Чому рвуться млинці, і як це виправити

Млинці – одне з найулюбленіших страв на Русі ще з часів давніх слов’ян. Але ставлення сучасних господинь до цієї страви досить неоднозначне. Одні впевнені, що випікання рум’яних кружечків просте та приємне справу. Інші дивуються, чому рвуться при випічці млинці, і не люблять процес приготування страви. Тим не менш, навчитися готувати ідеальні у всіх відносинах млинці може кожна господиня. Важливо вчасно зрозуміти і усвідомити причину.

Чому млинці рвуться при перевертанні: причини

Чому млинці рвуться при перевертанні? Найчастіше це обумовлено 2 факторами: неправильним вибором сковороди для смаження і помилки співвідношення компонентів тіста.

Вибір сковороди для приготування

Правильно обрана посуд самим прямим чином впливає на міцність млинців. Краще всього вибирати спеціальну млинцеву сковорідку. Вона має невисокі бортики, легко загострюється, а потім остигає. При відсутності такої сковороди, допустимо використовувати чавунну або толстодонную посуд.

Щоб попередити порив виробів в процесі випікання, перед вливанням тесту сковороду змащують жиром, насадженим на вилку. Також можна нанести масло кулінарної пензлем, розподіливши його по дну сковороди. Просто доливати масло в сковороду не потрібно – тісто може не зчепитися з дном, і зібратися з одного краю. Масло починає пузиритися, тісто стає рідким, і як результат млинці не виходять.

Перш ніж влити першу партію, сковороду слід прожарити до ледь помітного серпанок і на кілька секунд прибрати з вогню. І тільки після цих маніпуляцій можна наливати тісто.

До речі, якщо блинная маса прилипла до поверхні і порвалася, недостатньо просто видалити залишки тіста і протерти поверхню. Її ретельно вимити, прожарити і знову змастити маслом.

Невдале співвідношення інгредієнтів

Смак млинців, також як і їх міцність, залежать від складу компонентів. Тісто може бути замішана на молоці, кефірі, мінеральній воді або іншій основі. Млинці можуть готуватися з додаванням соди, дріжджів, заварюється окропом.

Невдало співвіднесені інгредієнти тесту можуть призвести до прикрої ситуації у вигляді рвуться виробів.

Основні помилки господинь полягають у наступному:

  • Кількість борошна. Борошно – обов’язковий компонент тіста для млинців. Перебір борошна може зробити тісто густим, сповільнюючи його розтікання. Готовий млинець з більшою часткою ймовірності вийде важким, і може бути непропеченным. Якщо зі сковороди його легко зняти, то під час згортання великий шанс порвати виріб. Не менш підступний і брак борошна — він не дозволить тесту схопитися при випічці, і воно залишиться рідким, млинці практично неможливо буде перевернути або зняти.
  • Яйця. Прийнято вважати, що причина рвуться млинців полягає в нестачі яєць. Тим не менш, це не зовсім так – у ряді рецептів кількість їх становить 2 штуки, а інша рецептура і зовсім не передбачає додавання яєць у тісто. При цьому млинці знімаються ідеально. Секрет полягає в правильному співвідношенні кількості борошна та яєць.
  • Цукор. У деяких випадках млинці можуть рватися з-за перебору цукру в тісті. Нижня сторона, таким чином, підсмажується, а верх залишається сируватим. Повністю перевернути млинець дуже важко. Тим не менш, зовсім не додавати цукор теж не вихід — без нього млинці вийдуть безбарвними. 1 – 2 ст. л. піску буде достатньо для забезпечення виробу кольору і міцності.
  • Масло. Щоб вироби легко знімалися, в тісто додають рослинну олію. Деякі господині впевнені, що великий обсяг масла забезпечує млинців міцність, а тому додають його від душі. Ефект виходить несподіваним – масло кипить, а тісто пузириться, його структура виявляється порушеною і млинці прилипають до сковороди і рвуться. Оптимальною кількістю масла в тесті вважається 40-50 р.