Добова капуста – 7 рецептів приготування

Що може бути корисніше капусти? Всього за 24 години кулінару вдасться приготувати смачну повноцінну закуску. У статті відібрані сім вдалих рецептів добової капусти, де використовуються прості і доступні компоненти.

Добова капуста — простий рецепт у каструлі

Інгредієнти: 2 кг свіжої білокачанної капусти, 2 невеликі моркви, півсклянки рафінованої олії, повний стакан яблучного оцту, 5-7 зуб. свіжого часнику, лавровий листочок, 4-5 горошин запашного перцю, склянку з гіркою цукру-піску, 2 великі ложки кухонної солі.

  • Капуста дуже дрібно шинкуется.
  • Коренеплоди чистяться і труться по одній на тертці з середніми отворами.
  • Овочі кладуть у каструлю.
  • Для маринаду змішуються всі залишилися інгредієнти. Часник розминається в ступці. Кількість гострих пряних компонентів можна регулювати по своєму смаку.
  • Маринад відправляється на вогонь і доводять до кипіння. Киплячою рідиною заливаються підготовлені овочі.
  • Коли вміст каструлі трохи охолоне, продукти потрібно придавити чимось важким.
  • Через 24 години добова маринована капуста перекладається в скляну тару і переміщається в прохолоду.

Готуємо з часником та морквою

Інгредієнти: півкіло капусти, 260 мл очищеної води, 2 ст. л. столового оцту, 5-7 зуб. свіжого часнику, половина великої моркви, 2 ст. л. цукру-піску, 1 мал. ложка крупної солі, 5-6 горошин чорного перцю, 3 ст. л. олії.

  • Свіжа капуста тонко шинкуется і висипається в глибоку миску зі скла.
  • До овочу додається крупно терта морква (для неї можна використовувати «корейську» тертку) і пропущений через прес свіжий часник.
  • Вливається оцет. Складові ретельно перемішуються.
  • В окрему каструлю відправляється заявлена кількість води. Додаються всі сипучі компоненти і перець у вигляді горошку. Суміш нагрівається.
  • Коли солодкі і солоні крупинки повністю розчиняться в рідині, можна знімати ємність з плити і вливати олію.
  • Поки ще гарячий маринад, їм заливаються змішані овочі. На продукти ставиться плоска тарілка і велика банка з водою.
  • Вся конструкція відправляється в прохолоду на 24 години.
Дивіться також:  Салат з сирого буряка – 8 рецептів приготування корисних салатів

Готова добова капуста з часником та морквою викладається в салатник і подається до столу.

Маринована капуста шматками

Інгредієнти: 2 кіло капусти (білокачанної), півсклянки цукру, 3-4 лаврових листочка, 1 мал. ложка зерен коріандру, велика морквина, літр фільтрованої води, 3-6 зуб. часнику, 2 великі ложки кам’яної солі, півсклянки рафінованої олії та аналогічну кількість столового оцту.

  • Капуста для такого рецепта нарізається «шашечками» — невеликими шматочками. Вони висипають у чисту і висушену банку (об’ємом 3 л).
  • Шматочки капусти пересипаються тонкими кружечками моркви, часниковими пластинками, листочками лаврушки, зернами коріандру.
  • Банку наповнити інгредієнтами повністю, щільно їх утрамбуйте.
  • Для приготування маринаду в каструлю виливається вода і доводиться до кипіння. До неї висипаються заявлені в рецепті інші сухі інгредієнти.
  • Коли солодкі і солоні крупинки повністю розчиняться в гарячій воді, потрібно влити в масу рафінована олія. Суміш кип’ятити 3-4 хвилини, після чого в неї вливається столовий оцет, і плита відразу вимикається.
  • Гарячим маринадом заливається витовчене вміст банки.

Добова капуста шматками буде готова через 8-9 годин, перебуваючи в прохолоді. Зберігати їжу в холодильнику.

З буряком

Інгредієнти: 2 кг білокачанної капусти, 270 г сирої буряків, 5-7 часникових зубков, 5 горошин запашного перцю, лавровий листочок, літр очищеної води, 3-4 ст. ложки цукру-піску, 3 ст. л. кухонної солі, 170 мл яблучного оцту.

  • Капуста позбавляється від забруднених і пошкоджених листя. Овоч добре промивається, залишають на 3-4 хвилини стікати, після чого нарізають невеликими шматками. Оптимальний розмір – 4 див.
  • Буряк чиститься, миється, подрібнюється теркою з великими поділками. Часник очищається, і крупно ріжеться.
  • Щоб приготувати гарячий маринад, потрібно налити воду в каструлю, насипати перець, додати лаврушку і залишилися сипучі компоненти. Вміст ємності доводиться до кипіння, після суміш вариться 8-9 хвилин.
  • Каструля знімається з вогню, в неї вливається оцет, компоненти перемішуються.
  • У велику скляну банку укладаються підготовлені овочі та часник – шарами. Зверху виливається ще гарячий маринад.
  • Далі закуска залишають при кімнатній температурі на 24 години.
Дивіться також:  Салат перлина – 10 рецептів приготування

Готову страву можна відразу подавати до обіду. На зберігання банку переставляється в прохолоду. Наприклад, на нижню полицю холодильника.

Просто незрівнянний рецепт в банку

Інгредієнти: качан свіжої капусти, 2 моркви, 2 л кип’яченої води, по 1 великій ложці рідкого меду (або цукру) і великої повареної солі.

  • Капуста дрібно шинкуется. Морквина треться на тертці з великими отворами або нарізається соломкою.
  • Підготовлені овочі з’єднуються і акуратно перемішуються. Розминати їх не потрібно!
  • Зазначеними інгредієнтами майже доверху заповнюється трилітрова скляна банка.
  • Кип’ячена вода охолоджується. Її може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Рідина вливається в банку невеликими порціями, вона поступово повинна вбратися в пресовані овочі.
  • Як тільки рідина перестане опускатися, зверху на овочі викладається сіль, мед або цукор.
  • Банку встановлюється в глибоку ємність, так як в процесі буде активно виділятися сік.
  • Через добу закуска повністю готова.

Капуста подається з пісним маслом і півкільця цибулі.

Варіант швидкої засолювання з журавлиною

Інгредієнти: 2 кг білокачанної капусти, 0,7-0,9 кг свіжої моркви, 3 великі ложки цукру-піску та солі, 140-160 г свіжої або замороженої журавлини.

  • Морква ретельно миється і чиститься. Далі коренеплід натирається на тертці з дрібними або середніми отворами.
  • З капусти знімають верхні листочки – промиваються і обсушиваются. Сам овоч дрібно шинкуется і висипається під містку миску разом з морквою.
  • Ягоди добре промиваються і викладаються на друшляк. З них повинна піти вся зайва рідина.
  • Велика сіль з’єднується з цукром. Далі вийшла сипуча суміш відправляється до овочів.
  • Всі складові перемішуються і розминаються до появи соку.
  • На дно широкого неглибокого пластикового контейнера викладаються підготовлені листя. Зверху шарами йдуть то овочі, то журавлина.

У такому вигляді контейнер залишають на 24 години при кімнатній температурі, після чого переставляється в холодильник.

Дивіться також:  Салат Мімоза – 8 рецептів: класичний з консервою з сайри, горбуші, сардини

Хрустка, квашена, добова капуста

Інгредієнти: 730 г моркви, щіпка кмину і чорного перцю горошком, 3 л води, 1 ст. л. оцтової есенції і стільки ж цукру-піску, 2 ст. л. крупної солі, 1,5 кг капусти.

  • Капуста ріжеться і добре обминается. Далі овоч з’єднується з крупно тертим очищеним коренеплодом.
  • У масу відправляються спеції.
  • Майбутня закуска утрамбовується в трилітрову банку.
  • Окремо готується розсіл. У каструлю всипати решту сухі компоненти, вливається дуже гаряча вода. В рідини розлучається оцет. Отримана суміш залишають остигати.
  • Не гарячий розсіл вливається в банку з овочами. Ложкою в процесі ємності випускається зайве повітря.

Банку закривається кришкою і залишають на 24 години в холодильнику.