Цільнозерновий хліб — 5 рецептів з цільнозернового борошна

Цільнозерновий хліб вважається найдавнішим з усіх відомих сортів хліба. Відноситься до елітних сортів. Його можна вживати, не завдаючи шкоди фігурі і обміну речовин.

Цільнозерновий хліб — рецепт для хлібопічки

Щоб хліб, приготовлений в хлібопічці, вийшов вдалим, необхідно беззаперечно дотримуватися приписи. Навіть при найменшому відхиленні від рецепту, результат не буде на сто відсотків гарантованим. У рецептурах вказані інгредієнти на буханець вагою кілограм.

Інгредієнти:

  • олія – 5 мл соняшникової;
  • цукор-пісок – 1 ст. ложка;
  • молочко – 10 мл;
  • сіль (морська) – пів-ложки;
  • вода (тепленька) – 390 мл;
  • дріжджі – 1 ч. ложка сухих;
  • борошно (цільнозернові) – 600 р.

Приготування:

  • У контейнер влити тепленьку воду, масло, молоко.
  • Насипати борошно.
  • В один кут насипати сіль. В іншій – цукор. Дріжджі помістити в центр. Ці продукти обов’язково треба розташовувати саме таким чином. Якщо цукор стикнеться з дріжджами, то почнеться передчасно реакція дріжджів. Якщо раніше часу відбудеться контакт з сіллю, то вона не дозволить активуватися дріжджам.
  • Помістити в піч контейнер. Встановити час на випікання. Знадобиться 4,5 години. Якщо піч з функцією прискореного режиму, то час скоротиться на дві години.
  • Загрузка...

    Класичний рецепт в мультиварці

    Хліб з цільнозерновий борошна набагато корисніше, ніж той, який продається в магазинах.

    Інгредієнти:

    • цукор – 1,5 ч. ложки;
    • масло – 3 ст. ложки рослинної;
    • сіль (велика) – 1 ч. ложка;
    • борошно (цільнозернові) – 500 г;
    • дріжджі – 1,5 ч. ложки сухих;
    • вода – 300 мл

    Приготування:

  • У тарілку покласти ст. л. борошна, сіль. Насипати дріжджі. Всипати цукор. Розмішати. Тарілка повинна бути глибока і суха.
  • Нагріти воду, але не кип’ятити. Вона повинна бути тепла. Влити в тарілку. Перемішати. Накрити рушником. Відставити.
  • Маса повинна піднятися. Буде потрібно близько півгодини.
  • Коли в тарілці маса перетворилася в шапку, всипати борошно. Її треба перед цим процесом просіяти.
  • Налити олію. Замісити. Скачати в кулю, яка не прилипає до рук.
  • Укласти в миску. Накрити рушником. Це запобіжить поява кірки на поверхні кулі.
  • Коли маса виросте, стане в два рази більше, помістити на стіл. Вимісити. Скачати кулю.
  • Чашу промазати маслом. У центр помістити кулю. Притиснути руками.
  • Закрити кришку.
  • Виставити режим «Підігрів». Час – чверть години.
  • Режим переключити на «Випічка». Час – 40 хвилин.
  • Перевернути іншою стороною буханець. На цьому ж режимі виставити час – півгодини.
  • Після сигналу вимкнути прилад.
  • Кришку не відкривати чверть години.
  • Вийняти. Накрити рушником. Дочекатися остигання.
  • Спробуйте також:  Чебуреки з м'ясом - дуже вдале хрусткое тісто

    Бездріжджовий хліб з цільнозернового борошна

    Смачний і корисний. На приготування буде потрібно лише півгодини. Це один з найшвидших і корисних видів хліба.

    Інгредієнти:

    • розпушувач – 2 ч. ложки;
    • масло (оливки.) – 1 ст. ложка;
    • мед – 1 ст. ложка;
    • борошно (цільнозернові) – 150 г;
    • сіль морська – пол ч. ложки;
    • геркулес – 200 г;
    • тепле молоко – стакан.

    Інгредієнти:

  • Духова шафа необхідний для приготування розігрітий. Режим 230 гр.
  • Підготувати ємність. Вона повинна бути глибока і суха.
  • Всипати борошно, пластівці, розпушувач, сіль. Перемішати.
  • В піалу влити тепле молоко. Помістити мед. Розмішати. Компонент повинен розчинитися. Влити олію. Перемішати.
  • Вийде рідка маса.
  • Форму змащувати силіконової пензлем, змоченою в олії.
  • Влити тісто.
  • Поставити на 20 хвилин запікатися.
  • Дістати. Змастити маслом верх. Повернути назад в духову шафу.
  • Через п’ять хвилин можна виймати.
  • З сухофруктами і фундуком

    На приготування доведеться витратити трохи часу, але результат порадує всіх рідних і здивує гостей.

    Інгредієнти:

    • вода – 250 мл;
    • сироватка – 100 мл;
    • борошно пшеничне – 200 г;
    • фундук – 55 г;
    • борошно житнє – 110 г;
    • сіль поварена – 11 г;
    • мед – 35 г;
    • цільнозернові борошно пшеничне – 200 г;
    • курага – 55 г;
    • родзинки – 55 г;
    • дріжджі – 12 г пресованих.

    Приготування:

  • Сухофрукти промити. Помістити в окріп. Витримати півгодини. Дістати, нашаткувати.
  • Подрібнити горіхи.
  • Просіяти борошно.
  • Покласти дріжджі. Підсолити. Перетерти. Щоб дріжджі перетворилися в дрібну крихту.
  • Зробити поглиблення. Влити мед.
  • У воду влити сироватку. Розмішати.
  • Змішати воду з борошняною сумішшю. Замісити. Вийти липка маса. Досипати борошно не треба.
  • Замішувати тепер необхідно чверть години. За цей час тісто перетворитися в ніжну масу.
  • Обсипати сухофруктами і горішками. Замісити.
  • Скачати колобок.
  • Форму промазати маслом. Помістити тісто.
  • Вкрити плівкою.
  • Коли маса зросла в два рази викласти на стіл. Обім’яти.
  • Розрізати навпіл.
  • Сформувати буханця. Викласти на деко. Відставити в сторону.
  • Коли тісто підніметься, зробити надрізи, перемістити в духову шафу, який до цього моменту розігріється до 220 гр.
  • Вниз, під деко поставити миску з водою. Цей хлібець випікається з парою.
  • Через чверть години, перемкнути режим на 180 гр.
  • Готувати чверть години.
  • Дістати. Остудити. Настояти три години.
  • Спробуйте також:  Ватрушки з сиром – 7 рецептів приготування

    Цільнозерновий хліб на кефірі

    Буханець виходить ароматної, смачної і м’якою. Єдиний мінус – це довгий процес підготовки продуктів, який займе декілька днів.

    1 день

    Інгредієнти біги:

    • геркулес – 50 г;
    • кефір – 150 мл;
    • цільнозернові пшеничне борошно – 50 р.

    Приготування:

  • Змішати геркулес з борошном.
  • Влити кефір. Розмішати. Вкрити пакетом. Перемістити в холод.
  • На наступний день дістати.
  • 2 день

    Інгредієнти 2 біги:

    • пшеничне борошно – 250 г;
    • кефір – 300 мл;
    • цільнозернові борошно пшеничне – 200 р.

    Приготування:

  • Перемішати борошно двох сортів.
  • Влити кефір. Розмішати.
  • Додати бігу з минулого вечора. Розмішати.
  • Залишити на столі на півгодини.
  • Інгредієнти тісто:

    • цукор – 10 г;
    • пресовані дріжджі – 4 г;
    • сіль – 12 г помел;
    • соняшникова олія – 10 мл

    Приготування:

  • У бігу другу всипати цукор. Підсолити. Розкришити дріжджі. Розмішати.
  • Вмочуючи в олію руки замісити тісто. На це буде потрібно 20 хвилин.
  • Вкрити плівкою. Залишити на пару годин.
  • Обім’яти.
  • Через півгодини ще раз замісити.
  • Скрутити куля. Дати полежати півгодини.
  • Розкачати. Сформувати буханець. Помістити у форму.
  • Вкрити плівкою. Залишити в холодильнику.
  • Через добу включити духова шафа. Вниз поставити воду в мисці.
  • Коли температура досягне 225 гр., помістити форму в духовку.
  • Через дев’ять хвилин переключити на 190 гр.
  • Запікати півгодини.
  • Загрузка...