Булочки на кефірі – 8 рецептів, як приготувати пишні і смачні булочки

Спечені в домашніх умовах булочки виручають, коли потрібно приготувати щось швидко для перекусу або на сніданок. Такий випічкою можна замінити хліб і ласощі до чаю. Легкі в приготуванні булочки на кефірі виходять смачні, не гірше, ніж з магазину!

Пишні дріжджові булочки на кефірі

Необхідно взяти:

  • до півкіло або трохи більше борошна;
  • 1/3 ст. підігрітої води;
  • по 1 ч. л. солі і цукру;
  • 1 склянка нежирного кефіру;
  • 16 г дріжджів в гранулах;
  • 1,5 ст. л. будь-якого олії.

Процес приготування:

  • Покладіть потрібний за рецептом цукор і норму дріжджів в підігріту воду. Заважайте ложкою до повного розчинення гранул.
  • У борошно якщо, потрібні несолодкі булочки, додати сіль. Для солодкої випічки взяти 3 ложки цукру. Влити кефір, масло і дріжджову масу.
  • Все змішати, щоб утворилося гладке тісто. Накрити тісто чистою тканиною і відкласти в тепле місце, щоб піднялося.
  • Через годину з тіста сформувати круглі булочки. Розташувати їх на змащеному жиром аркуші для випічки. Верх заготовок змастити збитим яєчним білком.
  • При бажанні булочки можна надрізати, посипати зверху маком або кунжутом. Випікати до повної готовності і приємною рум’яності.

Булочки на кефірі виходять апетитні і пишні, довго не черствіють, а готуються швидше за інших.

З корицею

Необхідно взяти:

  • 3 ст. просіяного через сито борошна;
  • одне свіже яйце;
  • чашка молока (підігрітого);
  • 170 мл кислого молока або кефіру;
  • половину ч. л. солі;
  • третину склянки цукру;
  • мелену корицю в порошку;
  • дріжджі.

Послідовність приготування:

  • Розітріть лопаткою норму свіжих дріжджів в злегка підігрітому молоці з цукровим піском. Накрийте посуд кришкою, залиште в спокої, щоб почали свою роботу дріжджі.
  • Потрібно просіяти крізь дрібне сито борошно, додати сіль. Все змішати. Вбити яйце, влити норму кефіру і підійшла дріжджову масу.
  • Після правильного вимішування тісто має легко відставати від рук.
  • На підготовлений до випічки лист викласти в маленькі кульки з тіста
  • Накрити деко з булочками, щоб вони піднялися, і в цей час нагріти духовку.
  • Збризнути кульки водою, рясно посипати меленою корицею.
  • Випікати до рум’яного кольору. Час залежить від можливостей духовий печі.
Дивіться також:  Помадка для булочок – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Без дріжджів

Необхідно взяти:

  • борошна вищого сорту – 3,5 ст.;
  • кефіру або кислого молока – 300 мл;
  • 1 ч. л. кухонної солі;
  • натурального меду – пару ложок;
  • 1 ч. л. пекарського порошку;

Принцип готування:

  • Налити норму кефіру в миску з борошном, додати пишності соду, сіль, мед. Поступово замішати тісто.
  • Скачати з нього ковбаску, розрізати на рівні частини, з кожної сформувати кульку.
  • Булочки випікаються недовго, як тільки вони підрум’янилися можна перевіряти на готовність.

Приготовані без додавання дріжджів булочки на кефірі в духовці — ідеальний вибір для здорового і смачного сніданку.

Здобне тісто на кефірі для булочок

Якщо у вас мало часу, і ви мрієте про смачних і простих булочках з кефіру тіста, кращого варіанту, ніж цей не знайти.

Необхідно взяти:

  • борошна в/с – 2,5 ст.;
  • 1 повний стакан цукру;
  • стільки ж кефіру;
  • пісного пасла – півсклянки;
  • яйця – 3 шт.;
  • пекарського порошку – ст. л.;
  • ваніль.

Принцип готування:

  • Змішайте в глибокій посуді всі продукти, які передбачені за рецептом (крім борошна і разрыхляющего порошку), віночком.
  • Додайте попередньо просіяне борошно і замісіть поступово еластичне, м’яке в роботі тісто.
  • Сформуйте кульки у вигляді булочок додайте їх на деко.
  • Випікайте на середньої потужності духовки з конвекцією до готовності.

З маковою начинкою

Необхідно взяти:

  • борошна – 3 ст.;
  • збите яйце;
  • 1,5 ложки маргарину;
  • 1/2 склянки нежирних вершків;
  • 2 ст. л. цукру-піску;
  • 5 г свіжих сухих дріжджів;
  • пачка заздалегідь замоченого маку.

Принцип готування:

  • Наріжте маргарин розітріть з борошном, додайте яйце і дріжджі, змішані з теплими вершками і цукром.
  • Замістити тісто, накрийте целофаном і відправте на півгодини в холодильник.
  • Розкачати тонкий пласт, посипте його рясно маком, для солодощі візьміть ще цукор.
  • Щільно скрутіть заготовку в рулет і наріжте його на шматочки за розміром планованих булок.
  • Змастіть порції яєчним жовтком, який попередньо потрібно збити.
  • Викладіть їх на деко не щільно один до одного, тому що в процесі булочки будуть підходити (рости).
  • Випікати при температурі 170 – 175 °C до рум’яного кольору.
Дивіться також:  Яблука в клярі – 6 рецептів приготування

Медове ласощі

Необхідно взяти:

  • борошна в/с – півкіло;
  • дріжджів – до 50 м;
  • 1/4 склянки нежирного кефіру;
  • 125 г вершкового масла;
  • яйця — 3 шт.;
  • ванільний цукор;
  • натурального меду – 6 ст. л.;
  • будь горішки.

Принцип готування:

  • Всипте дріжджі в миску, додайте ваніль, кефір, цукор, розімніть масу ложкою.
  • Розтопити на вогні масло в каструльці, дайте охолонути.
  • Додайте масло, яйця, мед до дріжджів. Змішайте всі інгредієнти. Поступово всипте борошно. Заважайте спочатку дерев’яною кописткою, а потім руками або міксером.
  • З тіста сформуйте рівні кульки. Сплюснув кожен рукою, покладіть всередину ложку меду і шматочок горіха. Защипайте, сформувавши булочки.
  • Укладіть заготовки на деко, змастіть яйцем. Ставити булки слід у холодну піч, таким чином даючи виробів піднятися. Випікати до готовності.

Якщо кристалізований мед, для зручності роботи його можна злегка нагріти.

Швидкі булочки на кефірі

Булочки за експрес-методом готуються за лічені хвилини без дріжджів. Спробуйте – не пошкодуєте!

Необхідно взяти:

  • 1,5 ст. пшеничного борошна;
  • 1,5 ч. ложки пекарського порошку;
  • 50 р маргарину чи масла;
  • 1/2 ст. кефіру або кислого молока;
  • 1,5 ст. л. сухого кишмишу;
  • трохи ароматною ванілі;
  • 3 ст. л. цукру або меду.

Принцип готування:

  • Помістіть всі продукти в миску, заступника міксером або просто руками тісто для булочок на кефірі.
  • Додати заздалегідь замочений ізюм.
  • Відірвіть шматочок тіста і сформуйте кулю, злегка сгладьте його і викладіть на деко.
  • Змастіть верх заготовок кефіром, випікаючи, контролюйте ступінь підсмажування.

З сиром

Необхідно взяти:

  • 20 г свіжих дріжджів;
  • 1/2 склянки теплого кефіру;
  • чверть склянки цукру;
  • склянку з гіркою в/з борошна;
  • свіже яйце;
  • щіпка солі;
  • 30 г вершкового масла;
  • 270 г солонуватого сиру твердих сортів.
Дивіться також:  Тістечко картопля: рецепт по госту СРСР і ще шість варіантів приготування в домашніх умовах

Принцип готування:

  • Розпустіть дріжджі в підігрітому молоці з додаванням цукру і борошна. Вимісити ручним способом і залишити в місці без протягів, щоб підійшли дріжджі.
  • Після закінчення цього часу додайте решту (крім сиру) інгредієнти тісто і замісіть його.
  • Покладіть дріжджове тісто в глибоку, попередньо змащену жиром миску, накрийте тканиною і залиште при кімнатній температурі на годину.
  • Розкачайте з тіста пласт, рясно посипте його тертим сиром і скрутіть по формі рулету.
  • Наріжте заготівлю шматочками, сформовані порції випікайте в духовці до повної готовності.

Злегка остудіть і подавайте пишні булочки в теплому вигляді, поки не застиг сир. Приємного апетиту!