Броколі в духовці – 7 рецептів приготування

Правильне харчування – це запорука міцного здоров’я і довголіття. Правда, не всі дорослі і діти люблять, наприклад, брокколі, що абсолютно марно. В ній міститься найбільша кількість вітамінів і мінералів, яких потребує наш організм. До того ж, з суцвіть капусти можна приготувати дуже смачні страви, наприклад, брокколі в духовці з грибами, м’ясом і навіть рибою.

Брокколі, запечена в духовці з сиром

Порівняно зі своїми «родичами», брокколі користується найменшою популярністю. Багато господинь не розглядають для приготування страв зелені суцвіття через відсутність яскравих смакових якостей і наявності неприємного запаху. Але є безліч рецептів, завдяки яким можна полюбити цей плід раз і назавжди. Наприклад, неймовірно смачно запікати брокколі в духовій шафі з сиром під ніжним вершковим соусом.

Інгредієнти на півкіло капусти:

  • вершкове масло – дві ложки;
  • борошно – удвічі менше;
  • молоко – стакан;
  • сир (солонуватий) – 120 г;
  • дві ложечки діжонської гірчиці.

Готується запечена брокколі так:

  • Першим ділом потрібно суцвіття брокколі обробити окропом три хвилини, щоб розм’якшити їх.
  • На сковорідці розтоплюємо масло і пасеруємо на ньому борошно. Потім підливаємо молоко, розмішуємо і як соус загусне, додаємо подрібнений сир і гірчицю.
  • Форму для випічки промасливаем. Розкладаємо по його дну суцвіття, поливаємо їх соусом, зверху присипаємо сиром і відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Рецепт приготування запіканки

Якщо ви не уявляєте свій вечеря без м’ясних страв, але при цьому вибираєте здорове харчування, то не варто відмовляти собі ні в тому, ні в іншому. Пропонуємо рецепт корисною і ситної запіканки з брокколі і фаршу.

Інгредієнти на півкіло будь-якого фаршу:

  • брокколі – 400 г;
  • велике яйце;
  • сир твердий, не прісний – 130 г;
  • часник – дві часточки;
  • сметани жирної – 220 мл;
  • сіль, спеції.

Готується запіканка з брокколі з фаршем так:

  • Капусту ділимо на суцвіття, заливаємо водою і варимо до готовності.
  • Свинячий, курячий або будь-який інший фарш змішуємо з яйцем, рубаним часником і спеціями.
  • Подрібнюємо сир на стороні терці з великими отворами, після чого з’єднуємо його зі сметаною і приправами.
  • Форму промасливаем, розкладаємо по ній суцвіття капусти, зверху розподіляємо шар фаршу, заливаємо все соусом і готуємо в духовці 35 – 40 хвилин при температурі 180°С.
Дивіться також:  Печеня зі свинини з картоплею – 7 рецептів приготування

Готуємо з куркою

Курка з брокколі відноситься до низькокалорійним і корисних продуктів. З них можна приготувати найрізноманітніші страви в духовці або мультиварці. Пропонуємо вам цікавий рецепт смачної страви по-італійськи.

Інгредієнти:

  • 600 г курячого м’яса;
  • 350 г броколі;
  • три часточки часнику;
  • один томат;
  • 120 г сиру;
  • італійська приправа сіль.

Спосіб приготування:

  • Куряче м’ясо ріжемо квадратиками і смажимо на олії.
  • Суцвіття брокколі пропарюють і готуємо разом з м’ясом.
  • Часник шаткуємо, викладаємо в сковороду і обсмажуємо ще 5 хвилин.
  • Беремо один великий помідор, дрібно ріжемо і тушкуємо разом з м’ясом і овочами ще пару хвилин.
  • У форму викладаємо злегка обсмажені інгредієнти, посипаємо їх сіллю, італійської приправою і сирної стружкою.
  • Запікаємо 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Омлет з брокколі в духовці

Вже не одне тисячоліття в кулінарії використовують яйця, але ось омлет стали готувати тільки в середні століття. Сьогодні ж він є найбільш поширеною стравою, яку подають на сніданок, при цьому існують різні рецепти його приготування з використанням інших інгредієнтів. А щоб початок дня не було зіпсовано смачним сніданком, ми розповімо, як приготувати смачне і корисне блюдо з брокколі з сиром і яйцем.

Щоб брокколі не зіпсували структуру омлету, перед відварюванням капусту потрібно розібрати на дрібні суцвіття. Також важливо просушити овоч, щоб жодна крапля з нього не потрапила на сковороду.

Інгредієнти:

  • п’ять яєць;
  • молоко – півсклянки;
  • брокколі – 120 г;
  • сир – 70 г;
  • сіль, сушена зелень.

Спосіб приготування:

  • Брокколі перебираємо на суцвіття, кладемо в сотейник, трохи солимо і наливаємо воду. Відварюємо капусту на малому вогні п’ять хвилин. Потім рідину зливаємо, а суцвіття остуджуємо.
  • У глибоку чашу вбиваємо яйця, наливаємо молоко, додаємо сіль і сушену зелень на ваш вибір. Добре збиваємо масу до єдиної консистенції.
  • У сковороді підігріваємо олію, виливаємо молочно-яєчну суміш, розкладаємо суцвіття, присипаємо тертим сиром, прикриваємо кришкою і тушкуємо блюдо 10 – 15 хвилин.
Дивіться також:  Картопляні оладки – 9 рецептів приготування

Як запекти з рибою

Щоб приготувати неординарне блюдо, не потрібно шукати дорогі екзотичні продукти. Достатньо взяти за основу, наприклад, рибу і додати до неї які-небудь овочі і приправи. Ось і все – апетитний і ароматний вечеря у вас на столі. Пропонуємо приготувати запечену брокколі з рибою, які ідеально підходять один до одного по смакових і корисних якостей.

Інгредієнти:

  • біла риба (філе) – 700 г;
  • брокколі – 400 г;
  • часник – три часточки;
  • цибуля порей;
  • олія олив, суміш перців.

Спосіб приготування:

  • На дно форми для запікання робимо «подушку» з слайсів цибулі порею. Злегка поливаємо її оливковим маслом і присипаємо приправами.
  • Філе риби ріжемо шматочками, солимо і перчимо.
  • Часник шаткуємо тонкими пластинами, брокколі перебираємо на суцвіття і ошпарюємо окропом.
  • Капусту з’єднайте з часником, приправами і маслом. Масла жаліти не треба, інакше овочі за час запікання стануть сухими.
  • На цибульну підкладку кладемо рибні шматочки, перемішані з часником і капустою. Форму накриваємо фольгою і ставимо в духовку на 45 хвилин при температурі 200 º с.

З додаванням грибів

Брокколі з грибами – це простий, але вишуканий варіант приготування корисного страви. Такий рецепт особливо підходить тим, хто боїться набрати зайву вагу, і для тих, хто дотримується суворого посту. Щоб страва не здалося нудним, ми розширюємо його ароматними приправами і медом.

Інгредієнти:

  • качан брокколі;
  • п’ять великих печериць;
  • цибулина;
  • три ложки оливкової олії;
  • дві ложки соєвого соусу;
  • щіпка імбиру;
  • три зубчики часнику;
  • ложка меду;
  • ложка борошна;
  • сіль, насіння кунжуту.

Спосіб приготування:

  • Броколі розбираємо на суцвіття, цибулю і часник нарізаємо кубиками, печериці ріжемо тонкими скибочками.
  • У глибоку миску наливаємо ложку оливкової олії і соєвий соус, додаємо імбир, мед, борошно і вливаємо ще склянку води. Добре збиваємо все віночком і відставляємо в сторону.
  • На сильно нагрітому маслі смажимо гриби, капусту і цибулю. Як тільки інгредієнти стануть дещо м’якше, вимикаємо вогонь.
  • У форму кладемо гриби з овочами, заливаємо все соусом, додаємо ще трохи часнику і доводимо страву до готовності в духовці 20 хвилин, температура 180 градусів. Готову страву посипаємо кунжутним насінням.
Дивіться також:  Яловичина з картоплею в мультиварці – 7 рецептів приготування жарке

Брокколі та цвітна капуста в духовці

Брокколі та цвітна капуста – це ті інгредієнти, завдяки яким можна значно знизити кількість калорій в щоденному харчуванні.

І не варто думати, що такі овочі не мають смаку, прісні і зовсім не привабливі. Насправді, з них можна приготувати апетитну і, головне, корисне блюдо в духовці.

Інгредієнти:

  • качан капусти цвітної;
  • качан капусти спаржевої;
  • 300 г сиру;
  • склянка вершків;
  • ложечка прованських трав;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Брокколі і цвітну капусту перебираємо на суцвіття, промиваємо і відварюємо в підсоленій воді п’ять хвилин. Відкидаємо овочі на сито і залишаємо на деякий час, щоб з них стекла вся вода.
  • Форму змащуємо олією, викладаємо підготовлені в попередньому кроці інгредієнти, посипаємо їх прованськими травами і заливаємо вершками (можна молоком).
  • Зверху посипаємо все сирної стружкою і запікаємо в духовці 25 хвилин, температура – 180°С.

В приготуванні страв, крім суцвіть, можна використовувати також листя і стебло спаржевої капусти, в них міститься ще більше вітамінів і корисних речовин.