Чаклуни з картоплі з фаршем – 7 рецептів приготування

Чаклуни з картоплі з фаршем – це страва білоруської кухні. Чудовий варіант смачно і ситно пообідати. Завдяки простому і зрозумілому приготування, впоратися з цією стравою зможуть усі бажаючі.

Класичні чаклуни з картоплі з фаршем

Це страва з приготування нагадує деруни з додаванням м’ясного фаршу. Але є одна відмінність між цими стравами. Для дерунів необхідно готувати рідке тісто, а чаклуни потребують більш щільному, віджатому тесті. Завдяки цьому їх легко ліпити і в процесі приготування вони зберігають свою первинну форму. Як приготувати чаклуни, які і по вигляду, і за смаковими якостями сподобаються всім домочадцям, ви дізнаєтеся з цього рецепту.

Інгредієнти:

  • петрушка;
  • картопля – 2100 м;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • кріп;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • цибуля зелена;
  • яйце – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • фарш – 650 г;
  • сіль – 5 г;
  • перець – 0,5 ч. ложки чорного;
  • майонез.

Приготування:

  • Підготувати тертку дрібного розміру. Можна скористатися кухонним комбайном.
  • Перетерти цибулину (одну).
  • Натерти всю картоплю.
  • Взяти марлю.
  • Помістити картопляну масу. Віджати. Маса не повинна стати повністю сухий, інакше її не сліпите.
  • Змішати з цибулею перетертим.
  • Влити яйце (одне).
  • Додати борошно.
  • Замісити.
  • Влити сметану. Перемішати.
  • Другу цибулину нашаткувати. Якщо зробите подрібніше, то буде смачніше.
  • З’єднати з фаршем.
  • Влити яйце.
  • Підсолити. Присипати перцем.
  • Розмішати.
  • Розжарити сковороду.
  • Залити масло.
  • Викласти тісто великою ложкою.
  • Помістити шматочок фаршу.
  • Накрити тістом.
  • Обсмажити, перевернути і знову обсмажити.
  • Швидко прибирати з плити не варто. Дайте час масі пропектися всередині.

З курячим фаршем

Приготувати чаклуни можна з будь-яким фаршем, але з курячим вони вийдуть набагато ніжніше. Вживати слід у гарячому вигляді, остигле страва буде не таким смачним.

Дивіться також:  М’ясо в горщиках – 13 смачних рецептів в духовці

Інгредієнти:

  • філе – 530 г куряче;
  • сметана;
  • картопля – 7 бульб;
  • сіль;
  • олія соняшникова;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 2 шт.;
  • перець;
  • борошно – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Нарізати філе.
  • Цибулю розрізати.
  • Помістити в м’ясорубку. Подрібнити.
  • Підсолити. Насипати перець. Розмішати.
  • Щоб картопля виділяла менше соку, подрібнювати її слід на крупній тертці.
  • Віджати.
  • Засипати борошно. Залити яйцями. Підсолити. Перемішати.
  • Промазати маслом деко.
  • Включити нагріватися духова шафа. Буде потрібно 180 гр.
  • У сковороді розігріти олію.
  • Ложкою зачерпнути картопляну масу.
  • Зверху покласти фарш і закрити картоплею.
  • Смажити з кожного боку. Коли заготовка стане красивого рум’яного кольору, відправити на деко. Коли чаклуни будуть підготовлені, помістити в духовку.
  • Запікати півгодини.

Як приготувати в духовці?

Страва з неповторним смаком, що є гордістю кухні білорусів, виходить соковитим і ароматним.

Інгредієнти:

  • картопля – 1950 р;
  • перець чорний;
  • фарш – 550 г;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • олія соняшникова – 160 мл;
  • кріп – 25 г;
  • приправа для фаршу – 1 ч. ложка;
  • вода – 320 мл;
  • приправа для картоплі – 1 ч. ложка;
  • часник – 2 зубки.

Приготування:

  • Посипати фарш приправою.
  • Підсолити.
  • Поперчити.
  • Нашаткувати зелень.
  • Закинути в фарш.
  • Дрібно подрібнити цибулю, потім часник.
  • Відправити у фарш.
  • Влити воду (110 мл). Вона допоможе зробити начинку соковитіше.
  • Перемішати.
  • За допомогою дрібної терки подрібнити картоплю.
  • Скориставшись марлю віджати сік. Маса повинна вийти злегка вологою.
  • Всипати приправу для картоплі.
  • Підсолити. Перемішати.
  • Розподілити картопляну масу на 11 частин.
  • Фарш поділити на таку ж кількість.
  • Скачати кулю з картопляної маси. Розплющити.
  • У центр коржики покласти фарш. Загорнути картоплею.
  • Розрівняти з усіх боків.
  • Залити масло в сковороду.
  • Прогріти.
  • Помістити заготовки. Обсмажити близько п’яти хвилин.
  • Помістити на деко.
  • Залишилася воду закип’ятити.
  • Залити на деко.
  • Укрити фольгою.
  • Запікати півгодини в гарячій духовці.
  • Режим вибрати 200 гр.
  • Зняти фольгу.
  • Готувати чверть години.
Дивіться також:  Кабачки на зиму: перевірені та смачні рецепти

Білоруські м’ясні чаклуни

Це справжній сільський рецепт. Таким блюдом часто годували бабусі онуків, які приїхали до них погостювати.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • картопля – 1000 м;
  • цибуля – 4 шт.;
  • бульйон;
  • фарш – 540 г;
  • перець;
  • олія соняшникова;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 150 р.

Приготування:

  • Натерти картоплю. Найкраще підійде дрібна терка.
  • Віджати сік. Використовуйте марлю в кілька додавань.
  • Настояти сік. На дно осяде крохмаль, додати картопляне тісто.
  • Засипати борошно.
  • Залити яйце.
  • Підсолити.
  • Перемішати.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Розділити. Першу частину закинути в фарш.
  • Залишилася, обсмажити на сковорідці з олією.
  • Відправити у фарш.
  • Посипати перцем. Підсолити. Перемішати.
  • Взяти частину картопляної маси. Сформувати коржик. Помістити фарш.
  • Закрити з усіх боків картоплею. Сформувати котлетку.
  • Обсмажити в сковороді до золотистого забарвлення.
  • Помістити в ємність.
  • Залити бульйоном.
  • Рідина повинна повністю покрити заготовки.
  • Готувати на малому вогні.
  • Витримати півгодини.

Ледачі деруни з фаршем на сковороді

Якщо ви не хочете витрачати багато часу на приготування, але любите білоруське страва, то деруни з фаршем і картоплею можна приготувати за прискореним, ледачому варіанту. Повірте, страва виходить дуже смачним.

Інгредієнти:

  • сметана – 220 мл;
  • картопля – 13 бульб;
  • сіль;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець чорний;
  • яйце – 1 шт.;
  • кріп – 50 г;
  • фарш – 650 р.

Приготування:

  • Натерти картоплю. Можна скористатися комбайном.
  • Рідину віджати.
  • Змішати з фаршем.
  • Порубати зелень. Відправити в масу.
  • Залити сметаною.
  • Поперчити.
  • Залити яйце.
  • Нашаткувати цибулю. Покласти у фарш.
  • Підсолити. Розмішати.
  • Розжарити сковороду.
  • Залити масло.
  • Змочити руки.
  • Набрати тісто. Сформувати кульки. Помістити в сковороду.
  • Обсмажити.
  • Помістити заготовки у форму.
  • Накрити кришкою.
  • Запекти в духовій шафі.
  • Потрібно 2/3 години і температура 200 гр.
Дивіться також:  Рулет з лаваша з сьомгою — 9 рецептів

Готуємо з додаванням капусти

У цьому варіанті приготування замість звичного фаршу для начинки використовується капуста.

Інгредієнти:

  • борошно – 320 г;
  • перець;
  • картопля – 1200 м;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • вода – 50 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 2 шт.;
  • капуста – 420 р.

Приготування:

  • Картоплю перетерти, можна використовувати комбайн.
  • Віджати сік.
  • Настояти. Осів крохмаль відправити до картоплі.
  • У воду залити яйця.
  • Підсолити.
  • Перемішати. Залити картоплю.
  • Присипати борошном.
  • Замісити.
  • Нашаткувати капусту. Помістити в сковороду. Обсмажити.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Закинути в капусту. Потомити сім хвилин.
  • Підсолити.
  • Насипати перець. Перемішати. Остудити.
  • Ложкою зачерпнути картопляну масу.
  • Помістити начинку. Сформувати кулю.
  • Підсмажити.
  • Розмістити заготовки на деко.
  • Запекти в духовій печі (180 гр.).
  • Потрібно півгодини.

В мультиварці

Чаклуни з вареної картоплі з фаршем в мультиварці ідеально прожариваются і пропікаються.

Інгредієнти:

  • картопля – 950 г;
  • перець;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • борошно – 60 г;
  • фарш – 530 р.

Приготування:

  • Очистити картоплю і моркву.
  • Закинути у воду. Проварити.
  • Воду злити.
  • Овочі перетворити в пюре.
  • Влити яйце.
  • Підсипати муку.
  • Підсолити. Перемішати.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Закинути в фарш.
  • Підсипати перець.
  • Присолити. Розмішати.
  • Набрати в руку картоплю.
  • У центр покласти начинку.
  • Розрівняти картоплю навколо фаршу.
  • Помістити на деко.
  • Запікати при 200 гр.
  • Потрібно півгодини.