Домашній сир з сиру – 8 рецептів, як зробити сир в домашніх умовах

З сиру домашній сир готується набагато швидше і простіше, ніж з молока. Можна уникнути етапів закваски та ферментації, використовуючи сир як готове сирне зерно. Тривала витримка під пресом і багатомісячне дозрівання теж не потрібні. Вже через добу після приготування можна приступати до найприємнішого етапу – дегустації.

Класичний рецепт

Для приготування домашнього твердого сиру використовують натуральний фермерський сир, в якому немає пальмової олії, хімічних стабілізаторів, консервантів та інших недоречних інгредієнтів.

На кілограм сиру:

  • 100 г вершкового масла;
  • одне яйце;
  • 10 г солі;
  • 15 г соди.

Для роботи знадобиться каструля на 3 л каструля з мискою для водяній лазні, друшляк з дрібною сіткою і ємність для збору сироватки.

  • У глибокій каструлі закип’ятити 2 л води.
  • Сир розтерти руками або товкачиком, щоб розбити всі великі грудочки.
  • Викласти його в гарячу воду і проварити на маленькому вогні 20 хвилин, не даючи кипіти ключем. В процесі термічної обробки сир почне плавитися і з нього вийде зайвий жир. Вода перетвориться в сироватку, яку можна використовувати для випічки або в окрошку.
  • Сир перекласти в друшляк, щоб з нього стекла рідина. Можна його злегка утрамбувати. Якщо сітка занадто велика, на неї підстилають кілька шарів марлі. Через неї масу легко віджати. Вийти досить щільний ком з липкого сиру. Використаний посуд треба відразу замочити, тому що присохший сир відмивати дуже важко.
  • На розігрітій водяній бані розтопити масло.
  • Викласти в миску з маслом грудку віджатого сиру і знову його ретельно розтерти.
  • Посолити, додати соду, щоб сир легше плавився, і збите яйце, щоб готовий сир зміг затвердіти. Коли сода реагує з молочною кислотою, сирна маса помітно збільшується в об’ємі, стає м’якою і соковитою. Яєчний жовток злегка її забарвлює.
  • Протягом 5 – 7 хвилин сирну масу потрібно безперервно перемішувати, щоб вона прогрівалася і топилася з усіх боків рівномірно. Повинна вийти повністю однорідна, тягуча маса. Вона добре відділяється від стінок і збирається в один ком. Чим довше уварюється сир, тим твердіше він буде.
  • Сирну масу розкласти у формочки акуратно, без пустот. Наповнювати тару до верху, щоб під герметичною кришкою не залишилося повітря.
  • Повністю остудити і заховати в прохолоду на 5 – 10 годин, щоб продукт затвердів.

З одного кіло сировини вийде 0,5 кг готового продукту. Приготований в домашніх умовах сир з сиру зберігається протягом 10 діб на холоді в герметичній тарі.