Блюда з печериць – 15 рецептів, як приготувати смачне грибне блюдо

Різноманітні блюда з печериць дуже популярні серед сучасних кулінарів. Такі гриби легко відшукати в магазинах в будь-який час року, вони швидко і легко готуються і абсолютно безпечні, на відміну від деяких лісових.

Суп-пюре з печериць

Інгредієнти:

  • 300 – 350 г очищених грибів;
  • 5 середніх картоплин;
  • по 1 шт. моркви і цибулі;
  • 1 повну склянку жирного молока;
  • 1/3 склянки розм’якшеного вершкового масла;
  • 3 десертні ложки борошна;
  • зелень кропу і петрушки;
  • часникова сіль;
  • суміш перців.

Приготування:

  • Шматочки очищеного картоплі відправити варитися.
  • Вершкове масло викласти на сковорідку. Обсмажити на ньому всі подрібнені овочі і гриби.
  • Хвилин через 10 – 12 висипати до всіх інгредієнтів борошно і часникову сіль. Залити все молоком, поперчити і тушкувати хвилин 8 – 9.
  • Викласти вміст сковороди до вже сварившейся картоплі і пюрировать масу. При необхідності розвести складу гарячою водою або бульйоном до необхідної консистенції.

Подаються такі страви зі свіжих печериць з подрібненим кропом і петрушкою.

Курка, тушкована з грибами

Інгредієнти:

  • 700 г філе курки;
  • 1 ст. суміші з подрібненої цибулі і моркви;
  • 300 г вже очищених печериць;
  • 1,5 десертні ложки борошна;
  • 1 ст. фільтрованої води;
  • сіль зі спеціями, жир для обсмажування.

Приготування:

  • Шматочки філе птиці обсмажити на розігрітому жирі.
  • Коли курятина змінить свій колір, висипати до неї подрібнені овочі.
  • Ще через пару хвилин засипати скибочки грибів. Тушкувати продукти під кришкою на маленькому вогні, поки не піде зайва волога. Потім присипати сіллю зі спеціями.
  • Додати просіяне борошно і залити все водою. Можна замінити овочевим/м’ясним бульйоном.

Гасити частування під щільно закритою кришкою 20 – 25 хвилин.

Грибний жульєн з курячим філе

Інгредієнти:

  • півкіло філе курки;
  • 300 г очищених грибів;
  • 200 г білого солодкого лука;
  • 1 повний стакан тертого сиру;
  • 2 десертні ложки борошна;
  • 1,5 ст. вершків середньої жирності;
  • соняшникова олія;
  • сіль.

Приготування:

  • Зварити і дрібно порізати остигле філе.
  • Так само подрібнити сирої цибулю і очищені гриби.
  • Інгредієнти з другого кроку обсмажити до готовності.
  • Покласти до грибів шматочки філе посолити і продукти.
  • На окремій сухій сковорідці трохи обсмажити борошно, залити її вершками, присолити і довести до кипіння.
  • Розподілити майбутній жульєн по кокотницях і присипати кожну порцію сиром.

Запекти частування при 180 градусах в духовці.

Салат з консервованими печерицями

Інгредієнти:

  • 350 г печериць (консервованих);
  • 3 заздалегідь зварені яйця;
  • по 2 штуки вареної моркви та картоплі;
  • 200 – 250 г шинки;
  • 300 г сиру «Дружба» (плавлений)
  • 100 г пір’їнок зеленої цибулі;
  • майонезний соус і сіль.

Приготування:

  • Якщо овочі зварені і охолоджено заздалегідь, можна відразу формувати салат.
  • Для цього викладають: терту картоплю, дрібно порубаний лук (залишити кілька пір’їнок), терті яйця, пластинки маринованих печериць, кубики шинки, терту моркву і тертий плавлений сир.
  • Шари солити і промащувати майонезним соусом.
  • Затягнути миску з салатом плівкою і прибрати в прохолоду.
Дивіться також:  Буріто – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Прикрасити охолоджений салат залишилися рубаним луком.

Овочеве рагу з грибами в мультиварці

Інгредієнти:

  • 600 – 650 г кабачків;
  • 1 великий баклажан;
  • 200 – 250 г печериць;
  • 20 г петрушки;
  • олія, сіль, спеції.

Приготування:

  • Промаслить чашу «кухонної помічниці».
  • Відправити в неї шматочки кабачків без шкірки і насіння.
  • Туди ж покласти кубики очищеного баклажана і дрібно порізані гриби.
  • Засипати всі спеції і сіль.
  • Гасити частування 70 хвилин.

Перед подачею прикрасити страву свіжою петрушкою.

Смачні мариновані гриби

Інгредієнти:

  • півкіло очищених грибів;
  • ½ Ст. води;
  • 1 ч. ложка коріандру;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1,5 ч. ложки цукру-піску;
  • 45 мл столового оцту;
  • 7 – 9 горошин запашного перцю;
  • 2 зуб. часнику;
  • 2 лаврових аркуша.

Приготування:

  • Висипати в каструльку всі сухі інгредієнти. До них відправити розім’ятим часник і розкришений лаврушку.
  • Додати воду і оцет, довести суміш до закипання.
  • Гриби порізати на великі шматки і перемістити їх в ємність з маринадом.
  • Після того як гриби осядуть, варити 5 – 6 хвилин. Пару раз перемішати.
  • Зняти посуд з вогню і дати її вмісту повністю охолонути.
  • Розкласти гриби з маринадом по банках. Закрити.

Через добу в холодильнику вони вже будуть повністю готові.

Фаршировані печериці

Інгредієнти:

  • 550 – 600 г грибів;
  • ½ Ст. дрібно порізаного сиру;
  • 1 цибулина;
  • сіль і відповідні спеції;
  • масло;
  • зелень.

Приготування:

  • Від грибів відокремити ніжки. Капелюшки розкласти у формі для запікання.
  • Дрібно порізати цибулю і зажарити його з подрібненими грибними ніжками.
  • Отриманою масою начинити капелюшки, додавши в неї сіль і спеції.
  • Засипати капелюшки сиром.

Запікати страву 15 – 17 хвилин при 190 – 200 градусах.

Запікаємо з картоплею в духовці

Інгредієнти:

  • 1 кіло картоплі;
  • 200 – 250 г печериць;
  • 1,5 ст. нежирних вершків;
  • 1 ст. сметани середньої жирності;
  • сіль і спеції;
  • 2 цибулини;
  • 1 ст. порізаного сиру;
  • масло.

Приготування:

  • Засмажити На олії цибулю з грибами.
  • В промаслений форму викласти тонкі кругляш картоплі (половину).
  • Потім розподілити грибну обжарку і закрити її залишилася картоплею. Кожен шар посолити і приправити спеціями.
  • Змішати рідкі молочні продукти, посолити і залити отриманим складом інгредієнти, які очікують у формі.
  • Зверху все засипати сиром.

Запікати страву близько години в духовці при середній температурі.

Як смачно посмажити зі сметаною

Інгредієнти:

  • 500 – 600 г очищених печериць;
  • 1 цибулина;
  • 1 повний стакан сметани середньої жирності;
  • кухонна сіль;
  • спеції і масло для обсмажування інгредієнтів.

Приготування:

  • Кожен очищений гриб порізати на кілька частин. Цибулю порізати тонкими півкільцями.
  • На обраному олії обсмажити підготовлені гриби до випаровування з сковорідки всієї рідини.
  • Всипати цибулю. Посолити і приправити інгредієнти спеціями.
  • Додати сметану.
  • Після закипання маси готувати її під кришкою 14 – 16 хвилин, час від часу помішуючи.
Дивіться також:  В’ялене м’ясо – 6 рецептів в домашніх умовах

При необхідності досолити частування і відразу подати до столу гарячим.

Пісний грибний гуляш

Інгредієнти:

  • 500 – 600 г очищених печериць;
  • 2 цибулини;
  • 1 великий м’ясистий солодкий перець;
  • 2 зуб. свіжого часнику;
  • 2 томата;
  • 3 десертні ложки пасти з помідорів;
  • 1 десертна ложка з гіркою борошна;
  • сіль, базилік та інші улюблені спеції;
  • масло.

Приготування:

  • Заздалегідь очищені гриби крупно порізати. Цибулю і часник порубати дрібно. Солодкий перець нарізати тонкими брусочками.
  • Спочатку обсмажити цибулю з часником. Додати шматочки перцю і смажити продукти разом 6 – 7 хвилин.
  • Всипати в сковороду шматочки грибів і готувати все разом 12 – 14 хвилин.
  • Додати пасту з помідорів. Перемішати, посолити гуляш і всипати вибрані спеції.
  • Всипати борошно і залити все 1 ст. окропу.
  • Довести масу до закипання і варити ще 6 – 7 хвилин.

Вимкнути нагрів під сковородою. Залишити вийшло пісне страву з грибами настоюватися під щільно закритою кришкою ще на півгодини.

Заморожені печериці з курячими сердечками

Інгредієнти:

  • півкіло сердечок (курятина);
  • 1 цибулина;
  • 300 – 350 г заморожених грибів;
  • 1 ст. сметани;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • сіль;
  • масло.

Приготування:

  • Замочити курячі сердечка в крижаній воді приблизно на півгодини. Після цього промити м’ясний продукт і гострим тонким ножем видалити все зайве – жир, плівки.
  • Зварити субпродукт у солоній воді. Досить буде готувати його 20 – 25 хвилин.
  • Гриби розморозити і крупно порізати. При необхідності, попередньо почистити.
  • Обсмажити печериці до легкої рум’яності на будь-якому маслі. Відправити до них цибулю. Продовжувати обсмажування до готовності обох компонентів.
  • Засипати до цибулі і грибів сердечка. Ще через 5 – 6 хвилин, додати сметану. Посолити масу і ретельно перемішати.
  • Гасити частування під щільно прикритою кришкою 20 – 25 хвилин.

Подавати вийшло блюдо з заморожених печериць з густою підливкою, доповнивши будь-яким сухим гарніром. Можна їсти його і просто зі свіжим хлібом.

Свинячі відбивні з грибами

Інгредієнти:

  • 2 товстих м’ясних битка;
  • 1 ст. маринованих шампіньйонів;
  • 1 цибулина;
  • 2/3 ст. подрібненого сиру;
  • 1/3 ст. легкого майонезу;
  • 1 ч. ложка готової гірчиці;
  • сіль, приправи.

Приготування:

  • Ретельно відбити биточки. Щоб не забруднити всі стіни на кухні м’ясним соком, потрібно покрити їх пакетом. За таким рецептом замість свинячий м’якоті можна взяти і курячу. Обидва варіанти дозволяють приготувати смачне і соковите блюдо.
  • Приправити биточки спеціями і сіллю.
  • Обсмажити в окремому посуді мариновані гриби з цибулею до рум’яності овоча.
  • На лист пергаменту викласти підготовлене м’ясо і змастити кожен шматок гірчицею.
  • Зверху розподілити засмажку з сковорідки.
  • Полити начинку майонезом і засипати все подрібненим сиром.

Запікати це смачне грибне блюдо в духовці 55 – 65 хвилин при 170 градусах. Відбивні виходять дуже ситними, тому в якості гарніру до них краще вибрати овочі.

Швидка грибна піца на сковороді

Інгредієнти:

  • 1 ст. кефіру;
  • 1 щіпка негашеного соди;
  • 1 яйце;
  • 7 – 9 десертних ложок борошна;
  • 1 щіпка солі;
  • копчена ковбаса;
  • сир;
  • очищені печериці;
  • масло;
  • ½ Цибулини;
  • 1 помідор;
  • орегано.
Дивіться також:  Баклажанна ікра – 6 рецептів з покроковим описом

Приготування:

  • У глибоку ємність влити нехолодну кефір і вбити в кисломолочний продукт соду. Дочекатися реакції між продуктами.
  • В окремій підходящої посуді збити до піни яйце. Однорідну рідину влити до кефірної масі.
  • Все посолити за смаком.
  • Борошно пару раз просіяти з високого відстані, щоб вона наситилася киснем. Це дозволить приготувати більш пишну випічку.
  • Потроху всипати підготовлену борошно в кефірну масу. Після кожної порції перемішувати продукти широкої ложкою, домагаючись однорідності суміші. Тісто не повинно бути занадто рідким.
  • Глибоку сковороду змастити маслом (потрібна невелика порція жиру).
  • Розподілити по ємності тісто. В залежності від розміру посуду може вийти 1 або 2 піци.
  • Смажити основу страви під кришкою до рум’яності знизу.
  • Всі інгредієнти начинки подрібнити. Гриби обсмажити на іншій сковорідці разом з цибулею до готовності. Посолити.
  • Викласти засмажку на основу. Засипати всі орегано. Розподілити шматочки ковбаси й помідори. Додати подрібнений сир.
  • Готувати піцу без кришки.

Знімати сковорідку з плити можна відразу, як тільки сир розплавиться. В начинку для такого частування смачно додавати також інші овочі та м’ясні продукти. Багато господинь використовують соус з кетчупу/майонезу.

Гречка з печерицями та овочами

Інгредієнти:

  • 2 ст. гречки;
  • 4 ст. чистої води;
  • 2 невеликих болгарських перцю;
  • 1 морквина;
  • 3 помідори;
  • 3 головки цибулі;
  • 1 стебло черешкової селери;
  • 200 – 250 г вимитих печериць;
  • сушений базилік, перець, сіль;
  • масло;
  • зелена цибуля;
  • сіль.

Приготування:

  • Гриби порізати на 2 – 4 частини. Моркву порізати кружальцями, цибулю і помідори з шкіркою – кубиками, перець – смужками.
  • З селери видалити грубі прожилки. Решту нарізати дрібними шматочками.
  • Спочатку засмажити на олії цибулю, потім засипати до нього інші овочі і готувати кілька хвилин.
  • Засипати гриби. Залишити інгредієнти на вогні до випаровування «грибний» рідини.
  • Додати в сковорідку сіль, спеції. Засипати гречку. Все залити водою.
  • Тушкувати страву під кришкою до готовності крупи.

Подати, прикрасивши зеленню.

У вершковому соусі

Інгредієнти:

  • 400 – 450 г грибів;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 ст. нежирних вершків (не більше 15%);
  • 2/3 ст. води;
  • 50 г порізаного сиру;
  • 3 десертні ложки білого борошна;
  • масло;
  • сіль.

Приготування:

  • Тонко порізати гриби і смажити їх з цибулею. Шматочки овоча стануть золотистими.
  • Влити до продуктів вершки і посолити. Можна використовувати пахучі трави.
  • Гасити масу 12 хвилин під кришкою.
  • Воду розвести в борошні. Простежити, щоб не було грудок. Залити в сковорідку.
  • Додати сир.
  • Тушкувати ще 3 – 4 хвилини.

Готове частування подати з гарніром або просто намазати на хліб.

Різноманітні страви з грибів шампіньйонів – відмінне рішення на час посту. Вони виходять поживними і поживними. При бажанні, частуваннями з печериць можна замінити навіть м’ясні страви.