Філе міньйон — 8 рецептів приготування стейка

Філе міньйон — ніжне м’ясо, яке вважається делікатесом. Дійсно, готувати його не так вже просто і дуже важливо знати, як зробити це правильно, щоб не зіпсувати продукт.

Що таке філе міньйон — історія страви

Філе міньйон вважається королем серед стейків, тому що м’ясо для нього береться з найкращою м’язи. Саме тому воно виходить надзвичайно м’яким і смачним.

Цей стейк не робиться для звичайного обіду, він — делікатес і підходить для особливих випадків.

Назва стейка французьке і перекладається як «маленьке», «витончене». Перші згадки про нього з’явилися ще в 1906 році в одній з кулінарних книг. А з часом воно міцно увійшло в побут.

Міньйон отримують із рогатої худоби кращих порід і воно розрізняється за розміром. Вибираючи такий шматок м’яса важливо звернути увагу на мармуровість її має бути трохи в самій середині. Незважаючи на те, що товщина шматка м’яса становить близько 7 сантиметрів, це не заважає готуватися йому так само швидко, як, наприклад, і рибай.

Стейк філе міньйон — класичний рецепт

Готувати філе міньйон за традиційним рецептом недовго і досить просто, якщо дотримуватися всі нюанси.

Необхідні продукти:

  • сіль і перець за смаком;
  • 200 грам томатного пюре;
  • 20 г базиліка;
  • одна цибулина;
  • 600 грам яловичої вирізки.

Процес приготування:

  • Шматок м’яса обрізаємо з двох сторін, очищаємо від плівок і добре промиваємо.
  • Те, що залишилося, ріжемо упоперек на скибочки 4-5 сантиметрів завтовшки.
  • Викладаємо шматочки на гриль, обсипаємо їх спеціями і обсмажуємо з двох сторін по 1-2 хвилини.
  • Тепер відправляємо їх у форму і ставимо в нагріту до 250 градусів духовку на 10 хвилин.
  • В цей час готуємо соус: обсмажте кубики цибулі до рум’яності, викладіть помідори і тушкуйте близько семи хвилин.
  • Базилік дрібно поріжте, викладіть його до маси і додайте спеції. Подавайте філе разом з соусом.
Дивіться також:  Крильця в медово-соєвому соусі – 10 рецептів на сковороді, в мультиварці та духовці

Як приготувати на сковороді

Приготувати філе міньйон можна і на сковороді в домашніх умовах, причому для виконання цього знадобиться мінімум інгредієнтів.

Необхідні продукти:

  • дві ложки оливкової олії;
  • 400 грам вирізки;
  • приправи за смаком;
  • шматочок вершкового масла.

Процес приготування страви:

  • М’ясо промиваємо, видаляємо все зайве і нарізаємо впоперек на шматки товщиною близько чотирьох сантиметрів.
  • Обмазуємо їх з усіх сторін оливковою олією і залишаємо на 10 хвилин, щоб вони просочилися.
  • За цей час на сковороді розтоплюємо вершкове масло і вмикаємо максимальний рівень нагріву.
  • Викладаємо попередньо обсипані приправами шматочки м’яса і смажимо за дві хвилини з кожної сторони, не забувши про бока. Потім робимо середній вогонь і тримаємо ще на 3-5 хвилин кожну сторону.

Філе міньйон від Гордона Рамзі

Стейк філе міньйон небезпідставно вважають одним з головних страв у кожного кухаря.

Не відстає від тренду і знаменитий Гордон Рамзі. Спробуйте приготувати м’ясо по його рецептом.

Необхідні продукти:

  • 350 грам грибів;
  • шматок найкращою вирізки;
  • зубочек часнику, гірчиці і спецій — за смаком;
  • два жовтки;
  • чебрець;
  • 400 г листкового тіста;
  • 50 грам Пармської шинки.

Процес приготування:

  • Підготуйте м’ясо. Для цього промийте його і залиште обсихати приблизно на годину. На ньому повинна з’явитися суха скоринка.
  • Потім добре м’ясо обвалюють в обраних спеціях і викладаємо на дуже гарячу сковороду. Смажимо по одній хвилині з кожної сторони так, щоб зверху колір змінився, а всередині м’ясо залишилося червоним.
  • Поки шматки ще гарячі, обмазуємо їх гірчицею і залишаємо насититися її ароматом.
  • Подрібнені в блендері гриби з’єднуємо зі спеціями, чекаємо, поки випарується вся рідина, додаємо чебрець і тримаємо на вогні ще близько 10 хвилин.
  • Шматочки шинки викласти на харчову плівку, зверху розташувати гриби з м’ясом, згорнути в рулет і прибрати на деякий час в холодильник.
  • Потім плівку прибираємо, м’ясо з грибами кладемо на тісто, краї якого змащуємо жовтком і знову ставимо на холод на півгодини.
  • Залишилося тільки ще раз промазати жовтками і довести до готовності на 200 градусах протягом 40 хвилин.
Дивіться також:  Страви з картоплі – 33 рецепта приготування

Стейк, пожаренный на грилі

Якщо у вас є така штука як гриль, то ви можете швидко приготувати дуже смачне м’ясо.

Необхідні продукти:

  • приправи за смаком;
  • кілька шматків хорошою вирізки;
  • ложка оливкової олії.

Процес приготування:

  • Наріжте м’ясо на товсті шматки і добре промажте їх олією з усіх сторін.
  • Викладіть їх на решітку і доведіть до готовності, обсмажуючи з кожного боку по 3-4 хвилини.
  • Після чого посоліть, поперчіть, додайте будь-які інші приправи і залиште на 10 хвилин, перед тим як подавати.

Оригінальний рецепт під коньячним соусом

Хочете чогось більш цікавого? Скористайтеся цим рецептом і ви отримаєте яскравий смак за рахунок оригінального соусу.

Необхідні продукти:

  • ложка оливкової олії;
  • шматок вирізки;
  • приправи за своїм бажанням;
  • ложка соєвого соусу;
  • 100 мілілітрів вершків;
  • 30 грам вершкового масла;
  • дві цибулини;
  • 50 грам коньяку.

Процес приготування:

  • Вирізку розрізати на шматки і дати їй полежати близько 30 хвилин, щоб вона добре підсохла.
  • Потім обмазати маслом, викласти на гарячу сковороду і довести до скориночки з обох сторін, обсмажуючи по 2-3 хвилини.
  • Злегка обсмажені шматочки ставимо в нагріту до 200 градусів духовку хвилин на п’ять.
  • У сковорідку викладаємо вершкове і оливкове масло, прогріваємо, потім додаємо цибулю, нарізану кільцями, і тримаємо на вогні, поки він не стане майже прозорою.
  • Вливаємо коньяк, підпалюємо, перемішуємо і заливаємо вершки з соєвим соусом.

Приготоване м’ясо залишилося тільки викласти на тарілки, додавши зверху потрібні спеції і полив таким ось незвичайним коньячним соусом.

Правильний стейк з овочами

М’ясо чудово поєднується з овочами, особливо якщо це найкращий шматок.

Необхідні продукти:

  • чотири зубчики часнику;
  • два солодких перцю і стільки ж томатів;
  • приблизно 500 грам вирізки;
  • 50 мл оливкової олії;
  • приправи на свій смак.
Дивіться також:  Бутерброди зі шпротами — 13 рецептів приготування на святковий стіл

Процес приготування:

  • Помідори і перець нарізаємо досить великими частинами і прибираємо на 10 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.
  • На гарячій сковороді з маслом потрібно обсмажити подрібнений часник з приправами і спеціями.
  • Зверху пора викласти заздалегідь нарізане на товсті шматки м’ясо і смажити з кожного боку по три хвилини.
  • Коли шматочки майже дійдуть до готовності, викладаємо до них овочі, зменшуємо рівень нагріву і готуємо ще пару хвилин.

Можна готувати філе міньйон не з яловичини?

Традиційно це блюдо готується з особливою яловичої м’язи. Вона зовсім не бере участь в русі і тому м’ясо виходить таким м’яким. Але його дуже мало в туші рогатої худоби, а значить, і ціна його висока. До того ж, особливо цінуються певні породи, у яких ця частина береться для філе міньйон. Звідси і виникає питання, а чи можна приготувати щось подібне не з яловичини?

Можна спробувати зробити подобу міньйона з свинини, але для цього знадобиться дуже хороший шматок м’яса з мінімальною кількістю жиру. Знайти такий зовсім непросто. А щоб він вийшов настільки ж ніжним і м’яким, його доведеться попередньо обробити, наприклад, замаринувавши або використавши додаткові продукти, розм’якшуючі м’ясо. Але, навіть скориставшись усіма цими хитрощами, в результаті ви отримаєте зовсім інший результат. Не сумнівайтеся, буде смачно, але, на жаль, це вже не філе міньйон.