Чахохбілі з курки в мультиварці — 5 рецептів

Чахохбілі — тушковане грузинське блюдо, яке готують з птиці, частіше з курки, і соковитих овочів. Особливо смачним чахохбілі з курки виходить в мультиварці. М’ясо довго чекати, просочується ароматами спецій, часнику і виходить неймовірно соковитим, тане в роті.

Класичний рецепт чахохбілі з курки в мультиварці

Особливість класичного рецепта полягає в тому, що шматочки курки попередньо обсмажують без масла. Страву готують тільки з філейної частини курки з додаванням цибулі, томатів, часнику, кінзи і хмелі-сунелі.

Інгредієнти:

  • Філе курячих стегон без шкіри — 1 кг.;
  • Помідори — 5 шт.;
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • Часник — 5 зубчиків;
  • Хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
  • Сіль.

Приготування покроково:

  • Філе стегон промиваємо і висушуємо паперовими рушниками. Каструлю ставимо на режим «Смаження» або «Випічка», викладаємо в чашу підготовлені шматочки м’яса стегна і обсмажуємо з двох сторін по 6-7 хвилин.
  • У нижній частині помідор робимо неглибокий хрестоподібний надріз ножем, опускаємо їх у киплячу воду на 20 секунд. Потім відправляємо в холодну воду на 1 хвилину і легко знімаємо шкірку. Нарізаємо помідори невеликими скибочками, очищений цибулю з кінзою — дрібно. Овочі з кінзою викладаємо в миску, додаємо подрібнений часник, сіль, хмелі-сунелі і добре перемішуємо.
  • Обсмажену курку заливаємо підготовленої ароматною сумішшю, переводимо мультиварку в режим «Гасіння», задаємо час 1 годину 15 хвилин і закриваємо. При повільному гасінні з овочів виділяється сік, який просочуємо курку і робить її ніжною. Кінза, часник, хмелі-сунелі додають їй приголомшливий східний аромат.
  • Готову ароматну курку в соусі подаємо з улюбленими гарнірами, свіжими овочами і лавашем.
  • Рецепт приготування по-грузинськи в мультиварці з грибами і перцем

     

    Рецепт чахохбілі з курки можна урізноманітнити і доповнити солодким перцем, грибами і базиліком. Страва набуває додаткові аромати і смак.

    Інгредієнти:

    • Філе курячої грудки — 4 шматка;
    • Помідори — 700 гр.;
    • Солодкий перець (червоний і зелений) — 1 шт.;
    • Печериці — 200 гр.;
    • Ріпчаста цибуля — 1 шт.;
    • Часник — 4 зубчики;
    • Листя базиліка — 4-5 шт.;
    • Петрушка — 3 гілочки;
    • Томатна паста — 1 ст. л.;
    • Лавровий лист — 1 шт.;
    • Хмелі-сунелі — 1 ч. л.;
    • Рослинне масло — 1 ст. л.;
    • Мелений перець;
    • Сіль.
    Дивіться також:  Ковбаса краківська – 3 рецепта виготовлення в домашніх умовах

    Приготування:

  • Солодкий перець очищаємо, нарізаємо кубиками й викладаємо в миску. Додаємо нарізаний базилік і петрушку.
  • Помідори ошпарюємо окропом і знімаємо шкірочку. Гриби промиваємо та нарізаємо скибочками. Підготовлені помідори, можна нарізати або подрібнити у бендері. Викладаємо подрібнені томати в перець, додаємо томатну пасту, мелений перець, сіль, хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнений часник і добре перемішуємо.
  • Філе курячої грудки без шкіри промиваємо і висушуємо паперовими рушниками. Мультиварку включаємо в режим «Смаження», додаємо олію і обсмажуємо філе з двох сторін. Викладаємо на тарілку.
  • Перемикаємо на режим «Гасіння», цибулю нарізаємо півкільцями і викладаємо на дно чаші.
  • На цибулю розміщуємо обсмажене філе, нарізані гриби і заливаємо все підготовленим соусом з перцем.
  • Кришку закриваємо і ставимо на 1 годину 10 хвилин. При гасінні куряча грудка просочується соками овочів і виходить не тільки смачним, але і красивим.
  • Як приготувати чахохбілі з картоплею?

    Якщо доповнити чахохбілі картоплею, що вийде друге блюдо, до якого додатково не треба готувати гарнір. Для приготування використовують інгредієнти, як у класичному рецепті і додають 4-5 штук картоплі. Покроково рецепт готують, як і класичний. Куряче філе нарізати на середні шматочки і обсмажують в мультиварці з невеликою кількістю рослинного масла. Додають нарізані помідори без шкірки, картопля, подрібнений часник, спеції, вливають половину склянки води, перемішують і тушкують 1 год. За 10 хвилин до приготування відкривають кришку, додають нарізану кінзу і тушкують страву до готовності. Чахохбілі з картоплею виходить більш рідке і подають без гарніру зі свіжим лавашем.

    Чахохбілі з курки в мультиварці з вином

     

    Чахохбілі можна приготувати не тільки з філейної частини курки, але і з м’яса на кістці, з додаванням червоного вина. Вино додасть страві соковитості, легкий кисло-солодкий смак і красивий колір.

    Дивіться також:  Котлети з манкою – 8 кращих рецептів

    Інгредієнти:

    • Курячі стегна — 1 кг.;
    • Помідори — 4 шт.;
    • Ріпчаста цибуля — 2 штуки;
    • Часник — 3 зубчики;
    • Червоне вино — 100 мл;
    • Петрушка — 1/2 пучка;
    • Майоран — 1 / 3 ч. л.;
    • Мелений коріандр — 1/3 ч. л.;
    • Мелений перець;
    • Сіль.

    Етапи приготування:

  • Курячі стегна промиваємо, висушуємо паперовими рушниками і викладаємо на дно чаші. Включаємо режим «Смаження» і обсмажуємо підготовлені стегна без олії з двох сторін по 5 хвилин.
  • Помідори очищаємо від шкірки, попередньо опустивши їх на 20 секунд в киплячу воду і дрібно нарізаємо. Очищений цибулю нарізаємо півкільцями. У мисці змішуємо помідори, цибулю, подрібнений часник, вино, майоран, коріандр, перець і сіль.
  • На обсмажені курячі стегна викладаємо підготовлену суміш, закриваємо каструлю, ставимо режим «Гасіння» на 1 годину. За 10 хвилин до приготування відкриваємо кришку і додаємо нарізану петрушку.
  • Коли процес приготування завершитися, даємо настоятися страви всередині ще 10 хвилин, потім подаємо з овочевим гарніром і свіжим хрустким хлібом.
  • Рецепт з додаванням баклажанів

    Чахохбілі з курки в мультиварці можна доповнювати будь-якими овочами за смаком, але особливо смачним по-східному виходить з баклажанами. Страва з баклажанів дуже ситне і його можна подавати без гарніру.

    Інгредієнти:

    • Куряча гомілка — 1 кг.;
    • Помідори — 3 шт.;
    • Баклажани — 2 штуки;
    • Ріпчаста цибуля — 2 штуки;
    • Часник — 4 зубчики;
    • Хмелі-сунелі — 1,5 ч. л.;
    • Кінза — 1/2 пучка;
    • Петрушка — 1/2 пучка;
    • Рослинне масло — 3 ст. л.;
    • Сіль.

    Приготування:

  • Курячу гомілку промиваємо і висушуємо паперовими рушниками. У чашу вливаємо олію, включаємо режим «Смаження» або «Випічка» і обсмажуємо гомілку з двох сторін, доки не зарум’яниться. Викладаємо на тарілку. Для прискорення процесу шматочки курки можна обсмажити на сильному вогні на сковороді.
  • В масло після курки додаємо нарізану цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору.
  • Баклажани з помідорами промиваємо, нарізаємо кубиками і відправляємо до цибулі. Додаємо підготовлену гомілку, подрібнений часник, сіль, хмелі-сунелі і акуратно перемішуємо, щоб курка покрилася овочами.
  • Закриваємо каструлю і ставимо режим «Гасіння» на 1 годину 15 хвилин. У процесі тушкування овочі і м’ясо просочуються ароматами спецій, часнику і виходять неймовірно смачними. Чахохбілі з баклажанами розкладаємо по тарілках, посипаємо нарізаною зеленню і подаємо зі свіжим лавашем.
  • Дивіться також:  Скумбрія смажена на сковороді — 7 рецептів приготування

    Нюанси приготування в мультиварці різних брендів: Редмонд, Поларіс та інших

     

    Для приготування чахохбілі підходить мультиварка будь-якого бренду, так як всі вони оснащені чашею з антипригарним покриттям. При обжарке курки, м’ясо не прилипне до поверхні і покриється коричневою скоринкою, яка дає страві легкий аромат багаття. Кількість порцій важливий об’єм чаші. Сучасні моделі мультиварок Редмонд, Поларіс, Філіпс, Панасонік виробляються з чашею об’ємом 5 літрів, тому страву можна приготувати на цілу компанію. Потужність у всіх виробників починається від 500 Вт, потрібно враховувати, що страва в мультиварці з більшою потужністю буде готуватися швидше. У моделей Поларіс є марки з потужністю 500 Вт, тому чахохбілі в ній буде готуватися на 10-15 хвилин довше. У моделей Редмонд потужність в середньому 860 Вт, тому для приготування буде достатньо 1 години 15 хвилин. Якщо в моделях немає режиму «Смаження» (160 °С), обсмажувати курку можна в режимі «Випічка», у різних моделей температура може варіювати від 120 до 160 °С.

    Вибирайте будь-який рецепт приготування чахохбілі з курки, доповнюйте будь-якими спеціями і овочами за смаком. Експериментуйте, радуйте себе і своїх близьких різноманітними смачними стравами.