Деруни без яєць – популярні рецепти.

Деруни – це хрусткі, золотисті і ароматні картопляні оладки. Але не все так просто! Це блюдо під різними назвами відомо білоруської, української, єврейської та кількох європейських кухнях. Розглянемо докладніше приготування такого чудового блюда як деруни без яєць та борошна.

Багато хто пам’ятає, як мами і бабусі пригощали гарячими та рум’яними картопляними оладками зі сметаною. Це прекрасне блюдо до сніданку.

Потрібні наступні продукти:

  • картопля;
  • борошно;
  • цибуля;
  • спеції;
  • рослинне масло.

А от щоб зробити з таких продуктів блюдо гідне святкового столу потрібно знати певні секрети.

Покроковий рецепт картопляних драніков без яєць представлений нижче. А також додано кілька секретів для приготування апетитних і смачних з них.

Картоплю помити, очистити і натерти на дрібній тертці, посолити.

Цибулю очистити і також натерти, бажано з самими дрібними отворами на тертці. Можна скористатися кухонним комбайном, тоді процес подрібнення цибулі не викличе незручностей.

А тепер перший секрет: спочатку покладіть в миску тертий лук, а вже в нього картоплю, тоді вона не потемніє, а готові деруни не будуть мати синюватий відтінок.

В отриману масу всипати 3 ст. л. борошна, перець та інші спеції за смаком.

Другий секрет у тому, що масу з картоплі і цибулі потрібно відкинутий на друшляк, щоб рідина стекла. Можна навіть віджати. Адже багато хто думають, що якщо це оладки, то і консистенція маси повинна бути відповідна, але це не так. Зайва рідина зробить їх пухкими, вони можуть розпадатися при смаженні.

Тепер розігріємо на сковороді рослинне масло і почнемо смажити деруни. Для цього викладаємо отриману масу столовою ложкою, щоб виходили округлі за формою оладки.

Смажити потрібно на середньому вогні, щоб середина залишилася сирої. Тому і не варто робити їх занадто високими.

Дивіться також:  Баклажани з м’ясом: 7 рецептів простих і апетитних

А третій секрет в тому, що готові деруни краще викладати на серветку, яка вбере зайву олію.

Кращою добавкою до апетитним дерунам буде сметана, тоді жиру буде багато.

І останній секрет: викладати оладки на тарілку потрібно в один шар, якщо хочете зберегти їх хрустку скоринку.

Картопляні деруни — класичний рецепт без яєць

Ця страва добре підходить для вживання в період посту або для вегетаріанців — потрібно тільки виключити з рецепту яйця.

 

Зате для різноманітності в них можна додати терту моркву або дрібно нарізані гриби. В якості соусу до такої страви можна запропонувати пісний майонез замість сметани.

Щоб вийшла гарна золотава скоринка, в картопляну масу додають куркуму на кінчику ножа. Можна додати спеції, наприклад, коріандр або інші за власним смаком.

Як посмажити деруни без яєць та муки?

В класичний рецепт дерунів можна не додавати яйця, а можна виключити і борошно. Відразу виникає питання, як посмажити деруни без борошна? Адже борошно склеює картопляну масу. Для цього потрібно знати два секрету.

Перший: приготовлену для смаження масу потрібно віджати, щоб не залишилося зайвої рідини, і зліпити руками овальні котлетки, які перед тим, як покласти в розігріте масло трохи притиснути долоньками.

І другий секрет: смажити деруни на середньому вогні потрібно не менше двох хвилин, щоб утворилася скоринка, вона-то і допоможе акуратно перевернути кожен з них. На другій стороні теж смажити 2-3 хвилини.

Можна додати куркуму для гарного кольору скоринки.

Деруни без яєць в духовці

 

Якщо потрібно приготувати велику порцію драніков, то можна приготувати їх в духовці. Добре готувати таким чином деруни з добавками. Наприклад, з м’ясом. Тоді ви будете впевнені, що начинка добре пропеклась.

Дивіться також:  Макарони Болоньєзе – 8 рецептів, як приготувати традиційне блюдо італійської кухні

Рецепт:

  • картопля – 1 кілограм;
  • ріпчаста цибуля – 100 гр, або дві середні головки;
  • часник – 2 зубці, дрібно нарубаного, якщо така добавка доведеться за смаком;
  • кріп за бажанням;
  • сіль, перець за смаком.

Далі готуємо за такою схемою:

Очищену картоплю і цибулю натерти на дрібній тертці. Деякі господині радять одну частину картоплі натерти на дрібній, а другу на середній тертці, щоб маса вийшла однорідною, але поджаривалась з скоринкою. Пам’ятаємо про секрети, і добре перемішавши всі інгредієнти, відкидаємо масу на друшляк, дати стекти зайвої рідини.

Беремо деко застеляємо його пергаментом і викладаємо сформовані оладки. Духовку потрібно попередньо нагріти до позначки 185 градусів, час запікання близько 30 хвилин.

Картопляні деруни без яєць з фаршем


 

Щоб зробити це чудове блюдо більш ситним, можна приготувати деруни з м’ясом.

Необхідні інгредієнти:

  • картоплю сортів жовтого кольору – 1 кілограм;
  • ріпчаста цибуля-3 головки;
  • фарш свинячий або яловичий – 350 гр.
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Приготування:

Дві цибулини подрібнити і частину змішати з картоплею, а частина з фаршем. Залишилася цибулину нарізати тонкими кільцями і підсмажити до золотистої скоринки. Скласти в тарілку, це знадобиться нам пізніше.

Картопляну масу посолити, віджати. В іншій мисці змішати фарш з цибулею, теж посолити, поперчити і ретельно перемішати.

На розігріте масло викладаємо ложкою коржик з картоплі, зверху меншу за розміром коржик з фаршу і знову шар картоплі. Обсмажити з двох сторін, акуратно перевертаючи. Потрібно намагатися, щоб деруни залишилися цілими.

Потім викладіть деруни на деко або у форму для запікання, і відправити в розігріту духовку хвилин на 15. Так деруни гарантовано пропечуться і залишаться соковитими.

Рецепт без яєць з курячим м’ясом

Можна приготувати відмінні деруни з додаванням курячого філе.

Дивіться також:  Як приготувати тефтелі – 12 рецептів

Інгредієнти для приготування 5-6 порцій:

  • картопля — 6-7 середніх за розміром бульб;
  • цибуля – 2 невеликі головки;
  • борошно — 3 ст. л. без гірки;
  • куряча грудка – половинка, приблизно 250 гр;
  • сіль, перець за смаком;
  • зелень – кріп і петрушка;
  • рослинне масло.

Приготування:

Дотримуючись класичного рецепту очищений і натертий на дрібній тертці картоплю відразу змішати з цибулею, посолити і дати стекти зайвої рідини. Додаємо дрібно нарізану зелень і порізані дрібними шматочками філе. Ретельно перемішати, всипати борошно, додати сіль і перець.

Викладати масу столовою ложкою на розігріту сковороду, надавши круглу або овальну форму. Смажити на середньому вогні під кришкою, щоб м’ясо не залишилося сирим. Можна подавати до столу зі сметаною і зеленню. Приємного апетиту!