Чахохбілі з курки – класичний рецепт приготування

Будь-яка національна кухня володіє неповторним колоритом і особливостями. Грузинська кухня багата безліччю відомих у всьому світі страв, але особливу увагу хочеться приділити чахохбілі. Даний страву готують з жирної фазана, якого виростили вдома. Так як в міських умовах фазана знайти проблематично, на заміну можна взяти курку. Також чахохбілі готують з баранини, качки, яловичини і навіть індички.

Чахохбілі з курки — покроковий класичний рецепт

Секретний інгредієнт цього чахохбілі – реган, більш відомий як базилік. Ця ароматна приправа в поєднанні з кінзою надає страві неповторний смак. Кіндзу використовують майже в кожній страві грузинської кухні.

Щоб приготувати чахохбілі знадобиться велика сковорідка з товстими бортами і дном. Ідеальний варіант – чавунна сковорода. В якості альтернативи можна скористатися казаном, гусятицей або утятницей.

Продукти:

  • Куряче м’ясо – 2 і більше кг;
  • Помідори – 5 шт;
  • Ріпчаста цибуля – 5 шт;
  • Часник – 3-5 зубчики;
  • Базилік кінза – 1 пучок;
  • Перець болгарський – 2 шт;
  • Хмелі-сунелі;
  • Сіль, гострий мелений червоний перець і червона мелена паприка.

Важливо! Обробляючи курку, необхідно відокремити від тушки жирок і копчиковую залозу.

Починаємо готувати!

  • М’ясо потрібно промити, розрізати на шматки для порцій. Обов’язково залишити шкірку і жир. Після цього ще раз промити.
  • Обтерти рушником м’ясо і покласти на суху сковороду. Для приготування класичного чахохбілі не використовують жиру і масла. Страва готується за рахунок власного жиру курки, так би мовити у власному соку. Викладена на сковороді курка тушкується на повільному вогні з закритою кришкою.
  • Стиглі помідори ріжуться хрест — навхрест і заливаються окропом на 3 хвилини. Після такої процедури буде легко зняти шкірку. Очищені помідори дуже дрібно шинкують. Важливо! У зимовий час свіжі помідори не володіють необхідними смаковими якостями і тому краще додати в чахохбілі концентровану томатну пасту або ще краще томати, консервовані у власному соку.
  • 20 хвилин тушкувати м’ясо і після чого покласти в сковороду подрібнений томат. Додати сіль і тушкувати на повільному вогні ще 15 хвилин.
  • Цибулю і перець треба нарізати півкільцями. Спочатку у страву додається цибуля, кінза і рубаний реган і гаситься 10 хвилин. Далі в чахохбілі додається болгарський перець і всі інші спеції. Чахохбілі відрізняється гострим смаком, але завжди можна внести корективи в рецептуру, якщо гостре не за смаком. В цьому випадку додається тільки хмелі-сунелі. Важливо! Червоний перець додається в кінці готування, так як його не рекомендується кип’ятити.
  • В самому кінці процесу приготування в чахохбілі додають часник у вигляді часточок. Гасити м’ясо з часником не потрібно. Просто дайте час страві настоятися і можна приступати до трапези.
  • Дивіться також:  Курячі крильця в духовці – 5 рецептів приготування

    Чахохбілі в мультиварці

     

    Для вічно поспішають у справах, але при цьому великим гурманам, пропонуємо скористатися рецептом чахохбілі в мультиварці. Мультиварка дозволяє готувати страви в прискореному темпі без втрати смакову складову питання.

    Продукти:

    • Окіст – 2 шт;
    • Рослинна олія;
    • Цибуля – 2 шт;
    • Реган і кінза – 1 пучок;
    • Томати – 3 шт;
    • Червоний солодкий перець – 3 шт;
    • Часник – 3-4 зубчики;
    • Хмелі-сунелі;
    • Сіль і перець.

    Починаємо готувати!

  • В ідеалі стегенця повинні бути вымочены 2-3 години. Якщо часу зовсім немає, то їх досить просто ретельно промити і розрізати на 3-4 шматка з кісткою і м’ясом. Мультиварка ставиться на «Випічка» і в такому режимі м’ясо смажиться 5 хвилин. Далі додається рослинне масло, і курка виймається з мультиварки.
  • Цибулю нарізати кубиками і готується на олії, в якому смажилася курка. Помідори нарізати часточками і додаються до цибулі. Через 3-4 хвилини курка викладається на зажарку, а разом з нею викладаються також перець, нарізаний півкільцями, спеції і томатна паста. При недостатній кількості рідини можна додати пів склянки води. Кришку у мультиварки потрібно закрити і готувати страву в режимі «Гасіння» 30-40 хвилин.
  • За 5-7 хвилин до кінця готування в блюдо додаються зубчики часнику і рубана зелень.
  • Чахохбілі з курки з волоськими горіхами і помідорами

     

    Способів, як приготувати чахохбілі з курки дуже багато, але найбільш відомий з них – курка з горіхами і помідорами. Набір продуктів абсолютно ідентичний першому рецептом чахохбілі, наведеним вище. До списку лише доведеться додати волоський горіх і 50 гр. вершкового масла.

    Важливо! Хмелі-сунелі додається за бажанням, так як волоський горіх, зелень, прянощі і часник створюють і без того яскраву смакову палітру.

    Починаємо готувати!

  • М’ясо нарізати і згасити з цибулею. Замість рослинного масла для обсмажування використовується вершкове масло. На обжарку йде 10-15 хвилин. Цього достатньо, щоб курка приготувалася.
  • Далі курку залити водою так, щоб м’ясо було приховано під нею. Варити 15 хвилин.
  • Горіхи змішати з помідорами. Краще всього зробити це все в блендері. Отриману суміш влити в бульйон і закинути лавровий лист. Важливо! Простежте за тим, щоб помідори додавалися в бульйон з уже готової куркою.
  • Всі інгредієнти ретельно змішати і дати проваритися ще 5-7 хвилин. Додати зелень і часник. Після закипання сковороду або закрити казан і зняти з вогню.
  • Дивіться також:  Як приготувати суші в домашніх умовах – 5 рецептів

    Чахохбілі з курки з додаванням яйця

    Продукти:

    • Філе – 500 гр;
    • Цибуля – 250 гр;
    • Томати – 2 шт;
    • Часник – 2 зубчики;
    • Яйця – 2 шт;
    • Лавровий лист – 3 шт;
    • Хмелі сунелі;
    • Суха мелена кінза — 1/2 ч. л.;
    • Свіжа кінза петрушка пучок;
    • Мелений гіркий перець — 1 ч. л.;
    • Вершкове масло — 70 г;
    • Рослинна олія — 50 мл;
    • Сіль.

    Етапи приготування:

  • Перед початком готування грудки потрібно замаринувати. М’ясо треба поставити в холодильник на пів дня.
  • Маринад готується з наступних продуктів: 3 ст. л. солі і цукру; 1 ст. л. томатної пасти; Томатна паста; Часник; Лавровий лист; 1 літр води.
  • У воді розчинити цукор і сіль. Після додати часник, томатну пасту і лавровий лист. В отриману суміш занурити м’ясо і залишити його в такому вигляді на пів дня.
  • Промаринованное м’ясо вже готове до приготування. Спочатку нарізати цибулю, помідори, кінзу і дуже дрібно часник. На гарячу сковороду налити олію, викласти курку і тушкувати, помішуючи, на маленькому вогні 15-20 хвилин.
  • У сковороду влити вершкове масло, змішане з цибулею і смажити 15 хвилин. Не забувайте помішувати курку і цибулю, щоб вони не пригоріли. Після цього можна додати помідори і смажити 5 хвилин. Далі закинути часник, суху кінзу і хмелі-сунелі. Через 5 хвилин влити збиті яйця, ретельно перемішуючи їх з іншими продуктами. Ще 2-3 хвилини страва готова. Чахохбілі подається гарячим і прикрашається зверху петрушкою і кінзою.
  • Чахохбілі з курки з вином

    Так як Грузія славиться своїми винами, то і страви їх часто додають. Чахохбілі не стало винятком.

    Продукти:

    • Цибуля — 5 шт;
    • Курка — 1 шт;
    • Томати — 4 шт;
    • Біле сухе вино – півсклянки;
    • Кінза — 1 пучок;
    • Морська сіль;
    • Перець мелений чорний.
    Дивіться також:  Печінка яловича – 11 рецептів приготування

    Починаємо готувати!

  • Розрізати м’ясо, позбавляючись по ходу отримання від жиру. Дрібно нарізати цибулю і смажити його в жирі, відрізаному від курки. Коли цибуля стане напівпрозорим, додати шматочок вершкового масла, щоб цибуля не підгорав.
  • Після обсмажування цибулі, його перекладають у каструлю і викладають туди курку. Тепер вливаємо туди півсклянки води або вина. М’ясо в такому вигляді гаситься під кришкою на маленькому вогні 35-40 хвилин.
  • Далі додати томати і відчистити їх від шкірки. Очищені помідори закинути в каструлю можна як нарізаними, так і цілими – це залежить від смакових уподобань. Без шкірки помідори перетворюються в томатну пасту і киплять як бульйон.
  • Тепер залишилося додати в блюдо нарізану зелень, посолити і поперчити. Поварити м’ясо разом із зеленню 20 хвилин.
  • Чахохбілі з курки з картоплею

    Чахохбілі – універсальне блюдо і в нього можна додати різні інгредієнти.

    Продукти:

    • Курка — 1 шт;
    • Цибуля — 2 шт;
    • Томати — 3 шт;
    • Болгарський перець — 1 шт;
    • Лимон — половина;
    • Часник — 4 зубчики;
    • Картопля — 3 шт;
    • Масло вершкове — 100 гр;
    • Свіжа зелень — 50 гр;
    • Спеції;
    • Сіль.

    Покроковий процес приготування:

  • У казан з товстими стінками викласти масло і гріти на повільному вогні до стану розтопленого. Після цього, нарізану кубиками цибулю, обсмажити в цьому маслі.
  • Готовий цибулю викласти на тарілку, а в казан додати курку, порізану на шматки. 5-10 хвилин смажити м’ясо під закритою кришкою, після чого необхідно злити з казана в окрему миску сік, який виділився з курки. Тепер курку можна гарненько обсмажити на великому вогні до утворення золотистої скоринки.
  • Викласти цибулю в казан з олією, додати лимонний сік і чавлений часник. В такому складі м’ясо готується 5 хвилин.
  • За цей час дрібно нашаткувати томат, картопля, перець і овочі і додати до м’яса. Тепер можна додати до м’яса і овочів сік, який злили при обжарке курки. Спеції і сіль класти за смаком і варити страву ще 10 хвилин на середньому вогні. За 5 хвилин до кінця готування в чахохбілі додається свіжа подрібнена зелень. Ось і все, страва готова. Приємного апетиту!