Брокколі — 23 рецепта приготування вдома

Відомо безліч вдалих рецептів приготування брокколі. Серед них зустрічаються варіанти смачних супів, салатів, закусок і гарячих страв. Вивчивши такі рецепти, господиня зможе зробити своє щоденне меню більш різноманітним і цікавим.

Брокколі — рецепти перших страв

Капусту броколі можна легко і швидко перетворити в дуже смачне перше блюдо. Супи з нею завжди виходять ніжними і при цьому поживними.

Суп-пюре з брокколі і вершків

Інгредієнти: 420 г броколі, 90 мл вершків, щіпка мускатного горіха, велика ложка вершкового масла, ріпчаста цибулина, сіль, мелений чорний перець.

  • Прямо у каструлі кубики цибулі обсмажуються до рум’яності на вершковому маслі. Якщо пересмажити овоч, то суп буде гірчити.
  • Суцвіття капусти разом зі склянкою окропу відправляються до цибулі. Продукти готуються до м’якості брокколі.
  • Отримана маса перебивається блендером, солиться, присипається спеціями.

Залишилося влити в суп-пюре з брокколі вершки і прогріти, не доводячи до кипіння.

З плавленим сиром в мультиварці

Інгредієнти: 270 г капусти, 1 ст. курячого бульйону, сіль, 120 г плавленого сиру без добавок, цибулинка, щіпка чорного меленого перцю.

  • Подрібнену цибулю обсмажується в сотейнику до апетитної рум’яності. До нього викладаються суцвіття сирої брокколі і разом компоненти готуються пару хвилин.
  • Вливається бульйон. Маса солиться і на повільному вогні вариться 8 – 9 хвилин.
  • У сотейник кладуть маленькі шматочки сиру, додається перець.
  • Коли сир розплавиться, можна пюрировать масу.

Суп доводиться до кипіння, злегка остуджується і розливається по тарілках.

Оригінальне перше блюдо з беконом

Інгредієнти: 1 л будь-якого бульйону, 2 великі ложки просіяного борошна, 1,5 ст. среднежирных вершків жменю консервованої кукурудзи, 280 г броколі, 120 г бекону, 3 картоплини, цибулина, сіль, щіпка сухого чебрецю і перцю.

  • Дрібні шматочки грудинки смажаться в сотейнику на будь-якому жирі 6 – 7 хвилин. Далі до них викладається цибулю. Разом продукти готуються до м’якості овочевих кубиків.
  • У сотейник борошно висипається. Обсмажування продуктів при постійному помішуванні триває ще півхвилини.
  • Вливається бульйон, додаються бруски картоплі, сіль.
  • Ще через 12 хвилин в ємність закладаються суцвіття брокколі, спеції, кукурудза, вливаються відразу всі вершки.
  • Варка триває 7 – 8 хвилин.

Супчик готовий розливається по глибоким піали.

Пісний крем-суп

Інгредієнти: качан брокколі (приблизно на півкіло), 160 г картоплі, півлітра фільтрованої води, півсклянки кокосового молока, піала великих креветок, сіль, приправи. Як приготувати пісний крем-суп з брокколі з морепродуктів, розповідається далі.

  • Картопля ріжеться середніми шматочками, заливається водою і відправляється варитися.
  • Хвилин за 10 до картоплі викладається капуста. Маса нудиться на середньому вогні до розм’якшення овочів.
  • Готові компоненти пюрируются.
  • До пюре з брокколі і картоплі переміщається молоко кокоса, сіль, приправи.
  • Креветки варяться до готовності окремо.

Готове частування розливається по тарілках і прикрашається морепродуктів.

Суп-пюре з брокколі в мультиварці

Інгредієнти: за 1 шт. цибулі, моркви і болгарського перцю, 2 невеликих помідора, 4 картоплини, 240 г капусти, 70 г довгого рису, лаврушка за смаком, 2 л м’ясного бульйону, сіль, пахучі трави.

  • Всі овочі (крім картоплі) довільно подрібнюються і відразу ж закладаються в чашу «розумної каструлі». У програмі смаження вони готуються до м’якості.
  • Далі до перерахованих інгредієнтів висипаються картопляні кубики, викладається добре промита крупа і суцвіття брокколі.
  • Продукти заливаються бульйоном, до них додається лаврове листя, сіль і ароматні трави.
  • У режимі «Суп» страва готується до м’якості картоплі і рису.

Подається частування до обіду зі свіжою зеленню.

Курячий суп з капустою

Інгредієнти: куряча грудка, півкіло броколі, 2 картоплини, цибулинка, 2 моркви, 60 г вершкового масла, пучок свіжого кропу, 4 – 5 горошин запашного перцю, сіль.

  • Грудка вариться у воді з перцем і сіллю 20 хвилин. В процесі з поверхні рідини потрібно періодично знімати піну.
  • Готове м’ясо знімається з кістки, дрібно ріжеться.
  • Подрібнені овочі разом з курятиною злегка обсмажують на вершковому маслі.
  • Далі обжарювання і кубики картоплі закладаються в ще гарячий бульйон. Після закипання супу в нього висипаються суцвіття капусти.

Під кришкою страву залишилося варити 12 – 14 хвилин. При необхідності його можна досолити.

Рецепт супу для самих маленьких

Інгредієнти: 1 л води, по 1 шт. моркви і цибулі, 2 склянки рису, 300 г броколі, сіль.

  • Вода доводиться до кипіння, солиться.
  • У неї відразу відправляється терта морква, добре промитий рис і ціла цибулина.
  • Через 15 хвилин можна закладати в суп суцвіття брокколі.
  • Ще через 10 – 12 хвилин частування для самих маленьких повністю готове.
Дивіться також:  Як варити манти – 5 способів приготування в каструлі, в мантоварке, в мультиварці і в пароварці

За бажанням, дитячий супчик можна пюрировать.

Другі страви з брокколі

Брокколі – відмінний варіант гарніру. Він виходить смачним, низькокалорійним і корисним. Але обговорювану капусту можна також використовувати для приготування омлету, пироги, запіканки і навіть котлет.

Як приготувати брокколі на пару в мультиварці?

Інгредієнти: кіло капусти, 2 – 3 часникові часточки, половинка лимона, 4 ст. л. олії оливи, 3 ст. л. соєвого соусу, суміш перців, сіль.

  • Брокколі миється, позбавляється від толстого жорсткого стебла і розділяється на суцвіття.
  • Отримані частини укладаються в спеціальну ємність для приготування на пару і відправляються в мультиварку, чаша якою наповнена водою.
  • Готується овоч на пару 8 – 9 хвилин.
  • У сковорідці на розігрітому оливковому маслі обсмажується подрібнений часник з сумішшю перчиком. Буквально через півхвилини туди ж вичавлюється сік лимона і виливається соєвий соус. Компоненти перемішуються і знімають з вогню.

Готова брокколі на пару в мультиварці поливається підсоленим соусом з четвертого кроку і подається до обіду.

Тушкована у вершковому соусі

Інгредієнти: 820 г капусти, 1,5 ст. густої сметани, 4 ст. л. легкого майонезу, 3 часникового зубчики, сіль, спеції, кілька свіжих листочків базиліка.

  • Брокколі поділяється на суцвіття і відправляється варитися на 5 – 6 хвилин в солоному окропі. Капуста повинна вийти лише напів-готовою.
  • Базилік дрібно ріжеться, змішується зі сметаною і майонезом. Маса солиться, в неї додаються спеції і роздавлений часник.
  • Підлозі-готова броколі викладається в сковорідку і заливається соусом. Під кришкою овочі будуть нудитися 8 – 9 хвилин.

Готова брокколі у вершковому соусі подається до обіду гарячою як самостійну страву або гарнір.

Фріттата (омлет) з брокколі, спаржі і в’яленими томатами

Інгредієнти: 120 г капусти, стільки ж спаржі, 60 г замороженого зеленого горошку, 5 в’ялених томатів, 20 р сиру, 3 великих яйця, сіль, чорний мелений перчик.

  • Яйця збиваються міксером, з’єднуються з тертим сиром і невеликою кількістю солі і перцю.
  • Отримана маса виливається на сковорідку і готується 2 хвилини. Зверху омлет буде ще сируватим.
  • На нього викладаються розрізані помідори без масла, спаржа, суцвіття брокколі, висипається горошок. Блюдо відправляється в заздалегідь розігріту духовку на 6 – 7 хвилин.

Готовий омлет з брокколі подається до сніданку з різними гострими соусами.

Кіш з куркою і брокколі

Інгредієнти: склянку борошна найвищого гатунку, 5 великих яєць, по півкіло курятини і брокколі, 90 г вершкового масла, склянка замороженого зеленого горошку, склянка жирної сметани, 2 ст. л. солодкої гірчиці, 80 г сиру, 1 ст. л. кухонної солі, суміш перців.

  • До просіяної муки додається одне яйце і розм’якшене масло. Замішується тісто, яке скочується в кулю, загортається в плівку і забирається в прохолоду на годину.
  • Курятина, брокколі і горошок відварюють до готовності. Далі інгредієнти дрібно ріжуться і перемішуються.
  • Тісто тонко розкочується і викладається в круглу роз’ємну форму. У нього повинні вийти бортики.
  • В окремому посуді змішується сметана, залишилися злегка збиті яйця, гірчиця. Маса солиться, перчится.
  • На тісто начинку з другого кроку. Зверху оговтується сметанна заливка.
  • Спочатку пиріг запікається 20 хвилин, потім посипається сиром і готується ще хвилин 20 – 25. Оптимальна температура – 170 градусів.

Готовий кіш з куркою і брокколі смачний і в гарячому, і в холодному вигляді.

Овочі, запечені в духовці з сиром

Інгредієнти: по 2 шт. картоплі, моркви та курячих яєць, морська сіль, 420 г броколі, цибулина, 90 г Пармезану, 3 ст. л. сметани, італійські трави.

  • Деко застеляється промасленим фольгою. На неї відразу укладаються суцвіття капусти, кружечки моркви, кубики цибулі і картоплі.
  • Овочі присипаються сіллю і італійськими травами.
  • Яйця збиваються з підсоленою сметаною. Цією сумішшю заливають вміст листа.
  • Зверху продукти покриваються фольгою і відправляються на годину в духовку.

Ще 10 хвилин овочеве асорті з брокколі в духовці готується без покриття після посипання тертим сиром.

Тушкуємо з селерою

Інгредієнти: півкіло курятини, 400 г броколі, стебло селери, цибулина, склянка жирних вершків, щіпка меленого чилі, сіль.

  • Спочатку на добре розігрітому маслі до м’якості обсмажується довільно подрібнену цибулю. Потім до нього викладаються шматочки філе курки. Разом продукти готуються до побіління м’яса.
  • Далі в сковорідку висипається подрібнений селера і суцвіття брокколі.
  • Якщо в ємності недостатньо рідини, можна долити трохи води. Разом компоненти тушкують під закритою кришкою 6 – 8 хвилин.
  • Залишається посолити і поперчити масу, влити до неї жирні вершки.
  • До повної готовності страву буде нудитися ще хвилин 10.
Дивіться також:  Рулет з індички – 8 рецептів приготування

Потім сковорідка знімається з вогню. Її вміст можна щедро посипати подрібненою зеленню і подавати до обіду.

Запіканка з додаванням кольорової капусти

Інгредієнти: по великому суцвіття капусти двох видів, цибулина, 2 сирих яйця, 90 мл среднежирной сметани, сіль, суміш перців, 80 г сиру, велика ложка масла вершкового.

  • Капуста двох видів поділяється на суцвіття і вариться 4 – 5 хвилин до напівготовності. Готові овочі викладаються на друшляк.
  • Цибуля мельчится кубиками і обсмажується на розігрітому маслі.
  • Для заливки яйця збиваються віночком зі сметаною.
  • Жароміцний форма жирно змащують розм’якшеним маслом. У неї викладаються суцвіття капусти двох кольорів. Зверху розподіляється обсмажену цибулю.
  • Овочі покриваються заливкою.

Така запіканка з брокколі готується трохи менше півгодини при 190 градусах. За 6 – 7 хвилин до закінчення зазначеного часу страва посипається тертим сиром.

Ситний пиріг з капустою і сиром

Інгредієнти: 380 г броколі, 110 г сиру, 2 великі ложки борошна, 2 сирих великих яйця, сіль, 230 г готового листкового дріжджового тіста, 230 мл жирного молока.

  • Капуста ділиться на суцвіття і 6 – 7 хвилин вариться до м’якості. Далі вона мельчится ножем.
  • Яйця виливаються в молоко і добре збиваються. До них додається сіль (приблизно 1 ч. л.) і вся мука. В масі не повинно бути грудочок.
  • Суміш з попереднього кроку доводиться до кипіння і вариться при безперервному помішуванні до загусання 4 – 5 хвилин.
  • Тісто злегка розкочується і викладається в круглу форму. Формуються бортики близько 1,5 см.
  • На тісто викладається брокколі, виливається загустілий молочний соус.
  • Зверху треться сир.

Блюдо запікається 17 – 20 хвилин при середній температурі.

Пісні котлети з брокколі

Інгредієнти: 380 г суцвіть броколі (без товстого стебла), 2 ст. л. найвищого гатунку борошна, 60 г сухарній крихти, 5 варених картоплин, сіль, спеції.

  • Суцвіття брокколі смажаться на будь-якому розігрітій олії до готовності.
  • Далі вони пюрируются блендером разом з заздалегідь звареною картоплею.
  • У масу додається борошно, сіль, спеції.
  • Мокрими луками ліпляться котлети, які обвалюються в сухарях і обсмажують з двох сторін.

Вийшло блюдо смачніше їсти зі сметаною з часником.

Овочева запіканка з грудинкою

Інгредієнти: 320 г капусти броколі, велика морквина, половинка фіолетовою цибулини, 120 г копченої грудинки, 3 великих яйця, 60 г сиру, 1,5 ст. нежирних вершків, половина пучка свіжого кропу, сіль.

  • Вода кип’ятиться, солиться. У неї на 2 – 3 хвилини опускаються суцвіття капусти. Далі вони відкидаються на друшляк і поливаються холодною водою.
  • Морквина чиститься, ріжеться напівкружечками.
  • Форма змащується маслом. У неї викладається відварна капуста і брусочки копченої грудинки.
  • Зверху довільно висипається подрібнена морквина і тонкі полуколечки лука.
  • Окремо збиваються яйця з сіллю і рубаним кропом. Отриманою сумішшю заливаються овочі.
  • На продукти висипається тертий сир.

Запіканка готується близько півгодини при 200 – 210 градусах.

Салат з брокколі, яєць і огірка

Інгредієнти: 420 г капусти, 160 г свіжих огірків, 2 варених яйця, 3 гілочки кропу, 40 г ядер волоських горіхів, 40 г майонезу і 60 г несолодкого йогурту, 30 р сиру, сіль.

  • Суцвіття капусти на 3 – 3,5 хвилини опускаються в солоний окріп. Далі вони промиваються крижаною водою. Це потрібно не тільки для того, щоб швидше остудити овоч, але і для збереження його яскравого кольору.
  • Для заправки змішуються відразу несолодкий йогурт, майонез, а також мелкорубленые горіхи і тертий сир. Маса за смаком підсолювати.
  • Суцвіття готової капусти відразу розкладаються на широкій плоскій тарілці.
  • Далі розподіляються великі кружечки свіжих огірків і варених яєць.
  • Поверх продуктів розкладається сирно-горіхова заправка.

Готовий салат із броколі посипається подрібненим кропом і одразу подається до столу. Деякі кулінари додають в нього ще й пшеничні саморобні сухарики.

Як приготувати капусту в часниковому клярі?

Інгредієнти: 420 г замороженої капусти, 140 мл мінеральної води (газованої), велике куряче яйце, 3 – 4 часникового зубчики, кухонна сіль, ½ малий. ложки пекарського порошку, 110 г пшеничного борошна.

Дивіться також:  Як приготувати м’ясо в духовці – 15 рецептів смачного і соковитого м’яса

  • Капуста прямо замороженої опускається в окріп. Після повторного закипання води брокколі готується ще 3 хвилини. Далі капуста переміщається в миску з холодною водою і льодом, після чого відкидається на друшляк.
  • Щоб тісто для кляру вийшло максимально повітряним, складові яйця потрібно збивати окремо. Білок міксером перетворюється в щільну густу піну.
  • В окремій мисці з’єднується половина газованої мінералки, пекарський порошок, весь роздавлений часник, сіль за смаком, борошно і залишився жовток. Інгредієнти інтенсивно перемішуються. Далі вливаються залишки мінеральної води і перемішування повторюється, але вже менш активно.
  • У кляр додається і збитий білок.
  • Суцвіття брокколі накалываются на вилку, занурюються в тісто і переміщуються в ємність з киплячим маслом.

Готова брокколі в клярі витягується з жиру шумівкою і викласти на паперові рушники.

Салат з додаванням яблука

Інгредієнти: 2 качана брокколі, велика морквина, кисло-солодке яблуко, 1/3 фіолетової цибулі, 80 г горішків, 90 г сушеної журавлини, по 70 г сметани і майонезу, 1 ст. ложка соку лайма, по дрібці солі, меленого чорного перцю і цукрового піску.

  • Можна брати будь-які горіхи. Відмінно підходять для такого салату волоські. Ядра крупно рубаються і підсушуються на сковороді.
  • Сира брокколі ділиться на суцвіття, які ріжуться середніми скибочками. Морквина шинкуется тонкою довгою соломкою. Яблука — довільними шматочками, цибулю — кубиками.
  • Всі підготовлені інгредієнти збираються в салатнику, посипаються сушеної журавлиною.
  • Для заправки змішуються сметана і майонез. До соусів виливається свіжовичавлений лаймовий сік, додайте сіль, перець і цукор.

Отриманий салат заправляється сумішшю з четвертого кроку і перемішується безпосередньо перед подачею до обіду.

Листковий пиріг з куркою і брокколі

Інгредієнти: півкіло готового листкового тіста, півкіло філе курки, 220 г броколі, 90 г твердого сиру, лимон, 2 зуб. часнику, жменя світлого кунжуту, кухонна сіль, суміш спецій, 3 ст. л. олії оливи.

  • З лимона дрібної теркою знімається вся цедра. З решти вичавлюється сік.
  • Філе птиці ріжеться невеликими шматочками і вкладається в миску. До курятині додається сік цитрусового, роздавлений часник, спеції, сіль, масло оливи. М’ясо залишають на 10 – 15 хвилин.
  • Капуста розбирається на суцвіття, які опускаються на 4 – 5 хвилин у киплячу воду. Далі вони викладаються на друшляк, щоб пішла зайва рідина.
  • Підготовлена курка обсмажується в добре розігрітій олії до рум’яності, далі вона з’єднується з капустою. Маса при необхідності досаливается.
  • Тісто ріжеться на 2 частини, кожна з яких злегка розкочується.
  • На першу начинку із курятини і брокколі. Зверху начинка засипається тертим сиром.
  • Пласт накривається другою частиною тіста. Краї надійно защипываются.

Майбутній пиріг випікається 17 – 20 хвилин в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовій шафі.

Оригінальна закуска з тунцем

Інгредієнти: 2 банки консервованого тунця, качан капусти броколі, 4 – 5 часникових зубков, 6 – 8 шт. сушених томатів, лимон, 2 ст. л. олії оливи, по дрібці солі і свіжомеленого перцю, жменю тертого сиру за смаком.

  • Капуста промивається, розбирається на суцвіття, відварюється в киплячій воді до м’якості. Далі вона відкидається на друшляк і обсушивается.
  • Спочатку на розігрітій олії оливи злегка обсмажується подрібнений часник. Потім туди ж додаються сушені томати. За смаком маса солиться, перчится і готується 3 – 4 хвилини.
  • До томатів додається розібрана на невеликі шматочки риба і відварні суцвіття капусти.

Перед подачею закуска сбрызгивается свіжовичавленим лимонним соком і посипається за смаком тертим сиром.

Куряча грудка з брокколі в мультиварці

Інгредієнти: 2 курячих грудки, 320 г броколі, 220 г жирної сметани, кам’яна сіль, 1 – 3 часникового зубчики, 130 г сиру, сіль, спеції.

  • З кісток знімається філе і злегка відбивається. Заготовки з усіх боків натираються сіллю і спеціями.
  • Пропущений через прес часник з’єднується зі сметаною.
  • Брокколі ділиться на суцвіття, які дрібно нарізати.
  • Капуста викладається на м’ясні пласти. Курка згортається конвертиками і закріплюється зубочистками.
  • М’ясо змащують сметаною з часником і укладається на решітку для приготування на пару.
  • У чашу приладу наливається вода.
  • У програмі «На пару» страва готується 60 – 70 хвилин.

Смачно подавати частування до обіду з овочевим асорті.