Цільнозерновий хліб – 5 рецептів з цільнозернового борошна
Цільнозерновий хліб вважається найдавнішим з усіх відомих сортів хліба. Відноситься до елітних сортів. Його можна вживати, не завдаючи шкоди фігурі і обміну речовин.
Цільнозерновий хліб — рецепт для хлібопічки
Щоб хліб, приготовлений в хлібопічці, вийшов вдалим, необхідно беззаперечно дотримуватися приписи. Навіть при найменшому відхиленні від рецепту, результат не буде на сто відсотків гарантованим. У рецептурах вказані інгредієнти на буханець вагою кілограм.
Інгредієнти:
олія – 5 мл соняшникової;
цукор-пісок – 1 ст. ложка;
молочко – 10 мл;
сіль (морська) – пів-ложки;
вода (тепленька) – 390 мл;
дріжджі – 1 ч. ложка сухих;
борошно (цільнозернові) – 600 р.
Приготування:
У контейнер влити тепленьку воду, масло, молоко.
Насипати борошно.
В один кут насипати сіль. В іншій – цукор. Дріжджі помістити в центр. Ці продукти обов’язково треба розташовувати саме таким чином. Якщо цукор стикнеться з дріжджами, то почнеться передчасно реакція дріжджів. Якщо раніше часу відбудеться контакт з сіллю, то вона не дозволить активуватися дріжджам.
Помістити в піч контейнер. Встановити час на випікання. Знадобиться 4,5 години. Якщо піч з функцією прискореного режиму, то час скоротиться на дві години.
Класичний рецепт в мультиварці
Хліб з цільнозерновий борошна набагато корисніше, ніж той, який продається в магазинах.
Інгредієнти:
цукор – 1,5 ч. ложки;
масло – 3 ст. ложки рослинної;
сіль (велика) – 1 ч. ложка;
борошно (цільнозернові) – 500 г;
дріжджі – 1,5 ч. ложки сухих;
вода – 300 мл
Приготування:
У тарілку покласти ст. л. борошна, сіль. Насипати дріжджі. Всипати цукор. Розмішати. Тарілка повинна бути глибока і суха.
Нагріти воду, але не кип’ятити. Вона повинна бути тепла. Влити в тарілку. Перемішати. Накрити рушником. Відставити.
Маса повинна піднятися. Буде потрібно близько півгодини.
Коли в тарілці маса перетворилася в шапку, всипати борошно. Її треба перед цим процесом просіяти.
Налити олію. Замісити. Скачати в кулю, яка не прилипає до рук.
Укласти в миску. Накрити рушником. Це запобіжить поява кірки на поверхні кулі.
Коли маса виросте, стане в два рази більше, помістити на стіл. Вимісити. Скачати кулю.
Чашу промазати маслом. У центр помістити кулю. Притиснути руками.
Закрити кришку.
Виставити режим «Підігрів». Час – чверть години.
Режим переключити на «Випічка». Час – 40 хвилин.
Перевернути іншою стороною буханець. На цьому ж режимі виставити час – півгодини.
Після сигналу вимкнути прилад.
Кришку не відкривати чверть години.
Вийняти. Накрити рушником. Дочекатися остигання.
Бездріжджовий хліб з цільнозернового борошна
Смачний і корисний. На приготування буде потрібно лише півгодини. Це один з найшвидших і корисних видів хліба.
Інгредієнти:
розпушувач – 2 ч. ложки;
масло (оливки.) – 1 ст. ложка;
мед – 1 ст. ложка;
борошно (цільнозернові) – 150 г;
сіль морська – пол ч. ложки;
геркулес – 200 г;
тепле молоко – стакан.
Інгредієнти:
Духова шафа необхідний для приготування розігрітий. Режим 230 гр.
Підготувати ємність. Вона повинна бути глибока і суха.