Бутерброди на святковий стіл — 29 рецептів та ідей на швидку руку

Щоб приготувати смачні і красиві бутерброди на святковий стіл, не потрібно витрачати багато часу. Підібравши правильні рецепти, всього за кілька хвилин вдасться спорудити закуску, яка підкорить гостей і своїм цікавим смаком, і гарним дизайном. Це і рибні варіанти, і гарячі, і бутерброди з ікрою, і деякі інші.

Бутерброди на святковий стіл з рибою

У роздумах про те, з чим зробити бутерброди на святковий стіл, в першу чергу на розум зазвичай приходить риба. Найчастіше для закуски використовуються консерви з такого продукту або засолені благородні сорти рибки.

Простий рецепт бутербродами зі шпротами і часником

Інгредієнти: 8-9 скибочок «Бородінського» хліба, 2 великі ложки майонезу, банку шпротів в олії, заздалегідь 2 варених яйця, зелену цибулю, свіжий часник, мариновані огірки.

  • Хліб обсмажується з обох сторін на сковорідці без масла. Далі ще гарячі шматочки за смаком натираються свіжими часниковими зубками.
  • Майонез змішується з подрібненою зеленою цибулею і намазується на хлібні скибочки.
  • Зверху труться яйця. Можна використовувати і перепелині.
  • Залишилося викласти на кожен бутерброд по рибці і платівці маринованого огірка.

Такі бутерброди зі шпротами відмінно доповнять і звичайний повсякденний обід.

З лососем і вершковим сиром

Інгредієнти: 220 г слабосоленого лосося, скибочки житнього хліба, 140 г вершкового сиру, часточка часнику, 60 г зелених оливок (можна вибирати продукт з сиром), 1 мал. л. соку лайма, пучок різної свіжої зелені.

  • Скибочки житнього хліба змазують вершковим сиром.
  • Зверху викладаються довгі тонкі шматочки риби і оливки, нарізані кружечками.
  • У мисці змішується залишився сир з часником і соком лайма. По ложечці вершкової маси викладається поверх рибних скибочок.

Готові бутерброди прикрашаються подрібненою зеленню.

З консервованим тунцем, огірком і яйцями

Склад продуктів: 9-10 скибочок батона, банку консервованого тунця, 80 г крем-сиру, 2 варених яйця, свіжий огірок, сіль, сухий часник.

  • Хлібні скибочки обсмажуються без масла. Для цієї мети можна використовувати сковорідку-гриль. У підсумку шматочки повинні вийти рум’яними.
  • Тунець розминається виделкою, змішується з тертими яйцями, мініатюрними кубиками свіжого огірка і сухим часником. Туди ж відправляється крем-сир. При необхідності масу можна посолити за смаком.
  • Обсмажений хліб покривається готової рибної «намазкой». Замість м’якого сиру можна використовувати звичайний густий майонез.

Прикрашаються бутерброди оливками, черрі або зеленню.

Бутерброди з червоною малосоленой рибою і лимоном

Інгредієнти: половина лимона, батон, 80 г вершкового масла, 130 г малосоленой сьомги.

  • Білий хліб нарізається тонкими шматочками. Можна використовувати формочки для печива і зробити його скибочки фігурними.
  • Отримані заготовки змащуються розм’якшеним вершковим маслом.
  • Лимон добре миється і обробляється жорсткою щіткою, після чого нарізають найтоншими шматочками. З них обов’язково потрібно вибрати кісточки. Скибочки укладають поверх масла на хліб.
  • Далі розташовуються рибні шматочки. Так як бутерброди призначаються для святкового столу, то тонкі смужки сьомги варто загорнути рулетом, оформивши мініатюрні трояндочки.

Закуска готова викласти на плоске блюдо і прикрашають свіжою петрушкою.

З оселедцем

Інгредієнти: півкіло слабосоленої оселедця, 120 г жирного масла, 90 г свіжого зеленого лука, буханець житнього хліба.

  • Хліб нарізають рівними, акуратними скибочками. Їх товщина повинна вийти не більше 0,8 див.
  • Заготовки підсушуються в духовці до рум’яності. Можна обсмажувати хліб і на сковорідці, але це додасть страві зайвого жиру.
  • Рум’яна сторона скибочкою змащують розм’якшеним вершковим маслом.
  • Філе оселедця нарізати тонкими довгими смужками, після чого вони укладаються на хліб.
  • Цибулю дрібно рубається.

Зеленню щедро сиплються вже готові бутерброди з оселедцем.

З сирно-сметанною пастою і червоною рибою

Інгредієнти: 130 г солоної червоної риби, половина французького багета, половина лимона, 4 ст. л. густої сметани, 60 г плавленого сиру, зелень кропу.

  • Багет нарізати невеликими скибочками. Їх товщина повинна бути не більше 1 див.
  • Сир змішується зі сметаною.
  • Лимон ретельно миється, після чого ріжеться спочатку кружечками, а потім – четвертинками.
  • Червона риба подрібнюється невеликими довгими шматочками, які загортаються у вигляді трояндочок.
  • Сирно-сметанна паста намазується на скибочки свіжого багета. Зверху розташовуються рибні трояндочки і четвертинки цитрусового.

Прикрашається закуска гілками свіжого кропу.

З оселедцем і плавленим сиром на святковий стіл

Інгредієнти: 120 г плавленого вершкового сиру, середня морква, легкий майонез, 40 г вершкового масла, 120 г оселедця малосольною, чорний хліб.

  • Морква попередньо відварюється до м’якості, після чого подрібнюється за допомогою терки з самими маленькими отворами.
  • Таким же чином мельчится і плавлений сир. Але зручніше використовувати його м’який варіант з пластикових ванночок.
  • Рибне філе нарізають мініатюрними кубиками.
  • В одній посуді змішуються всі підготовлені інгредієнти. До них відправляється розм’якшене масло і невелика кількість майонезу. У мисці повинна вийти густа паста.
  • Сумішшю змащуються тонкі шматочки чорного хліба. За бажанням можна заздалегідь злегка підсушити їх на сухій сковороді.

Прикрашається закуска пір’ям зеленого лука.

Святкова закуска з сьомгою і вершковим сиром

Інгредієнти: свіжий багет, 230 г солоної сьомги, 230 г м’якого вершкового сиру зі спеціями, міцний свіжий огірок.

  • Довгий батон нарізати середніми шматочками. Дуже зручно купувати вже нарізний багет.
  • Кожен хлібний шматочок рясно змащують сиром. Спеції в нього можна додати самостійно за своїм смаком.
  • Риба нарізається тонкими довгими пластинками і згортається в трояндочку. В її серединку вставляється шматочок огірка, складеного таким же чином.

Готові бутерброди з сьомгою відразу ж подаються гостям.

Бутерброди з сардиной, томатами і твердим сиром

Інгредієнти: 80 г сиру, 8-9 шматочків білого хліба, сухий часник, 260 г сардини в маслі, великий соковитий помідор, трохи майонезу.

  • Рибні консерви з невеликою кількістю масла розминаються в маленькій тарілці. Попередньо з них потрібно видалити всі кістки.
  • У рибну масу додається сухий часник, дрібно тертий сир і трохи майонезу, щоб суміш не була сухою. За смаком можна і досолити «намазки».
  • Білий хліб нарізати середніми скибочками, підсушується на сковорідці, після чого покривається підготовленої рибною масою.

На кожен бутерброд готовий викладається по скибочці томату.

З оселедцем і ківі

Інгредієнти: стиглий ківі, 3-4 скибочки хліба з насінням, 80 г оселедця в олії, 1 ст. л. майонезу.

  • Хліб ріжеться на трикутні пластинки.
  • Кожен шматочок змивається невеликою кількістю майонезу. По смаку в соус можна додати сухий або свіжий часник.
  • На кожен бутерброд викладається по 2-3 шматочки оселедця.
  • Збоку розташовуються скибочки свіжого ківі.

Закуска подається до столу відразу після приготування. Можна прикрасити її полуколечками маринованої цибулі.