Цукерки із сухофруктів і горіхів – 8 рецептів, як зробити корисні цукерки своїми руками

Корисні handmade солодощі – хіт останніх років. Їх подають у модних кафе, дарують одне одному на свята, ними ласують поборники самих строгих дієт. Приготовані своїми руками цукерки із сухофруктів і горіхів відмінно впишуться в систему ПП (правильного харчування), урізноманітнюють дієтичне або вегетаріанське меню.

Прості цукерки із сухофруктів і горіхів своїми руками

Для приготування корисних цукерок використовують найрізноманітніші інгредієнти: сухофрукти, в’ялені фрукти, горіхи, насіння, цукати, мед. Рецептура надає величезні можливості для фантазії.

Кілька варіантів:

  • інжир, курага, арахіс;
  • чорнослив, насіння соняшнику, цукати з папайї і манго;
  • родзинки, курага, мигдаль, ванільний екстракт;
  • курага, чорнослив, фундук;
  • в’ялений апельсин, мигдаль, кизил.

Рекомендації по приготуванню:

  • Інгредієнти додаються приблизно в рівних кількостях, можливі варіанти у відповідності зі смаковими уподобаннями.
  • Для гармонійного смаку один з інгредієнтів має бути з легкою кислинкою: сушені яблука, вишня або журавлина тощо. Цитруси можна додавати в’ялені або свіжі, разом з шкіркою.
  • Горіхи і насіння обов’язково просушуються в духовці або на сковороді. Смажити не потрібно, просто прогріти до першого запаху і остудити.

Волоські горіхи краще купувати в шкаралупі і очищати перед приготуванням, так як вони швидко окислюються під дією світла і починає гірчити.

  • Дуже жорсткі або пересушені сухофрукти замочити в теплій воді, злити її і обсушити продукти на рушник.
  • Всі компоненти подрібнюються в м’ясорубці або блендері в щільну, липку масу.
  • Заготовку потрібно спробувати, щоб перевірити наскільки гармонійним вийшла суміш. Смак завжди можна збалансувати, додавши дрібку солі в жирну пасту, лимонний сік – в приторную, мед – в густу і так далі.
  • Злегка змоченими руками з отриманої пасти формуються цукерки у формі трюфеля або кулі.
  • Цукерки обвалюють в маці, какао, кунжуті, мелених горіхах або кокосовій стружці, щоб вони не злипалися між собою і не бруднили руки. Крім того, після оформлення десерт набуває більш привабливий вигляд.
  • Зверху цукерку можна прикрасити, втиснувши в неї горішок. З цільного горіха можна зробити і начинку-сюрприз.
  • Готові цукерки слід охолодити перед подачею до твердого стану. Можна зробити це в морозилці, якщо в рецепті немає свіжих фруктів або сиру. Десерт без рідини не перемерзнет.
  • Термін придатності при температурі від 0 ° С до 4 ° С зазвичай не більше тижня.
Спробуйте також:  Пиріжки з печінкою — 7 рецептів
Загрузка...

З додаванням фініків

 

Особливий інгредієнт – фініки. Їх багатий і трохи нудотний смак дозволяє створювати вишукані дуети смаків і не вимагає різноманітності в складі десерту.

Вдалі інгредієнти-компаньйони:

  • банан (в’ялений або свіжий), додається 1:1;
  • насіння соняшнику;
  • арахіс;
  • апельсин і мигдаль.

Домашні цукерки з фініками вийдуть дуже липкими. Їх краще обваляти в подрібнених горіхах, кунжуті або кокосовій стружці. Какао-порошок дуже швидко вбереться, і десерт втратить вигляд. Шоколадну нотку можна надати, додавши какао всередину або обвалявши цукерки в тертому гіркому шоколаді.

Як зробити ласощі в шоколаді

 

Цукерки, покриті шоколадною глазур’ю, мають абсолютно професійний вигляд.

Для приготування знадобиться якісний шоколад, не важливо, білий, темний чи молочний.

  • Кожну цукерку наколоти на зубочистку.
  • Охолодити 30 хвилин в холодильнику.
  • Шоколад розтопити на водяній бані в глибокій мисці. Можна додати трохи вершкового масла, щоб глазур була м’якше.
  • Опустити кожну заготовку в шоколад.
  • Почекати, коли стечуть надлишки.
  • Увіткнути зубочистку в основу з пінопласту, щоб глазур застигала на вазі.
  • Ще раз охолодити цукерки в холодильнику.
  • Перед подачею видалити зубочистки.

Готуємо з медом

Мед не тільки надає цукеркам солодкість і аромат, але і служить сполучною компонентом в рецептах з великою кількістю горіхів і насіння.

Якщо є алергія на мед, пом’якшити консистенцію пасти можна кленовим або шипшиновим сиропом замість рідкого меду.

Занадто м’яку суміш легко загущатися, додавши будь-яких сухофруктів або горіхів, якщо мед недостатньо густий.

Приклад рецепту з медом:

  • волоські горіхи – 150 г;
  • кокосова стружка – 50 г;
  • фініки – 50 г;
  • густий мед – 100 г;
  • какао-порошок – 50 г;
  • сіль – 5 р.

Для оформлення краще використовувати кокосову стружку.

ПП-цукерки з сухофруктів і горіхів

 

Прихильники правильного харчування віддасть перевагу зробити натуральні цукерки менш солодкими і жирними. Для цього в суміш додається компонент з нейтральним смаком, багатий білком і амінокислотами – відварений нут. Це різновидність гороху, популярна на Сході і вже оцінена по достоїнству нашою кухнею.

Спробуйте також:  Торт зі збитими вершками – 7 швидких і смачних рецептів

На 250 г відвареного нуту:

  • арахіс — 50 г;
  • фундука – 100 г;
  • гіркого шоколаду – 200 г;
  • ванільного екстракту.

В якості підсолоджувача в цьому рецепті пропонується використовувати стевію в порошку. Це ще один корисний продукт, з практично нульовою калорійністю і багатим фітохімічним складом.

З вівсяними пластівцями

Як не дивно, один із самих ніжних і смачних видів цукерок виходить з простої вівсянки. Її навіть не потрібно варити.

На 200 г сухого «Геркулеса»:

  • 200 г волоських горіхів;
  • 200 г будь-яких солодких сухофруктів: ізюму, фініків, кураги;
  • 100 г меду;
  • 10 г кориці;
  • 30 г рослинної олії без запаху.

Для прикраси можна використовувати ще трохи кориці.

  • Вівсянку перемолоти в грубу борошно.
  • Інші компоненти теж перебити блендером і ретельно перемішати заготовку.
  • Сформувати цукерки і обваляти їх у кориці.

Як варіант, можна зробити прямокутні цукерки: розрівняти солодку масу на дно змащеної форми, охолодити в морозилці і нарізати на порційні ромбики.

Рецепт для дітей

Цукерки з сиром м’які, зовсім не нудні, а всередині приємний сюрприз – цільний горіх або виноградинка. Це ідеальне частування для маленьких ласунів.

Знадобиться:

  • 100 г сиру;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г інжиру;
  • 100 г родзинок;
  • половинка лимона з шкіркою.

Крім того, треба приготувати цілісні обсмажені горіхи або виноградини без кісточок за кількістю цукерок.

  • Всі компоненти, крім сиру, подрібнюються і з’єднуються в густу клейку масу. З неї вылепляются широкі коржі, за розміром в 1,5 разів ширше цукерки.
  • Сир теж повинен бути густим і липким, занадто сухий можна додати трохи йогурту або свіжий банан.
  • За допомогою двох чайних ложечок сформувати кульку з сиру.
  • Всередину вдавити горішок.
  • Покласти сирну начинку на корж із сухофруктів, обережно згорнути її та оформити кульку.
  • Обваляти в кунжуті, мелених кукурудзяних пластівцях або какао.
  • Охолодити до повного затвердіння і подавати до столу. Зберігати цукерки з сиром не рекомендується.

Корисні властивості та протипоказання десерту

Про користь сухофруктів і горіхів написано чимало наукової та популярної літератури. Докладно розбирати вміст вітамінів, корисних жирів і кислот в кулінарній статті немає сенсу, тим більше, що зміст того або іншого продукту в кожній цукерці не велике.

Спробуйте також:  Желе з калини – 7 рецептів, як приготувати смачне і корисне желе

Однак на розум приходить вітамінна паста академіка Амосова, розроблена ним для відновлення пацієнтів у післяопераційний період. Вона до цих пір використовується в такій якості, а також рекомендована здоровим людям для підтримки імунітету.

Склад:

  • чорний і білий ізюм;
  • курага;
  • інжир;
  • чорнослив;
  • волоські горіхи;
  • натуральний мед;
  • лимон з шкіркою.

Всі інгредієнти беруть в пропорціях 1:1 (свіжий лимон – один на три кілограми пасти), подрібнюють і застосовують щоденно по одній ложці три рази в день перед їжею. До речі, з неї теж можна сформувати круглі цукерки.

Ця орєхово-фруктова суміш активізує загальний та місцевий імунітет, має антиоксидантну дію, відновлює нервову системи і травлення, благотворно впливає на роботу серця та інших органів.

Незважаючи на те, що фрукти використовуються в сушеному і в’яленому вигляді, в них залишається досить корисних речовин для створення терапевтичного ефекту при регулярному застосуванні.

Ще одним безсумнівним плюсом натуральних цукерок є відсутність у них підсилювачів смаку та іншої харчової хімії. Ніколи не виникне ейфорійний бажання з’їсти відразу кілограм таких солодощів, навіть найбільші ласуни зможуть утримати себе в руках.

При всіх позитивних якостях, цукерки із сухофруктів і горіхів мають ряд протипоказань до вживання:

  • Калорійність однієї цукерки, в середньому, більше 30 кКал, тому людям, що страждають від зайвої ваги, цей десерт, як і будь-який інший, варто їсти в обмежених кількостях.
  • Великий вміст глюкози може бути небезпечно для людей, страждаючих цукровим діабетом.
  • Горіхи, сухофрукти та мед можуть бути сильними алергенами, тому алергікам, вагітним, жінкам і дітям до трьох років ці продукти можна їсти, дотримуючись розумної добову норму.
  • Саме серйозне протипоказання відноситься до різних захворювань травної системи: різні виразки, гастрит, жовчнокам’яна і сечокам’яна хвороби.

Залишається додати, що сам процес приготування домашніх цукерок приносить чимало задоволення. Він може стати прекрасною передсвяткової традицією або веселим атракціоном для сімейного, дитячого або дорослого свята.

 

Загрузка...