Деруни з фаршем — 6 рецептів

Поєднання картоплі і м’яса лежить в основі смачних страв різних національних кухонь. Велику популярність завоювали картопляні деруни з фаршем, деруни, чаклуни і зрази.

Існує декілька класичних рецептів, як приготувати деруни з фаршем.

Деруни з фаршем – класичний рецепт білоруських чаклунів

У класичному білоруському рецепті мінімум складових:

  • Картопля
  • Свинячий фарш
  • Сіль

Картоплю необхідно дрібно потерти і віджати, так, щоб терта маса залишалася досить липкою і в’язкою. Складність полягає в тому, що багато сучасні сорти магазинного картоплі містять недостатньо крохмалю, і чаклуни з неї будуть розвалюватися. Тому доцільно додати жменьку борошна і яйце.

На добре розігрітій з маслом сковороді ложкою формуються кружечки з картопляної гущі, на них начинку з підсоленого фаршу, яка покривається другим шаром гущі. Отримані «коржі» обсмажують з двох сторін на маленькому вогні.

Загрузка...

Деруни з фаршем в горщиках

 

Мабуть, найпростіший спосіб смачно приготувати деруни з фаршем – запекти їх в духовці в горщиках.

На один горщик середнього розміру знадобиться 2 картоплини, 70 гр фаршу, спеції за смаком, невеликий шматочок вершкового масла.

У кожен горщик натерти одну картоплину, покласти на неї шматочок масла і приправлений фарш, покрити залишилася тертою картоплею. Готувати в духовці 40 хвилин при режимі 180 °С.

Вдосконалений рецепт чаклунів

Необхідні інгредієнти:

  • 7-8 картоплин середнього розміру;
  • 2-3 яйця;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. борошна;
  • сіль за смаком;
  • 200 г м’ясного фаршу;
  • рослинна олія для смаження;
  • сметана;
  • за бажанням можна додати перець і улюблену зелень.

Підготовка та вибір інгредієнтів

Смак страви в чому залежить від якості використовуваних продуктів.

  • Для дерунів добре підійде свіжий не надто молоду картоплю різних сортів середнього і великого розміру.
  • Фарш слід вибрати максимально свіжий і не дуже жирний, ідеально підійде яловичина наполовину зі свининою.
  • Найкраще масло для смаження — соняшникова рафінована і очищене від зайвих домішок.
Спробуйте також:  Цибуля маринована в оцті – 7 швидких рецептів для салату і шашлику

Картоплю миємо та очищаємо, чистимо цибулю і часник. Помістимо овочі в прохолодну воду. За 10-15 хвилин рідина забере надлишки соку і зменшить кількість нітратів та інших шкідливих речовин, які потрапляють до нас на стіл з рослинної їжі.

Готуємо тісто

  • Першим подрібнити цибулю, його можна дуже дрібно нарізати ножем або потерти на крупній тертці. Що б очі не сльозилися добре допомагає набрати в рот холодної води і тримати її під час роботи з цибулею.
  • Далі додаємо тертий картопля – цибульний сік не дасть крохмалю потемніти і ваше тісто залишиться приємного світлого кольору.
  • Яйця перемішуємо в однорідну масу, солимо і вливаємо в загальну миску.
  • Додаємо чавлений часник і подрібнену зелень за бажанням.
  • Перемішуємо.
  • Всипаємо борошно поступово. Якщо картопля виявиться занадто водянистий, то необхідно збільшити її кількість, щоб тісто не занадто сильно розтікалося. Підсумкова маса по густоті повинна бути близька до тесту для оладок.
  • Готуємо фарш

  • Додаємо до м’яса сіль і перець за смаком.
  • Вливаємо дві столові ложки води.
  • Ретельно перемішуємо.
  • Злегка обсмажуємо на повільному вогні.
  • Етап приготування

    Також як у класичному варіанті, на сковороді формуються картопляні коржі з фаршем всередині. Обсмажувати можна на сильному або середньому вогні, м’ясо, обсмажене заздалегідь не залишиться сирих, що значною мірою скорочує час приготування.

    З сиром в духовці, у формочках

    Такий варіант приготування відрізняється легкістю формування красивої форми чаклунів і добавкою сирного компонента. Заміна смаження запіканням підійде, коли не хочеться стояти зі сковорідкою біля плити або хочеться зробити страву більш «здоровим».

    Тісто готуємо так само як у минулому рецепті, а м’ясну начинку компонуємо навпіл з сиром: знадобиться 100 гр фаршу і 100 гр тертого сиру. При випіканні в духовці начинка не потребує попередньої обжарке.

    Спробуйте також:  Що приготувати з курячого філе? 13 рецептів приготування

    Приготування

    Для створення дерунів підійдуть металеві або силіконові формочки округлої форми діаметром 7-10 див.

  • Промазуємо маслом деко і формочки.
  • Розміщуємо формочки на деко на відстані 1-2 см один від одного.
  • Розкладаємо підготовлені компоненти за формами: нижній картопляний шар, начинка і верхній картопляний шар.
  • Пекти в добре розігрітій духовій шафі при температурі 180° С 30 хвилин.
  • Подача

    Естетично приємна форма дозволяє виконати сервіровку в кращих ресторанних традиціях. Найбільш підходящим прикрасою стане зелень, сметана або соус на її основі.

    «Російське буріто»: деруни з фаршем птиці і солоними грибами

    Необхідні інгредієнти:

    • 6-7 картоплин;
    • 2 яйця;
    • 3 ложки борошна;
    • Одна цибулина середнього розміру;
    • Куряча грудка або можна взяти готовий курячий фарш;
    • Консервовані солоні гриби;
    • Папір для запікання;
    • Червоний гострий перець;
    • Сіль.

    Підготовка:

    Приготувати начинку: подрібнити курячу грудку, цибулю і гриби до однорідної консистенції. Якщо використовуєте готовий фарш, то внести в нього порубані гриби і цибулю. Додати червоний перець за смаком.

    • Змішати яйця і борошно.
    • Очищені картопляні бульби подрібнити, віджати зайву вологу.
    • Додати картопляну масу в тісто.
    • Злегка посолити.

    Готуємо буріто:

  • Форму «буріто» сформувати на папері для запікання. Папір ріжемо на прямокутники розміром 15 на 20 див.
  • Рівномірним шаром розподіляємо на аркушах тісто, залишивши порожніми бічні паперові краю на 3-4 см і верхній край на 2 див.
  • В середині прямокутника сформувати лінію з курячої начинки.
  • Загорнути виріб «цукеркою».
  • Укладаємо «цукерочки» на деко на відстані 1 -2 см один від одного.
  • Запікати в духовці при температурі 200°С 40 хвилин.
  • Деруни з фаршем під сиром у сметанною заливці

    Найбільш традиційно поєднувати деруни з сиром і сметаною.

    Необхідні інгредієнти:

    • 7-8 картоплин середнього розміру;
    • 200 гр нежирного фаршу;
    • 150 гр сметани 25% жирності;
    • 100 гр тертого сиру;
    • 2 яйця;
    • Улюблена зелень;
    • 2 зубчики часнику;
    • Сіль, перець.
    Спробуйте також:  Соус для креветок - 8 кращих рецептів

    Приготування

  • На змащеному жиром деку рівномірно розподілити гуртки з половини тертої картоплі.
  • У центр кіл однаковими порціями помістити підсолений фарш, закрити начинку, що залишилася картопляною масою.
  • Випікати в добре прогрітій духовці 25 хвилин, потім посипати кожен драннік тертим сиром, відправити дбати ще на 5 хвилин.
  • Поки деруни будуть запікатися, яйця збити зі сметаною, додати подрібнену зелень, часник, а також сіль і перець за смаком.
  • Через 5 хвилин, коли сир розплавиться залити вміст дека підготовленої заливкою.
  • Дошкулити страву до готовності.
  • Загрузка...