Деруни картопляні — класичний рецепт приготування і варіації

Таке блюдо приготувати дуже легко, тим більше що зараз є безліч доповнень до цим ароматним картопляних оладок. У цій статті ми розглянемо не тільки класичний рецепт приготування картопляних драніков, але і його інтерпретації.

Класичний рецепт дерунів

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 штук (середнього розміру);
  • Яйця – 2 штуки;
  • Цибуля – 1-2 головки;
  • Борошно для тіста (кількість залежить від консистенції тесту, чим рідше воно буде, тим більше буде потрібно борошна);
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

  • Картоплю необхідно очистити від шкірки. Обов’язково вирізуйте всі чорні крапки і гниль. Промийте картоплю в холодній воді.
  • Візьміть велику тертку і з її допомогою подрібніть всю картоплю.
  • Зніміть з лука шкірку і теж натріть його на крупній тертці.
  • У великій мисці змішайте цибулю, картоплю і 2 яйця. Тісто вийде рідкуватим, з-за того, що з картоплі виступає крохмаль. Тому, картоплю потрібно загустити з допомогою борошна. Наприкінці тісто необхідно посолити.
  • Добре розігрійте сковороду і налийте на неї рослинне масло, потім розподіліть його по всій поверхні, з допомогою силіконової пензлика.
  • Набирайте тісто в ложку і викладайте деруни на сковороду. В ідеалі потрібно використовувати чавунну посуд, але підійде також сковорідка з антипригарним покриттям.
  • Смажити оладки потрібно до золотистого кольору. Потім, за допомогою лопатки їх необхідно перевернути, щоб вони приготувалися і з іншого боку.
  • Страва готова! Подавайте його разом з овочами, або ж просто з хлібом.
  • Деруни з м’ясним фаршем

    Інгредієнти:

    • М’ясо – 0,2 кг (зазвичай використовують свинину, але ви можете взяти куряче філе або яловичину);
    • Цибуля – 1 штука;
    • Картопля – 7 штук;
    • Борошно – 1 ст. ложка;
    • Улюблені приправи і сіль – за смаком.

    Приготування:

  • М’ясо промийте і обсушіть. Подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
  • Очистіть цибулю, наріжте його дрібно, або ж перемеліть на м’ясорубці і додати до м’яса. До фаршу ще необхідно додати спеції (наприклад, хмелі-сунелі, каррі або базилік) і сіль. Все ретельно перемішайте. Фарш готовий.
  • З картоплі потрібно зняти шкірку і ретельно промити. На крупній тертці подрібніть все картоплю. Щоб не було в тесті зайвої вологи, радимо вам зробити деруни так: 1) Очищену картоплю промокніть паперовими рушниками чи серветками, щоб прибрати рідина; 2) Перетріть весь картоплю на тертці і складіть його в чистий рушник, або ж в марлю і міцно скрутіть, щоб пішла зайва волога. Тоді картопля буде готовий до подальшої обробки, і в такому випадку не потрібно буде додавати борошно.
  • До картоплі додайте яйця, все змішайте.
  • Якщо ви картопля не «вижимали» то додайте борошно.
  • Перед самої спекотної додайте до картоплі сіль. Раніше цього робити не можна, щоб картопля не пустила сік.
  • Розігрійте сковороду, налийте в неї масло.
  • На розпечену сковорідку можна викладати картоплю. Викладіть невелику кількість тіста і розрівняйте його.
  • Поверх картоплі покладіть ложку фаршу, рівномірно розподіліть її по всьому дранику.
  • На м’ясо знову покладіть шар картоплі, щоб м’ясо не виглядало, і не випало, «запечатаний» драник сформований.
  • Обсмажте виріб з одного боку до рум’яної скоринки на середньому або великому вогні.
  • Потім переверніть деруни, зменшіть вогонь і накрийте сковорідку кришкою. Смажити м’ясні оладки потрібно ще близько 10-15 хвилин.
  • Готові деруни слаживайте на паперові рушники, щоб вони увібрали зайвий жир.
  • Подавайте деруни в теплому вигляді. Приємного апетиту.
  • Картопляні деруни з грибами

     

    Такий рецепт дерунів по достоїнству оцінять любителі грибів.

    Інгредієнти:

    • Гриби – 0,3-04 кг;
    • Цибуля – 2 штуки;
    • Картопля – 0,7-0,8 кг;
    • Борошно – 2 ст. ложки;
    • Масло – для смаження;
    • Яйце – 1 штука;
    • Сіль і приправи – за смаком.

    Приготування:

  • Необхідно ретельно промити гриби (обов’язково, кілька разів). Обріжте всі темні місця і зніміть шкірку.
  • Дуже дрібно нарізати гриби (у підсумку вони повинні бути за розміром, як картопля), але врахуйте, що вони ще ужарятся і удвічі зменшаться в розмірі.
  • На розпечену сковороду висипте гриби. Вони відразу пустять сік, нехай вони потушатся у своєму соку, потім присолите їх і ретельно перемішайте.
  • Зніміть з лука шкірку і дрібно наріжте його. Відразу обробіть 2 цибулини, але вони потрібні для різних процесів.
  • Коли випарується вся рідина з грибів – вливайте масло, щоб вони почали смажитися.
  • Додайте до грибів подрібнену цибулю (тільки 1) і перемішайте. Нехай гриби разом з цибулею пожарятся близько 10 хвилин на невеликому вогні.
  • Очистіть весь картоплю і натріть його на тертці.
  • Додайте до картоплі цибуля (друга головка), 1 яйце, приправи і сіль. Все дуже ретельно перемішайте.
  • Додайте до картопляної маси готові гриби і борошно. Все змішайте.
  • Розігрійте сковороду, змастіть її маслом і з допомогою ложки викладайте на гарячу поверхню деруни.
  • Коли з одного боку виріб підрум’яниться, можна перевертати деруни на іншу сторону.
  • Тепер поставте вогонь на мінімум, і нехай деруни дожариваются в такому стані близько 10 хвилин.
  • Наші деруни готові. Їсти їх краще в теплому вигляді, разом зі сметаною.
  • Рецепт дерунів, запечених в духовці

    Відмінний варіант для тих, хто дотримується дієти або стежить за своїм харчуванням, адже в цьому рецепті споживання масла значно нижче. Також, ця ідея сподобається господиням, якщо у них готується відразу кілька страв, і немає часу стояти біля плити. Отже, приступимо.

    Інгредієнти:

    • Картопля – 0,4-0,5 кг;
    • Сметана – 1 ст. ложка (це для готування, для подачі беріть цей інгредієнт окремо і самі розрахуйте потрібну вам кількість);
    • Яйце – 1 штука;
    • Цибуля – 1 головка;
    • Борошно – 2 ст. ложки;
    • Часник – 2 зубчики;
    • Масло – для змазування дека;
    • Сіль і приправи – за смаком.

    Приготування:

  • Увімкніть духовку на 200 градусів, щоб до моменту випікання вона встигла нагрітися.
  • Зніміть з лука шкірку і дрібно наріжте його.
  • Очистіть часник і пропустіть 2 зубчики через прес або дрібно наріжте його.
  • З картоплею разделывайтесь поетапно: 1) Візьміть 1 картоплю і зніміть з неї шкірку, обріжте гниль і оченята; 2) Промийте її; 3) На великій тертці натріть цю картоплину й відразу відіжміть її, щоб пішла зайва рідина, яка буде заважати приготування; 4) Складіть натерту картоплю в миску і додайте до неї трохи сметани. Це необхідно для того, щоб картопля не потемніла. Повторіть ці процеси з усіма картоплею і складіть їх у велику ємність.
  • У картоплю вбийте яйце і все перемішайте.
  • Додайте борошно і спеції, а також подрібнену цибулю з часником. Все змішайте.
  • Візьміть деко і змастіть всю його поверхню (з допомогою силіконової пензлика) рослинним маслом або маргарином. Якщо у вас силіконовий лист, то змащувати його необов’язково.
  • На невеликій відстані друг від друг потрібно розкладати наші деруни. Для зручності – скористайтесь ложкою.
  • Надсилайте форму в духовку на 20 хвилин.
  • Золотисті деруни можна виймати і подавати до столу. За бажанням, можна прикрасити деруни зеленню. В якості соусу можна використовувати сметану або кетчуп. Приємного вам апетиту.
  • Тепер ви знаєте, як приготувати деруни з картоплі. Пробуйте зробити нові рецепти і не бійтеся експериментувати. Готуйте з любов’ю!

    Загрузка...