Чайний гриб – як виростити з нуля?

Кожен з нас хоч раз в житті, але зустрічався з таким цікавим продуктом, як чайний гриб. У японців він називається морською капустою, зовні нагадує медузу з гладким верхом і пухким низом, де і знаходяться дріжджові бактерії, що є основою для приготування чаю. Про те, як виростити з нуля чайний гриб і розповімо сьогодні.

Вирощування чайного гриба в домашніх умовах

Досі не встановлено особу людини, вперше фермера цей унікальний продукт. Але відомо про це стало ще багато тисяч років тому, з успіхом використовуючи його в лікувальних і профілактичних цілях по теперішній день.

Як виростити чайний гриб в домашніх умовах? Для цього є кілька рецептів, але основний і найпростіший, це, звичайно ж, з чайної заварки, що логічно, виходячи з назви. Ще він вирощується з шипшини, яблучного оцту, пива, трав і шматочка шару, про що далі й піде мова.

Вирощування з нуля з чаю

Щоб створити оптимальну живильне середовище для зародження і вирощування гриба потрібні певні складові:

  • скляна тара(3 літри), попередньо чисто вимита з застосуванням харчової соди;
  • чистий (без добавок) листовий чорний чай – 5 маленьких ложечок;
  • цукор-пісок – 7 столових ложок;
  • шматочок марлі або бинта.

Засипати в заварювальний чайник приготоване кількість чаю, настояти і всипати цукор. У приготовлену тару перелити заварку, яку перед цим процідити і обв’язати верх банки марлею або шматком бинта, поставивши в тепло і місце, захищене від прямих сонячних променів.

Через деякий час – від 1 до 2 тижнів, ви повинні відчути запах оцту з тари. Зникне він приблизно через 7 днів, що буде свідчити про успішне формування кінцевого продукту.

Через півтора місяців, ви побачите нагорі млинець, має слизову основу. Це і є молодий чайний гриб, який потрібно обережно перекласти в іншу аналогічну тару, заповнену чайною заваркою (неміцної).

Вирощування на яблучному оцті

Медузоміцет (ще одна назва продукту) на яблучному оцті вирощується самостійно наступним чином:

  • Чисті і сухі яблука (кислі) натираються повністю разом з серединою з допомогою великої терки. Повинно вийти приблизно грам 400.
  • Яблучна маса вкладається у попередньо вимиту трилітрову банку і залити кип’яченою охолодженою водою.
  • В склад додається мед (150 г) та дріжджі (15-грамова пачка).
  • Ємність (відкрита) ставиться в темне місце з щоденним помішуванням вмісту.

Через 10 днів суміш віджимається (декілька шарів марлі), а рідина переливається в іншу таку ж тару, накривається чистою натуральною тканиною (тонкої) і залишають у спокої на 2 місяці.

Дивіться також:  Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

Завершення приготування відзначається освітленням складу в банку і появою нагорі медузи, має кілька шарів. Готовий гриб потрібно перекласти в чисту посудину, де налитий солодкий чай і далі діяти, як в попередньому способі.

Як правильно виростити з нуля з шматочка шару

Для такого способу розведення продукту буде потрібно невеликий шматочок вже готового гриба.

Для його зростання потрібно приготувати спеціальний розчин:

  • звичайний чай заварюється в пропорції 1 л води 2 ч. л. заварки. При цьому не важливо, який склад ви виберете – підійде чорний і зелений, головне без добавок;
  • в заварку покласти цукор, не більше 50 г, розмішати до повного розчинення солодких кристалів;
  • остудити до кімнатної температури і перелити в банку.

Важливо: посуд повинна бути ідеально чистою, інакше з’явиться цвіль і зіпсує напій.

У тару помістити наявний шматочок гриба і накрити верх марлею (скласти кілька шарів), поставити в тепле і трохи затемнене приміщення.

Через 10 днів, а може і 7, ви зможете скуштувати смачну і корисну рідину. Готовий склад не потрібно накривати кришкою, він повинен весь час дихати.

Чайний гриб з настою шипшини

Такий напій буде особливо корисний в холодну пору року, відмінно захищає організм від простудних захворювань:

  • Засипати в приготований термос сухий розтертий склад шипшини (4 ст. л.).
  • Залити їх 0,5 л окропу і залишити в спокої на 4 дні.
  • Готовий шипшиновий настій перелити в підготовлену скляну тару (3 літри), попередньо процідивши.
  • Додати в напій 5 столових ложок цукрового піску, і обв’язавши шийку марлею, поставити в тепло і темряву.

Далі розвиток подій повторюється, як і під час вирощування гриба у всіх попередніх способах.

Виростити гриб на пиві

З’єднати живе пиво (100 мл), винний оцет (10 мл) і цукор (5 г), перелив суміш в тару, накривши горлечко. Настоюється такий склад аналогічно попереднім рецептами, поки на поверхні не з’явиться своєрідна плівка. Як тільки вона набере товщину 2 мм, її відразу ж треба буде перекласти в ємність, де вже налитий солодкий чай. Через 7 днів напій буде готовий до вживання.

Чайний гриб на травах

Приготування цілющого складу на травах схоже з попереднім. А ось трави ви обираєте виходячи з наявної проблеми зі здоров’ям.

Пропорції – на 200 м трав’яного збору береться 3 л кип’яченої води, залишивши складу на ніч. Після цього додайте трохи меду і покладіть туди медузу. Вже через 7 днів ви отримаєте цілющий трав’яний настій.

Дивіться також:  Як приготувати кисіль – 10 рецептів

Який з наведених варіантів ви застосуєте, вирішувати вам самостійно, але кожен з них допоможе не тільки насолодитися своєрідним смаком, але і наповнить організм масою корисних і необхідних речовин.

Правильний догляд

Виростити гриб – це тільки півсправи, важливо після цього його ще й зберегти, щоб він зміг довгий час допомагати всім членам вашої сім’ї зберігати здоров’я.

Медузоміцет є не просто цвіллю, а ще й живим організмом, який вимагає за собою певного догляду:

  • банку, де знаходиться гриб, повинна бути абсолютно чистою, інакше він захворіє і перестане бути корисним;
  • мити організм необхідно по верствам, кожен окремо 1 раз в місяць в простій воді. А при расслаивании його слід переселити в іншу аналогічну ємність, залити свіжим чаєм. Відбувається таке, коли тіло гриба стає товщі 4 див. У цьому випадку кожен шар потрібно переселити в окремий посуд;
  • кожен раз після виливання для пиття напою, підливайте розчин з кип’яченої води, листового чаю і цукру в пропорціях 2л/4 ст. л./1 склянку відповідно;
  • при спустошенні посуду, гриб перекласти на посуд, тару помити содою і налити свіжий склад, помістивши туди помитий організм;
  • ні в якому разі не сипте на поверхню гриба цукор;
  • заливати банку рідиною доверху не треба, достатній обсяг – 2 літри;
  • температура в кімнаті, де живе цей організм, повинна бути в межах 18-25 градусів;
  • якщо доведеться кудись на довгий час виїхати з дому, перекладіть гриб у посуд з простою водою і поставте в холодильник.

Коли потрібно зливати заварений чай для гриба, визначайте самі за смаком – для любителів кислого напою рекомендується це робити кожні 4 дні, менше кислого складу – раз на 2.

Важливо: якщо гриб захворів, то він опускається на дно тари. В цьому випадку його треба вилікувати, і тільки після цього пити квас.

Застосування всіх рекомендацій на практиці дозволить довгий час насолоджуватися смаком і користю грибного напою.

Правила зберігання

Багато людей п’ють чайний гриб тільки в літній період. Для тривалого зимового зберігання тіло поміщають в поліетилен і кладуть в овочевий відсік холодильника.

Можна організм висушити і зберігати в такому стані в кухонній шафі або холодильнику. Для цього його потрібно вийняти з банки, помити і викласти в глибоку тарілку, накривши марлею або чистим шматком натуральної тканини. До повного висихання його періодично перевертайте.

Дивіться також:  Квас з цикорію – 6 рецептів в домашніх умовах

Для пожвавлення гриба просто приготуйте чайний напій за класичним рецептом і помістіть його туди. Вже через 7 днів гриб оживе. Але перший напій після цього процесу потрібно буде вилити, а наступний вже придатний для вживання.

Існують певні правила, які допоможуть на довгі роки зберегти організм в хорошій формі:

  • Періодично стерилізують ємність, де живе гриб.
  • Проціджування напою здійснюйте за допомогою пластикового ситечка.
  • Банку повинна стояти подалі від протягів і великої кількості світла.
  • Промивання організму в літній період – 1 раз у 7 днів, зимовий – рідше.
  • Коли заливаєте новий чайний склад, стежте за тим, щоб на тіло не потрапили крупинки цукру і заварки.

І обов’язково ретельно оглядайте організм на предмет появи цвілі, пошкоджень і хворих зон. Це захистить вас від небажаних наслідків вживання неякісного напою.

Про користь чайного гриба

Основними корисними властивостями живого організму вважаються антибактеріальні і протизапальні. Тобто отриманий на його основі напій здатний надати допомогу при різних запальних недугах.

Особливо це стосується всього шлунково-кишкового тракту, де він здатний позбавити від кишкової палички і хвороботворних бактерій. А ще напій нормалізує діяльність кишечника і процесів травлення, а також позбавляє від неприємного запаху з рота.

Чайний гриб застосовують при захворюваннях печінки і жовчного міхура. Він ефективний і як додатковий засіб при лікуванні холециститу, ентериту, дизентерії і ентероколіту.

Ось список хвороб, які «по силам» цього напою:

  • тонзиліт (в хронічній і гострій формі), риніт (хронічний) та застуда;
  • будь-яка ангіна і стоматит;
  • підвищений артеріальний тиск і атеросклероз;
  • скарлатина і кон’юнктивіт.

При регулярному вживанні грибного квасу у відносно короткі терміни значно знизиться холестериновий рівень, зникнуть головні болі і нормалізується сон.

З його допомогою зцілюються і шкірні проблеми у вигляді гнійних ран, обморожень і опіків. Є відомості, що напій допомагає навіть при такому серйозному хворобу, як туберкульоз.

Для літніх людей чайний гриб особливо показаний, так як він сприяє поліпшенню самопочуття, позбавлення від закрепів, зміцненню нервової системи. При цьому напій заряджає енергією і гарним настроєм, профілактує розвиток ГРВІ, грипу і захворювань лор спрямованості.

Поселіть у своєму будинку незвичайний живий організм, і він допоможе вам вирішити багато проблем зі здоров’ям і зовнішністю. Здоров’я вам і вашим близьким!