Болоньєзе – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Болоньєзе – це смачний італійський м’ясний соус, який зазвичай подають з пастою. Ми покажемо класичний рецепт Болоньєзе і розповімо =про інших варіантах її приготування і подачі.

Класичний рецепт з фаршем

Вам знадобляться:

  • паста томатна – 0,2 кг;
  • фарш м’ясний – 0,5 кг;
  • оливкова масло – 130 мл;
  • цибуля – 650 г;
  • спагетті – 1 кг;
  • два часникового зубчики;
  • помідори консервовані – 0,8 кг;
  • сіль за смаком;
  • шматочок вершкового масла – 90 г;
  • перець чорний за смаком.

Спосіб приготування:

  • Очищені цибулини нашаткувати на дрібні шматочки.
  • У сковороді розігріти оливкову олію, викласти туди подрібнену цибулю.
  • Через 3 хвилини викласти до цибулі фарш і продовжити приготування протягом 6 хвилин.
  • Ножем покришити часточки часнику і висипати в цибулю з фаршем. З помідорів зняти шкірку, м’якоть подрібнити і додати в сковороду слідом за часником.
  • Викладаємо томатну пасту, чекаємо, поки маса закипить, насипаємо перець і сіль.
  • Паралельно варимо спагетті до готовності, обробляємо холодною водою.
  • Локшину додаємо до соусу в сковороді і перемішуємо.

Подаємо смачний ароматний Болоньєзе відразу до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Традиційний соус по-італійськи

Список компонентів рецепту:

  • цибуля – 1 шт.;
  • м’ясний бульйон – 0,2 л;
  • вино червоне – 150 мл;
  • бекон – 80 г;
  • томатна паста – 0,8 кг;
  • яловиче м’ясо – 250 г;
  • олія оливкова – 30 мл;
  • свинина – 250 г;
  • свіжий селера – 70 г;
  • зубчик часнику – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • масло вершкове – 40 р.

Як приготувати соус Болоньєзе:

  • Всі овочі обробити, очистивши їх від шкірки і промивши. Морква подрібнюємо на кубики, а селеру, цибулю і часникові дольки ріжемо на маленькі шматочки.
  • Викладаємо на поверхню сковороди обидва види масла і прогріваємо їх. Додаємо часник з цибулею і пасеруємо до прозорості.
  • Викладаємо моркву і шматочки селера, готуємо ще 5 хвилин.
  • Після цього висипаємо в сковороду шматочки бекону, перемішуємо і обсмажуємо 5 хвилин.
  • Зі свинячого і яловичого м’яса робимо фарш і додаємо його до підготовлюваних інгредієнтів.
  • Пасеруємо до тих пір, поки фарш не придбає коричневий колір, і додаємо 100 мл вина.
  • Після того, як алкоголь випарується, виливаємо м’ясний бульйон.
  • Додаємо в соус томатну пасту, закриваємо кришкою і тушкуємо страву протягом години.
  • Постійно перемішуйте соус. Він буде готовий, як тільки м’ясо стане м’яким, а овочеві шматочки повністю розваряться.
Дивіться також:  Як коптити рибу в домашніх умовах – 3 рецепта холодного та гарячого копчення

Вегетаріанський варіант з грибами

Склад рецепта:

  • брокколі – 50 г;
  • олія оливкова – 20 мл;
  • спагетті – 0,25 кг;
  • один болгарський перець червоний;
  • гриби – 80 г;
  • часточка часнику;
  • паста з помідорів – 500 г;
  • базилік – 10 г;
  • цибуля червоний – 1 шт.;
  • морквина – 0,1 кг.

Алгоритм дій:

  • Очищену моркву ріжемо на тонкі пластинки.
  • Видаляємо з болгарського перцю насіння і «шляпки», м’якоть ріжемо на невеликі шматочки. Цибулю з часником дрібно кришимо ножем.
  • Прогріваємо масло на сковороді і пасеруємо в ньому до розм’якшення шматочки цибулі та часнику.
  • Після цього висипаємо моркву і готуємо близько 5 хвилин. Додаємо перець і обсмажуємо ще 2 хвилини.
  • Промиті гриби ріжемо часточками і викладаємо в сковороду, додаємо пасту з помідорів.
  • Брокколі і базилік рвемо на дрібні шматочки і висипаємо до решти інгредієнтів. Готуємо все разом ще 6 хвилин
  • Дочекаємося, поки соус трохи охолоне і подрібнити його блендером на малій швидкості.
  • Зваріть локшину. Подавайте спагетті Болоньєзе, виконане за вегетаріанським мотивами, в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

З курячим фаршем

Цей варіант страви виходить не таким жирним, як з іншими видами м’яса, але зате більш ніжним і м’яким.

Необхідні інгредієнти:

  • помідори – 7 шт.;
  • філе курки – 0,7 кг;
  • оливкова олія – 25 мл;
  • вино червоне – 55 мл;
  • сіль – за смаком;
  • часникові часточки – 4 шт.;
  • прянощі за смаком.

Покрокова інструкція:

  • Промите куряче філе шаткуємо на шматочки середнього розміру і пропускаємо їх через м’ясорубку.
  • Слідом додаємо очищені зубчики часнику – вийшов ароматний курячий фарш.
  • У нього насипаємо сіль і спеції, можна взяти перуки, чорний перець, італійські трави і т. д.
  • Все добре перемішуємо або збиваємо блендером і викладаємо в розігріте оливкове масло на сковороді, готуємо при середній потужності вогню.
  • Подрібнюємо на тертці помідори без шкірки. Можна зробити цей процес в блендері.
  • Одержаний томатний соус виливаємо до фаршу і змішуємо з ним. Додаємо червоне вино і тушкуємо страва 40 хвилин.
  • Подаємо ласощі з відвареними макаронами, присипавши всі свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Дивіться також:  Пхали з шпинату по-грузинськи – 3 покрокових рецепта приготування

Спагетті з соусом Болоньєзе

Що потрібно взяти:

  • фарш м’ясний – 0,6 кг;
  • часник – 2 зубчики;
  • консервовані помідори – 0,5 кг;
  • одна цибулина;
  • перець чорний за смаком;
  • спагетті – 0.25 кг;
  • сіль за смаком;
  • сир – 40 г;
  • жменя свіжої петрушки;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • орегано і базилік за смаком;
  • олія оливкова – 30 мл

Як готується паста Болоньєзе:

  • Дрібно рубаємо почищені часник і цибулю і починаємо обсмажувати з оливковою олією.
  • Через 4 хвилини додаємо до них болгарський перець, порізаний на кубики.
  • Викладаємо м’ясний фарш і обсмажуємо його з овочами близько 10 хвилин.
  • Перемелюємо в блендері помідори і виливаємо вийшов соус в сковороду.
  • Насипаємо всі спеції і сіль, тушкуємо складу 20 хвилин під кришкою.
  • Через 10 хвилин після початку гасіння приступаємо до варіння спагетті. Відварюємо їх не до повної готовності – вони «дійдуть» після, в сковороду з соусом. Готові макарони промиваємо.
  • Дрібно рубаємо свіжу петрушку і сир.
  • З’єднуємо приготовившиеся спагетті з Болоньєзе, зверху кришимо сир з петрушкою. Приємного апетиту!

З кабачком і селерою

Вам знадобиться:

  • фарш яловичий – 0,4 кг;
  • часник – 2 зубчики;
  • пюре з томатів – 0,8 кг;
  • два кабачка;
  • сіль – 10 г;
  • один стебло селери;
  • чорний перець – 6 м;
  • одна цибулина;
  • сир – 30 г;
  • італійські трави – 10 г;
  • олія оливкова – 35 мл

Варіант приготування:

  • Очищені кабачки ріжемо на кубики, стебло селери рубаємо невеликими шматочками. Подрібнюємо в крихту цибулину і проводимо через прес часникові зубчики.
  • З’єднайте підготовлені овочі в загальній мисці, насипаємо туди ж перець, сіль.
  • Вся маса овочів поміщається на дух деках. Застеляємо їх фольгою, накладаємо продукти і готуємо їх в духовці протягом 25 хвилин. Духова шафа повинен бути прогрітий до 180 градусів.
  • На сковороді обробляємо фарш, додаємо до нього томатне пюре і італійські спеції.
  • Паралельно готуємо макарони. Як тільки вони будуть готові, з’єднуємо в каструлі м’ясний соус, запечені овочі та пасту. Засипаємо все подрібненим на треку сиром – смакота! Подаємо блюдо гарячим.
Дивіться також:  Курка в банці в духовці – 7 рецептів

Паста Болоньєзе в домашніх умовах

Список інгредієнтів:

  • мускатний горіх – 1 щіпка;
  • фарш м’ясний – 300 г;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • одна морквина;
  • сіль за смаком;
  • помідори свіжі – 2 шт.;
  • упаковка спагеті;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець мелений за смаком;
  • один часниковий зубчик;
  • томатний соус – 50 р.

Процес приготування:

  • Починаємо виконання рецепту з обжарювання порізаного на кубики цибулі до рум’яного кольору.
  • Обробляємо на тертці моркву і додаємо слідом за першим інгредієнтом на сковороду. Пасеруємо 3 хвилини.
  • Викладаємо томатний соус, фарш і подрібнений часник. Тушкуємо страва протягом 5 хвилин, після чого ріжемо помідори на невеликі шматочки і додаємо в основну масу.
  • Наливаємо воду в сковороду так, щоб вона покривала собою шар фаршу і овочів.
  • Дочекаємося, поки вся вода випарується, і насипаємо сіль, мускатний горіх і перець.
  • Окремо варимо спагетті, викладаємо на тарілки і заливаємо гарячим ароматним Болоньєзе. Приємного апетиту!