Дитяче меню на день народження – 13 ідей з рецептами в домашніх умовах

Дитяче меню на день народження варто продумувати з особливою ретельністю. Воно має вийти цікавим, оригінальним, різноманітним. Важливо подбати не тільки про смакові якості, але також про яскравому і незвичайному оформленні кожного частування і, звичайно, його нешкідливість для дитини.

Дитяче меню на перший день народження

Перший день народження – відповідальна у всіх сенсах захід. Але святкових частувань ще не доведеться приділяти особливої уваги. Всі страви в основному готуються для дорослих гостей.

Дитячий стіл на день народження в 1 рочок може включати в себе очищені, порізані і красиво викладені фрукти, порційні фруктові/ягідні/овочеві пюре, соки, сирки і печиво. Побалувати малюків вдасться хіба що особливим тортом з дитячих молочних продуктів.

Торт на 1 рік

Інгредієнти:

  • 1 банан;
  • ½ Ст. дитячого йогурту;
  • 200 р дитячого сирка;
  • цукор за бажанням;
  • 5 г желатину;
  • 150 – 200 г дитячого печива.

Приготування:

  • Застелити роз’ємну форму плівкою і повністю покрити її дно печивом.
  • Змішати молочні продукти і цукор. Останній інгредієнт необов’язковий, він додається за бажанням. Якщо йогурт, сирок солодкі, можна обійтися без додаткового підсолоджувача в рецепті.
  • Желатин розвести в 50 мл холодної води і залишити на 10 – 12 хвилин. Підігріти суміш на повільному вогні до повного розчинення згущувача і влити до складу другого кроку.
  • Розподілити сирну масу з печінкою. Велика частина його при цьому спливе нагору.
  • Прибрати основу десерту в холод на 3 години.
  • Після закінчення цього часу акуратно перевернути торт на тарілку, зняти плівку.
  • Викласти навколо десерту бортик з печива і перев’язати його яскравою стрічкою.

Залишиться тільки прикрасити готову ласощі кружечками банани.

Що приготувати на п’ятиріччя дитини

Утримати п’ятирічного іменинника та його гостей за святковим столом непросто. Діти в цьому віці віддають перевагу витрачати велику частину часу на активні веселі ігри. Тому і в меню на дитячий день народження 5 років потрібно включати такі страви, якими вдасться швидко вгамувати голод, щоб побігти далі по своїх справах.

Млинцеві канапе

Інгредієнти:

  • 300 г курячої шинки;
  • 1 повний стакан м’якого сирного сиру;
  • оливки/маслини;
  • 8 шт. тонких готових млинчиків;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • По будь-якому зручному рецептом потрібно спекти тонкі смачні млинці. Досить буде 8 шт.
  • Перший млинець викласти на обробну дошку, покрити його сирним сиром і присипати зеленню. Накрити другим і розкласти по ньому тонкі шматочки курячої шинки.
  • Повторювати шари, поки не закінчаться основи і начинка.
  • Одержаний «торт» нарізати на акуратні квадрати-канапе.

Кожну порцію прикрасити оливкою або маслиною, закріпити шпажкою.

Закуска «Стадіон»

Інгредієнти:

  • 3 упаковки білого хліба;
  • 1 упаковка вершкових сосисок;
  • півкіло будь-ковбасних виробів;
  • півкіло сиру;
  • 2 пучка салатних листків;
  • 2 кг різних овочів (черрі, солодкі перці, огірки);
  • оливки і маслини;
  • солоні квадратні крекери.

Приготування:

  • У середину великого круглого або квадратного страви поставити прямокутний неглибокий салатник. Засипати його салатними листям, подрібненими прямо руками (половина від вказаного в рецепті кількості).
  • На отриманому «ігровому» зеленому полі виставити «гравців» двох команд з оливок і маслин.
  • Область навколо салатника за допомогою квадратних крекерів поділити на рівні частини. На свій розсуд заповнити їх подрібненими ковбасними виробами, сосисками, невеликими шматочками овочів та сиру.
  • Залишається обрамити отриману конструкцію шматочками білого хліба. Між ними вкласти салатному листочку.

До такої ефектної закуски можна на додаток подати будь-які негострі соуси.

Осьминожки з сосисок

Інгредієнти:

  • 12 – 14 мініатюрних сосисок;
  • 1 столове яйце;
  • 2 десертні ложки сметани;
  • 2 десертні ложки борошна;
  • сіль;
  • соняшникова олія.

Приготування:

  • Збити яйце до появи пінки. Додати до нього сметану і сіль. Повторити збивання компонентів разом.
  • Всипати просіяне борошно. Перемішати. Повинен вийти однорідний тісто середньої густоти.
  • Кожну сосиску очистити від плівки і з одного боку розрізати хрест-навхрест. Другу частину сосиски опустити в кляр.
  • Обсмажити закуску до готовності в киплячому маслі.

Подати з кетчупом.

Банановий десерт

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. арахісової олії;
  • 2 великих банана;
  • половина плитки молочного шоколаду;
  • 2 ст. л. подрібненого горіхового асорті.

Приготування:

  • Банани почистити і кожен розділити на 4 – 6 частин (залежно від розміру).
  • Промазати фруктові скибочки арахісовим маслом і нанизати на довгі шпаги.
  • Розтопити на водяній бані шоколад. В окрему посудину висипати подрібнене горіхове асорті.
  • Кожен банановий шматочок спочатку вмочати в шоколад, потім посипати горіховою крихтою.

Відправити готовий десерт на півгодини в морозилку.

Святкове меню для 7 – 9 років

Школярі вже можуть деякий час спокійно посидіти за столом і спробувати свої улюблені страви. Щоб затримати їх за обідом довше і ситно нагодувати, дитяче святкове меню потрібно включати страви з привабливим оформленням на тему улюблених мультиків і казок.

Пюре з картоплі «Павучки»

Інгредієнти:

  • 500 г сирої картоплі;
  • половина склянки нежирних вершків;
  • сіль;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 маслина;
  • 2 пера зеленої цибулі;
  • 2 зернини консервованої кукурудзи;
  • кетчуп.

Приготування:

  • Зварити картоплю до повної готовності в солоній воді. Злити з нього рідину.
  • Додати розм’якшене вершкове масло і розім’яти картоплю до стану пюре.
  • Вершки підігріти в сотейнику. Додати в пюре. Знову добре розім’яти картоплю.
  • Викласти його на кругле плоске блюдо і розрівняти ложкою.
  • За допомогою кетчупу зверху намалювати тонку витіювату павутину.
  • Збоку посадити «павучка». Його тулуб робиться з маслин, очі – з кукурудзи, а лапки – з зеленого лука.

Подати пюре на святковий стіл гарячим в якості гарніру.

Нагетси «Крабики»

Інгредієнти:

  • півкіло філе курятини;
  • 1/3 ст. класичного соєвого соусу;
  • 3 яйця;
  • ½ Булки білого хліба;
  • 6 десертних ложок борошна;
  • сіль, каррі;
  • соняшникова олія;
  • чорниця і солодкий червоний перець для прикраси.

Приготування:

  • Курятину порізати невеликими порційними шматочками. Оптимальна їх довжина – 5 – 6 див. Замаринувати птицю в соєвому соусі.
  • Білий хліб заздалегідь заморозити, а потім крупно потерти.
  • Окремо збити яйця. Борошно присолити і висипати на плоску тарілку.
  • Замариновані шматочки курки спочатку присипати борошном, потім занурювати в яєчну суміш і, нарешті, обвалювати в тертому хлібі.
  • Обсмажити нагетси в розігрітому маслі до готовності і зарум’янювання.
  • Потім викласти їх на серветки з паперу, щоб прибрати зайвий жир.

Оформити готові нагетси у вигляді крабиков. Додати їм очі з чорниці та «клешні» з солодкого перцю.

Салат «Три порося»

 

Інгредієнти:

  • 3 варених перепелиних яйця і куряче 1;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 яблуко;
  • 50 – 100 м «Гауді» (сир);
  • будь сметанний соус;
  • кам’яна сіль;
  • 1 куряча грудка;
  • журавлина, редиска і кріп для прикраси.

Приготування:

  • Курячу грудку зварити до повної готовності і розібрати на волокна. Промазати сметанним соусом, присолити і викласти першим шаром на тарілку. Зробити основу салату овальної або круглої.
  • Велике куряче яйце протерти і розподілити поверх курки.
  • Далі розкласти тертий свіжий огірок, змішаний з сіллю і сметанним соусом.
  • Додати поверх овоча дрібно терте яблуко без шкірки і серцевини.
  • Покрити все подрібненим сиром.

Присипати готовий салат рубаним кропом. Зверху розташувати «поросят» з варених перепелиних яєць. Вушка, п’ятачки і хвостики для них вирізаються з редиски. Оченята викладаються журавлиною.

Торт «Спанч Боб» без випічки

Інгредієнти:

  • півкіло пісочного печива;
  • 1 яєчний жовток;
  • 1 повний стакан молока;
  • 2 десертні ложки рідкого меду;
  • 1 ч. ложка ванільного цукру;
  • 2 десертні ложки вершкового масла;
  • 1 десертна ложка борошна;
  • 200 г мармеладних цукерок;
  • жовтий харчовий барвник;
  • по плитці білого та чорного шоколаду.

Приготування:

  • Мед змішати з ванільним цукром, жовтком і невеликою кількістю молока. Додати жовтий харчовий барвник по інструкції. На таку кількість інгредієнтів досить ¼ ч. л.
  • Всипати борошно і перемішати масу. За консистенцією вона повинна вийти як густа сметана.
  • Розбавити суміш рештою молоком, відправити її на вогонь і довести до кипіння. Постійно помішуючи, варити до загустіння.
  • Зняти масу з плитв, додати в неї вершкове масло і добре збити віночком. Всипати у суміш терте печиво.
  • Викласти суміш на тарілку, сформувати прямокутник, а з боків кінчиком качалки зробити виїмки.
  • Обидва виду шоколаду розтопити. З білого зробити очі, зуби і сорочку казкового персонажа. Штани і рот залити темним шоколадом.

Інші вирізати деталі з кольорових мармеладних цукерок.

Дитячий стіл на день народження 10 років

Іменинник і його гості в 10 років вже цілком можуть сідати за «дорослим» столом. Напевно припадуть їм до смаку ті ж самі страви, що пробують батьки. Але щоб порадувати маленьких гурманів, варто додати трохи оригінальності обраним для святкового столу частувань.

«Клубки» з курячим фаршем

Інгредієнти:

  • 350 г фаршу з курки;
  • 200 г готового листкового тіста;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 жовток;
  • сіль і перець;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Цибулю дуже дрібно порубати, змішати з м’ясом, присипати сіллю і перцем. Добре перемішати отриманий склад.
  • З цієї маси скачати кульки середнього розміру.
  • Тісто розморозити, тонко розкачати і нарізати невеликими смужками.
  • Обмотати ними м’ясні кульки за принципом клубок з нитками. Не обов’язково повністю ховати фарш за тестом.
  • Змастити заготовки збитим жовтком.

Деко промазати рослинним маслом і викласти на нього «клубки». Запікати страву 35 – 40 хвилин при середній температурі.

Закуска «Курчата»

Інгредієнти:

  • 5 – 6 заздалегідь зварених перепелиних яєць;
  • 4 – 5 десертних ложок сметани середньої жирності;
  • 1/3 склянки тертого сиру;
  • варена морква;
  • кріп;
  • сіль.

Приготування:

  • Яйця розрізати навпіл фігурно, щоб на кожній частині вийшли гострі зубчики. Якщо білок не стійко стоїть на тарілці, слід зрізати його нижню частину.
  • Жовтки вийняти і розім’яти зі сметаною. Посолити, додати тертий сир і все добре перемішати.
  • Мокрими руками скачати з сирно-яєчної маси кульки.
  • Гребінці і дзьобики для майбутніх курчат вирізати з вареної моркви і закріпити їх на кульках.
  • Розмістити одержані «курчат» в половинках білка.

Присипати готову закуску рубаним кропом.

Профітролі з крабовими паличками

Інгредієнти:

  • 10 шт. готових основ з заварного тіста;
  • 1 середня упаковка охолоджених крабових паличок;
  • 3 відварних яйця;
  • 1 міцний свіжий огірок;
  • 1 ст. зерен консервованої кукурудзи;
  • 1 плавлений сирок;
  • 1 ст. л. подрібненого зеленого лука;
  • 1/3 ст. класичного майонезу.

Приготування:

  • Дуже дрібно потерти варені яйця, огірок, плавлений сир і крабові палички.
  • Змішати інгредієнти і заправити майонезом.
  • Додати рубаний лук і кукурудзяні зерна.

Отриману начинку викласти в надрізані профітролі.

Шоколадний мус

Інгредієнти:

  • 4 столові яйця;
  • 1 апельсин;
  • 1,5 плитки якісного темного шоколаду;
  • цукор-пісок за смак.

Приготування:

  • Спорудити на плиті водяну баню. В ємності меншого розміру розтопити темний шоколад.
  • Окремо в глибокій ємності збити заздалегідь охолоджені білки сирих яєць. Вони повинні перетворитися в стійку піну.
  • З добре вимитого апельсина акуратно зняти цедру дрібної теркою. Віджати сік з самого фрукта.
  • Залишилися жовтки змішати з цукром і збити в окремому посуді до побіління.
  • В отриману масу з жовтків ввести сік і цедру цитруса, додати піну з білків і влити темний шоколад.

Одержаний мус розкласти по креманкам і відправити в холод мінімум на 3 – 4 години.

Загрузка...

Оформлення і прикраса дитячих страв: ідеї

Сьогодні в магазинах можна відшукати безліч смачних деталей для оформлення дитячих страв. Це і курячі/рибні нагетси у вигляді динозаврів, і вже фігурно нарізані овочі, і їстівні «вічка» і багато інші подібні варіанти.

Не варто забувати і про яскравих шпажках. З їх допомогою можна закріпити на бутербродах або тарталетках овочевий парус, сирну ялинку і т. д.

Можна вирізати прикраси для дитячих страв з овочів і фруктів, малювати на вже готових частування соусами, а також ліпити різних казкових персонажів з плавленого сиру та інших відповідних продуктів.

Як накрити стіл на день народження дитини?

Накрити стіл для дитячого дня народження можна за стандартною схемою – виставити відразу все частування і розкласти тарілки поруч із приладами для маленьких гостей. Але набагато зручніше для малюків, коли ласощі знаходяться у вільному доступі. Тоді вдасться в будь-який час підбігти до них в процесі гри і перекусити.

Наприклад, при такому варіанті можна розкласти порційні страви з невеликим тарілках і поставити їх на загальний «шведський стіл».

Головне, робити порції маленькими «на один укус» і не забувати про велику кількість серветок.

Прикрашати стіл стоїть у тематичному стилі. Наприклад, зробити його піратським, ковбойським і т. д. Допоможуть в цьому спеціальні набори з магазину аксесуарів для свята. У них входять відразу тарілки, стакани, скатертини і серветки з яскравими малюнками.

Особливості складання меню дитині 1 рік, 2-3 роки, 5-6 років, 10 років

Запрошуючи до себе в будинок на свято дітей різних вікових груп, в першу чергу варто поцікавитися у їх батьків, чи є у маленьких гостей алергічні реакції на будь-які продукти.

Можливо, деякі страви мама і зовсім категорично забороняє своїй дитині. Подібні моменти обов’язково потрібно враховувати при складанні меню.

  • Для однорічних діточок кращими частування стануть фруктові пюре в герметичних упаковках, що зручно їсти без допомоги дорослих, а також яблука і банани, порізані великими шматочками, дитяче печиво без шоколаду та інших добавок. В якості напоїв варто запропонувати і натуральні соки, і звичайну воду в індивідуальних упаковках.
  • Для малюків у віці 2 – 3 років на святковий стіл можна поставити овочеве пюре в якості гарніру, подати запечене м’ясо птиці без приправ і соусів, оригінально оформлені котлети, нагетси. Кращим десертом стануть домашні йогуртові тортики, фруктові і ягідні асорті.
  • В 5 – 6 років, крім усього перерахованого вище, діти охоче їдять салати, пробують різні види м’яса, будь десерти. Головне, мінімізувати в них кількість гострих спецій, а замість майонезу в закусках використовувати сметану або несолодкий густий йогурт.

Десятирічні і більш старші гості вже напевно будуть сміливо пробувати всі подані частування. Тому досить заздалегідь уточнити їх смакові пристрасті або постаратися приготувати щось універсальне, що точно сподобається всім юним гурманам.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...