Борщ — 10 рецептів приготування

Борщ, рецепт якого в кожній сім’ї свій, являє собою перше блюдо з великою кількістю різноманітних, багатих вітамінами овочів. Блюдо користується популярністю не тільки в Україні і Росії, але і в Польщі, Румунії, Молдові, Литві. В залежності від регіону набір овочів у складі борщу може змінюватися, доповнюватися або зменшуватися.

Класичний рецепт борщу з м’ясом

Червоний борщ з буряком – класика, яка береться за основу для нових експериментів. Якщо незаміжня дівчина буде знати цей рецепт, вона з легкістю підкорить представника чоловічої статі.

На три літри рідини будуть потрібні:

  • яловиче м’ясо з кісточкою – ⅔ кг;
  • капуста – ⅓ кг;
  • картопля – ¼ кг;
  • буряк – 200 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томатна паста – 30 г;
  • масло (раст.) – 30 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • сік лимона;
  • сіль, спеції – за смаком.

Щоб скуштувати смачний суп, необхідно дотримуватися наступної інструкції:

  • Під проточною водою промивається м’ясо і поміщається в каструлю з водою, де вариться протягом години до готовності. У процесі варіння з бульйону видаляється образовывающаяся пінка.
  • У той час як яловичина вариться, очищаються і подрібнюються овочі.
  • Як тільки бульйон зварився, м’ясо дістається, відділяється від кістки і подрібнюється.
  • Підготовлене м’ясо знову повертається в каструлю з бульйоном.
  • Після закипання бульйону в рідину поміщається нашаткована капуста.
  • Коли вода знову закипить, до вмісту додаються картопляні брусочки.
  • На сковороду, присмачену маслом, викладається натерта бурякова стружка і гаситься протягом 10-12 хвилин при періодичному помішуванні. За дві хвилини до зняття з вогню коренеплід змішується з томатною пастою і соком лимона, після чого всі відправляється в бульйон, солиться і приправляється.
  • З дрібно нарізаної цибулі і натертої моркви робиться зажарка, при цьому цибуля не повинен бути підсмаженою.
  • Морквяно-цибульна суміш додається до супу після чергового закипання.
  • Фінальним акордом є додавання подрібненого часнику, який додає борщу особливої ароматності.
  • Перед подачею класичний борщ настоюється близько 25 хвилин.
  • Рада! Щоб овочі не розварилися, борщ слід варити на слабкому вогні.

    Загрузка...

    Як варити в мультиварці?

     

    З розвитком технологій і появою мультиварок традиційне перше блюдо стало готувати ще простіше, при цьому смак перевершує борщ, приготовлений на плиті. Для виконання борщу в мультиварці за основу береться класичний рецепт. Всі підготовлені інгредієнти викладаються в гущавину і заливаються водою. На мультиварці встановлюється режим «Суп» або «Гасіння». Через годину борщ подається до столу з соусом з сметани.

    Спробуйте також:  Суп з печериць — 8 рецептів приготування

    По-українськи

    Рецепт українського борщу практично аналогічний класичного способу, з тією лише різницею, що в ньому присутня сало. В кінці процесу приготування першої страви в нього додається перетертий в ступці часник з салом.

    Сибірський борщ з фрикадельками і квасолею

    Цей варіант борщу відрізняється наявністю фрикадельок, які жителі регіону знають під назвою «їжачки».

    Для оригінального страви знадобляться:

    • фарш свино-яловичий – ½ кг;
    • капуста – ¼ кг;
    • картопля – 200 г;
    • морква – 1 шт.;
    • буряк – 200 г;
    • цибуля – 1 шт.;
    • квасоля біла – 150 г;
    • яйце – 1 шт.;
    • томатна паста – 100 г;
    • масло (раст.)– 30 мл;
    • часник – 1 зубчик;
    • лимонний сік – за смаком;
    • сіль, спеції, зелень – за смаком.

    Для дегустації готового страви необхідно заздалегідь підготувати квасолю, промивши і заливши її на всю ніч.

    З приходом наступного дня:

  • Квасоля заливається новою водою, солиться і вариться до готовності.
  • В окремій ємності змішується фарш з яйцем, зеленню і сіллю, після чого з суміші готуються фрикадельки.
  • Після очищення цибулю, моркву, картоплю нарізати кубиками, капуста шинкуется, буряк натирається на середній тертці.
  • У закипілу воду (4-5 л) кладуть картоплю і варять близько 10 хвилин на вогні середньої інтенсивності.
  • В цей час на розігрітій сковороді з олією пассеруется цибулю з морквою, за 2 хвилини до приготування в морквяно-цибульну суміш додається томатна паста.
  • До картоплі додається капуста, яка через 10 хвилин доповнюється пасерованими овочами в томаті.
  • Вміст вариться на вогні слабкої інтенсивності поки готується буряк, обсмажуючись майже до готовності на олії з додаванням рідини з каструлі з супом і лимонного соку.
  • У каструлю поміщаються приготовані квасоля, буряк, після чого всі продовжує варитися на середньому вогні.
  • Ближче до завершення процесу в суп додаються подрібнений часник і фрикадельки, спливання яких сигналізує про готовність страви.
  • Московський рецепт з м’ясом, сосисками і копченостями

    Щоб здивувати гостей супом з пікантними нотками, потрібно придбати наступні продукти:

    • яловичина – ⅔ кг;
    • кістки копченостей – 100 г;
    • сосиски – 400 г;
    • копченості – за смаком;
    • капуста – ⅓ кг;
    • морква – 1 шт.;
    • буряк –⅓ кг;
    • цибуля – 1 шт.;
    • масло топлене – 50 г;
    • томатна паста – 100 г;
    • масло (раст.) – 30 мл;
    • оцет яблучний – за смаком;
    • сіль, спеції, зелень, сметана – за смаком.
    Спробуйте також:  Що приготувати з свинини? 40 рецептів в домашніх умовах

    В процесі:

  • Вариться бульйон м’ясо-кісткового набору.
  • В цей час очищаються і нарізати овочі.
  • Бурякова соломка пассеруется на сковороді з топленим маслом і невеликою кількістю бульйону до м’якості, після чого за 2 хвилини до відключення вогню до коренеплоду додається томатна паста і оцет за смаком.
  • Нарізані моркву і цибулю пассеруются на рослинному маслі окремо.
  • Обидві заправки з’єднуються і тушкують 3 хвилини з додаванням бульйону.
  • У каструлю з киплячим бульйоном поміщається нашаткована капуста.
  • Через 10 хвилин додаються заправки, все вариться до готовності.
  • За 5 хвилин до закінчення приготування додаються оцет, сіль, спеції, сосиски і копченості.
  • При подачі по тарілках розкладаються зелень і сметана.
  • Борщ по-боярські в горщиках в духовці: з яловичиною, свининою і куркою

    Варити борщ можна і без капусти з використанням м’ясного асорті. Це надає страві не тільки неординарний смак, але і робить його дуже ситним, багатим різними поживними елементами.

    В холодильнику повинні бути:

    • яловичина на кістці – 200 г;
    • свинина – 200 г;
    • курятина – 200 г;
    • шпик – 80 г;
    • морква – 2 шт.;
    • буряк – 200 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • масло топлене – 30 г;
    • томатна паста 80 г;
    • часник – 4 зубчики;
    • оцет – за смаком;
    • сіль, цукор, спеції, зелень, сметана – за смаком.

    При приготуванні:

  • М’ясні продукти заливаються водою (2,5 л) і варяться протягом години з періодичним видаленням піни.
  • У каструлю додаються подрібнені моркву і цибулина, після чого всі продовжує варитися ще 40 хвилин на слабкому вогні.
  • Бульйон проціджують, м’ясо і овочі, що залишилися нарізати соломкою.
  • Бурякова соломка обсмажується на олії з додаванням томатної пасти, цукру, оцту і бульйону до готовності.
  • Цибулю і моркву пассеруются около10 хвилин.
  • Шпик подрібнюється і перетирається разом з часником.
  • Всі інгредієнти борщу в рівній кількості розкладаються по горщикам, солятся, приправляється і заливаються бульйоном.
  • Горщики відправляються в духовку на півгодини, після чого блюдо готове до дегустації.
  • Покроковий рецепт борщу з квашеною капустою

    Квашена капуста, яка користується особливою популярністю в зимовий час, може використовуватися для приготування улюбленого супу з наступного набору продуктів:

    • яловиче м’ясо – ½ кг;
    • капуста квашена – 200 г;
    • картопля – 200 г;
    • буряк – 200 г;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля – 1 шт.;
    • томатна паста – 30 г;
    • олія соняшникова 50 г;
    • часник зубчики;
    • сіль і спеції – за смаком.
    Спробуйте також:  Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

    Для виконання рецепту:

  • Готується бульйон з кубиків яловичини.
  • Очищені овочі подрібнюються: картоплю нарізають брусочками, коренеплоди натираються на крупну тертку, цибуля ріжеться кубиками.
  • Коренеплоди разом з цибулею пассеруются на сковороді з розігрітим маслом протягом 10 хвилин.
  • Квашена капуста віджимається і викладається в гаряче масло, де гаситься з додаванням томатної пасти і 50 мл бульйону тривалістю 7 хвилин.
  • У киплячий бульйон поміщається картоплю.
  • Через 10 хвилин додаються пасеровані овочі і тушкована капуста.
  • Борщ солиться, приправляється і вариться до готового стану близько чверті години.
  • З додаванням квасолі

     

    Ще один різновид овочевого супу з квашеною капустою, для приготування якого достатньо додати заздалегідь промиту і витриману кілька годин у воді квасолю при варінні яловичини. Всі інші кроки залишаються незмінними.

    Кубанський борщ

    Наваристий, густий борщ, який часто не можуть відносити до перших страв. Готується з аналогічного набору продуктів, як для класичного борщу, з додаванням одного болгарського перцю, одного великого помідора, 100 г сала, 50 г вершкового масла.

    Для приготування:

  • З порубаного м’яса готується бульйон.
  • На соняшниковому маслі обсмажується стружка буряка з додаванням подрібнених помідорів, пасти, оцту і цукрового піску.
  • На вершковому маслі пассеруются подрібнені цибулю, моркву і корінь петрушки.
  • Сало перетирається з часником.
  • У бульйон при кожному закипанні додаються підготовлені інгредієнти в такій послідовності: брусочки картоплі, сало, буряк, морква з цибулею, нашатковану капусту з смужками перцю.
  • При останньому закипанні вміст каструлі солиться, приправляється, а потім настоюється на вимкненій конфорці півгодини.
  • Борщ на зиму в банках

    Заготівля заправки для борщу – ідеальне рішення для зайнятих людей. Не витрачаючи багато часу на приготування корисної страви, можна просто прокип’ятити вміст банки в бульйоні з картоплею. Здоровий обід готовий.

    Базові інгредієнти:

    • капуста – 1 кг;
    • картопля – 200 г;
    • буряк – 1 кг;
    • морква – ½ кг;
    • цибуля – ⅓ кг;
    • перець болгарський – 1 кг;
    • томати – 1 кг;
    • часник – 50 р;
    • петрушка – 200 р.

    Всі продукти очищаються і нарізаються, розкладаються по стерилізованим банкам. Все заливається літром киплячої водою з 100 г солі і аналогічною кількістю цукру, оцтом, лавровим листом і перцем горошком.

    Таким чином, готуючи класичний червоний борщ, не варто обмежувати політ фантазії. Будь-який з наведених вище рецептів кожна господиня може урізноманітнити на свій смак.

    Загрузка...