Борщ гарячий – 7 класичних рецептів

Традиційне блюдо білоруської кухні за смаком і переліку інгредієнтів нагадує борщ. Але звичайно в складі немає капусти, а він подається холодним. У зимовий час актуальнішою стає борщ гарячий. Рецепт класичний такого супу і його варіації опубліковані далі.

Класичний гарячий борщ

Щоб і колір, і смак готового блюда вийшов більш насиченим, вже готовим його потрібно залишити настоятися. Буряк встигне за цей час пустити сік. Інгредієнти: 2 морквини, болгарський перчик, сіль, 2-3 середніх буряків, приправи, 360 г свинячої м’якоті, 2 цибулини, середній помідор.

  • З м’яса в солоній воді вариться бульйон.
  • Цибуля і морква обсмажуються на пісному маслі, після чого пару хвилин вже готуються разом з шматочками томати без шкірки.
  • Буряк натирається на дрібній тертці і відправляється до обсмаженою овочам.
  • Наприкінці в сковорідку додаються приправи, трохи води і кубики перцю. Тушкується маса 6-7 хвилин.
  • Після викладання яскравою заправки в бульйон рідина повинна покипіти ще 12-15 хвилин.

Подається зі сметаною.

Рецепт приготування з бадиллям

Для приготування можна використовувати не тільки саму буряк, але і бадилля від неї. Інгредієнти: 370 г овочів з бадиллям, болгарський жовтий перчик, морквина, цибулина, 200 г кабачки, часник за смаком, 2 л м’ясного бульйону, сіль, сушений кріп.

  • Маленькі молоді свеколки ріжуться тонкими кружечками, бадилля рубається смужками. Ці інгредієнти заливаються м’ясним бульйоном.
  • Коли маса закипить, варити її потрібно 12-14 хвилин.
  • Цибуля і морква дрібно рубаються, після чого страхуються на пісному маслі до м’якості.
  • Картопля і кабачок кришаться кубиками, також нарізається і перець.
  • Всі підготовлені овочі кладуть у бульйон до буряка.
  • Суп солиться, посипається кропом і вариться ще близько 15 хвилин.

Подається борщ з бадиллям з подрібненими зубчиками свіжого часнику.

Дивіться також:  Борщ в мультиварці – Рецепт з фото

Гарячий борщ з м’ясом

За класичним рецептом головною м’ясної складової в свекольнике повинна бути яловичина на кістці.

Добре підійдуть реберця, які розраховуються по 1 штуці на порцію.

Інгредієнти: приблизно 800 г яловичих ребер, по морквині і цибулині, 2 середні буряків, велика ложка томат-пасти без добавок і стільки ж столового оцту, пучок зелені, 2 картоплини, сіль.

  • З яловичих реберець вариться бульйон. Чим більше їх буде використовуватися, тим насиченішим вийде смак страви.
  • Якщо хочеться скоротити калорійність страви, то не потрібно готувати засмажку. Всі овочі використовуються у свіжому вигляді: тонкі брусочки картоплі, терту моркву і буряк, кубики цибулі. Але частування вийде смачніше, якщо спочатку пасерувати всі перераховані інгредієнти, крім картоплі, на вершковому або топленому маслі.
  • Свіжі овочі або вміст сковороди відправляється в сковорідку. Туди ж додаються картопляні брусочки, оцет і томат-паста.
  • Блюдо солиться і вариться до м’якості картоплі.

Подається борщ порційно з подрібненою зеленню.

З додаванням ковбаси

Більш економним варіантом і борщів зелених є супчик з ковбасою. Краще брати копчений продукт. Інгредієнти: 320-250 г ковбаси, 3-4 картоплини, 2 невеликі буряків, пучок зелені, сіль.

  • Очищений картопля ріжеться кубиками, залити солоною водою і вариться до готовності.
  • У каструлю відправляється натерта на тертці з середніми поділками буряк.
  • Коли картопля вже досить розм’якшиться, можна додати в суп рубану зелень. За смаком додаються будь-які приправи.

Ковбаса ріжеться кубиками, розкладається по тарілках і залити гарячим борщем.

В мультиварці

Якщо в будинку є «розумна каструля», її цілком можна задіяти в приготуванні обговорюваного страви. Інгредієнти: 2 середніх буряків, половинка великої цибулини, великий м’ясистий помідор, 2 картопляні бульби, лимон, сіль, суміш перців.

  • Традиційна заправка для супу готується в програмі випічки. Для цього обсмажуються подрібнений лук і морква.
  • До овочів викладаються великі шматочки помідора.
  • Буряк ріжеться середніми скибочками і поливається лимонним соком. Це дозволить супу в підсумку зберегти яскравий апетитний колір.
  • Всі овочі разом смажаться пару хвилин, після чого заливаються водою. Досить буде близько 2 літрів. Майбутній суп солиться і перчится.
  • Залишилося додати брусочки картоплі, і готувати частування 45 хвилин у програмі «Суп».
Дивіться також:  Борщ з яловичиною – 6 покрокових рецептів приготування смачного борщу

Є борщ можна не тільки в гарячому, але також в холодному вигляді.

З куркою

Смачно варити таке перше блюдо на курячому м’ясі. Воно виходить не менш ситним, ніж на свинини або яловичини. Інгредієнти: куряча грудка, цибулина, 2 буряка, 3 великі ложки томат-пасти, 2 картопляні бульби, морквина, сіль, пахучі трави.

  • З філе вариться бульйон.
  • Буряк тонко шинкуется, обсмажується на олії разом з подрібненою цибулею і морквою, після чого заливають невеликою кількістю води і гаситься до м’якості.
  • Овочі перекладаються в бульйон. Туди ж відправляються картопляні брусочки.
  • Вариться класичний борщ з м’ясом курки до м’якості картоплі.

В останню чергу блюдо солиться і присипається ароматними травами.

Борщ, як у дитячому садку

Супчик з буряка зазвичай дуже подобається дітям, особливо той, який подають в дитячому саду. Аналогічне страву можна приготувати і вдома. Інгредієнти: 3 маленьких буряків, пара картоплин, цибулина, велика ложка томат-пасти, шматок вершкового масла, сіль, 900 мл бульйону, пара пір’їнок зеленої цибулі, морква, сметана за смаком.

  • Варений буряк ріжеться маленькими кубиками.
  • Проціджений бульйон доводять до кипіння, після чого в нього надсилаються брусочки картоплі. Якщо кидати овоч в холодну воду і поступово нагрівати, він втратить вітамін С.
  • Для заправки залишилися овочі дрібно шинкують і обсмажують на вершковому маслі. Коли вони стануть м’якими, у сковорідку додається паста з томатів, трохи бульйону і разом компоненти нудяться 7-8 хвилин.
  • Цибульно-морквяна заправка і буряк перекладаються в бульйон. Супчик вариться до повної готовності.
  • Приблизно за 3-4 хвилини до вимкнення плити у страву розчиняється сметана і додається рубаний зелений лук.

Подається з білими або чорними сухариками.