Борщова заправка на зиму – 8 дуже смачних рецептів

Особливо шанують борщову заправку на зиму ті господині, що не люблять довгий час проводити на кухні. Така заготівля включає практично всі інгредієнти, які необхідні для приготування ситного першого страви. Залишається тільки зварити бульйон і покласти заправку – ось і все, страва готова.

Борщова заправка на зиму з буряком і морквою

Ароматний, наваристий борщ серед інших перших страв користується у нас особливою популярністю. А можна зварити за 20 хвилин, при цьому зберігши частоту рук і кухні? Звичайно можна, якщо потурбуватися про це заздалегідь, зробивши заготовку з буряка та моркви на зиму в банках.

Заправка виходить не тільки смачною і дуже яскравою, але і зберігає більшу частину корисних речовин, якими славляться ці коренеплоди.

Інгредієнти (на 5 баночок по 700 мл):

  • за кіло буряків і моркви;
  • стільки ж помідорів і цибулі;
  • 320 мл олії рафінованої;
  • півчашки цукрового піску;
  • 55 мл столового оцту;
  • 75 г ложки солі;
  • 7 горошин пряного перцю;
  • три лаврових листа;
  • 80 мл води.

Спосіб приготування:

  • Томати можна подрібнити блендером або зняти з них шкірку і порубати ножем.
  • Буряк і моркву краще натерти на звичайній тертці або скористатися кухонним комбайном і теркою «Бернер», з допомогою якої можна нарізати овочі тонкою соломкою.
  • Цибулю можна порубати ножем, пропустити через м’ясорубку або скористатися вже позначеної теркою.
  • У каструлю кладемо моркву і інші овочі, ллємо половину масла разом з 1/3 оцту і води, ставимо на вогонь. Як тільки овочева маса забулькає, прикриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин.
  • Потім кладемо томати, вливаємо воду, що залишилася і оцет, тушкуємо півгодини. За 10 хвилин до готовності додаємо лаврушку, сіль, підсолоджувач і запашний перець.
  • Готову заправку розподіляємо по банкам разом з соком, закатуємо, закутуємо і залишаємо в приміщенні до охолодження.

З додаванням томатної пасти на зиму

Якщо ви варите борщ з томатною пастою, то можете сміливо зробити з нею і заготовку для першого страви на зиму.

Однак важливо, щоб томатна паста була якісною і густий.

Інгредієнти:

  • за 1 кг буряків і моркви;
  • 550 г цибулі;
  • півкіло солодкого перцю;
  • 420 мл томат-пюре;
  • 260 мл олії рафінованої;
  • п’ять ложок солодкого піску;
  • три ложки солі;
  • 80 мл оцту.

Спосіб приготування:

  • Цибулю і коренеплоди подрібнюємо будь-яким способом – на звичайній тертці, тертці «Бернер» або за допомогою м’ясорубки.
  • Болгарський перець можна порізати кубиками.
  • У каструлю вливаємо половину масла. Спочатку закладаємо в неї буряки разом з половиною оцту, через три хвилини відправляємо туди ж моркву. Тушкуємо продукти три хвилини, потім додаємо цибулю і ще через три хвилини солодкий перець.
  • Як тільки останній овоч відправився в каструлю, і минуло п’ять хвилин, можна додати томатну пасту, сіль, цукор і вливати залишилися масло.
  • Через 25 хвилин розкладаємо овочеву заправу по банкам, закатуємо, закутуємо і чекаємо охолодження в затемненому місці.
Дивіться також:  Обліпиха з цукром на зиму без варіння – 5 смачних і корисних рецептів

Найсмачніший рецепт «Пальчики оближеш»

Є різні варіанти приготування смачної овочевий заготовки для борщу. Але ми хочемо поділитися найкращим рецептом. З ним ваше перше блюдо вийде ароматним, насиченим і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг буряків;
  • 800 г томатів;
  • 350 г плодів солодкого перцю;
  • 300 г цибулі;
  • 130 г часнику;
  • 1,5 склянки олії рафінованої;
  • півсклянки оцтової есенції;
  • 3,5 ложки цукру;
  • дві ложки солі;
  • половина гіркого перцю.

Спосіб приготування:

  • В глибокий сотейник наливаємо третю частину масла, кладемо кубики цибулі і обсмажуємо до тих пір, поки овоч не стане м’яким.
  • Буряк тремо на тертці, перець ріжемо соломкою, а томати подрібнюємо блендером.
  • До цибулі додаємо пюре з томатів, буряк і дрібно нарізані гіркий перець. Присипаємо все сіллю, підсолоджувачем, наливаємо залишок масла і тушкуємо протягом години.
  • Потім закладаємо солодкий перець з рубаним часником і готуємо заправку ще 20 хвилин. За пару хвилин до готовності вливаємо оцет.
  • Гарячу заправку закочує в простерилізованих ємностях, закутуємо і наполягаємо протягом доби.

Заправка для борщу з капустою в банках

Борщова заправка з капустою на зиму – це чудовий спосіб зберегти смак, аромат та вітаміни літніх овочів. При цьому взимку часу на приготування борщу потрібно в рази менше. Багато хто вважає, що робити таку заготовку безглуздо, адже овочі продаються цілий рік… Проте, дбайливі господині думають трохи інакше, адже взимку овочі ростуть в ціні, та й смак у них вже не той.

Інгредієнти:

  • кіло буряків і стільки ж помідор;
  • по 0,5 кг моркви і болгарського перцю;
  • по 0,5 кг цибулі і капусти;
  • 130 мл олії;
  • по ложці солі і цукру;
  • сім часникових зубчиків;
  • три ложки томат-пюре.
Дивіться також:  Маринад для грибів на зиму в банках – 8 і швидких рецептів смачних

Спосіб приготування:

  • Овочі можете порізати так, як звикли оформляти їх для борщу. Цибуля зручно порізати кубиками, а перець – соломкою. З томатів краще зняти шкірку і подрібнити м’якоть довільно. Часник просто посеките ножем. Буряк тремо на тертці. Капусту шаткуємо.
  • У каструлю з маслом закладаємо цибулю, обсмажуємо його протягом п’яти хвилин, потім додаємо моркву. Ще через п’ять кладемо перець разом з томатами і тушкуємо ще трохи.
  • Після, кладемо буряк, приправляємо складу сіллю, оцтом і цукром. Перемішуємо і тушкуємо заправку протягом півгодини.
  • Після закінчення цього часу закладаємо капусту з часником і томатною пастою. Тушкуємо суміш ще десять хвилин, потім гарячу овочеву масу викладаємо в банки, закатуємо і закутуємо пледом.

Як приготувати без оцту

Заправка для борщу – дуже зручна консервація на зиму. Особливо, коли потрібно швидко зварити гаряче перше.

Багато хто не люблять такі заготовки з-за присутнього в них оцту, але можна приготувати борщову заправку на зиму і без нього.

Інгредієнти (на 6 баночок по 500 мл):

  • 1,7 кг буряків;
  • 850 г моркви;
  • 850 г болгарського перцю;
  • 450 г цибулі;
  • 750 г помідор;
  • півсклянки олії;
  • дві ложки цукрового піску;
  • 1,5 ложки солі.

Спосіб приготування:

  • Почнемо з томатів. Їх очищаємо від шкірки, тремо на тертці або подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Відправляємо томатне пюре в каструлю разом з сіллю і тушкуємо 20 хвилин.
  • Потім з інтервалом у три хвилини закладаємо інші овочі в такій послідовності: спочатку натерту моркву, потім кубики солодкого перцю, а після подрібнену цибулю.
  • Буряк тремо на тертці і кладемо в сковорідку. Ллємо олію і ложку лимонного соку, тушкуємо п’ять хвилин, а потім перекладаємо в каструлю до решти інгредієнтів. Вливаємо залишки масла і тушкуємо майже готовий склад ще десять хвилин.
  • Готову заправку розподіляємо по стерилізованим банкам, закатуємо, закутуємо і після охолодження зберігаємо в прохолодному місці.

З помідорами в мультиварці

Заготовку для борщу легко зробити з будь-яких овочів, але головне, щоб в ній обов’язково були присутні томати, буряк. Саме вони надають борщу яскравий, насичений колір і аромат.

Інгредієнти:

  • 1,6 кг буряків;
  • 2,2 кг помідор;
  • три ложки рослинного масла;
  • 30 г цукру і сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • Буряк перепустками через тертку, а очищені від шкірки помідори подрібнюємо блендером.
  • В чашу кухонного приладу наливаємо олію, викладаємо буряк і в режимі «Смаження» пересмажуємо овоч десять хвилин.
  • Потім закладаємо пюре з томатів, і як тільки овочі закиплять, додаємо сіль і підсолоджувач. Вибираємо опцію «Гасіння» і встановлюємо таймер на 1 годину 15 хвилин.
  • Овочеву заправу закладаємо у підготовлені ємності, щільно закриваємо і вкриваємо, залишаємо на ніч. Зберігаємо не більше 5 місяців у прохолодному місці.
Дивіться також:  Варення з мандаринів – 11 рецептів

Борщова заправка на зиму з квасолею

Багато господинь використовують квасолю в приготуванні борщу. Такий інгредієнт робить страву насиченим і калорійним, і навіть може замінити м’ясо. Рецепт такої заправки особливо оцінять вегетаріанці і люди, що дотримують Пост.

Інгредієнти (на 8 банок по 0,5 літрів):

  • за півтора кіло буряків і помідорів;
  • по півкіло лука, перцю і моркви;
  • 260 мл олії без запаху;
  • 320 г квасолі;
  • 95 мл оцту;
  • півсклянки солодкого піску;
  • ложка солі.

Спосіб приготування:

  • Квасоля заливаємо прохолодною водою і залишаємо на ніч. Потім міняємо воду і варимо боби до готовності.
  • Буряк і моркву подрібнюємо на тертці, цибулю шаткуємо кубиками, перець ріжемо соломкою, а томати перетираємо блендером.
  • У глибокому сотейнику з маслом починаємо готувати соус. Спочатку викладаємо перетерті помідори, а як тільки вони закиплять, кладемо буряк і вливаємо половину оцту, щоб овоч не втратив свій насичений колір.
  • Через десять хвилин додаємо моркву і цибулю, а ще через десять – перець, квасоля і всі сипучі інгредієнти. Тушкуємо овочі 20 хвилин. За пару хвилин до готовності наливаємо половину оцтової кислоти.
  • Розкладаємо овочеву заправу по банкам, закриваємо, закутуємо, остуджуємо і зберігаємо в будь-якому приміщенні.

З бурякової гички і щавлю

Цікавий рецепт овочевий заготовки для борщу передбачає використання щавлю і бурякової гички. Ця зелень надає готовому страві легку кислинку і до того ж надзвичайно корисна.

Інгредієнти:

  • 230 г щавлю;
  • 320 г бурякової гички;
  • 60 г кропу.

Спосіб приготування:

  • Кріп, бадилля і щавель подрібнюємо, кладемо в каструлю, засипаємо ложкою солі, наливаємо склянкою води і ставимо на вогонь.
  • Варимо зелень сім хвилин і потім розкладаємо по банках. Закатуємо заготовки і зберігаємо в прохолодному місці.

Для борщової заправки використовуйте тільки молоді, соковиті і яскраві овочі з тонкою шкіркою. Тільки так ваша заготівля вийде корисною, смачною і ароматною.