Царська риба: яку рибу називають царською, 4 рецепти рибних страв по-царськи

Яка ж вона, царська риба? Насправді, точного визначення такої риби немає, а царськими вважаються ті види, які відрізняються високими смаковими якостями. Так, на Русі ні один царський бенкет не обходився без осетрини, а ось в Європі головним рибним прикрасою столу вважають форель. Звичайно, такі морепродукти високі в своїй ціні, але у кожної господині все одно в запасі повинна бути парочка рецептів «коронних» страв для урочистого випадку.

Яку рибу називають «царською»

У підводному світі живе понад 20 000 видів риб. Але з усього цього різноманіття найбільш затребуваними є річкові і озерні види, які ще називають царськими.

Так, на Русі осетра вважали справжньою цар-рибою. На царському столі запечений осетер був найсмачнішим і багатим частуванням.

Осетрові належать до найстаріших і довготривалим видами риб, але сьогодні вони знаходяться на межі повного знищення. І навіть той факт, що осетер занесений в Червону книгу, не може вплинути на ситуацію. «Царську» рибу винищують заради м’яса та ікри, які виділяються чудовими смаковими та поживними якостями. Сьогодні осетра розводять в облаштованих господарствах, а видобуток чорної ікри потрапила під офіційну заборону.

Осетрина справді дуже цінна і корисна риба. У ній багато вітамінів, мікроелементів, а найважливіше, – це великий вміст глутамінової кислоти, яка в медицині використовується для лікування різного роду захворювань нервової системи, а в кулінарії – як підсилювач смаку. Ось чому осетер такий смачний і його називають царською рибою.

Загрузка...

Популярні види «царської» риби

 

Крім осетра, є й інші види «царських» риб, але частіше їх називають благородними. Всі вони мешкають в річках з піщаним дном і харчуються білковою їжею, тому їх м’ясо наділена високими поживними властивостями. При цьому ніжна структура м’яса і відсутність дрібних кісток дозволяють без особливих зусиль отримати відмінну філе для створення по-справжньому оригінальних страв.

Спробуйте також:  Картопля в мундирі – 6 рецептів запікання та варіння

Отже, до благородних річковим видами риб відноситься мешканець річок Іртиша і Сибіру – стерлядь. А також білуга, яку можна зустріти в річках Волги, Ками, Дніпра і Дунаю. У Волзі також водиться і ще один «царський» вид – севрюга, яку виловлюють і в Доні, і Тереку. Ще один житель Волги – білорибиця. Ну і який же святковий стіл без форелі?

 

Фарширована риба по-царськи у духовці

 

Якщо у вас намічається справжній царський бенкет, то обов’язково приготуйте фаршировану благородну рибу. Від такого частування ваші гості будуть у справжньому захваті!

Для рецепту візьміть будь-який з описаних видів риб вагою до 2-х кг.

Інгредієнти:

  • 420 г грибів;
  • за дві середні цибулини і моркви;
  • 135 мл вершків;
  • середній плід лимона;
  • олія, спеції.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби присмачую спеціями, збризкуємо соком цитруса і поки відкладаємо убік – хай маринується.
  • В цей час подрібнити овочі. На маслі обсмажимо їх до м’якості, потім покладемо до них гриби, додамо трохи солі і перцю. Увіллємо вершки і будемо гасити продукти до повної готовності всіх інгредієнтів. Для рецепту можете взяти білі гриби або звичайні печериці.
  • Фаршируємо начинкою черевце риби, і щоб вона не випала в процесі запікання, краю зашиваємо ниткою або просто складаємо зубочистками.
  • Викладаємо нафаршировану рибу на фольгу, зверху розкладаємо кружечки цитруса, загортаємо і відправляємо в духовку на годину (температура 160 °С).
  • Потім фольгу розгортаємо, рибу змащуємо маслом, жар збільшуємо до 200 градусів і продовжуємо запікати страву ще годину.

Якщо є час і бажання, то можете повністю очистити рибу від м’яса, тобто стягнути з неї шкірку, як панчоху. М’ясо потім потрібно очистити від кісток і разом з обсмаженими овочами і грибами подрібнити до консистенції фаршу. Начинкою залишиться лише наповнити шкірку, краї якої слід після зашити. Блюдо запікають так само протягом двох годин.

Спробуйте також:  Курка в сметані – 8 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і мультиварці

Запечену нафаршировану рибу обов’язково прикрасьте перед подачею. Для декору можна взяти свіжу зелень, часточки лимона і червону ікру.

З сиром і болгарським перцем

Пропонуємо ще один рецепт рибного блюда, який стане хорошим вибором для сімейного або святкового вечері. Для рецепта знадобиться філе будь-якої «царської» риби, вагою в один кілограм.

Інгредієнти:

  • дві цибулини;
  • один плід болгарського перцю;
  • один великий томат;
  • 180 мл майонезу;
  • будь-які приправи для рибних страв.

Спосіб приготування:

  • Ріпчасту цибулю шаткуємо кільцями і змішуємо з майонезом і спеціями.
  • Філе риби нарізаємо порційними шматочками і відправляємо до цибулі. Змішуємо і відставляємо в сторону на 20 хвилин.
  • В цей час томат шаткуємо слайсами, а солодкий перець – смужками.
  • Фольгу скроплюємо маслом. Викладаємо на неї замариноване філе з цибулею, зверху кладемо шматочки томату і солодкий перець, поливаємо все майонезом і присипаємо тертим сиром.
  • Загортаємо і відправляємо запікатися на півгодини (температура – 200 °С).
  • Подаємо страву з зеленню, овочами і відварною картоплею.

Готуємо у волоських горіхах

 

Якщо ви бажаєте зробити своє повсякденне меню більш різноманітним, то радимо посмажити рибу у волоських горіхах. Для рецепту так само знадобиться філе будь благородної риби вагою в півкілограма.

Інгредієнти:

  • 280 г волоських горіхів;
  • одне куряче яйце;
  • ложка молока;
  • дві ложки борошна.

Як приготувати рибу в горіхах:

  • Філе риби присипаємо сіллю і перцем, залишаємо маринуватися на півгодини.
  • В одній піалі збиваємо яйце з молоком, в іншу висипаємо подрібнені волоські горіхи. Третю піалу заповнюємо борошном.
  • Тепер беремо філе. Спочатку обсипаємо його борошном, потім опускаємо в яєчну суміш, а потім паніруємо в горіхах. Обсмажуємо на розігрітій олії з двох сторін по три хвилини.
  • Як тільки всі рибні шматочки обжарились, кладемо їх у форму, прикриваємо фольгою і ставимо в піч на сім хвилин (температура – 180 °С).
Спробуйте також:  Грибний соус з печериць зі сметаною - 6 рецептів

Риба, запечена по-царськи з кропом і рисом

 

Ще одне блюдо для цього царського столу – запечена риба з зеленню і рисом. Для рецепту так само беремо філе будь-якої «царської» риби вагою в один кілограм.

Інгредієнти:

  • дві цибулини;
  • 110 г кропу;
  • півсклянки рисових зерен;
  • 110 г грибів;
  • 130 мл майонезу.

Спосіб приготування:

  • Філе риби ріжемо порціями і кожен шматочок присмачую спеціями.
  • Рисові зерна відварюємо до напівготовності.
  • Подрібнену цибулю і гриби тушкуємо до повного випаровування рідини. Потім кладемо до них дрібно нарізаний кріп і майонез. Перемішуємо склад і через пару хвилин вимикаємо вогонь.
  • На лист фольги кладемо рибу, зверху – крупу і закриваємо зерна овочами. Загортаємо заготівлю і відправляємо в духовку на півгодини (температура – 180 °С).

Важливі поради по приготуванню

Якщо ви запікаєте рибу цілком, то зробіть на ньому неглибокі надрізи. Так вона повністю пропечеться, а дрібні кісточки розчиняться в ній без сліду.

  • Рибу присмачувати приправами потрібно не тільки на її поверхні, але і всередині, щоб готова страва була ще більш апетитним і ароматним.
  • Риба обов’язково повинна просочитися спеціями, тому після нанесення приправ дайте їй час ввібрати в себе весь їх смак і запах.
  • Тільки з свіжого улову можна приготувати по-справжньому смачну рибну страву.
  • Якщо ви бажаєте додати страві кислинку, то можна використовувати сік лимона. В інших випадках цитрус додавати не обов’язково.

У приготуванні «царської» риби немає нічого складного. Навпаки, її м’ясо настільки смачно і самодостатньо, що не вимагає ні особливого оформлення використання зайвих спецій. Тому готувати такий продукт – суцільне задоволення!

 

Загрузка...