Біляші з м’ясом – 9 дуже смачних домашніх рецептів приготування

Біляші з м’ясом – дуже поживна страва. Але, коли так смачно, то стає не до підрахунку калорій. У цій статті ми поділимося секретами, як зліпити справжні біляші, які змусять відмовитися від думок про дієту.

Як приготувати біляші з м’ясом

Біляші – це, як правило, смажені в розпеченому маслі пиріжки з м’ясною начинкою. Зверху вони повинні бути хрусткими, а всередині соковитими і ніжними.

Які помилки найчастіше допускають недосвідчені господині? Фарш виходить м’яким, а тісто не пропечеться до кінця. Або навпаки, тісто прожарюється, але при цьому фарш стає пересушеним. Ми розповімо, як уникнути цих помилок.

Соковитий фарш для біляшів з м’ясом

Соковитий фарш виходить з м’яса лопаткової частини. Можна брати яловичину, свинину або баранину. Зберегти соковитість вдається за рахунок додавання великої кількості цибулі.

Візуально, його має бути в два рази менше, ніж м’яса (наприклад, 250 г м’яса і одна велика цибулина).

М’ясо необхідно прокрутити на м’ясорубці, перетворити його в однорідний фарш. Цибулину краще подрібнити блендером в кашку.

Змішуємо інгредієнти в мисці. Додаємо сіль і перець за смаком. Вимішуємо Фарш. Відбиваємо, збираючи у грудку, протягом 2 хвилин. Коли буде достатньо, ви відчуєте. Фарш при цьому стане клейким і перетвориться в єдину масу. Але він повинен залишитися м’яким. Якщо фарш вийшов щільним, додайте в нього трохи води.

Накриємо миску тарілкою. Залишимо начинку відпочивати, а за цей час приготуємо тісто.

Тісто на біляші

Для біляшів замішують прісне тісто, без цукру. За бажанням в нього можна навіть не додавати сіль, так як м’ясна начинка компенсує її відсутність.

Приготуємо тісто самим швидким способом. Візьмемо кефір і борошно в рівних пропорціях, наприклад, по склянці. Просеем борошно в миску і будемо порціями підливати кефір, збираючи утворюються грудочки воєдино.

Додамо чайну ложку соди. Замісимо клейка досить м’яке тісто. Якщо воно буде сильно липнути до рук, можна в нього додати трохи борошна. Сильно забивати борошном тісто не потрібно, інакше воно погано пропечеться і вийде всередині клейким.

Місимо тісто приблизно дві хвилини. Потім додаємо до нього дві столові ложки рослинної олії. І знову вимішуємо протягом п’яти хвилин.

Змащуємо дно миски маслом. Кладемо грудку тіста. Накриваємо його плівкою або тарілкою. Даємо постояти протягом 20-30 хвилин.

Коли тісто і фарш будуть готові, приступимо до ліплення біляшів.

Як ліпити біляші

Дуже зручно ліпити біляші на змащеному рослинному маслі деку. Якщо деко посипати борошном, частина її залишиться на пиріжках і буде підгоряти під час смаження.

Тісто потрібно розділити на рівні шматочки. У нас їх вийде дев’ять. Кожну частину необхідно зібрати в кулю, потім розплющити руками в коржик.

Дивіться також:  Квашені баклажани – 8 кращих рецептів

Викладаємо м’ясний фарш на тісто не гіркою, а злегка приминаючи, так щоб з м’яса теж вийшла корж. Фарш повинен відступати від країв приблизно на 2 див.

Тепер формуємо біляш. Підтягуємо краї тіста і збираємо їх в складочки, так щоб вони майже повністю закривали м’ясо. Залишаємо наверху невелику дірочку для виходу пари.

Правильна технологія обсмажування

Біляші смажать у великій кількості олії. Його потрібно попередньо сильно розжарити, майже до диму.

Кладемо пиріжки отвором вниз. Смажимо до золотистої скоринки. Перевертаємо. Підливаємо в отвір чайну ложку киплячого масла. Смажимо без кришки до готовності. Нижня частина біляша повинна пропікається трохи довше.

Готовність можна перевірити тільки досвідченим шляхом. Разрежем один з біляшів. Подивимося на стан м’яса і тіста. Якщо вони ще не підійшли, потримаємо інші біляші на вогні ще якийсь час.

Викладемо пиріжки на паперовий рушник, щоб зібрати надлишки масла. Біляші треба їсти гарячими, тому готуйте стільки, скільки можна з’їсти за один раз.

Рецепт на дріжджах

Ще один класичний рецепт приготування біляшів – на дріжджах.

Для активації дріжджів доведеться використовувати цукор. У миску вливаємо злегка підігріту воду або сироватку (50 мл). Додаємо сім грам швидких дріжджів. Столову ложку цукру і пару ложок борошна. Залишаємо дріжджі в спокої на 20 хвилин.

В іншу миску просіваємо півкілограма борошна з чайною ложкою солі. Вливаємо чашку сироватки або води. Додаємо осілу опару. Збираємо грудочки ложкою. Залишаємо на 20 хвилин, поки вся вода не поглинеться борошном.

Тісто замішуємо на столі. У два заходи додаємо 15 г рослинної олії. Борошно більше не підсипаємо, щоб тісто вийшло пишним і добре пропеклося.

Продовжуємо заміс протягом 10 хвилин. Залишаємо тісто в мисці під рушником на півтори години.

Для приготування начинки змішуємо 200 г дрібнонарізанної або подрібнених в блендері цибулі з 500 р фаршу. Додаємо чверть чашки води, сіль і перець за смаком. Фарш добре відбиваємо. Відправляємо в холодильник на півгодини.

Тісто ділимо на 15 однакових шматочків. Розтягуємо в коржі. Формуємо біляші. Обсмажуємо в розпеченому олії на маленькому вогні з кожного боку приблизно 3-4 хвилини.

Як приготувати пишні біляші

Найпишніші біляші виходять з дріжджового тіста, тому що воно не вбирає масло і добре піднімається на сковороді.

Тісто на біляші на дріжджах можна приготувати таким способом:

  • Розчинний півтори чайні ложки сухих дріжджів в двох столових ложках води з додаванням столової ложки цукру і пари ложок борошна. Дамо дріжджам попрацювати протягом 20 хвилин.
  • В іншій ємності змішаємо півтори склянки борошна, кухоль води, півтори ложки рослинного масла і пів чайної ложки солі. Розведемо в цій масі готову опару.
  • Замісимо липке м’яке тісто без додавання зайвої муки.
  • Дамо тісту постояти і піднятися.
Дивіться також:  Риба короп: чим корисна, 7 смачних рецептів приготування

Приблизно через 40 хвилин можна приступати до формування біляшів. Смажимо ніжну випічку з двох сторін на розпеченому маслі. Складаємо на серветку, щоб прибрати надлишки жиру.

Покроковий рецепт на сковороді

Дотримуйтесь рецептом і у вас вийдуть надзвичайно пишні, рівні біляші з м’ясом на сковороді:

  • складіть в миску всі інгредієнти для тіста: кухоль теплого молока, 2,5 склянки борошна, в рівних частках трошки солі і цукру, неповну чайну ложку активних сухих дріжджів;
  • замісіть тісто, дайте йому піднятися, процес займе близько 30 хвилин;
  • поділіть основу на 10-12 рівних шматочків, накрийте їх плівкою і дайте відпочити протягом 20 хвилин;
  • приготуйте начинку з 400 г фаршу і двох головок цибулі, сіль і перець додайте за смаком;
  • фарш відбийте, дайте йому постояти десять хвилин;
  • розкачайте кульки тіста в коржі, викладіть рівним шаром начинку, защемите краю коржів гармошкою;
  • смажте біляші у великій кількості олії до утворення золотистої скоринки.

Готове блюдо викладіть на тарілку, застелену паперовими серветками.

Традиційні татарські біляші

Для традиційних татарських біляшів тісто замішують на воді. Всі компоненти (чашка води, склянка борошна, по дрібці солі і цукру, пачка десяти грамова сухих дріжджів) складають в один посуд. Змішують разом. Тісту дають піднятися під рушником. Розбирають через 40 хвилин.

У фарш крім баранини (200 г) кладуть поросяти, ягняти стручок перцю чилі, стручок солодкого перцю, моркву і столову ложку лимонного соку. Сіль додають за смаком.

Формують татарські біляші з м’ясом, залишаючи отвір на верхівці пиріжка. Смажать до готовності у великій кількості олії.

Простий варіант випічки на кефірі

Тісто на кефірі готується швидко. Результат виходить чудовий. З податливого колобка легко ліпити будь-які вироби.

В теплий жирний кефір (175 г) додають пів чайної ложки розпушувача або соди. Залишають до появи великої кількості бульбашок. Вводять в кефір яйце, щіпку солі і партіями розмішують півкілограма борошна.

Тісто потрібно п’ять хвилин вимішувати в мисці, а потім стільки ж часу на столі. Укласти назад в посуд і дати відпочити протягом півгодини.

Складаємо начинку з фаршу і цибулі в співвідношенні 2:1. Трохи підсолюємо і перчимо. Смажимо біляші до готовності спочатку верхньою стороною, потім нижній. Перевертати їх в кінці не можна, інакше витече сік.

Ледачі біляші

Смак ледачих біляшів дуже схожий на смак традиційного блюда. Але вони готуються набагато швидше.

Прибираємо з рецепту етап ліплення, залишаємо тільки важливе:

  • Розведемо в двох склянку кефіру чайну ложку соди, щіпку солі і цукру. Після того, як підніметься пінка, масу просеем склянку борошна. Віночком замісимо рідкий як сметана тісто.
  • Велику цибулину і зубчик часнику пропустимо через м’ясорубку. Змішаємо з половиною кілограми м’ясного фаршу. Додамо трохи солі і меленого перцю.
  • Викладемо фарш в миску з тестом. Добре розмішуєм.
  • Наллємо в сковороду масло, шаром один см;
  • Тісто разом з фаршем будемо викладати ложкою;
  • Смажимо біляші з обох сторін до готовності.
Дивіться також:  Як зварити розсипчасту гречку на воді – кілька секретів приготування!

Зайвий жир збираємо паперовим рушником.

Соковита випічка в духовці

Випічка в духовці виходить менш жирною. Замісимо тісто на кефірі, щоб заощадити час.

У склянці з молочним напоєм розведемо чайну ложку соди. Виллємо в глибоку миску. Додамо яйце і ще один білок, сіль і цукор за щіпки, три склянки борошна партіями.

Тісто повинне вийти м’яким і не липким. Вымесим. Залишимо під рушником на півгодини.

Приготуємо начинку з половини кілограма свинячого фаршу і великої цибулини. Сіль і перець кладемо на розсуд.

Ділимо тісто на шматочки. Розкачуємо їх у коржі товщиною 3-4 мм Викладаємо по столовій ложці начинки. Формуємо поріжки традиційним способом.

Укладаємо біляші на застелений пергаментом деко. Змащуємо збитим жовтком. Запікаємо при 180С протягом 20 хвилин.

На заварне тісто

Заварне тісто при смаженні на олії стає пористим і пухнастим. Його можна приготувати більше ніж на один раз, а надлишки заморозити.

У кухлик вливаємо 2/3 чашки води. Додаємо дві ложки олії і чайну ложку солі. Нагріваємо на вогні до кипіння. Вивалюємо склянку борошна. Тут же замішуємо і знімаємо з вогню. Даємо суміші трохи охолонути.

Розбиваємо куряче яйце. Додаємо півсклянки борошна. Повністю охолодити тісто. А потім добре вимішуємо з додаванням половини склянки борошна.

Тісто спочатку буде сильно липнути, потім стане гладким. Його потрібно довго вимішувати, поки воно не перетвориться в пружний блискучий колобок.

Приготуємо начинку традиційним способом з будь-якого виду фаршу, цибулі та спецій. Сформуємо біляші і присмажимо їх у великій кількості олії.

З додаванням картоплі

М’ясо з картоплею – саме вдале поєднання. Це важко заперечити. Якщо в начинку хочеться додати щось ще, нехай це буде картопля.

Тісто можна приготувати будь-яким способом. Для начинки пропустимо через м’ясорубку 250 г лопаткової частини свинини або яловичини. Дрібно наріжемо велику головку цибулі. Велику картоплину почистимо і покрошим на кубики.

Фарш присмачити сіллю і улюбленими спеціями. Підмішати для соковитості дві ложки розтопленого вершкового масла. Сформуємо біляші традиційним способом. Запечемо пиріжки в духовці, або обсмажимо на сковороді.

Біляші – дуже поширена страва. Його можна зустріти в мережі швидкого харчування, точках продажу вуличної їжі. Але ніякі покупні пиріжки не зрівнятися з домашньою випічкою. Дивуйте рідних смачними саморобними біляшами з запалі з жару.