Бурякові котлети – 9 рецептів приготування

Буряк багата вмістом природних вітамінів і антисептиків. Будь-які страви з її змістом, допоможуть в боротьбі із зайвою вагою і профілактикою онкології. Рецепт бурякових котлет повинен бути у кожної господині, яка піклується про здоров’я своїх близьких.

Класично бурякові котлети

Класичні котлети готуються з вареного буряка. Такі котлети можуть подаватися як гарячі, так і холодні. За смаком нагадують кабачкову ікру, тільки з ароматом бурака.

Для приготування знадобиться:

  • Варений буряк (бурак) – 1 кг;
  • Манка – 9 ст. л;
  • Подрібнені сухарі (за необхідності);
  • Яйце -3 шт.;
  • Вершкове масло -120гр.
  • Щіпка солі
  • Олія, рафінована для прожарювання.

Процес приготування:

  • Попередньо відварену буряк чистимо і натираємо на картопляної тертці. Також можна натерти на більш велику, якщо не бентежить наявність великих частинок у страві.
  • Далі перекладаємо масу в сотейник, гріємо і вливаємо нагріте рідке масло.
  • У сотейник маленькими порціями підмішуємо манку, не забуваючи постійно помішувати, інакше утворюються грудки. Тушкуємо на маленькому вогні 20-25 хвилин. Підсолюємо і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
  • Додаємо яйця. Перевіряємо, чи достатньо солі.
  • З отриманої маси формуємо котлети, обкатуємо їх у сухарях.
  • Підсмажуємо на олії кілька хвилин з двох сторін до хрусткої скоринки.

Це класичні котлети з бурака. На етапі додавання яєць, можна імпровізувати, наприклад, додати запашного перцю або часнику. До столу подаються зі сметаною.

Рецепт від Юлії Висоцької

Прості і дуже смачні котлети. Лимонний сік надає тонку кислинку, перець деяку гостроту.

Для приготування знадобиться:

  • Буряк (сира) – середнього розміру;
  • Білий хліб або батон;
  • Сік лимона -1,5 ст. л.;
  • Сухарі для подальшої панірування.
  • Лавровий лист, гвоздика(приправи);
  • Борошно з пшениці – 2 ч. л.;
  • Сіль, чорний перець (за бажанням);

Процес приготування:

  • Буряк нарізаємо на великі кубики і варимо в невеликій кількості води. Злегка солимо. Додаємо у воду кілька лаврових листів і шість бутонів гвоздики.
  • З пари шматків білого хліба або батона зрізаємо кірки, кришимо м’якоть і заливаємо окропом. Перевірити готовність буряків можна просто проткнувши її ножем. Зварена буряк протикається дуже легко.
  • Далі необхідно подрібнити кубики. Зробити це можна будь-яким доступним способом, через м’ясорубку, блендер або натерти на тертці.
  • До отриманої маси додаємо м’якуш, борошно, сіль і щіпку перцю. Додаємо лимонний сік. Все ретельно перемішуємо.
  • Ліпимо з фаршу кульки, і обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Для зручності при смаженні, рекомендується заздалегідь залишити кульки в морозилці на 30 хвилин, так вони будуть міцнішими.
  • Смажимо на сковороді з соняшниковою олією по 4-5 хвилин з кожного боку.
Дивіться також:  Холодець із яловичих ніжок – 5 рецептів, як приготувати смачний домашній холодець

З сиром

Такі бурякові котлети виходять поживними і трохи з остринкой.

Для приготування знадобиться:

  • Буряк-1кг.;
  • Манна крупа -120гр.;
  • Сіль, суміш перців (за смаком);
  • Сир – 400 гр.;
  • Вершкове масло — 120гр.(розтоплене);
  • Яйце – 2шт.;
  • Молоко-200 мл;
  • Часник – 8 зубчиків.

Процес приготування:

  • Варимо помиту неочищену буряк до готовності.
  • Подрібнюємо готову буряк зручним і доступним способом.
  • Тушкуємо отриману масу в сотейнику 7 хвилин і виливаємо рідке тепле вершкове масло і молоко.
  • Поступово додаємо в сотейник манку і не припиняємо помішувати, уникаємо грудочок. Тушкуємо ще 9 хвилин.
  • Залишаємо отриману масу остигати до кімнатної температури.
  • Далі додаємо до маси всі залишилися інгредієнти: сир, яйця, сіль, часник (попередньо подрібнити), чорний перець. Все ретельно перемішуємо.
  • З отриманого фаршу ліпимо котлети і готуємо на свій розсуд, в духовці або на пару. Так вони збережуть свої корисні і смакові властивості. Подаємо зі сметаною.

Солодкий варіант з родзинками

Такий рецепт підійде і для ласунів, і для дієти.

Для приготування знадобиться:

  • Буряк -2 маленьких або 1 велика;
  • Олія для смаження;
  • Рис – 200г.(варений);
  • Ізюм (за смаком);
  • Сіль (за смаком);
  • Яйце -2 шт.

Процес приготування:

  • Запікаємо бурак в духовці, обвернув фольгою. Далі подрібнюємо і залишаємо остуджуватися до кімнатної температури.
  • Родзинки необхідно залишити в кип’яченій воді на 10-15 хвилин. Потім просушуємо на паперовому рушнику.
  • Змішуємо запечену буряк, рис (попередньо відварені), яйця і сіль. На цьому моменті можна додати у фарш 2 столових ложки цукру, але для людей на дієті цього краще не робити. Висипаємо родзинки і дуже ретельно перемішуємо масу.
  • Надаємо руками форму майбутнім котлет і обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом.
  • Викладаємо котлети на паперові рушники, щоб уникнути накопичення соняшникової олії.
Дивіться також:  Смажені каштани – 4 рецепта, як готувати в домашніх умовах

Котлети з вареного буряка на сковороді

Простий в рецептурі і готуванні рецепт для кожної господині.

Для приготування знадобиться:

  • Буряк -250 гр.;
  • Манка-200 гр.;
  • Часник -пара зубчиків;
  • Кріп;
  • Сіль;
  • Масло рослинного походження.

Процес приготування:

  • Відварюємо буряк або запікаємо в духовці. Найкраще буряк запікати в духовці. Так в ній зберігається більше вітамінів і корисних речовин
  • Натираємо бурак на тертці. За смаком додаємо сіль і перець.
  • В отриману масу додаємо подрібнений часник і зелень.
  • Додаємо манку і ретельно перемішуємо. Для того, щоб манка наситилася буряковим соком, залишаємо фарш на 20-30 хвилин.
  • Формуємо котлети, змоченими у воді руками.
  • Обсмажуємо по 3-5 хвилин на рослинній олії.

При подачі котлети можна обсипати подрібненим волоським горіхом.

Пісний покроковий рецепт з цибулею

Приготувати буряковий котлети можна абсолютно дієтичними.

Для цього нам знадобиться:

  • Бурак -1кг.;
  • Борошно – 8 ст. л;
  • Ріпчаста цибуля біла -2 шт.;
  • Сіль (за смаком);
  • Рослинна олія (для обсмажування цибулі).

Процес приготування:

  • Буряк відварюємо і очищаємо. Подрібнюємо блендером або натираємо на терці. Трохи віджимаємо від соку.
  • Цибулю подрібнюємо і трохи обсмажуємо на невеликій кількості рослинного масла.
  • Додаємо борошно і з’єднуємо цибулю з бураком. Добре перемішуємо.
  • Формуємо котлети і обсмажуємо на слабкому вогні по 3-6 хвилини з кожного боку, поки не засмажитися золотава скоринка.

Через нестачу скріплюючих речовин, фарш буде редковатым, тому зручніше буде не ліпити котлети, а класти його столовою ложкою прямо на сковорідку.

Дієтичні бурякові котлети на пару

Цей рецепт ідеально підійде для суворих прихильників правильного харчування і дієти.

Нам знадобиться:

  • Червоний бурак -1 кг.;
  • Манка -4 ст. л;
  • Шматочок батона;
  • Вершкове масло -2 ст. л.;
  • Молока (для батона);
  • Яйце – 2 жовтки;
  • Сіль (за бажанням).

Процес приготування:

  • Замочуємо батон в молоці.
  • Відварюємо буряк, чистимо, натираємо на тертці або пропускаємо через м’ясорубку.
  • У каструлю додаємо отриману масу, виливаємо молоко і масло(розтоплене), тушкуємо 10 хвилин.
  • Додаємо маленькими порціями манку і постійно помішуємо, уникаємо поява грудок.
  • Залишаємо фарш остигати до кімнатної температури.
  • Додаємо жовтки і батон. Солимо і знову скорпулезно перемішуємо.
  • Формуємо руками, змоченими у воді або соняшниковій олії, котлетки і викладаємо їх у пароварку. Готувати 16-20 хвилин.
Дивіться також:  Курка в кефірі – 7 смачних і корисних рецептів

Це блюдо подається з рубаною зелень і сметаною.

Ситний варіант з м’ясним фаршем

Якщо просто овочі вже наганяють тугу і нудьгу, то можна приготувати бурякові котлети наполовину з м’яса.

Для цього знадобиться:

  • Свинячий або курячий фарш -250г.;
  • Варений бурак-400 гр.;
  • Цибуля біла –пів цибулини;
  • Сухарі (для панірування);
  • Суміш перців сіль (за бажанням);
  • Яйце -1 шт;
  • Соняшникова олія (для піджарки).

Процес приготування:

  • Дрібно подрібнюємо цибулю і обсмажуємо до прозорості на сковороді.
  • Буряк чистимо і натираємо на картопляної тертці.
  • Викладаємо в ємність фарш подрібнений буряк і золотистий цибулю, ретельно перемішуємо всі інгредієнти.
  • Формуємо круглі котлети і смажимо на розжареній олії до утворення золотистої і твердої скоринки.

Такі бурачные котлетки виходять з дуже соковитим і з насиченим смаком. Дуже вдале поєднання буряків і м’ясного фаршу.

У духовці

Бурякові котлети в духовці збережуть всі корисні вітаміни та речовини.

Щоб приготувати ароматні і смачні бурякові котлети на знадобиться:

  • Варений бурак -250 гр.;
  • Яйце -1 шт;
  • Сир з невеликим відсотком жиру;
  • Молоко -110 мл;
  • Манка -120 гр.;
  • Топлене вершкове масло -1 ст. л;
  • Сіль (за смаковими перевагами).

Процес приготування:

  • Очищаємо бурак, натираємо на тертці або подрібнюємо у блендері.
  • Ложем масу в каструлю, додаємо підігріте розтоплене вершкове масло і 110 мл молока. Підсолюємо за смаком. Варимо протягом 2-4 хвилин.
  • Постійно помішуючи, додаємо манну крупу. Важливо, щоб в масі не було грудочок. Якщо попалася дуже соковита буряк, регулюємо густоту, додаючи більше манки.
  • Після того як фар охолов, додаємо сир і одне яйце.
  • Формуємо котлети і запікаємо в духовці при 190 °C 25-30 хвилин.

Таке блюдо урізноманітнює меню будь-якої сім’ї. Котлетки мають гарний колір і присмак солодощі.