Червона сочевиця – 8 смачних рецептів приготування

Червону сочевицю можна зробити основою різних ситних страв. З неї готуються смачні супи, гарніри, повноцінні гарячі м’ясні страви і навіть котлети без додавання фаршу. Такі страви виходять ще й дуже економними.

Суп-пюре з червоної сочевиці

Заздалегідь підготуйте:

  • червону сочевицю – 1 повний стакан;
  • цибулину і моркву – по 1 шт.;
  • картопля – 2 невеликих бульби;
  • томат-пасту – 2 десертні ложки;
  • сік лайма – 1 десертна ложка;
  • сушена м’ята – 0,5 ч. ложки;
  • сушений подрібнений базилік – 1/3 ч. ложки;
  • гаряча вода – 6 ст.;
  • масло пожирніше, сіль.

Готувати будемо так:

  • У посуді з товстим дном засмажити довільно подрібнені цибулину і морквину. Овочі повинні добре розм’якнути.
  • Промити сочевицю, після чого відправити її в каструлю.
  • Смажити компоненти разом 1 – 2 хвилини, часто помішуючи.
  • Викласти пасту зі свіжих томатів і невеликі кубики очищеної картоплі.
  • Все залити теплою водою і присолити.
  • Після початку кипіння варити частування трохи більше півгодини. Обов’язково регулярно заважати масу і стежити, щоб вона не пригоріла.
  • Пюрировать сварившиеся овочі. Ввести всі інші, заявлені в рецепті компоненти. Все перемішати.
  • Проварити продукти ще чверть години після повторного закипання.

Подавати суп з червоної сочевиці з вершковим маслом.

Як зварити бобові на гарнір

Інгредієнти:

  • сочевиця – 400 – 430 г;
  • густа паста з помідорів – 60 г;
  • цибуля – 100 – 130 г;
  • вода – 3 л;
  • сіль, масло, петрушка в будь-якому вигляді.

Приготування:

  • Залити квасолю холодною водою на всю ніч (це кількість рідини не враховується в рецепті).
  • Злити з сочевиці воду, замінити на нову (половину кількості від вказаного в рецепті). Після закипання промити бобові. Залити їх залишилася чистою рідиною.
  • Додати у воду приблизно 1 десертну ложку будь-якого рослинного масла. Воно допоможе зробити бобові м’якше.
  • Варити сочевицю до м’якості. Зазвичай цей процес займає близько години. Не варто накривати посуд кришкою, щоб бобові не темніли.
  • Приблизно за 5 – 7 хвилин до готовності посолити сочевицю.
  • Цибулю дрібно порубати. Засмажити на олії до рум’яності. Змішати його з томат-пастою і готувати на сковорідці ще пару хвилин.
  • Викласти в ємність з обсмаженням квасоля. Всипати порізану свіжу або сушену петрушку.
Дивіться також:  Хрін — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Томити інгредієнти разом на маленькому вогні ще 7 – 8 хвилин. Смачно подавати одержаний гарнір з будь-яким м’ясом.

Перше страву по турецькому рецептом

Інгредієнти:

  • червона сочевиця – 2 повних склянки (заздалегідь замоченная на 3 – 4 години у воді);
  • масло оливи – ¼ ст.;
  • морква, часник (часточки), цибуля – 2 шт.;
  • помідор – 4 шт.;
  • зелений солодкий перець – 1 шт.;
  • томат-паста – 1 десертна ложка;
  • курячий бульйон – 8 ст.;
  • фарш із курятини – 430 г;
  • сухарна крихта – 3 десертні ложки;
  • сіль, зелень, перець.

Приготування:

  • Промити підготовлені бобові.
  • Нагріти в каструлі з товстим дном і стінками масло оливи.
  • Відразу відправити в нього всі овочі, крім томатів, нарізані шматочками. Часник можна порізати тонкими пластинками.
  • Готувати всі 6 – 7 хвилин в киплячій олії, часто помішуючи.
  • Додати шматочки помідорів і пасту, а також сіль, перець.
  • Ще через 5 – 6 хвилин перекласти в ємність квасоля. Все залити курячим бульйоном.
  • Після закипання маси зняти з поверхні рідини піну. Томити майбутній суп на повільному вогні близько 2 годин.
  • Досолити. За бажанням можна додати щіпку цукрового піску. Він зробить смак частування яскравіше і цікавіше.
  • Фарш посолити. Зліпити з нього маленькі кульки і обваляти в сухарній крихті. Відправити їх у суп.
  • Після закипання варити частування близько 20 хвилин на повільному вогні.

Готову страву з червоної сочевиці подати до столу гарячим, попередньо посипавши подрібненою свіжою/сушеної зеленню.

Пісні котлети

Інгредієнти:

  • червона сочевиця – 1 ст.;
  • цибуля – 6 головок;
  • панірувальні сухарі – 1/3 ст.;
  • червоний і чорний перець – за великий щіпці;
  • сіль і масло.

Приготування:

  • Залити бобові холодною водою приблизно на 4 – 5 годин. Необхідно, щоб вони збільшилася в розмірі приблизно в 3 рази.
  • Відправити сочевицю на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
  • Весь цибулю порізати дрібними кубиками. Відправити їх на чавунну сковорідку з великою кількістю соняшникової олії. Засмажити овоч до рум’яності.
  • Засмажку змішати з разбухшими бобовими. Перебити їх блендером до стану однорідної кашки. Зручніше за все робити це невеликими порціями.
  • Додати перець і сіль.
  • Всипати всю заявлену в рецепті сухарную крихту.
  • Ложкою викладати на сковороду і обсмажувати котлети до зарум’янювання з двох сторін.
Дивіться також:  Червона риба в духовці – 10 рецептів приготування

Подати готове частування з коханим гострим соусом.

Готуємо з куркою в мультиварці

Інгредієнти:

  • червоні боби – 1,5 ст.;
  • філе курятини – 670 – 700 г;
  • болгарський перець – 1 стручок;
  • стиглий помідор – 1 шт.;
  • чиста вода – 3 повних склянки;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль, спеції, олія, зелень.

Приготування:

  • Моркву потерти і відправити в чашу кухонного «помічниці». Обсмажити у відповідному режимі до м’якості з додаванням невеликої кількості олії.
  • Всипати до морквині м’ясні шматочки. Загасити інгредієнти разом до зміни кольору курятини.
  • Додати шматочки томатів і перцю.
  • Коли всі овочі стануть м’якими, вимкнути режим.
  • Влити в ємність воду. Всипати промиті бобові, спеції та сіль.
  • Готувати в програмі для плову 80 – 90 хвилин.

Вийшло блюдо щедро посипати зеленню.

Чечевичная підлива до спагетті

Інгредієнти:

  • червона сочевиця – 300 – 320 г;
  • селера – 100 – 120 г;
  • морква – 100 г;
  • паста з томатів – 2/3 ст.;
  • чиста вода – 430 мл;
  • сіль, прянощі, масло.

Приготування:

  • Зварити бобові до м’якості. Щоб зробити це вийшло швидше, варто заздалегідь розмочити їх у холодній воді.
  • Очищені моркву і селеру крупно потерти.
  • Обсмажити інгредієнти з другого кроку на олії з прянощами до рум’яності.
  • Зварену сочевицю відправити до засмажки разом з пастою і сіллю.
  • Все перемішати. Залити водою.
  • Варити масу на слабкому вогні при частому помішуванні 12 – 14 хвилин.

В процесі соус загусне від подальшого розварювання сочевиці. При необхідності досолити її і подати з макаронними виробами.

Салат з червоною сочевицею

Інгредієнти:

  • буряк – 2 шт.;
  • червона сочевиця – 130 г;
  • Фета – 80 г;
  • масло оливи – 5 ст. л.;
  • яблучний оцет – 1 дес. ложка;
  • червоний цибуля – 2 головки;
  • помідори – 2 шт.;
  • цукор і мед – по 1 дес. ложці;
  • червоний перець, карі, сіль – по щіпці.
Дивіться також:  Курячі крильця в медово-гірчичному соусі – 6 рецептів

Приготування:

  • Буряк вимити і прямо з шкіркою кожну порізати на 4 частини. Присипати усіма спеціями, сіллю і цукром. Полити медом, олією і оцтом.
  • Покрити ємність з овочами фольгою і запекти в духовці протягом 50 хвилин при 200 градусах.
  • Залити бобові холодною водою. Додати трохи каррі. Варити до м’якості. Вже готову квасолю посолити за смаком.
  • Швидко обсмажити цибулю з помідорами. При цьому цибульні шматочки повинні залишитися хрустким.
  • Все перемішати. Викласти на загальну тарілку.

Зверху доповнити блюдо шматочками сиру Фета.

Незвичайний паштет з морквою

Інгредієнти на склянку бобових:

  • солодка морква – 3 шт.;
  • вершкове масло – 270 – 300 г;
  • сіль, прянощі.

Приготування:

  • Посолити боби і зварити до повної готовності.
  • Моркву крупно потерти і згасити на невеликій порції вершкового масла з прянощами. Добре підійде сюди куркума і каррі.
  • Змішати продукти. Перебити блендером. Посолити за смаком.
  • З’єднати з рештою розм’якшеним маслом. Повторно пюрировать.

Подати в охолодженому вигляді з хрусткими тостами.

Перелічені страви не тільки бюджетні і смачні, але ще й сприятливо впливають на стан здоров’я людини. Користь червоної сочевиці в будь-якому вигляді підтверджують всі сучасні дієтологи. Наприклад, вона стабілізує рівень холестерину і в цілому сприятливо впливає на стан серця і судин. Крім того, запобігає виникненню ракових захворювань і покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.