Борщ з щавлю з яйцем – 6 рецептів

Навесні і влітку, коли з’являється свіжа зелень, хочеться порадувати близьких легкими, низькокалорійними супами. Гарячі або холодні щавелевые щі – прекрасне блюдо для літнього обіду. З безлічі рецептів заслуженою любов’ю користуються борщ з щавлю з яйцем.

Рецепти зелених щей дуже різноманітні: їх варять на м’ясному, курячому, овочевому бульйоні або на воді, з різними складовими. Як правило, використовуються деякі загальні інгредієнти – картопля, морква, ріпчаста і зелена цибуля, звичайні приправи – сіль, перець, іноді лавровий лист. І, звичайно, багато зелені: щавель, кропива, шпинат, кріп, петрушка, селера. Часто додається сметана або майонез.

Як зварити зелені щи – класичний рецепт

Класичний рецепт зелених щей зі щавлем виглядає приблизно так:

  • Спочатку вариться м’ясний бульйон.
  • Потім зварене м’ясо потрібно вийняти і нарізати шматочками.
  • Обсмажити овочі, залити приготовленим бульйоном, покласти картоплю.
  • Хвилин через 10 додати щавель і кропиву.
  • Ще 15 хвилин – і щі будуть готові.
  • Подаючи на стіл, у тарілку потрібно покласти ціле варене яйце, трохи м’яса, додати сметану і зелень.

Щі зелені старорусские

За цим рецептом готували капусняк ще наші прабабусі. Характерні особливості – готуються вони дуже швидко, картоплю нарізати крупно і кладеться дуже багато зелені – 2 великих пучка щавлю.

Картоплю потрібно варити в бульйоні на 10 хвилин, потім додати засмажку з овочів, лавровий лист, сіль, перець, щавель і зелень – і страва готова.

Як варіант: за бажанням можна додати в каструлю суміш з 2 жовтків і 6 ложок молока.

Щавлевий суп-пюре

Супи-пюре з ніжною, однорідною консистенцією люблять і діти, і багато дорослих. Вони легко засвоюються, тому підходять і для дієтичного харчування. Легкий, освіжаючий, літній суп-пюре можна приготувати і з щавлю.

Дивіться також:  Борщ холодний – 6 класичних рецептів

Готується такий суп зазвичай на бульйоні з курки. Картоплю слід попередньо трохи проварити. Підготувати зелень, дрібно покришити цибулю. Помістити все це в бульйон, для аромату покласти чорний перець горошком і варити 10 хвилин.

Поки суп охолоджується, радимо приготувати грінки: обсмажити нарізану кубиками м’якуш білого хліба.

Потім суп потрібно протерти і довести до потрібної температури. Варене перепелине яйце розрізати навпіл і покласти в тарілку з подрібненою зеленню. Їдять щавлевий суп-пюре зазвичай зі сметаною.

Грінки подаються на стіл окремо і за бажанням кладуть в суп перед їжею.

Суп з щавлю з тушкованим м’ясом і яйцем


Для приготування такого супу можна вибирати будь-яку тушонку. Злегка обсмажені овочі слід кілька хвилин тушкувати на маленькому вогні, накривши кришкою, додавши трохи перцю і солі. Далі помістити їх в каструлю (з розрахунку на 1,5-2 літра води), покласти картоплю і варити до готовності. Потім додати змішану зі щавлем тушонку. Суп варити ще 10 хвилин, потім дати йому настоятися. У кожну тарілку традиційно кладеться половинка яйця.

Холодні борщ з щавлю

У літню спеку дуже затребувані холодні перші страви. Крім звичних окрошки і і борщів зелених можна приготувати холодні борщ з щавлю. Для цього нарізаний щавель потрібно проварити 5-7 хвилин в підсоленій воді і відставити для охолодження. Нарізати 2 свіжих огірки, ріпчасту цибулю, 2 варених яйця, зварену картоплю, подрібнити зелену цибулю і кріп. Підготовлені овочі і зелень помістити в щавлевий відвар.

Цікава деталь: для особливого смакового відтінку можна розтерти в щі яєчний жовток.

Додати сіль і перець за смаком, добре перемішати. Рекомендується покласти в тарілку трохи сметани.

Щавелевые щі з рисом

Ще один, дуже цікавий рецепт. Незвичайність починається вже з нарізки овочів: картопля, як завжди, кубиками, а ось моркву – кружечками. На очищеній цибулині робиться хрестоподібний надріз. Ці овочі опускаються в бульйон, в якому варяться 10 хвилин. Після цього потрібно всипати рис, помірно посолити і варити ще стільки ж часу.

Дивіться також:  Борщ з квашеною капустою – рецепт як варити смачно і з родзинкою

Білок вареного яйця потрібно крупно порізати, а жовток перетерти зі сметаною до стану кашки і покласти в каструлю. Туди ж додати пару лаврових листочків і ще трохи поварити.

Підготовлені щавель і зелений лук теж відправити в бульйон. Коли щі закиплять, потрібно зняти з вогню і дати настоятися. Через 15 хвилин можна запрошувати до столу.

Корисні рекомендації від кращих кулінарів

У приготуванні щавлевих щей є свої маленькі секрети.

Ось кілька корисних порад від досвідчених кулінарів:

  • готуючи зелені борщі і супи, кладіть побільше зелені, додайте до щавелю шпинат і кропиву – це дозволить приготувати дійсно вітамінне, освіжаюче блюдо;
  • щоб кропива не обпікала руки, обдайте їх окропом;
  • дозуйте час теплової обробки щавлю: молоде листя кладуть в каструлю в останні хвилини, зрілі – трохи раніше;
  • щоб нейтралізувати надто кислий смак, дозволяється покласти в борщ трохи цукру;
  • подавати борщ на стіл бажано в нагрітих тарілках (за винятком холодних супів).

Свіжа зелень – справжнє джерело вітамінів, мінералів, ефірних масел. Існує величезна різноманітність зелених щей і супів. У них можна використовувати самі несподівані інгредієнти: яблука кислих сортів, молоду білокачанну і кольорову капусту, копченості і навіть солоні гриби. Яйця застосовуються не тільки у вареному вигляді, можна збити сире яйце і влити в каструлю. В якості заправки іноді використовується томатна паста і вершки.

Маючи під рукою щавель і іншу зелень, можна приготувати зелені щи практично з будь-яких продуктів. Потрібно лише застосувати трохи фантазії – і вийде дійсно дуже смачне і неординарне блюдо.