Булочки з повидлом – 7 рецептів приготування смачних домашніх булочок

Булочки з повидлом є не тільки смачним, але і простим стравою, яку легко можна приготувати в домашніх умовах. В якості начинки можна використовувати будь-джем, однак він повинен бути густим, щоб при випіканні склад не став надто рідким і не витік з тіста. Готову страву можна подавати до чаю в якості десерту, але також брати в дорогу, на роботу, давати дітям у школу в якості перекусу.

Булочки з повидлом з дріжджового тіста

Такий десерт завжди виходить м’яким і повітряним, а приготувати його нескладно навіть малодосвідченою господині.

Знадобляться наступні інгредієнти:

  • 12 г сухих дріжджів;
  • 325 г у/з борошна;
  • 160 мл сироватки;
  • 1 невелика яйце;
  • ст. л. звичайного білого цукру;
  • стільки ж олії;
  • трохи солі;
  • джем;
  • трохи цукрової пудри для посипання.

Готують десерт так:

  • В підігрітій воді з’єднати цукор, гранули дріжджів і трохи просіяного борошна. Відставити в тепле місце і почекати, коли на суміші утворюється густа і висока піна.
  • Звести борошно з яйцем, влити олію і опару, ретельно вимісити тісто. Залишити підходити там, де тепліше, на пару годин.
  • Коли тісто додасть в обсязі мінімум пару раз, його обминають, розрізають на порційні шматки і формують заготовки-булочки з начинкою всередині.
  • Готові вироби розподіляють по застеленному пергаментом деку і відправляють у вже пашить жаром піч на півгодини.

Ніжного десерту дають охолонути, притрушують солодкої пудрою і урочисто виносять до столу.

Важливо приділити особливу увагу приготування опари, так як саме від її якості залежать м’якість і смак майбутніх булочок.

Домашні розанчики в духовці

Таку назву десерт отримав тому, що в процесі приготування булочкам надається форма квітки, а начинка викладається в середину. Завдяки цьому булочки набувають привабливий зовнішній вигляд.

Для приготування розанчиков знадобляться:

  • склянку/з борошна;
  • півсклянки нехолодного молока;
  • 9 г швидкодіючих дріжджів;
  • 40 г пекарського маргарину;
  • 2 ст. л. звичайного білого цукру;
  • трохи солі;
  • джем – за вибором;
  • невелика ціле яйце і ще один відокремлений жовток.

Готують розанчики так:

  • Спочатку ставиться опара: підігріте молоко змішують з дріжджами, цукром і невеликою кількістю борошна, чекають, поки на поверхні суміші з’явиться висока піна.
  • Отриману опару зводять в загальній ємності з борошном, викладають масло, вбивають яйце, притрушують сіллю і починають заміс тіста. Після всіх маніпуляцій його відставляють в більш тепле місце і дають підійти мінімум удвічі.
  • Отриману заготівлю розрізають на порційні шматки, кожен з яких розкачують у вигляді коржа.
  • Настає найвідповідальніший момент – формування розанчиков. Для цього краю коржі обережно загортають у вигляді пелюсток таким чином, що кожний наступний загин лягає на попередній.
  • Потім в середину одержані булочок викладається джем, вироби смазывазываются жовтком і відправляються в піч. В ній вже має бути 180 градусів.
  • Випікають булочки до того моменту, поки вони стануть рум’яними. Головне – не пересушити їх.
Дивіться також:  Торт без випічки з печива і сиру — 6 рецептів приготування вдома

Готовий десерт остуджують, при бажанні присипають солодкої пудрою і виносять до чаювання.

Готуємо в мультиварці

М’які й пишні булочки можна приготувати не тільки в духовці, але і в мультиварці. При такому способі вони не тільки значно збільшуються в об’ємі, але і добре пропікаються.

Для приготування десерту знадобиться:

  • 300 мл теплого молока;
  • 4,5 склянки борошна;
  • 2 невеликих яйця;
  • упаковка сухих дріжджів;
  • півпачки маргарину;
  • неповний стакан цукру;
  • трохи солі;
  • густе варення за смаком.

Готують ласощі наступним чином:

  • Для дріжджового тіста спочатку завжди ставлять опару. Молоко змішують з цукром і дріжджами, додають трохи борошна і чекають, поки на поверхні суміші з’явиться густа, пишна піна.
  • В опару додають яйця, розм’якшений маргарин, сіль і починають акуратно досипати борошно, замішуючи тісто. Воно повинно вийти м’яким і податливим, важливо не забити його борошном.
  • Тісто накривають харчовою плівкою і залишають в теплі до збільшення в об’ємі в 2 рази.
  • Поле цього продукт обминають, ділять на частини. Кожен шматочок розкочують в невелику коржик, в центр викладають начинку, краї защіплюють, формуючи кульки.
  • На дно чаші мультиварки викладають булочки в 1 шар, дають їм підрости.
  • Після цього десерт готують в режимі «Випічка». За 20 хвилин до закінчення процесу приготування булочки перевертають.

Готовий виріб витягують з мультиварки, дають йому охолонути і подають до столу.

Листкові булочки з повидлом

Для приготування такого ласощі краще всього використовувати покупне заморожене листкове тісто. Воно вже раскатано в тонкі пласти, а при випічці стає об’ємним і хрустким. Ще один плюс – можна придбати як невеликий, так і велику розфасовку для приготування різної кількості булочок.

Таке тісто відмінно зберігається в морозильній камері тривалий час, не втрачаючи своїх властивостей.

Для приготування десерту знадобиться:

  • готове листкове тісто;
  • будь чекаємо;
  • яйце або міцний холодний солодкий чай для змащування.

Всі інгредієнти беруться на око. Тісто розрізається на порційні шматки потрібного розміру, в середину начинку, булочці надається необхідна форма. Після цього продукт змащують чаєм або яйцем і відправляють в духовку, розігріту до 200 градусів, на 15 – 20 хвилин. Коли булочки зарум’янилися, їх можна виймати з духовки. За бажанням, готовий виріб посипається цукровою пудрою і подається до столу.

Дивіться також:  8 рецептів вафель у вафельниці: як приготувати смачні домашні вафлі

Тісто на кефірі

Домашні булочки виходять особливо смачними, якщо в рецепті присутній кефір. Він допомагає тесту стати м’яким і повітряним, посилює дію дріжджів.

Для ласощі потрібні нижчеописані компоненти:

  • склянка кефіру;
  • 2 склянки борошна;
  • 200 г цукру;
  • 250 мл рослинного масла;
  • по чайній ложці без гірки соди і солі;
  • будь-яке повидло за смаком.

Рецепт нескладний:

  • Всі інгредієнти, за винятком повидла, ретельно перемішати для отримання еластичного тіста. Потім розділити його на шматки.
  • Кожен розкачати в корж, посередині покласти повидло і защепити краї, надавши форму кулі.
  • Булочки з повидлом готуються в духовій шафі протягом 20 – 25 хвилин при температурі 190 градусів.

Готову страву вийняти з духовки і дати охолонути, потім можна подавати до столу.

При бажанні, перед запіканням вироби змащують жовтком або міцним холодним солодким чаєм. Обидва інгредієнта формують гарну блискучу кірку й надають булочкам апетитний вигляд.

Пісний рецепт приготування

Таке ласощі припаде до смаку людям, що дотримують пост. Десерт не містить молочних продуктів і дуже простий у приготуванні.

Потрібні такі компоненти:

  • 130 мл теплої води;
  • 425 г борошна;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • пакетик дріжджів;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • повидло.

Готують десерт так:

  • Інгредієнти, крім повидла, змішують до отримання еластичного тіста, якій дають постояти в теплому місці до збільшення в об’ємі.
  • Після цього його ділять на рівні частини, з кожної формують булочку потрібного виду з начинкою всередині.
  • Випікають в духовій шафі при температурі 190 градусів 25 – 30 хвилин.

Залишилося тільки дати десерту охолонути, після чого його можна подавати до столу.

Домашні булочки з повидлом на сметані

Така здоба виходить особливо насиченою за смаком і ніжною завдяки вмісту сметани і вершкового масла. Булочки по цього рецептом з’їдаються дуже швидко, тому має сенс відразу готувати велику порцію.

Потрібні такі інгредієнти:

  • 1 склянку гарячої води;
  • 2 пакетика швидкодіючих дріжджів;
  • 1 кг борошна;
  • 6 яєць
  • 1 склянка цукру;
  • 1 склянку пекарського маргарину;
  • 1 склянка сметани;
  • будь-повидло.

Готують десерт наступним чином:

  • Спочатку ставлять опару. У воді розводять дріжджі, трохи цукру і борошна. Коли на поверхні суміші з’явилася піна – опара готова.
  • У чистій і сухій ємності збити разом цукор, масло, сметану і 5 яєць плюс білок від 6-го до отримання гладкої однорідної маси.
  • Змішати борошно, опару і масляну суміш, вимісити туге тісто, яке не липне до рук. Залишити в теплі на кілька годин, тісто має збільшитися в обсязі мінімум в 2 рази.
  • Після цього ліплять булочки різних форм, розподіляючи в середині повидло. Майбутній десерт викладають на лист, змащують жовтком і посипають цукром. Запікають при температурі 190 градусів не більш півгодини.
Дивіться також:  Кокосова стружка – 10 рецептів, що можна приготувати з кокосовою стружкою в домашніх умовах

Остиглий десерт зберігає м’якість протягом декількох днів.

Як загортати булочки з повидлом

Існують різноманітні форми булочок, від найпростіших до вигадливих. Вибір способу загортання залежить від податливості тесту, а також від майстерності господині.

Нижче представлені найбільш популярні способи додання булочкам різноманітних форм:

  • Тісто нарізати порційними шматочками, кожен з яких розкачується в коло. Начинка викладається в середину, після чого краї тіста защипываются до центру виробу. Отриману круглу булочку викладають на деко защипами донизу, змащують жовтком або холодним міцним солодким чаєм і відправляють в духовку.
  • Порційні шматочки тіста розкочуються у вигляді прямокутника. На один край кладеться начинка, а на іншому робляться вертикальні розрізи. Після цього тісто загортається таким чином, щоб розрізи опинилися зверху і утворили своєрідну решітку. Виріб можна не тільки змастити, але і додатково посипати горішками або цукром.
  • Шматочки тесту надається прямокутна форма, в середину начинку, а з обох боків робляться розрізи. Після цього смужки тіста перехрещують один з одним таким чином, щоб над повидлом утворилася «косичка».
  • Тісто розкочується в великий прямокутний пласт, після чого нарізати на квадрати. У центр кожного отриманого шматочка тіста викладається начинка, а потім всі краї защепляются до центру таким чином, щоб утворився «конвертик».
  • Тісто ділиться на порційні шматки, кожен з яких розкачується в коржик. Отриманий коло не до кінця розрізає на 4 частини, в середину покласти повидло. Потім кожен сектор по черзі обертається навколо начинки, формуючи трояндочку.

Періодично змінюючи способи завертання булочок, можна щоразу дивувати сім’ю і друзів мудрої і смачною випічкою.

У приготуванні булочок з дріжджового і пісного тіста немає нічого складного. Важливо чітко дотримуватися рецепту виготовлення, не перетримувати вироби в духовці і проявити фантазію під час створення форми майбутнього десерту.