Чіпси з лаваша — 8 рецептів в духовці, мікрохвильовій печі та на сковорідці

Якщо вам терміново знадобилася смачна закуска, то домашні чіпси з лаваша – один з найкращих варіантів. Це відмінна альтернатива магазинного продукту. Готуються вони легко і швидко, а є їх – одне задоволення.

Хрусткі чіпси лавашу на сковороді

Щоб отримати велику миску апетитних домашніх чіпсів, потрібно взяти простий тонкий магазинний лаваш, улюблене рослинна олія, спеції, прянощі і зелень. Є два варіанти приготування – розрізати на квадрати вже змащений соусом лаваш або ламати на шматочки вже запечений. Другий варіант значно економить час, але вигляд у такий закуски не дуже апетитний. Акуратні квадратики, ромбики або трикутники виглядають куди краще.

Залежно від використовуваних спецій та олії виходить різний смак, тому експериментувати можна до нескінченності.

Чіпси на сковорідці корисними не назвеш, але все-таки вони виходять дуже апетитними, тому варто хоча б зрідка їх готувати.

Інгредієнти прості і доступні:

  • лаваш;
  • олія соняшникова рафінована;
  • паприка, сіль – за смаком.

Приготування:

  • Нарізати лаваш ножицями на квадратики.
  • Влити рослинне масло і акуратно перемішати руками, щоб всі заготовки були змазані.
  • Додати сіль і паприку.

Обсмажити невеликими порціями на розпеченій сковороді.

Загрузка...

Готуємо закуску з зеленню в духовці

Один з найпростіших способів – приготувати чіпси з лаваша в духовці. У виборі зелені можна повністю довіритися самому собі. Можна використовувати сушену зелень базиліка, кропу, кінзи, петрушки або подрібнену свіжу.

Такі чіпси шкідливі, оскільки в них немає хімічних добавок, ароматизаторів та канцерогенів, які неминуче з’являються в процесі смаження.

Для цього потрібно підготувати мінімум продуктів:

  • кілька листів лаваша;
  • зелень будь-яка свіжа – 1 великий пучок;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • масло рослинне – 5 ст. л.;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Зелень промити, добре просушити, дрібно нарубати.
  • Подрібнити часник. З’єднати всі інгредієнти для обмазки, перемішати.
  • Листи лаваша розгорнути на деку, всіяно пекарської папером.
  • Змастити тісто вітамінним соусом.
  • Нарізати на квадрати або ромби не занадто маленького розміру, так як при готуванні заготовки зменшуються в розмірах. Краще викладати їх в один шар, щоб вони рівномірно пропеклися. Але якщо часу обмаль, можна викласти на деко все, але в процесі готування кілька разів перемішати.

Готувати в добре розігрітій духовці не більше 5 хв. Головне – не перетримати закуску в духовій шафі, інакше вона стане занадто сухий і втратить свій смак.

Як зробити чіпси з лаваша в мікрохвильовці?

Це готується швидко. Головне вибрати невелику потужність, щоб уникнути пригорання.

Необхідні інгредієнти:

  • вірменський лаваш – 1 упаковка;
  • масло – 3 ст. л.;
  • паприка, прованські трави;
  • сіль.

Список компонентів можна міняти на свій розсуд.

Приготування:

  • Перемішати масло з сіллю і спеціями. Краще це робити в глибокій мисці, щоб потім було зручно перемішувати заправку з шматочками лаваша.
  • Згорнути лаваші в рулет, нарізати на шматочки. Потім заготовки розгорнути, скласти один на одного і нарізати скибочками.
  • Перемішати заготовки з масляною сумішшю. Викласти на тарілку, укриту пекарської папером, в один шар.

Готувати не більше 2 хвилин, контролюючи процес. Запекти всі заготовки за 1 раз не вийде, тому доведеться робити це в декілька заходів.

З сиром і шинкою

Від чіпсів зі смаком сиру і шинки не відмовиться навіть найвибагливіший гурман.

Продукти потрібні самі звичайні:

  • лаваш;
  • сметана – 0,5 склянки;
  • шинка – 60 г;
  • сир – 100 г;
  • яйце велике;
  • сіль, прянощі, зелень.

Приготування:

  • Збити яйце. Додати сметану, заправити за смаком.
  • Змастити лаваш приготованим соусом.
  • Подрібнити на тертці сир і шинку, рівномірно присипати заготовку.
  • Розрізати лист на невеликі шматочки.

Залишилося поставити деко в розігріту духовку і почекати 7-8 хв.

Гострі чіпси з лаваша

Часник надає закуски тонку гостроту і пікантність, тому чіпси завжди йдуть на ура. Краще відразу готувати подвійну або потрійну порцію.

Продукти:

  • лист лаваша;
  • майонез або сметана – 50 г;
  • часник – зубчик;
  • улюблені прянощі.

В приготуванні немає нічого складного:

  • Подрібнити часник.
  • Перемішати зі сметаною або майонезом. Додати спеції, сіль за смаком.
  • Нарізати лаваш довгими стрічками і змастити їх соусом, не роз’єднуючи заготовки між собою.
  • Акуратно розрізати стрічки на квадрати і викласти на деко.

Запікати 5-6 хв., поки заготовки не стануть золотистими.

Рецепт запікання в духовці з сиром

Є ще один рецепт чіпсів з лаваша з сиром.

Продукти:

  • лаваш;
  • сметана – 1 ст.;
  • сир – 100 г;
  • яйце;
  • часник, паприка, сіль.

Часник можна використовувати свіжий або сушений.

Приготування:

  • Збити яйце зі сметаною до однорідності.
  • Подрібнити сир і додати його в яєчно-сметанную масу. Заправити за смаком.
  • Розгорнути лаваш на пекарської папері і рясно змастити соусом. Нарізати скибочками.

Готувати 7 хв. Вийняти з духовки, почекати, поки чіпси охолонуть, і тільки тоді перекласти в тарілку.

Домашня закуска з васабі до пива

До пивних посиденьок як не можна краще підійдуть апетитні чіпси з васабі. Приготувати їх трохи складніше, але результат вартий того.

Необхідні компоненти:

  • лаваш;
  • яйце велике;
  • філе сьомги – шматочок;
  • майонез – 20 г;
  • васабі, сіль, зелень – за смаком.

Приготування:

  • Дрібно нарізати рибне філе.
  • Збити яйце, додати майонез, рибу, заправити. У випадку з васабі головне – не переборщити. Ця пряність має дуже гострим смаком, тому якщо її покласти занадто багато, навряд чи чіпси вийдуть їстівними.
  • Змастити заготівлю, нарізати шматками.

Запікати в духовці не більше 6 хв.

Солодкі шоколадні чіпси з лаваша

Зробити чіпси з лаваша можна і з шоколадом. Таке ласощі обов’язково сподобається малюкам.

Продукти:

  • лаваш;
  • шоколад – 100 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • ваніль, кориця.

Приготування:

  • Подрібнити шоколад на тертці.
  • Цукор з’єднати з прянощами.
  • Лаваш нарізати шматками і запекти в духовці.
  • Вийняти, посипати підготовленим цукром, знову поставити в духову шафу. Як тільки блюдо почне набувати приємний карамельний відтінок, значить, його потрібно виймати.
  • Готову страву посипати шоколадом і поставити в холодне місце.

Через годину можна знімати першу пробу.

Всі різновиди чіпсів можна використовувати як самостійне блюдо або як основи для бутербродів і сендвічів.

Загрузка...