Деруни з м’ясом – 5 рецептів

Деруни, деруни, чаклуни (картопляні оладки з начинкою) — національна страва Білорусії. Традиційно воно готується з білоруської картоплі, що має велику кількість крохмалю, за рахунок якого пишні деруни з м’ясом виходять особливо смачними. Володіючи високою калорійністю, дане блюдо подається на стіл самостійно, а так само може бути доповнено сметаною, вершковим маслом, грибним соусом, легким овочевим салатом або квашеною капустою.

Хитрощі приготування смачних дерунів

У картопляні деруни з м’ясом кожна господиня вносить свої корективи, враховуючи смакові особливості сім’ї. Наприклад, деякі жінки заздалегідь відварюють картоплю до напівготовності, що значно зменшує час обжарювання дерунів, а готову страву виходить більш ніжним.

Секрети досвідчених господинь:

  • При виборі картоплі варто звернути увагу на зрілі міцні бульби, мають шорстку шкірку і жовту серединку. Такий картопля позитивно впливає на смак готових дерунів і допомагає зберегти форму виробу при обсмажуванні;
  • Найчастіше бульби натираються на дрібній тертці, але щоб маса мала краще зчеплення і не розповзалася при смаженні, частина картоплі натирають великої стружкою;
  • Додавання невеликої кількості масла в картопляну масу, додасть дерунам пористу консистенцію;
  • Крохмалем, отриманим при відстої віджатою з картоплі рідини, можна замінити борошно, яка входить до складу рецептів, тоді страва буде більш ніжним і соковитим;
  • Оскільки деруни належить обсмажують у великій кількості олії, то після приготування їх викладають на паперовий рушник, щоб видалити надлишок жиру.

Деруни картопляні з м’ясом: класичний білоруський рецепт

Склад:

  • 700 г бульб картоплі
  • головка цибулі
  • 2 курячих яйця
  • 2 ст. л. пшеничного борошна
  • 200 г м’ясного фаршу
  • сіль і перець
  • раст. олія для смаження

Приготування пощагово:

  • Улюблений м’ясний фарш солиться і перчится, потім додається дрібно порізана цибулина, добре вимішується до однорідної консистенції.
    Дивіться також:  Куряче філе в паніровці – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці

    1-2 столових ложок молока або вершків, доданих у фарш, зроблять його більш соковитим.

  • Очищені бульби натираються на дрібній тертці (ступінь подрібнення може бути змінена в залежності від смаку). Отримана маса віджимається, потім до неї додаються яйця, сіль, борошно і все ретельно перемішується. Столова ложка сметани або натертого ріпчастої цибулі не дасть картоплі потемніти і придбати синюшний колір.
  • Для смаження краще використовувати чавунну сковороду з товстим дном, в яку наливається рослинне масло шаром 4 мм. Сковорода ставиться на сильний вогонь для розжарювання.
  • Картопляна маса викладається на розпечену сковороду і злегка розрівнюється.
  • На підрум’янені кружальця кладуть м’ясна начинка, розрівнюється за допомогою вилки так, щоб краї картоплі залишалися вільними.
  • Поверх фаршу викладається порція картоплі, «запечатуючи» фарш всередині картопляної маси.
  • Чаклуни, обсмажені на сильному вогні з двох сторін до рум’яної скоринки, прикриваються кришкою і доводять до готовності.
  • Деруни з м’ясом у горщиках

    Склад на 4 порції:

    • кг картоплі
    • 0.5 кг свинячої грудинки
    • 2 курячих яйця
    • 5 ст. л. борошна
    • сіль і спеції
    • велика цибулина
    • 100 г сметани
    • рослинна олія

    Приготування

  • Очищені бульби подрібнюються за допомогою терки. У віджату отриману масу додаються яйця, 4 ст. л. борошна і сіль. Все добре вимішується.
  • На сковороді з розпеченим обсмажуються картопляні коржі. Діаметр драніков не повинен перевищувати діаметра наявних горщиків.
  • Свиняча грудинка нарізають невеликими шматочками і обсмажується з нарізаною цибулею, спеціями для м’яса і сіллю на сковороді протягом чверті години.
  • Їдальня ложка борошна змішується зі сметаною і половиною склянки холодної води. Отримана заправка вливається в сковороду з м’ясом, після чого грудинка гаситься ще 3-4 хвилини.
  • У сухі чисті горщики лягає по 1 дранику, зверху викладається невелика кількість м’яса з підливою і закривається ще 1 драником.
  • Шарами з коржів і м’яса заповнюються горщики, закриваються кришечками і ставляться на деко.
  • Духовка попередньо розігрівається, потім деко з горщиками ставиться в духовку на 15 хвилин при 190⁰C.
  • Дивіться також:  Курка по-грузинськи – 8 покрокових рецептів приготування

    Як приготувати деруни з курячим м’ясом?

    Склад:

    • 2 кг бульб картоплі
    • 700 г курячої грудки
    • 3 головки ріпчастої цибулі
    • 2 курячих яйця
    • 100 г сметани
    • пучок свіжого кропу
    • ч. л. сушеного або свіжого часнику
    • сіль
    • 50 р пшеничного борошна
    • олія для смаження

    Приготування

  • Філе нарізати шматочками і перемелюється разом з 2 головками цибулі фарш на м’ясорубці або комбайні.
  • У фарш додається яйце, дрібно порізаний кріп і сіль. Все перемішується і ставиться в холодильник.
  • Очищений картопля натирається на тертці. Виділений сік зливається, після чого в картопляну дранку додається сіль, яйце, сметана, часник і борошно. Маса добре вимішується.
  • На розпечену сковороду з рослинним маслом столовою ложкою викладається картопляна дранка і формується у вигляді коржа.
  • Коли краю драніков почнуть підрум’янюватися, зверху викладається курячий фарш у вигляді плоскої котлетки.
  • М’ясо накривається новим шаром дранки, запечатуючи курку між шарами картоплі.
  • Смажать деруни на середньому вогні до рум’яної скориночки з обох сторін.
  • Готову страву подають зі сметаною, прикрашене гілочкою зелені.
  • Картопляні деруни запечені в духовці


    Склад:

    • 800 г бульб картоплі
    • 250 г м’ясного фаршу
    • 150 г твердого сиру
    • куряче яйце
    • сіль і спеції за смаком

    Приготування

  • М’ясний фарш солиться, заправляється спеціями, вимішується і забирається в холодильник.
  • Очищений картопля натирається в пюре, виділений сік зливається.
  • До картопляної дранці додається натертий 100 г шматок сиру, яйце, сіль і чорний мелений перець. Маса добре вимішується.
  • Поки духова шафа розігрівається до 200⁰С, деко змащують раст. маслом. Половина картопляної дранки розкладається по листу у вигляді оладок, на які викладається фарш і друга половина картопляної маси.
  • Заготівля драніков прикривається харчовою фольгою і відправляється запікатися в духовку на 40 хвилин.
  • Після закінчення часу фольга знімається, деруни посипаються тертим сиром і ставимо в духовку ще на 5 хвилин.
  • Дивіться також:  Паштет із курячої грудки – 7 рецептів, як приготувати смачний паштет дієтичний в домашніх умовах

    Простий рецепт дерунів по-мінськ

    Склад:

    • 800 г картоплі
    • 4 ст. л. розм’якшеного вершкового масла
    • 4 ст. л. рослинного масла
    • 400 г свинини
    • сіль і перець за смаком
    • 6 часникових зубчиків

    Приготування

  • М’ясо з часником подрібнюється в фарш, до якого додається сіль і перець, все вимішується до однорідності.
  • Очищені бульби картоплі натираються на тертці. Виділений сік зливається, до дранці додається сіль і перемішують.
  • Сковорода з товстим дном раскаливается, додається рослинне масло, на якій смажаться картопляні коржі до золотистої скоринки.
  • Жаростійкий посудина, наприклад, гусятниця, змащують вершковим маслом, потім в неї викладається шар драніков, зверху розкладається шар фаршу, який закривається картопляними коржами.
  • Блюдо запікається в духовці при 200⁰С приблизно півгодини.
  • Перед тим як приготувати деруни з м’ясом, намагайтеся правильно розрахувати вихід готового страви, оскільки вони подаються до столу в гарячому вигляді. Смакові якості охололих виробів губляться, і вони перестають хрустіти.

    Приємного апетиту!