Буженина з курячої грудки – 6 рецептів, як зробити домашню курячу буженину

Яке воно ідеальне блюдо? На думку більшості домогосподарок, краща їжа повинна бути не тільки корисною і смачною, але і доступною за вартістю інгредієнтів, а також швидкої і простий у приготуванні. Всіма цими перевагами може похвалитися буженина з курячої грудки, яка завдяки своїм смаковим якостям і легкістю приготування безумовно стане улюбленим ласощами всіх членів сім’ї.

Буженина з курячої грудки в фользі в духовці

Існує безліч рецептів домашньої буженини, але найпоширеніший варіант – приготування курячої смакоти у фользі в духовій шафі з додаванням різних приправ і соусів.

Рецепт №1

Інгредієнти:

  • курячі грудки – за бажанням (зазвичай, щоб нагодувати досхочу сім’ю з 4 чоловік вистачає 3 штук);
  • приправи – за смаком (краще брати спеціальну суміш для курки, але підійдуть будь-які спеції);
  • томатна паста чи соус – стакан або трохи більше;
  • складові маринаду – вода і сіль (замість води може використовуватися майонез, темне пиво, кефір, розведені до потрібної консистенції оцет або лимонний сік).

Спосіб приготування:

  • Спочатку позбавте курочку від шкіри і відокремте від кісточки (необов’язково, деякі гурмани віддають перевагу залишати м’ясо на кістці, щоб курка не втратила форму).
  • Головний етап – замочіть підготовлене м’ясо в міцному солоному маринаді протягом мінімум двох годин (можна і замочити на ніч).
  • Приготуйте соус, змішавши кетчуп з вибраними приправами.
  • Обмажте ретельно соусом курочку, яку попередньо проткніть в декількох місцях вилкою для кращого проникнення заправки в м’ясо.
  • На деко покладіть досить великий аркуш фольги і ретельно загорніть в нього курячі грудки, так щоб вони були щільно упаковані.
  • Зробіть кілька маленьких дірочок зверху для виходу повітря.
  • Поставте напівфабрикат в духовку (250 градусів на 15 хвилин.
  • Вимкніть піч і залиште ласощі охолонути (хвилин на 40 або 60).
Дивіться також:  Роли з лаваша – 7 рецептів з різними начинками

Буженина з курячих грудок — відмінна заміна будь ковбасі, її просто потрібно потримати кілька годин у холодильнику.

Рецепт №2

Інгредієнти:

  • 2 великі курячі грудки;
  • по 1 чайній ложці червоного пекучого (чилі), чорного меленого і солодкого подрібненого болгарського перцю, часникового порошку і солі (склад спецій можна змінювати за бажанням);
  • 1 їдальня ложка олії (бажано оливкової).

Спосіб приготування:

  • Приготуйте суміш для обмазки – змішати всі спеції із маслом.
  • Обмажте курочку підготовленою сумішшю (попереднє замочування не потрібно).
  • Загорніть у фольгу і покладіть на деко.
  • Відправте в духовку (180 градусів) на півгодини.
  • Вийміть з духовки, розкрийте і остудіть майже готову буженину.
  • Загорніть ласощі в харчову плівку і перед застосуванням потримайте в холодильнику 1,5-2 години.

Готуємо в рукаві

Чудовою альтернативою фользі є рукав, який також можна використовувати для приготування наивкуснейшей курячої буженини.

Інгредієнти:

  • 2 свіжі курячі грудки;
  • 3 часникового зубчики;
  • за смаком сіль і перець.

Спосіб приготування:

  • Для початку приготуйте все необхідне – продукти, рукав і кругової (трубчастий) бинт 3 розміру (його можна купити в будь-якій аптеці за копійки або замінити нитками).
  • Роздушіть часник в чеснокодавилке, потріть на тертці або дуже дрібно наріжте.
  • Філе курочки відокремте від кісток і наріжте тонкими смужками (як на відбивні).
  • Посоліть, поперчіть м’ясо і посипте його часником.
  • Дуже щільно заповніть бинт курячими шматочками, попередньо зв’язавши один кінець вузлом.
  • Покладіть одержаний рулет в рукав, який треба зав’язати і проколоти.
  • Пропеките буженину в духовці (220 градусів протягом 45 хвилин.
  • Вийміть деко з духовки, дайте ласощів охолонути і тільки потім зніміть бинт.

Як приготувати на сковороді

Відмінну буженину в домашніх умовах можна приготувати і без використання духової шафи, наприклад, посмажити на сковороді.

Дивіться також:  Філе індички в духовці – 7 рецептів

Інгредієнти:

  • 3 курячі грудки, у якої потрібно відокремити м’ясо від кісткового підстави;
  • 2 чорносливу;
  • 2 лаврових листа;
  • чорний перець (підійде як горошок, так і мелений);
  • 3-4 часникового зубчики;
  • 2 столові ложки гірчиці із зернятками (французької).

Спосіб приготування:

  • Візьміть глибоку сковороду і викладіть в неї в два шари фольгу.
  • На дно покладіть рівно половину всіх спецій, в тому числі і один чорнослив.
  • Натріть всі шматочки курки сіллю, і укладіть їх поверх спецій.
  • Зверху посипте м’ясо залишилися спеціями і покладіть туди ж другий сухофрукт.
  • Щільно загорніть фольгу і налийте в сковороду воду приблизно до половини (вода не повинна проникати всередину фольги).
  • Накрийте сковороду кришкою, увімкніть великий вогонь і дочекайтеся закипання води.
  • Зменшіть нагрів до мінімуму і готуйте під кришкою 2 години, постійно контролюючи рівень води.
  • Смачна буженина готова – її можна їсти і гарячою, але бажано остудити протягом кількох годин.

Куряча буженина в мультиварці

Ще один варіант обійтися без духовки – це приготувати не менш смачну буженину в мультиварці. Для даного способу підійде будь-який з описаних вище рецептів – можна змішати спеції з маслом і обмазати ними м’ясо можна попередньо вимочити грудки в солоному розчині, а потім просочити кетчупом з приправами і так далі. У випадку з мультиваркою змінюється тільки процес безпосереднього приготування.

Спосіб приготування:

  • Підготовлені грудки гарненько укутайте в фользі.
  • Змастіть ємність в мультиварці будь-яким маслом і покладіть туди майбутню буженину.
  • Виставте режим «Випічка» і готуйте м’ясо 35 хвилин, потім переверніть курятину на інший бік і потримайте ще 25 хвилин.
  • Дайте м’ясу охолонути, а потім сховайте в холод на 2 години.

Покроковий рецепт з молоком

Окремо варто відзначити незвичайний, але дуже вдалий рецепт приготування домашньої буженини в молоці.

Дивіться також:  Домашня ковбаса з курки – 7 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • кіло курячих грудок;
  • літр молока;
  • чайна ложка солі;
  • пакетик спецій для курки (можна приготувати суміш з улюблених приправ самостійно).

Спосіб приготування:

  • Змішайте сіль зі спеціями і ретельно натріть ними м’ясо грудок, відокремлене від кісток, попередньо зробивши в ньому невеликі надрізи або проколи вилкою.
  • Маринуйте м’ясо мінімум півгодини (краще годину або півтора).
  • Налийте молоко в каструлю достатнього обсягу і доведіть його до кипіння.
  • Зменшіть інтенсивність вогню і покладіть в молоко пропитавшиеся спеціями грудки.
  • Прокип’ятіть їх всього 2 хвилини (не варто) і вимкніть газ.
  • Закрийте каструлю щільно кришкою і загорніть її спочатку в рушник, потім у ковдру (щоб остигала як можна повільніше) і дайте постояти 2,5 – 3 години.
  • Охолодіть готову буженину в холодильнику.

Буженина з курячих грудок по кожному з наведених вище рецептів, однозначно має право називатися ідеальним стравою, так як готувати її простіше простого, а задовольнить смак навіть самого вишуканого гурмана.