прийшло до нас з Польщі. Особливість страви в тому, що можна використовувати капусту, або квашену або сиру, або, і квашену і сиру разом. Крім класичного рецепту бігуса існує безліч варіацій його приготування.

Класичний рецепт приготування бігуса

Класичний рецепт бігуса – це база, з якої згодом можна експериментувати.

Інгредієнти:

  • м’ясні ребра – до 1кг;
  • капуста – 300г;
  • кисла капуста – 300г;
  • морква – 1шт;
  • цибуля звичайний – 1шт;
  • кмин – 1,5 ч. л.;
  • лавровий лист – 2шт;
  • сіль;
  • перець чорний.

Як приготувати бігус?

  • Кладемо м’ясо на підігріту сковороду. Необхідно домогтися золотистої скоринки, додати воду (1 склянка) і закрити кришкою. Нехай гаситься близько 40-60 хвилин.
  • Моркву тремо на тертці, цибулю ріжемо на чверті кілець.
  • Додаємо цибулю, моркву до протушенным м’ясних ребрышкам і нехай протушкується ще 10 хвилин.
  • Після шаткуємо свіжий качан капусти.
  • Приєднуємо нашатковану капусту до підготовлюваної туше, і всипаємо половину приготованого кмину і лаврушку.
  • Зверху кладемо шар кислої капусти, висипаємо залишилися спеції, додаємо склянку води і прикриваємо кришкою. Тушкувати 30 хв.
  • У процесі останнього гасіння бігус можна помішувати.
  • Після приготування спробувати і вирішити підсолювати, чи вистачить того, що дала кисла капуста.
  • Подавати страву гарячою, як з гарніром, так і без.