Філе минтая в клярі — 8 рецептів приготування

Минтай — недорога і смачна риба. До додатковим її плюсів можна віднести простоту і швидкість приготування. Особливо апетитним завжди виходить філе минтая в клярі.

Філе минтая в клярі, смажене на сковороді

Склад продуктів: 620 г свіжозамороженої риби, велике яйце, 70 мл жирного молока, 3-4 ст. л. просіяного борошна, сіль зі спеціями.

  • Розморожений минтай миється і розрізається вздовж хребта. Дуже важливо видалити з нього не тільки нутрощі і кістки, але також і всю чорну плівку всередині, інакше частування буде неприємно гірчити.
  • Філе ріжеться на 4-5 частин залежно від розміру риби.
  • Для кляру з’єднуються злегка збите яйце, просеянная борошно і жирне молоко. У нього сиплеться сіль і спеції за смаком. Можна відразу використовувати суміш «Смачна сіль» або іншу подібну.
  • Після перемішування в кляр занурюються шматочки риби і обсмажують на добре розігрітому маслі. Готову страву викласти на серветки з паперу для позбавлення від зайвого жиру.

Філе минтая в клярі на сковороді виходить соковитим всередині і хрустким зовні.

У духовці

Склад продуктів: півкіло рибного філе, 2 великих яйця, 1/2 склянки високосортного борошна і стільки ж жирного молока, сіль, мелений перець, 120 г сиру, спеції.

  • Спочатку віночком збиваються сирі яйця, потім до них виливається тепле молоко і всипається просеянная борошно. Кляр солиться, перчится і присипається будь-якими обраними спеціями.
  • Філе минтая ділиться на середні шматочки. Останні викладаються на сковорідку і пару хвилин обсмажують на розігрітому маслі до появи апетитною скоринки.
  • Далі скибочки минтая переміщуються на деко, застелене пергаментом. Можна використовувати і промаслений жароміцну форму. Зверху рибні заготовки щедро сиплються тертим сиром.

Блюдо запікається в духовці до тих пір, поки сир повністю не розтане.

Дивіться також:  Гуляш з курки з підливою — 7 смачних рецептів, як приготувати в мультиварці і на сковороді

Спосіб готування в яєчному клярі

Склад продуктів: півкіло рибного філе, 3 столові яйця, 3-4 ст. л. просіяного борошна і стільки ж майонезу, ароматні трави.

  • Невеликі шматочки філе поміщаються в загальну ємність, солятся і посипаються обраними спеціями.
  • Для кляру яйця гарненько збиваються міксером, з’єднуються з сіллю і ароматними травами. У масу додається майонез, після чого інгредієнти змішують до однорідності. Паралельно всипається борошно до потрібної густоти.
  • Кожен шматочок філе занурюється в кляр і обсмажується на сковорідці до апетитної рум’яності.

Смачно подавати таке частування з відварним рисом і асорті маринованих овочів.

Пивний кляр для філе минтая

Склад продуктів: 420 г рибного філе, половина склянки світлого пива і стільки ж високосортного борошна, 1 мал. л. пекарського порошку, сіль, суміш приправ для риби.

Як приготувати філе минтая в клярі з пива, розглянемо детальніше.

  • Борошно просіюється з пекарським порошком. В середині цієї купки робиться поглиблення, в яке тонким струменем вливається холодне пиво. Після перемішування кляр забирається в холодильник. Трохи борошна залишають для панірування філе.
  • Риба ріжеться порційними шматками, солиться, посипається приправами.
  • Кожен шматочок минтая спочатку обвалюється в борошні, а потім мачає в кляр.

У великій кількості розігрітої олії скибочки обсмажуються до рум’яності. Готова риба прекрасно поєднується з будь-яким гарніром.

В сирному клярі

Склад продуктів: кіло рибного філе, 90 г сиру, сіль, 2 великих яйця, 80 г просіяного борошна, мелений перець.

  • Риба ріжеться на шматочки, солиться, перчится і на час отставляется в бік.
  • Сир дрібно треться і з’єднується зі збитими яйцями. Можна також додати в кляр для риби трохи солі.
  • Шматочки філе спочатку обвалюються в борошні, потім занурюються в сирну масу, після чого відправляються обсмажуватися на сковороду з розпеченим маслом. Готуються шматочки дуже швидко, тому не варто далеко відходити від плити.
Дивіться також:  Томатна паста – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Смажена риба в клярі викласти на паперові серветки і позбавляється від зайвого жиру.

З соєвим соусом і крохмалем

Склад продуктів: півкіло філе минтая, білок великого яйця, 2 ст. ложки картопляного крохмалю, 2-3 ст. л. соєвого соусу.

  • Рибне філе промивається проточною водою, обсушивается і нарізати невеликими шматочками.
  • В окремому посуді з’єднується яєчний білок, картопляний крохмаль і соєвий соус без добавок. Інгредієнти добре перемішуються.
  • Шматочки риби заливаються сумішшю. Сіль можна використовувати за смаком, але зазвичай її достатньо в соєвому соусі.

Філе залишається в клярі на 1,5—2 години, після чого обсмажується на розпеченому маслі.

Зі сметаною

Склад продуктів: 2 ст. ложки жирної сметани, 2 великих курячих яйця, 5-6 ст. л. просіяного борошна, 1/3 малий. ложки кухонної солі, 90 мл води, 720 г рибного філе.

  • Сирі яйця поділяються на складові. Білки збиваються в густу пінку.
  • Жовтки просто змішуються з крижаною водою і сметаною до однорідності. У цю масу поступово засипають борошно і сіль. Коли суміш рівномірно вымесится, до неї акуратно втручається білок — кляр повністю готовий.
  • Риба промивається, обсушивается і нарізати на невеликі шматочки. Кожен скибочку мачає в кляр, після чого обсмажується на розжареному жирі.

Смачно подавати готове філе з будь-яким салатом зі свіжих овочів.

Філе минтая у майонезному клярі

Склад продуктів: 220 г класичного майонезу, кіло філе минтая, 180 г просіяного борошна, сіль, 60 мл соку лайма чи лимона, 5 великих яєць, прованські трави.

  • Філе ріжеться невеликими шматочками, які потрібно промити і скласти в глибоку миску.
  • До рибних скибочкам виливається сік цитрусового, додаються прованські трави і сіль. У ароматної суміші маринується філе близько півгодини.
  • Для кляру яйця збиваються віночком до однорідності. У масу додаються майонез і борошно. Остання підсипається невеликими порціями, щоб не утворювалися грудочки. Кляр за смаком підсолювати.
  • Підготовлені шматочки філе по черзі умочують в кляр, обсмажуються до рум’яної скоринки з обох сторін і викладаються на паперові серветки.
Дивіться також:  Грудинка в розсолі – 5 найбільш смачних рецептів

Частування подається до столу з нарізкою асорті з свіжих овочів.